Carel Visser


Afbeelding: Kubus en zijn stapeling van Carel Visser uit 1967. Museum Kröller-Müller Museum. Foto: Buiten in beeld.

Op 1 maart 2015 is de Nederlandse beeldhouwer Carel Visser overleden

Carel Visser (1928-2015) was een van de belangrijkste constructivistische beeldhouwers van Nederland. In het constructivisme gaat het om de compositie van heldere geometrische vormen. De precisie en duidelijkheid van deze vormentaal moest een tegenwicht bieden tegen het subjectieve individualisme. Carel Visser 'IJzeren Carel' vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië in 1968. 

Wiki: Carel Visser >

Kijken: Openbaar kunstbezit >
Kijken: Hollandse meesters >

 

Parijs 13/11

Op vrijdagavond 13 november 2015 plegen acht terroristen uit naam van Islamitische Staat  zes terroristische aanslagen in Parijs waarbij in totaal 130 mensen om het leven komen  en honderden gewonden vallen.

Drie terroristen met een bomgordel om hadden het gemunt op Stade de France waar het vriendschappelijke voetbalduel Frankrijk en Duitsland werd gespeeld. Deze actie, waarbij de drie terroristen zichzelf opbliezen, veroorzaakte een dodelijk slachtoffer. Twee terroristen, die in een zwarte Seat Leon rondreden, zaaiden met hun automatische wapens dood en verderf op achtereenvolgens drie verschillende locaties: bij de restaurants Le Carillon en Le Petit Cambodge vielen vijftien dodelijke slachtoffers, bij pizzeria La Casa Nostra en Café Bonne Bière kwamen vijf mensen om het leven en bij het restaurant La Belle Equipe werden negentien mensen doodgeschoten. Bij het café Comptoire Voltaire blies een terrorist zichzelf op met een bomgordel. Hierbij vielen geen dodelijke slachtoffers onder het publiek. Het grootse bloedbad werd aangericht in de concertzaal Bataclan waar de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal een concert voor 1500 mensen gaf. Drie gemaskerde terroristen drongen de concertzaal binnen en begonnen om zich heen te schieten. Bij deze actie werd negenentachtig mensen vermoord. Na ruim twee en een half uur viel de politie het pand binnen en kwam er een einde aan de gijzeling. Twee terroristen bliezen zichzelf op en een derde werd door een politiekogel geraakt waarna zijn bomgordel afging.

De zwarte Seat Leon met achtergelaten wapens werd later in Montreuil teruggevonden. De Franse politie maakte hieruit op dat er tenminste een terrorist voortvluchtig was. Het Belgisch kenteken van de Seat leidde naar de Brusselse wijk Molenbeek waar de politie verschillende invallen deed. Waarschijnlijk waren drie van de acht daders van de aanslagen in Parijs van Molenbeek afkomstig. Op 18 november werd de Belgisch-Marokkaanse jihadist Abdelhamid Abaaoud, die eveneens uit Molenbeek kwam, bij een inval  in een woning in de Parijse voorstad Saint-Denis door de Franse politie gedood. Abdelhamid Abaaoud zou een sleutelrol bij de aanslagen in Parijs hebben gespeeld.

De aanslagen in Parijs werden opgeëist door Islamitische Staat en zouden een vergelding zijn voor westerse bombardementen op doelen van door Islamitische Staat bezette gebieden in Syrië. 

Op  18 maart 2016 werd de voortvluchtige Salah Abdeslam in Molenbeek, Brussel gearresteerd.

Wiki: Aanslagen Parijs november 2015 >
Wiki: Islamitische Staat >

Kijken: Tijdlijn van de aanslagen >
Kijken: Thema-uitzending Nieuwsuur >
Kijken: Thema-uitzending DWDD >
Kijken: Thema-uitzending Pauw >
Kijken: De politieactie in Saint-Denis >
Kijken: Radicalisme in Molenbeek? >
Kijken: Wie is Abdelhamid Abaaoud? >
Kijken: Arrestatie van Salah Abdeslam >

 

Drs. P.

Op 13 juni 2015 is de Nederlandse tekstschrijver en voordrachtskunstenaar Heinz Hermann Polzer alias Drs. P overleden.

Drs. P. (1919-2015) was een opmerkelijk tekstdichter en zanger die ondermeer bekend werd door liedjes als: De veerpont (heen en weer) en Dodenrit.

Wiki: Drs P. >

Kijken: De taal van Drs P. >
Kijken: Interview uit 2009 >

Drs. P. - Niet van talent gespeend

Heinz Polzer, alias Drs. P, schrijft geestige en taalkundig briljante gedichtjes en liedjes: De Veerpont (Heen en Weer) en de Dodenrit (Trojka Hier, trojka daar) zijn bizarre nummers waarmee de doctorandus met onvaste stem het grote publiek wist te bereiken. Maar wie is de man achter de spitsvondige en met zwarte humor doordrenkte teksten? Close Up AVRO TROS, uitzending 23 juni 2006.

