Marten en Oopjen


Afbeelding: Marten Soolmans en Oopjen Coppit door Rembrandt van Rijn uit 1634.

In 2016 verwerft Nederland, samen met Frankrijk, de eigendomsrechten van twee topstukken van Rembrandt van Rijn: de huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit.

De twee schilderijen van Rembrandt van Rijn uit 1634 werden voor 160 miljoen euro gekocht van Eric de Rothschild, eigenaar van het wijndomein Château Lafite-Rothschild. Het portret van Coppit is eigendom van Frankrijk en het portret van Soolmans van de Nederlandse staat en zullen beurtelings in het Rijksmuseum en het Louvre tentoongesteld worden. In de overeenkomst tussen Nederland en Frankrijk werd vastgelegd dat de twee schilderijen nooit gescheiden mogen worden.

Wiki: Rembrandt van Rijn >
Wiki: Marten Soolmans en Oopjen Coppit >

Kijken: De aankoop van Marten en Oopjen >
Kijken: Marten en Oopjen in het Rijksmuseum >

 

Referendum Oekraïne

Op 06 april 2016 kon Nederland zich in een raadgevend referendum uitspreken over een associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne.

Tussen de Europese Unie en Oekraïne werd in juni 2014 een associatieverdrag gesloten met als doel voor het bevorderen van verregaande politieke en economische samenwerking tussen de EU en Oekraïne. De EU wil deze samenwerking om politieke stabiliteit aan de buitengrenzen van de EU te bevorderen en de economische samenwerking met buurlanden te stimuleren. De voornaamste doelstelling van dit associatieverdrag is het verdiepen van de politieke en economische banden tussen de Europese Unie en Oekraïne.

Het associatieverdrag met Oekraïne kan pas in werking treden als alle lidstaten van de Europese Unie en Oekraïne het verdrag hebben geratificeerd. Het verdrag was op 1 januari 2016 voorlopig in werking getreden, maar kon niet volledig worden afgerond omdat Nederland als enigste Europese land het verdrag nog niet had geratificeerd. Meerdere actiegroepen tegen het associatieverdrag hadden hun krachten gebundeld om een referendum mogelijk te maken. Het associatieverdrag is een gevoelige kwestie vanwege de militaire invloed van Rusland in Oost-Oekraïne en de economische instabiliteit van het land.

De uitslag van het referendum was dat 61 procent van de kiezers het associatieverdrag met Oekraïne afwees terwijl 38 procent voorstemde. De opkomstdrempel van 30 procent werd met 32 procent nipt gehaald. Premier Rutte wil het associatieverdrag toch tekenen, maar tegelijkertijd ook gehoor geven aan de uitslag van het referendum. Hij zou in een bijlage aanvullende voorwaarden willen laten opnemen: dat Oekraïne geel lid wordt van de Europese Unie, geen extra geld krijgt en dat er niet militair samengewerkt zal worden. Op donderdag 15 december 2016 sloot premier Rutte hierover een deal met de EU.

Het duurt waarschijnlijk tot na de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 voordat duidelijk wordt of de Eerste Kamer in zal stemmen met de deal die premier Rutte heeft gesloten over het Oekraïne-verdrag. Pas dan kan het kabinet namens Nederland het verdrag ondertekenen of de handtekening onder het verdrag intrekken.

EU: Associatieverdrag EU - Oekraïne >
Wiki: Associatieverdrag EU - Oekraïne >

Kijken: Nieuwsuur over het referendum >
Kijken: Wat wil Rutte? >
Kijken: Rutte: geen cadeau voor Poetin >
Kijken: Rutte sluit deal met EU >

Face Down

Na de grootschalige pro-Europese antiregeringsprotesten eind 2013 en de daaropvolgende machtswisseling in Oekraïne, annexeerde Rusland op 27 februari de Krim. Hierop ontstond er een burgeroorlog tussen pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne en het regeringsleger. Volgens de VN heeft dit conflict al aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost. VPRO, Makers van Morgen, uitzending 27 juni 2016.

Kijken: Face Down >

 

Brexit

Op 23 juni 2016 houdt het Britse parlement een referendum waarin mensen zich kunnen uitspreken over het al dan niet lid blijven van Groot-Brittannië van de Europese Gemeenschap.

De uitslag was met 51,9 procent tegen 48,1 procent in het voordeel van de voorstanders om uit de EU te treden. Met name de landen Engeland en Wales stemden voor een vertrek uit de Europese Unie. De landen Schotland, Noord-Ierland en de regio Londen stemden in meerderheid voor het handhaven van het lidmaatschap van de EU. Groot-Brittannië, dat sinds 1973 lid is van de EU, heeft ruim twee jaar de tijd om met de 27 resterende lidstaten te onderhandelen over een scheidingsovereen-komst en hoe de toekomstige relatie eruit moet gaat zien.

De conservatieve premier Cameron, die voorstander was van het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië, trad af. Cameron werd in juli opgevolgd door de Conservatieve Theresa May. May was weliswaar ook voorstandster voor een blijvend lidmaatschap van de EU, maar ze deed bij haar aantreden de belofte de uitslag van het referendum te zullen respecteren.

Wiki: Groot-Brittannië >

Kijken: De betekenis van een Brexit >
Kijken: De verklaring van Cameron >
Kijken: De gevolgen voor Nederland >
Kijken: Onrust onder Britten in Nederland >
Kijken: Brexit verrast The City >
Kijken: Grote bedrijven willen geen Brexit >
Kijken: Schotten verontwaardigd >

Het Groot-Brittanië van.. is een vijfdelige reisserie over Groot-Brittanië, waarin vijf eigenzinnige Britten een portret schetsen van hun land. VPRO, uitzending maart 2015.

