De ramp met de Pavon
   
 
 

Het verhaal

De ramp met de Pavon vertelt het verhaal van circa 1500 Nederlandse soldaten en vrijwilligers van de Luchtwachtdienst uit Noord-Brabant en Limburg die op 20 mei 1940 in Duinkerken ingescheept werden op de Franse vrachtboot Pavon. Kort na het vertrekt  werd de overvolle vrachtboot door Duitse Stuka's bestookt en viel er een bom in het middelste ruim van de boot .....

Door rechts te klikken, kunt u het verhaal over de Ramp met de Pavon als doorlopende film bekijken.

   
 

Door rechts op een van de items te klikken, kunt u de film per hoofdstuk afspelen, stilzetten en voor- en achteruit door het verhaal bladeren.

Boek over de Pavon


Het boek De ramp met de Pavon is een compilatie van dagboekaanteke- ningen, boekfragmenten, onderzoeks- rapporten en interviews met nabe- staanden die gezamenlijk het verhaal vertellen over het bombardement op de Franse vrachtboot de Pavon in de nacht van 20 op 21 mei 1940 waarbij in totaal vijftig Nederlandse soldaten en vrijwilligers om het leven kwamen.

Het boek, dat samengesteld is door Pieter van den Berg, is voor 10 euro exclusief verzendkosten online te koop via de website:

Lulu.com >

 

 


   
   

 

Lotgevallen

De lotgevallen van aalmoezenier Lam en soldaat Wim van Loenhout beginnen onafhankelijk van elkaar op vrijdag 10 mei 1940, de dag dat de Duitsers Nederland binnenvielen.

Wim van Loenhout lag als soldaat in een kazemat bij Ysselsteyn en aalmoezenier Lam had dienst op het hoofdkwartier van het 27e Regiment Infanterie villa De Romein in Deurne. Het overwicht van het Duitse leger was op de eerste dag van de oorlog zo overweldigend dat reeds op zaterdag 11 mei voor duizenden militairen van de Maaslinie en de Peel-Raamstelling de aftocht naar het westen van Nederland begon.

Op maandag 20 mei werden zowel Lam als Van Loenhout ingescheept op het Franse vrachtschip SS Pavon met als doel om naar veilig gebied te worden geëvacueerd.

Lees hier het verhaal (PDF) >

 

Herinneringen van Henk van Weert

In 1940 werd Henk van Weert (1917-2012), zoon van slager Van Weert uit de Molenstraat in Veghel, lid van de Luchtwachtdienst Veghel. De groep bestond uit 27 personen die net als de andere Luchtwachtdiensten in Brabant en Limburg op 10 mei 1940 het bevel kregen om zich terug te trekken richting Zuidoost Nederland. Op 20 mei werden de vrijwillige luchtwachters in het Franse Duinkerken ingescheept op het vrachtschip De Pavon .....

Tijdens de dodenherdenking op 04 mei 2014 in Veghel werden de lotgevallen van Henk van Weert en zijn collega's van de Luchtwachtdienst in een speciale voorstelling in theater De Blauwe Kei in Veghel herdacht. Bron: Interview van met Henk van Weert door Jan Janssen en Jan van Boxmeer voor het mededelingenblad van Heemkundekring Vehchele.

Bladzijde 1 (PDF) >
Bladzijde 2 (PDF) >

Heemkundekring Vehchele >

 

Links

Bekijk ook de uitgebreide website van André Horlings over de lotgevallen van zijn vader Wubbe Horlings die als 22-jarige korporaal opvarende was op het rampschip De Pavon.

Het drama van De Pavon >