Kijken: Drs. P. - Niet van talent gespeend >

 

Vluchtelingencrisis

In 2015 wordt Europa geconfronteerd met een toestroom van ruim een miljoen vluchtelingen uit oorlogsgebieden in het Midden-Oosten en Afrika.

De vluchtelingen waren ondermeer afkomstig uit Eritrea, Afghanistan, Irak, maar verreweg de meesten kwamen uit Syrië dat sinds 2011 door een burgeroorlog wordt verscheurd. Aanvankelijk vochten in Syrië verschillende minderheidsgroeperingen tegen het autoritaire regime van president Assad, maar  de situatie werd desastreus toen islamitische staat (IS) in 2014 het kalifaat uitriep en delen van Syrië en Irak veroverde en zich daarbij schuldig maakte aan brute oorlogsmisdaden.

De VS en Frankrijk besloten in 2014 om IS vanuit de lucht te bestrijden. Ook Turkije en de Koerden in het noorden bestreden IS, maar tegelijkertijd vochten deze partijen tegen elkaar. In 2015 meldde Rusland zich op het strijdtoneel. Het land bombardeerde weliswaar IS-stellingen, maar steunde tegelijkertijd ook het regime van Assad.

De vluchtelingen uit Syrië kwamen terecht in vluchtelingenkampen in de omringende grensgebieden van Turkije, Libanon en Jordanië. De vluchtelingen die over geld beschikten probeerden via Turkije de oversteek naar Europa te maken. Onder levensgevaarlijke omstandigheden en in gammele boten organiseerden mensensmokkelaars overtochten via de Egeïsche zee naar de Griekse eilanden Lesbos, Chios, Leros, Samos en Kos die overlopen werden door deze grote stroom vluchtelingen. Bij deze overtochten verloren duizenden mensen het leven. Eenmaal in Europa probeerden mensen door te stromen naar de welvarende landen in West-Europa.

Van november 2014 tot november 2015 vroegen 56.000 personen asiel aan in Nederland. Van deze groep was ongeveer de helft afkomstig uit Syrië. De spreiding van deze grote stroom asielzoekers over Nederland veroorzaakte veel ongenoegen bij een deel van de Nederlandse bevolking. Naar verwachting zullen er in 2016 anderhalf miljoen vluchtelingen naar Europa komen.

Wiki: Vluchtelingen in Nederland >
Wiki: Syrische burgeroorlog >
Wiki: Islamitische Staat >

The UN Refufee Agency (UHCR) >
Vluchtelingenwerk Nederland >
De crisis in grafieken >

Kijken: Wie vecht er in Syrië? >
Kijken: De opkomst van IS >
Kijken: Visualisatie vluchtelingenstroom >
Kijken: Hoe groot is de vluchtelingenstroom >
Kijken: Asielzoekers in Wolvega >
Kijken: Is er voldoende draagvlak >

De oversteek

Gedurende twaalf maanden wordt een groep Syrische vluchtelingen gevolgd die in de zomer van 2014 vanuit Egypte naar Europa vlucht, op zoek naar een veilig bestaan en verstrikt raakt in de diverse asielprocedures in verschillende landen van Noordwest-Europa, waaronder ook Nederland. IKON, uitzending 3 november 2015.

Kijken: De oversteek >

Rot op naar je eigen land 

Rot op naar je eigen land is een tv-programma van de Evangelische Omroep uit 2015. In de serie maken zes Nederlanders, met uiteenlopende standpunten over immigratie, de reis die een vluchteling maakt, maar dan in omgekeerde volgorde.

Kijken:  tv-serie rot op naar je eigen land >

 

Vluchtelingencrisis Interactief

Vluchtelingentest

Meer dan 200.000 doden, martelingen, bommen op woonwijken en 4 miljoen Syriërs die hun land verlieten. Een einde aan deze gruwelijke oorlog is er nog lang niet. Maar als je het land uitvlucht, wat doe je dan? Dan ben je vogelvrij. Naar Europa? Overleef je dat?

Vluchtelingentest >

 

Refufee Republic

Refugee Republic is een interactieve, transmediale documentaire over het dagelijks leven in het Syrische vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak.

Het doel van de makers, kunstenaar Jan Rothuizen, multimediajournalist Martijn van Tol, fotograaf Dirk-Jan Visser en webdeveloper Aart Jan van der Linden, is om het bestaande beeld van vluchtelingenkampen te verrijken met een anatomische schets van mensen en praktijken uit het dagelijks leven in zo’n kamp, en om deze zintuiglijk over te brengen in een combinatie van tekening, film, fotografie, geluid en tekst. Refufee Republic won in 2015 een Dutch Design Award in de categorie Communicatie.

Kijken: Refufee Republic >
Kijken: Uitleg Refufee Republic >
Submarine Channel >

 

Land van aankomst

Driedelige documentaireserie die laat zien hoe de immigratie vanaf de jaren vijftig tot in onze tijd Europa onomkeerbaar veranderde. Hoe beleven Europese samenlevingen de moderne immigratie? Hoe gaan we om met alle verschillen en conflicten? En hoe verwerken we het 'verlies van onze vertrouwde wereld'? NTR/IKON, uitzending 2014.