Kijken: Het Groot-Brittannië van >

 

Vluchtelingenakkoord met Turkije

Op 07 maart 2016 wordt tijdens een Europese top in Brussel een akkoord met Turkije bereikt over het indammen van de toestroom van Syrische vluchtelingen naar de  Griekse eilanden die het dichts bij Turkije liggen.

In  het akkoord werd afgesproken dat Turkije bereid is zowel economische migranten als Syrische vluchtelingen, die vanaf haar grondgebied de Europese Unie binnenkomen, terug te nemen. Als tegenprestatie moest de Europese Unie voor elke vluchteling die door Turkije teruggenomen werd één Syrische vluchteling legaal opnemen uit een kamp in Turkije.

Verder eiste Turkije een bedrag van drie miljard van de EU voor de hulp aan de opvangkampen in Turkije, opheffing van de visumplicht voor Turkse toeristen die naar Europa reizen en versnelde onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU.

Wiki: Europese vluchtelingencrisis >
EU: Vluchtelingendeal met Turkije >

Kijken: Uitleg migrantencrisis en Syrië >
Kijken: Rutte: best denkbare oplossing >
Kijken: Is deze deal haalbaar? >
Kijken: EU-lidmaatschap Turkije nog ver weg >
Kijken: Heeft vluchtelingendeal effect? >
Kijken: Uitwerking Turkijedeal is een schande >

Kijken: Geschiedenis migrantencrisis >
Kijken: Hoe werkt Shengen? >
Kijken: Wat is de toekomst van Shengen? >
Kijken: Frans Timmermans en de EU >

Stranger in Paradise

In een klaslokaal in Sicilië, vlak achter de muren van fort Europa, krijgen net gearriveerde migranten les van een leraar met enigszins krankzinnige trekjes. Het ene moment stoot hij ze genadeloos af, dan weer sluit hij ze zalvend in zijn armen. Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt Stranger in Paradise de machtsverhouding tussen Europa en vluchtelingen. Europa krijgt gestalte in een meester die zijn klas van migranten meezuigt in zijn vertwijfeling. Een aan het immorele grenzend pleidooi, een door schuldgevoel bewogen welkomstwoord en het in beleid gegoten compromis daartussen: Stranger in Paradise is een nietsontziend filmessay over de mechanismen waarmee Europa het geluksverlangen van de vluchteling te lijf gaat. Regie Guido Hendrikx. Stranger in Paradise kreeg in 2016 voor de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary. VPRO, uitzending 27 februari 2017.

Kijken: Stranger in Paradise >

 

Jungle van Calais ontruimd

In oktober 2016 werd door de Franse regering een einde gemaakt aan de ‘De jungle van Calais’, een verzamelplek van illegale migranten uit Afrika en het Midden-Oosten die via de kanaaltunnel, als verstekeling in vrachtwagens, Groot-Brittannië probeerden te bereiken. Ruim achtduizend vluchtelingen moesten over honderden opvangcentra in Frankrijk worden verdeeld. Honderden vluchtelingen uit Calais streken neer in een geïmproviseerd tentenkamp in de Franse hoofdstad Parijs.

Wiki: Jungle van Calais >

Kijken: De veerkracht van Calais >
Kijken: Calais 2 in Parijs >

 

Staatsgreep Turkije

Op vrijdag 15 juli 2016 vind er een staatgreep in Turkije plaats.

Rond half tien ’s avonds werd in Istanbul de Bosporusbrug en de Fatih Sultan Mehmetbrug door militairen geblokkeerd en in Ankara reden tanks de straten binnen en vlogen er militaire vliegtuigen boven de stad. Zowel het parlement als het presidentiele paleis werden gebombardeerd. Via de sociale media riep president Erdogan (1954) met succes de bevolking op om de staatsgreep niet te steunen. De volgende dag had de regering de macht weer in handen. Het doel van de Coup, die door een kleine minderheid binnen de Turkse strijdkrachten werd gepleegd, was naar hun zeggen het herstellen van de grondwettelijke orde, democratie en mensenrechten.

President Erdogan wees de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen, die sinds 1999 in Pennsylvania woont, aan als de verantwoordelijke voor de staatsgreep. In de weken na de coup volgde er in heel Turkije een heksenjacht op aan Gülen gelieerde organisaties en personen. Er werden meer dan tienduizend personen gearresteerd waaronder duizenden rechters en honderden advocaten.

Wiki: Staatsgreep Turkije >

Kijken: De verwarring na de staatsgreep >
Kijken: Is de Turkse rechtstaat opgeheven? >
Kijken: Wie is Erdogan? >
Kijken: Machtsstrijd Gülen Erdogan >
Kijken: Mijn broer is erin geluisd >
Kijken: De zuiveringen in cijfers >

Hier woon ik, daar leef ik

De grote oversteek die de eerste generatie Turkse vrouwen maakte van Turkije naar Nederland, wordt nu door sommige van hun dochters en kleindochters in omgekeerde richting gemaakt. In de film wordt de migratie in beide richtingen belicht aan de hand van het verhaal van Fatma, Arzu, Hatice en Husniye. Regie: Fatima Jebli-Ouazzani.  NTR, 23 januari 2012.

Kijken: Hier woon ik, daar leef ik >

 

Moord tijdens fototentoonstelling


World Press Photo 2016

Op 19 december 2016 werd de Russische ambassadeur in Turkije Andrej Karlov (1954-2016) tijdens een toespraak op een fototentoonstelling in Ankara  van dichtbij doodgeschoten door de 22-jarige Mevlüt Mert Altintas. Het motief Altintas was vermoedelijk zijn afkeer tegen de inmenging van Rusland in het Syrië-conflict. Na de aanslag riep Altintas schreeuwend: ‘Vergeet Syrië niet, vergeet Aleppo niet. Zo lang zij niet veilig zijn, zullen jullie ook niet veilig zijn. Wie verantwoordelijk is voor deze wreedheid, zal moeten boeten.’ Kort na de aanslag werd Altintas door beveiligers doodgeschoten.

