Documentaire: Yassine gaat naar Syrië

Documentaire: Yassine gaat naar Syrië. Regie Yassine El Idrissi, 2014. VPRO, uitzending 17 maart 2014. Indringend portret van een land in oorlog door de ogen van de jonge Marokkaanse fotojournalist Yassine. In de loop van acht maanden reisde Yassine vanuit Amsterdam tweemaal af naar Syrië. Hij ziet de hoop vervliegen en verdeeldheid en chaos ontstaan. Met dit intense portret van Yassine’s Facebook- en YouTubevrienden, krijgen de bewoners van Syrië een gezicht. Fotojournalist Yassine El Idrissi volgde de Syrische opstand al via de sociale media, maar hij wil meer: hij wil weten èn ervaren waar het om gaat in deze oorlog. Hij is geen objectieve toeschouwer; als jonge Arabier en moslim wil hij graag een rol spelen in deze belangrijke fase in de Arabische geschiedenis. Als hij op Facebook vrienden wordt met de Syrische Ilyas, besluit hij vanuit het veilige Amsterdam naar Syrië te reizen om te kijken wat hij bij kan dragen.

Documentaires Islamitische wereld >

VPRO >

Documentaire: Arm& Rijk in Peking

Documentaire: Arm& Rijk in Peking. VPRO, uitzending 09 maart 2014. Jan Leyers onderzoekt hoe arm en rijk wereldwijd omgaan met de groeiende ongelijkheid. Dertig jaar geleden liberaliseerde China zijn economie: het was voortaan niet langer verboden om geld te verdienen. Jan Leyers wil weten wat het betekent om te leven in een land waar je vrij mag ondernemen en consumeren, maar waar de alomtegenwoordige Communistische Partij nog altijd de wet voorschrijft.

Meer China >

VPRO >

Hugo Brandt Corstius overleden

Nieuwsuur, uitzending 28 februari 2014. Schrijver en columnist Hugo Brandt Corstius (1935-2014)is overleden. De schrijver had een grote schare liefhebbers, maar joeg ook velen op de kast met zijn scherpe columns. Een geniale letter- en woordkunstenaar volgens uitgever Querido, waar Brandt Corstius 50 jaar aan verbonden was. In Nieuwsuur reageren onder anderen journalist en columnist Henk Hofland en schrijver en taaldeskundige Wim Daniëls.

Schrijver en taaldeskundige Wim Daniëls reageert op zijn dood en spreekt over Brandt Corstius’ taalkunsten:

Meer 2014 >

Nieuwsuur >

Machtsovername in Oekraïne

Nieuwsuur, uitzending 23 februari 2014. De ontwikkelingen in Oekraïne raakten op 22 februari 2014 in een stroomversnelling: nadat het parlement president Viktor Janoekovitsj afzette en presidentsverkiezingen voor 25 mei uitschreef. Janoekovitsj had daarvoor Kiev al verlaten en zou naar Charkov, de tweede stad van het land en een belangrijke steunpilaar van de president, zijn afgereisd. Hij weigert zich neer te leggen bij zijn afzetting en sprak van een staatsgreep.

Hoe ziet de omgeving van het centrale plein in Kiev eruit, nu de demonstraties achter de rug zijn? Verslaggever Gert-Jan Dennekamp maakte een wandeling door de Oekraïense hoofdstad:

Meer 2014 >

Nieuwsuur >

Documentaire: Poetins Olympische droom

Documentaire: Poetins Olympische droom. Regie Hans Pool, 2014. VPRO, uitzending 10 februari 2014. ‘Poetins Olympische droom’ gaat over de razendsnelle verandering van de stad, Sotsji. In februari 2014 worden hier de Olympische Winterspelen gehouden en om van dit prestige project van president Poetin een succes te maken, moet werkelijk alles en iedereen wijken. In deze documentaire staat de verandering van nostalgisch vakantieoord Sotsji centraal, ‘het Cannes van de Sovjet Unie’, die noodzakelijk is om Rusland weer op het wereldpodium te zetten. Vladimir Poetin is bezig om van deze Spelen de duurste Spelen ooit te maken, en hiermee wil hij dan ook het visitekaartje van het nieuwe Rusland afgeven. Financiële, economische, politieke en ecologische grenzen worden doorbroken om dat te realiseren.

Regisseur aan de keukentafel: Hans Pool

Meer 2014 >

VPRO >