De foto die de  Turkse fotograaf Burhan Ozbilici van persbureau Associated Press kort na de aanslag maakte, werd bekroond met de World Press Photo 2017. Volgens de jury is de foto een explosief beeld dat de haat in onze tijd uitbeeldt.

World Press Photo >

Kijken: Beelden van de aanslag >
Kijken: Zestig jaar World Press Photo >
Kijken: Verhalen bij de nieuwsfoto’s van 2016 >

 

Obama in Cuba

Op 20 maart 2016 brengt president Obama van de Verenigde Staten een staatsbezoek aan Cuba.

De historische handdruk van president Raúl Castro en president Obama betekende een doorbraak in de vijandige relatie die beide landen met elkaar hadden sinds de machtsovername in 1959, toen Fidel Castro, de broer van Raúl, van Cuba een communistische staat maakte.

Wiki: Cuba >
Wiki: Fidel Castro >

Kijken: De aankomst van Obama in Cuba  >
Kijken: Obama ontmoet Castro  >

Sunny in Cuba

Sunny Bergman reist in de Sunny Side of Sex over de wereld langs de grenzen van ons denken over seksualiteit, de liefde, vrouwelijkheid en het lichaam. Aflevering 3: Cuba. Dat juist de afwezigheid van sex-sells een impuls voor het persoonlijke seksleven kan geven, ziet Sunny in Cuba. VPRO, uitzending 20 oktober 2011.

Kijken: Sunny in Cuba >

 

 

De jaren Tien

Kijken: NOS Jaaroverzicht 2016 >

Kijken: Jaaroverzicht sport 2016 >
Kijken: Jaaroverzicht Huis van Oranje 2016 >
Kijken: Politicus van het jaar 2016 >
Kijken: In Memoriam jaaroverzicht 2016 >
Kijken: 2016 in beeld >

De jaren 2010 - heden >

 

De levenseindekliniek

De documentaire ‘Levenseindekliniek’ gaat over de levenseindekliniek, waar mensen komen met een euthanasiewens. Zo'n 1200 mensen per jaar doen een verzoek, waarvan er 350 worden ingewilligd. Marcel Ouddeken en Hans Kema filmden anderhalf jaar patiënten en medewerkers. In het verleden zijn er meer films over dit omstreden en belangrijke thema gemaakt, die dikwijls een grote impact hadden op de maatschappij en de manier waarop men tegen euthanasie aankeek. NTR, uitzending 15 februari 2016.

Kijken: De levenseindekliniek >

 

Het weer in 2016

Met een gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt van 10,7 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 10,1 °C, heeft 2016 zich in de top tien van warmste jaren sinds 1901 genesteld.

De zon scheen gemiddeld 1881 uren tegen 1643 uren normaal en daarmee was 2016 een zonnig jaar. Het zonnigst werd het in De Kooy waar 2046 zonuren werden gemeten. Zuid-Limburg was met 1778 zonuren het somberst. Het warmst werd het op 20 juli in Eindhoven waar die dag 35,2 °C. werd gemeten. Zowel augustus als september waren twee zomerse maanden. Met 17,3 °C.  was het in De Bilt de op twee na warmste september sinds het begin van de waarnemingen. Het koudst werd het op 21 januari in Nieuw Beerta waar - 12,3 °C werd gemeten. De lente begon laat in 2016. In maart  en april overheerste een noordelijke luchtstroming waardoor het soms koud weer was met tot ver in april winterse buien. In mei was het echter warm.

Landelijk viel er gemiddeld 757 mm neerslag tegen een langjarige gemiddelde 849 mm. De meeste neerslag werd in Rotterdam gemeten waar 871 millimeter werd afgetapt. Stavoren was met 587 millimeter het droogste KNMI-station van Nederland. In de maand juni was het in Noord-Brabant en Limburg extreem nat. Het werd zelfs de natste maand die ooit door het KNMI werd gemeten. Het KNMI gaf in juni vier keer code oranje af. De onweersbuien op 22 en 23 juni 2016 zorgden voor veel wateroverlast. In Ysselstein (Limburg) werd 277 millimeter neerslag gemeten. Ook waren er in deze regio herhaaldelijk zware onweersbuien met soms hagelstenen van wel  5 tot 10 cm. Ondanks de zware regenval was de temperatuur bovengemiddeld.

KNMI: Jaaroverzicht 2016 >
KNMI: Onweersbuien 22/23 juni 2016 >

Kijken: Records in Zuidoost Limburg >
Kijken: Hagelstenen als tennisballen zo groot >
Kijken: 2016: het warmste jaar ooit >
Kijken: Sneeuw op Koningsdag 2016 >

 

In 2016 regeert het kabinet Rutte II

Het Kabinet-Rutte II is een coalitie van de politieke partijen Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) en de Partij van de Arbeid (PvdA). Het kabinet telt zeven ministers van de VVD en zes van de PvdA. Daarnaast telt het kabinet drie staatssecretarissen van de VVD en vier van de PvdA.

Geert Wilders van de Partij Voor de Vrijheid (PVV) werd in 2016 politicus van het jaar.

Parlement: Kabinet-Rutte II >

Kijken: Politicus van het jaar 2016 >
Kijken: Profiel van Mark Rutte >
Kijken: 7 politieke momenten van 2016 >

Correspondents Dinner

In 2016 werd er, in navolging van  Correspondents Dinner in de VS, door Minister-president Mark Rutte in de Beurs van Berlage een conference gegeven voor politiekjournalisten, politici en BN'ers.

Kijken: De conference van Mark Rutte >

 

Piet de Jong

Op 27 juli 2016 is oud-minister-president Piet de Jong overleden.

Piet de Jong (1915-2016) was een politicus van de Katholieke Volkspartij (KVP), een van de christelijke fusiepartijen waar later het CDA uit voort is gekomen. Piet de Jong was minister-president van Nederland van april 1967 tot en met juli 1971.

Wiki: Piet de Jong >
Parlement: Kabinet-De Jong >

Kijken: Het verkiezingsdebat van 1967 >
Kijken: Profiel van Piet de Jong >

 

V&D sluit deuren

Op 15 februari 2016 sluit het warenhuis Vroom en Dreesman haar winkels.

Het oer-Hollandse Vroom en Dreesman (V&D), dat in 1887 opgericht werd door Willem Vroom (1850-1925) en Anton Dreesmann (1854-1934), was met tweeënzestig gezichtsbepalende vestigingen in de grote steden van Nederland, sinds 2010 in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital Partners. Met de sluiting van V&D, dat in 2015 een verlies van tweeënveertig miljoen euro maakte, gingen maar liefst achtduizend banen verloren. Een doorstart door Roland Kahn van Cool Investments, bekend onder de merknaam Coolblue, ketste op het laatste moment af. In juni 2016 maakte Roland Kahn bekend dat hij de merknaam V&D gekocht had met als doel om een internetwinkel te beginnen onder de naam V&D.

Wiki: V&D >

Kijken: Historische schets V&D >
Kijken: De strijd om warenhuis V&D >
Kijken: Het faillissement van het jaar >
Kijken: Doorstart V&D afgeketst >
Kijken: Topman V&D: het is doodzonde >
Kijken: Een jaar na het faillissement >

V&D: Wankel waren huis

De crisis bij Vroom en Dreesmann afgelopen weken is zeker niet de eerste bij dit warenhuis. Eind jaren 80 besloot de zieke Anton Dreesmann, onder wiens leiding het bedrijf een wereldconcern was geworden, zich terug te trekken. Zijn beoogd opvolger Arie van der Zwan trof een verlieslijdende warenhuisketen aan. Hij besloot dat er in ieder geval 1400 arbeidsplaatsen geschrapt moesten worden. Een titanenstrijd met Dreesmann volgde. VPRO/NTR, Andere Tijden, uitzending 17 februari 2015.

Kijken: V&D: Wankel waren huis >

 

Jan Foudraine

Op 26 februari 2016 is de Nederlandse psychiater Jan Foudraine overleden.

Jan Foudraine (1929-2016) werd in de jaren zeventig bekend door zijn boek ‘Wie is van hout’ waarin hij de pleitbezorger werd voor de emancipatie van psychiatrische patiënten.

Kijken: Wie is van hout? >

 

Proces Wilders

In maart 2016 begint het tweede proces tegen PVV-politicus Geert Wilders.

Op 19 maart 2014, tijdens een PVV-bijeenkomst in Den Haag naar aanleiding van de Gemeenteraadsverkiezingen, legde Geert Wilders zijn toehoorders de volgende vraag voor: ‘willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?’, waarop het publiek scandeerde: ‘minder, minder….’ Wilders antwoorde hierop: ‘dan gaan we dat regelen.’ Naar aanleiding van deze speech werden er 6474 aangiften tegen Wilders gedaan. Wilders, die bijgestaan werd door advocaat Geert-Jan Knoops werd door het Openbaar Ministerie het zaaien van haat, discriminatie en groepsbelediging ten laste gelegd.

Op 9-12-2016 kwam de rechtbank tot de conclusie dat Wilders zich op de PVV-bijeenkomst van 19 maart 2014 in Den Haag schuldig had gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar niet tot het aanzetten van haat waarvoor hij werd vrijgesproken. Wilders kreeg geen straf opgelegd omdat hij volgens de rechtbank met dit vonnis voldoende gestraft zou zijn.

Wiki: Geert Wilders >

Kijken: Proces Wilders >
Kijken: Willen jullie meer of minder … >
Kijken: Interview met Wilders >
Kijken: Voor- en tegenstanders van Wilders >
Kijken: De uitspraak op 9-12-2016 >

 

Bob Dylan

In 2016 keeg de Amerikaanse Singer-songwriter Bob Dylan (1941) de nobelprijs voor literatuur uitgereikt. Motivatie van de jury: ‘for having created new poetic expressions within the great American song tradition".

Wiki: Bob Dylan >
Nobelprijs >

Kijken: Dylan wint Nobelprijs 2016 >
Kijken: Bob Dylan is literatuur >

How Many Roads

In de documentaire 'How many roads' vertelt een bonte verzameling Dylan liefhebbers over de rol van Bob Dylan in hun leven. De film is opgebouwd uit twaalf gefilmde portretten van mensen wier leven geraakt is door de woorden van Dylan. Die woorden hebben hun leven een verrassende of beslissende wending gegeven. Human, uitzending 20 juli 2010.

Kijken: How Many Roads >

 

Johan Cruijff

Op donderdag 24 maart 2016 is de Nederlandse voetballer Johan Cruijff overleden.

De Amsterdammer Johan Cruijff (1947-2016) beleefde zijn grootste successen bij de voetbalclub Ajax waarmee hij zes landstitels en vier KNVB-bekers won. Tussen 1971 tot 1973 won Cruijff, die altijd met rugnummer 14 speelde,  met Ajax drie keer op rij de Europa Cup I en in 1972 de wereldbeker. In 1973 maakte Cruijff de overstap naar FC Barcelona waarmee hij in datzelfde jaar, voor het eerst in veertien jaar, de Spaanse landstitel wist te veroveren. In 1974 werd het Nederlands elftal onder aanvoering van Johan Cruijff tweede op het Wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Op 30 mei 1984 nam Cruijff afscheid als voetballer waarna hij trainer van Ajax werd. In 1988 maakte Cruijff de overstap naar Barcelona met wie hij de Europa Cup II en de Europa Cup voor landskampioenen won. Na zijn carrière als trainer zette Johan zich wereldwijd in voor de sportieve ontwikkeling van kinderen door in achterstandsgebieden voetbalveldjes (Cruijff Courts) mogelijk te maken.

Wiki: Johan Cruijff >
The World of Johan Cruijff >
The Cruijff Foundation >

Kijken: Een voetballeven in beeld >
Kijken: De 14 mooiste goals >

Johan Cruijff: En un momento dado

Documentaire over de invloed van ‘voetbalheilige’ Johan Cruijff op het Catalaanse leven, voelen en denken. Johan Cruijff is niet zomaar een voetbalheld, hij is een icoon, een halfgod en een orakel. Misschien in Spanje nog meer dan in Nederland. El Salvador heeft het Spaanse voetbal onschatbare diensten bewezen. De herinnering aan grote momenten van Cruijff staan bij de Catalanen in hun geheugen gegrift. Cruijff heeft niet alleen hun levens, maar zelfs hun taal verrijkt. Regie Ramón Gieling 2004.

Kijken: En un momento dado >

 

Olympische zomerspelen


De Olympische Zomerspelen van 2016 vinden plaats in Rio de Janeiro, Brazilië.

Turnster op balk Sanne Wevers, wegwielrenster Anna van der Breggen, baanwielrenster Elis Ligtlee, roeisters Maaike Head en Ilse Paulis, windsurfer Dorian van Rijsselberghe, zeilster Marit Bouwmeester, zwemmer Ferry Weertman en zwemster Sharon van Rouwendaal, beiden 10 km open water, wonnen een gouden medaille. Nederland eindigde met een totaal van 19 medailles als elfde land in het medailleklassement.

NOC*NSF >
Rio de Janeiro 2016 >
Internationaal Olympisch Comité >

Kijken: De geboorte van de Wevers-pirouette >
Kijken: De gouden oefening van Sanne >

Dafne Schippers

Atlete Dafne Schippers is de grote belofte voor Olympisch goud op de 200 meter sprint in Rio de Janeiro. Wilfried interviewt Schippers en observeert haar als zij met haar coach Bart Bennema minutieus werkt aan haar startsnelheid op het Spaanse eiland Tenerife. Op weg naar de perfecte sprint: Als de hoeken goed zijn, is 10,7 mogelijk. VPRO, Holland Sport, uitzending 4 februari 2016.

Kijken: Dafne Schippers >

Henk Grol

Judoka Henk Grol verspeelde in zijn leven twee keer Olympisch goud door in de finales in Peking en Londen de verkeerde keuzes te maken. Goud winnen is een obsessie voor hem geworden. Wilfried de Jong reist met Grol naar Japan, de bakermat van het judo, en praat met hem over angst en stress. Grol: 'Mijn wilskracht heeft me ver gebracht, maar nu staat het me in de weg'. VPRO, Holland Sport, uitzending 7 januari 2016.

Kijken Henk Grol >

De mooiste marathon

Haalt topatleet Michel Butter de marathonlimiet voor de Olympische Spelen 2016? In de documentaire: De mooiste marathon worden Butter en zijn coach voor, tijdens en na de bloedstollend spannende Marathon van Amsterdam gevolgd. VPRO, uitzending 28 maart 2016.

Kijken De mooiste marathon >

 

Mohammad Ali

Op 3 juni 2016 is de Amerikaanse bokser Muhammad Ali  (Cassius Clay) overleden.

Muhammad Ali  (1942-2016) was Olympisch kampioen in het halfzwaargewicht in 1960 en als profbokster veroverde hij tussen 1964 en 1978 meerdere wereldtitels. In eenenzestig gevechten behaalde hij maar liefst zesenvijftig overwinningen. Zijn beroemdste bokspartijen waren de titelgevechten tegen Joe Frazier in 1971 (Fight of the Century) en in 1975 (Thrilla in Manilla) en het titelgevecht tegen en George Foreman in 1974 (Rumble in the Jungle).

Wiki: Muhammad Ali >

Kijken: Muhammad Ali overleden >
Kijken: 'The Greatest' overleden >
Kijken: The Thrilla in Manilla 1975 >
Kijken: Fotograaf Dubbelman over Ali >

 

 

 

Trump nieuwe president VS

Op 08 november 2016 worden er in de Verenigde Staten presidentsverkiezingen gehouden.

De strijd ging tussen Hillary Clinton namens de Democratische partij en Donald Trump namens de Republikeinen. Met 47,7 %  voor Clinton tegen  47,5 procent voor Trump behaalde Clinton weliswaar de meeste stemmen, maar zij haalde niet de benodigde 270 kiesmannen. Op de verkiezingsdag wordt door de Amerikaans bevolking niet de president, maar het kiescollege van 538 kiesmannen gekozen. Dit is het aantal senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden, aangevuld met drie extra zetels voor Washington D.C. Iedere staat krijgt naar rato van het aantal inwoners een aantal kiesmannen toebedeeld. In North Carolina, Pennsylvania, Wisconsin en Florida was het een nek-aan-nekrace tussen Clinton die nipt door Trump gewonnen werd waardoor hij in die staten alle 74 kiesmannen kreeg. Trump behaalde uiteindelijk 279 kiesmannen terwijl Clinton  228 kiesmannen binnenhaalde.

Wiki: Presidentsverkiezingen VS 2016 >

Kijken: De ontknoping >
Kijken: Wat wil Trump gaan doen? >
Kijken: Nieuwsuur van 09-11-2016 >
Kijken: DWDD van 09-11-2016 >
Kijken: Democraten luisteren niet >
kijken: Wie is de ware Donald Trump? >
Kijken: Afscheidsspeech Obama >'

Kijken: Is globalisering te ver doorgeschoten? >

Droomland Amerika

Droomland Amerika is een tv-serie van acht afleveringen waarin correspondent Eelco Bosch van Rosenthal door het land reist dat president Obama aan zijn opvolger achterlaat. VPRO, uitzending 2016.

Kijken: Droomland Amerika >

 

Feringa wint Nobelprijs voor scheikunde

In 2016 wint de Nederlander Ben Feringa de Nobelprijs voor scheikunde 2016.

Feringa (1951), die als hoogleraar scheikunde verbonden is aan de Universiteit Groningen, kreeg deze prijs voor zijn onderzoek naar moleculaire nanomachines. Feringa deelt de prijs met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit Fraser Stoddart die eveneens onderzoek doen naar nanomachines.

Wiki: Ben Feringa >
Nobelprijs >

Kijken: De moleculaire machines van Feringa >
Kijken: Nobelprijs voor Feringa >
Kijken: De weg naar de Nobelprijs >

 

IS-terreur in Europa en de VS

Brussel

Op 22 maart 2016 werd Brussel getroffen door een zelfmoordaanslag nabij de balie van Brussels Airlines in de vertrekhal van Brussels Airport (vliegveld Zaventem) en een zelfmoordaanslag in de metro onder de Wetstraat tussen metrostation Maalbeek en metrostation Kunst-Wet. Bij beide aanslagen, die opgeëist werden door Islamitische Staat, vonden tweeëndertig mensen de dood.

Kijken: Aanslagen in Brussel >

Orlando

Op 12 juni 2016 opende Omar Mateen, een met Islamitische Staat sympathiserende Amerikaan met Afghaanse ouders, het vuur op bezoekers van de homobar Pulse in Orlando. Bij deze schietpartij kwamen vijftigmensen onder wie de schutter om het leven.

Kijken: Wie was de schutter in Orlando? >
Kijken: Hoe speur je Jihadisten in de VS op? >

Nice

Op donderdag 14 juli 2016 reed de 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel op de Promenade des Anglais met een vrachtwagen met volle vaart in op het publiek dat zich daar na het vuurwerk op de Franse nationale feestdag verzameld had. Bij deze aanslag, die opgeëist werd door IS, kwamen zesentachtig mensen om het leven.

Kijken: Reconstructie aanslag Nice >

Istanbul

Op 28 juli 2016 bliezen drie terroristen zichzelf op bij luchthaven Istanbul Atatürk in Istanbul nadat ze eerst met automatische wapens op het publiek hadden geschoten. Bij deze aanslag kwamen meer dan veertig mensen om het leven.

Kijken: Aanslag Istanbul >

Berlijn

Op maandag 19 december 2016 reed de vierentwintigjarige Tunesiër Anis Amri met een gestolen Poolse vrachtauto met volle vaart in op de kerstmarkt in Berlijn. Bij deze aanslag, die een dag later opgeëist werd door Islamitische Staat, kwamen twaalf mensen om het leven.

Kijken: Portret van Anis Amri  >

Islamitische Staat

Kijken: Het ontstaan van Islamitische Staat 1 >
Kijken: Het ontstaan van Islamitische Staat 2 >
Kijken: De toekomst van Islamitische Staat >
Kijken: De strijd tegen Islamitische Staat >
Kijken: Hoe organiseert IS aanslagen? >

 

Het verlangen van Michael Dudok de Wit

In 2016 voltooit Michael Dudok de Wit, in opdracht van de Japanse animatiestudio Ghibli, zijn eerste lange animatiefilm: The Red Turtle.

Maarten Schmidt en Thomas Doebele volgden Dudok de Wit en zijn team meer dan twee jaar lang tijdens dit complexe creatieve proces. Dudok de Wit is een perfectionist en gewend zijn handgetekende animatiefilms alleen op eigen kracht te maken. Voor deze nieuwe en lange productie werd hij geassisteerd door een team van twintig tot dertig tekenaars uit heel Europa. Dudok de Wit stond voor een enorme uitdaging; hij moest niet alleen zijn persoonlijke perfectionisme zien te behouden, maar ook zijn genuanceerde gebruik van kleur, licht en schaduw. VPRO, uitzending 5 juli 2016.

Kijken: Het verlangen van Dudok de Wit >

 

Fidel Castro

Op 25 november 2016 is de oud-president van Cuba Fidel Castro overleden.

De Marxistisch-Leninistisch geïnspireerde Fidel Castro (1926-2016) leidde de Cubaanse revolutie die in 1959 een einde maakte aan de dictatuur van de zittende president Batista. Castro, die Cuba omvormde tot een Communiste staat, werd in 2008 opgevolgd door zijn broer Raúl Castro.

Wiki: Cuba >
Wiki: Fidel Castro >

Kijken: De carrière van Castro >
Kijken: Welke toekomst wacht Cuba? >
Kijken: Het verhaal van Conchita Beltran >
Kijken: Het Cubaanse Internet >

Fidel Castro Comandante

De Amerikaanse regisseur Oliver Stone maakte in 2003 een documentaire over Fidel Castro. Hij interviewde Castro in de nadagen van zijn macht op diverse plaatsen op Cuba. VPRO, 1 december 2016.

Kijken: Fidel Castro Comandante >

Bar Havanna

De Nieuwe Wereld (DNW) trok Havana in en danste mee op het hellend vlak waarop partij, burgers en buitenlandse goudzoekers zich begeven om als jongleurs te overleven in het circus van de revolutie. Toerisme, joint ventures en dollars zijn de nieuwe sleutelwoorden die Cuba rijk moeten maken mét behoud van de revolutionaire verworvenheden. Maar werkt de combinatie van communisme en kapitalisme wel? Regie Rob Schröder, VPRO, 1999.

Kijken: Bar Havanna >


John Glenn

Op  8 december 2016 is de Amerikaanse astronaut John Glenn (1921-2016), die in 1962 als eerste mens een vlucht rond de aarde maakte, overleden. Op 29 oktober 1998 maakte John Glenn op 77-jarige leeftijd voor de tweede keer een ruimtevlucht als bemanningslid van de Space Shuttle Discovery vlucht STS-95.

Wiki: John Glenn >

Kijken: John Glenn overleden >
Kijken: De ruimtevlucht van John Glenn >
Kijken: The John Glenn Story >

 

Belegering van Aleppo

In 2016 vindt er een nieuwe humanitaire ramp plaats in Aleppo, met ruim 2,5 miljoen inwoners de grootse stad van Syrië, het land  waar sinds 2011 een burgeroorlog woedt.

Het regeringsleger van Syrië begon samen met bondgenoot Rusland in november 2016 met zware bombardementen op rebellenposities in Oost-Aleppo. Volgens de hulpverleningsorganisaties Witte Helmen en de Independent Doctors Organisation werden van juli tot december 2016 ruim driehonderd burgerdoelen, ziekenhuizen en scholen geregistreerd waarbij meer dan duizend burgerslachtoffers vielen waarvan ruim 350 kinderen. Zeker twintigduizend mensen sloegen vanwege het geweld op de vlucht. In december bereikten de Syrische regering en de rebellen en akkoord over een staakt-het-vuren waardoor ruim achtduizend rebellen en hun families uit het gebied konden worden geëvacueerd. Meerder organisaties in Syrië riepen de Verenigde Naties op een onderzoek in te stellen naar oorlogsmisdaden die begaan zouden zijn door het Russische leger en door Iran gesteunde milities.

In Syrië is ongeveer een derde deel is in handen van het regeringsleger (gesteund door Rusland, Iran en Hezbollah) van president Bashar al-Assad (1965) die sinds de staatsgreep van 1963 in Syrië de macht in handen heeft. Een derde deel is in handen van de gewapende oppositie (gesteund door de Verenigde Staten) en de  Koerden (gesteund door Turkije en De VS). Een derde deel is in handen van Islamitische Staat (die zowel door de VS als door Rusland worden gebombardeerd)

Wiki: Aleppo >
Wiki: Syrische burgeroorlog >

Kijken: Mijn emoties zijn doodgemaakt >
Kijken: Komt het ooit nog goed? >
Kijken: Papa, wanneer kom je ons halen? >
NOS: De complexiteit van een conflict >

Bashar al-Assad

De vluchtelingencrisis, ISIS en de internationale jihad dwingt men oplossingen te zoeken. De Syrische president Bashar al-Assad speelt hierin een belangrijke rol. Deze documentaire probeert te begrijpen hoe Bashar al-Assad denkt, waar hij vandaan komt en wat hij wil bereiken. Wat is onze betrokkenheid en onze verantwoordelijkheid ten aanzien van de Syrische tragedie? Hoe dubbelzinnig en risicovol zijn de relaties van het westen met Bashar al-Assad, die de zwakheden, aarzelingen en naïviteit van zijn opposanten onmiddellijk weet om te zetten in zijn voordeel? Regie: Antoine Vitkine VPRO, uitzending 25 januari 2017.

Kijken: Bashar al-Assad >

 

Vredesakkoord met FARC

Op 24 november onderteken de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC een vredesakkoord.

FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) was een in 1964 opgerichte politiek-militaire marxistisch-leninistisch organisatie met als doel om de door de Verenigde Staten gesteunde Colombiaanse liberaal-conservatieve regering omver te werpen.

Om haar guerrilla-activiteiten te financieren maakte de beweging zich schuldig aan drugshandel en  ontvoeringen van grootgrondbezitters en politici. Zo werd het Colombiaanse Senaatslid Ingrid Betancourt in 2008 na zes jaar gevangenschap bevrijd. Een bekende Nederlandse activiste die zich bij FARC aangesloten had, was Tanja Nijmeijer. President Juan Calderón (1951) kreeg  in 2016 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen om het vredesakkoord tot stand te brengen. De burgeroorlog, die ruim vijftig jaar duurde, heeft aan zeker aan tweehonderdtwintigduizend mensen het leven gekost.

Wiki: FARC >
NOS: Belangrijkste punten uit het akkoord >

Kijken: Vrede of terug naar de jungle >

Dichter bij Tanja Nijmeijer

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft de Nobelprijs voor de Vrede gekregen voor zijn inspanningen om de burgeroorlog met FARC tot een einde te brengen. De documentaire: Dichter bij Tanja Nijmeijer geeft een beeld van wat dit conflict met de mensen in Colombia heeft gedaan. VPRO, uitzending 18 mei 2010.

Kijken: Dichter bij Tanja Nijmeijer >

 

Eredivisie voetbal

In 2016 wordt PSV landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

Tour de France 2016

In 2016 wint de Engelsman Chris Frome de Tour de France. De Nederlander Tom Dumoulin won twee etappes.

Wiki: Tour de France >

 

             
 

 

 

 

3FM Song van het jaar 2016

01. Make The Call, Leave It All – De Staat
02. Burn The Witch – Radiohead
03. Lazarus – David Bowie
04. Jungle – Broederliefde
05. Dark Necessities – Red Hot Chili Peppers
06. Goud – Bazart
07. Human – Rag’N'Bone Man
08. All The Kings – Editors
09. Ik Was Al Binnen – Broederliefde ft. Frenna
10. Gass – Sevn Alias ft. Bko & Jason Futuristic & Jairzinho

Song van het jaar 2016 >

 

3FM album van het jaar 2016

01. Radiohead - A Moon Shaped Pool
02. Frank Ocean – Blonde
03. Kanye West - The Life of Pablo
04. Solange - A Seat At The Table
05. Anderson .Paak – Malibu
06. Blood Orange – Freetown Sound
07. David Bowie – Blackstar
08. Beyoncé – Lemonade
09. Roosevelt – Roosevelt
10. Savages - Adore Life

Album van het jaar 2016 >

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 2016

Sorry -  Justin Bieber
7 Years - Lukas Graham
I Took a Pill in Ibiza (SeeB remix) -  Mike Posner
Work From Home - Fifth Harmony & Ty Dolla Sign
One Dance - Drake, Wizkid & Kyla
Can't Stop the Feeling - Justin Timberlake
Cold Water - Major Lazer, Justin Bieber & MØ
Let Me Love You - DJ Snake & Justin Bieber
Closer - The Chainsmokers & Halsey
Starboy - The Weeknd & Daft Punk
Rockabye - Clean Bandit, Sean Paul & Anne-Marie

 

David Bowie

Op zondag 10 januari 2016 is de Britse popartiest David Bowie overleden.

David Robert Jones alias David Bowie (1947-2016) scoorde zijn eerste hit met Space Oddity over astronaut Major Tom. Andere grote hits waren Changes, Life on Mars?, Ziggy Stardust, Let's Dance, Heroes, Where Are We Now?. In 2016 bracht Bowie zijn laatste album ‘Blackstar’ uit.

Wiki: David Bowie >
3 voor12: in memoriam David Bowie >

Kijken: David Bowie overleden >
Kijken: DWDD over David Bowie >
Kijken: Bowie’s laatste band >
Kijken: Ivo van Hove over Bowie >
Kijken: De laatste vijf jaar van David Bowie >
Kijken: De invloed van Bowie op de popcultuur >
Kijken: Interview David Bowie uit 1977 (Heroes) >

 

Prince

Op 21 april 2016 is de Amerikaanse popartiest Prince overleden.

Prince Rogers Nelson (1958-2016) scoorde hits met ondermeer I Wanna Be Your Lover en 1999 uit 1982, Purple Rain, When Doves Cry, Let's go Crazy, I Would die 4U uit 1984.

Wiki: Prince >

Kijken: Prince overleden >

 

Leonard Cohen

Op 11 november 2016 is de Canadese zanger Leonard Cohen (1943-2016) overleden

Leonard Cohen (1943-2016) bracht in 1967 zijn eerste album ‘Songs of Leonard Cohen’ uit. Van dit album werden Suzanne en So long, Marianne wereldhits. In 2016 bracht Cohen zijn veertiende en laatste album ‘You Want It Darker’ uit.

Wiki: Leonard Cohen >

Kijken: Lichte toon en diepe ernst >
Kijken: Suzanne >
Kijken: Cohen was voor mij een cadeau >


Muziekdocumentaires in 2016

 

Douwe Bob, Eyes on the Prize

Annemieke Schollaardt volgt Douwe Bob vanaf het moment dat Slow Down ontstaat in Spanje tot het moment dat hij in het vliegtuig stapt richting Stockholm. NPO, uitzending 7 mei 2016.

Kijken: Douwe Bob, Eyes on the Prize >

 

Whatever Forever

Douwe Bob is de zoon van Simon Posthuma, ooit een extravagante man binnen de  hippiebeweging die als oprichter van de legendarische designersduo The Fool wereldwijd bekend werd met zijn psychedelische ontwerpen van platenhoezen. Hij wil graag aan de verwachtingen van zijn vader voldoen en volgt zijn voorbeeld, niet alleen als kunstenaar, maar ook in een leven vol drank, seks en drugs. Zijn moeder voelt zich hier nog wel eens schuldig over, omdat zij Douwe Bob graag een gewone jeugd wilde geven. In deze documentaire is Douwe Bob de zelfverzekerde kunstenaar aan het begin van zijn muzikale carrière. Hij ziet zichzelf het groots en meeslepend maar tevens destructieve leven van zijn vader volgen. Regie: Rolf Hartogensis, Linda Hakeboom en Lex Uiting, AVROTROS, uitzending 08 januari 2014.

Kijken: Whatever Forever >

 

Typhoon, blues & blessings

Typhoon, de artiest die in korte tijd heel Nederland veroverde met zijn muziek, werd vijf jaar lang met de camera gevolgd door zijn beste vriend en huisgenoot. Het resultaat is een goudeerlijke en hartverwarmende documentaire over twee vrienden van wie er één in een baan om de aarde wordt gelanceerd en de ander in verbazing toekijkt. BNN, uitzending 27 februari 2016.

Kijken: Typhoon, blues & blessings >

 

Het wonderlijke leven van Kenny B

Niemand in Nederland had nog van de Tilburgse Kenny B. gehoord. Tot hij in 2015 doorbrak met de zomerhit Parijs (Praat Nederlands met me) en zijn leven in een stroomversnelling raakte. VPRO, uitzending 5 maart 2016.

Kijken: Het wonderlijke leven van Kenny B >

 

Lennart Nijgh. Tip van de sluier

Tekstschrijver Lennaert Nijgh is de man die samen met Boudewijn de Groot de poëzie in de Nederlandse popmuziek bracht. Iedereen kent klassiekers als Testament, Land van Maas en Waal, Avond, Welterusten Meneer de president en Malle Babbe. Veel minder bekend is dat de talentvolle maar ook tragische Lennaert Nijgh de schrijver van deze liedjes is. AVRO/TROS, Close Up, uitzending 12 maart 2016.

Kijken: Lennart Nijgh. Tip van de sluier >

 

Film in 2016

 

De beste films van 2016 volgens Cinema.nl

01. The Revenant >
02. Room >
03. The Hateful Eight >
04. Spotlight >
05. Fantastic Beasts and Where to Find Them >
06. Arrival >
07. The Big Short >
08. Captain Fantastic >
09. I, Daniel Blake >
10. Hell or High Water >


Filmfestivals 2016

The Paradise Suite - Joost van Ginkel (Gouden kalf, Nederland) >
Toni Erdmann - Maren Ade (European Film Award) >
I, Daniel Blake - Ken Loach (Gouden Palm, Cannes Frankrijk) >
Ang babaeng humayo - Lav Diaz (Gouden leeuw, Venetië ) >
Fuocoammare - Gianfranco Rosi (Gouden beer, Berlijn) >

 

Website Cinema >