1. vermijding >
2. Conflict >
3. Aanvaarding >

 

Eredivisie voetbal

In 2015 wordt PSV landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

 

De jaren Tien

Kijken: NOS Jaaroverzicht 2015 >

Kijken: Jaaroverzicht sport 2015 >
Kijken: Jaaroverzicht Huis van Oranje 2015 >
Kijken: Politicus van het jaar 2015 >
Kijken: In Memoriam jaaroverzicht 2015 >

De jaren 2010 - heden >

 

Het weer in 2015

Met een gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt van 10,9 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 10,1 °C, heeft 2015 zich in de top tien van warmste jaren sinds 1901 genesteld.

De zon scheen gemiddeld 1894 uren tegen 1639 uren normaal en daarmee was 2015 een zonnig jaar. Het zonnigst werd het in Vlissingen waar 2007 zonuren werd gemeten. Eelde was met 1778 zonuren het somberst. Het warmst werd het op 02 juli in Maastricht waar die dag 38,2 °C werd gemeten. Het koudst werd het op 23 januari in Wijk aan Zee waar -8,8 °C werd gemeten.

Landelijk gemiddeld viel er 831 mm neerslag tegen een langjarige gemiddelde 847 mm. De meeste neerslag werd in Deelen gemeten waar 1007 millimeter werd afgetapt. Ell was met 632 millimeter het droogste KNMI-station van Nederland. Op 25 juli 2015 raasde er een zware zomerstorm over Europa. In IJmuiden werd een uurgemiddelde van windkracht tien gemeten en een windstoot van 122 km/uur.

2015 kende een koele lente, warme zomer en extreem zacht weer in november en december. Met een gemiddelde temperatuur van 9,5 °C was december de warmste decembermaand sinds het begin van officiële waarnemingen in 1706.  Het warmste werd het op 17 december in Wijk aan Zee waar een temperatuur van 16,6 °C werd gemeten. Dit was slechts 0,1 graden lager dan het absolute Nederlandse decemberrecord dat in 1953 in Maastricht werd gemeten.

KNMI >

Kijken: Recordwarmte op 02 juli  >
Kijken: Zomerstorm 25 juli >
Kijken: temperatuur stijgt hard >
Kijken: Het weer achter de schermen >

 

In 2015 regeert het kabinet Rutte II

Het Kabinet-Rutte II is een coalitie van de politieke partijen Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) en de Partij van de Arbeid (PvdA). Het kabinet telt zeven ministers van de VVD en zes van de PvdA. Daarnaast telt het kabinet drie staatssecretarissen van de VVD en vier van de PvdA.

Geert Wilders van de Partij Voor de Vrijheid (PVV) werd in 2015 politicus van het jaar.

Parlement: Kabinet-Rutte II >

Kijken: Politicus van het jaar 2015 >
Kijken: Profiel van Mark Rutte >

 

Leven in koloniaal Suriname

Tweeluik in de aanloop naar de viering van 40 jaar onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 2015. Bewoners van Suriname halen herinneringen op aan het leven in de voormalige kolonie. In het eerste deel staat het dagelijks leven na de oorlog centraal. Ruim ondersteund door bijzondere archiefbeelden vertellen een aantal inwoners uit Suriname over de toenemende welvaart, het wonen in de stad, op de plantage en in het binnenland. VPRO/NTR, Andere Tijden, uitzending november 2015.

Kijken: Leven in koloniaal Suriname 1 >
Kijken: Leven in koloniaal Suriname 2 >


Bed, bad & brood

In het voorjaar van 2015 ontstaat er een heftig debat tussen de PvdA en de VVD over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Volgens Europese richtlijnen hebben de ongeveer vijfhonderd uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland weliswaar geen recht op een verblijfsvergunning, maar wel recht op opvang. De uitgeprocedeerde asielzoekers waren in Nederland tot nu toe verspreid over zesentwintig opvanglocaties. In het nieuwe akkoord, dat in april 2015 tot stand kwam, werd afgesproken om nog maar zes door het rijk gefinancierde bed, bad en broodlocaties: Amsterdam, Rotterdam,Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Ter Apel in te richten waar de asielzoekers voor korte tijd mogen verblijven totdat ze via het uitzendcentrum Ter Apel ons land moeten verlaten. De VVD wil geen precedenten scheppen en is van mening dat uitgeprocedeerde asielzoekers gewoon weg moeten terwijl de PvdA van mening is dat je mensen niet zomaar op straat kunt zetten en dat je voor opvang moet zorgen.

Wiki: Immigratie in Nederland >

Kijken: Bed-bad-en-broodregeling >

 

Teeven-deal

Op 09 maart 2015 dienen minister van Justitie Ivo Opstelten en zijn staatssecretaris Fred Teeven hun ontslag in naar aanleiding van het onjuist informeren van de Tweede Kamer over de deal tussen Justitie en de crimineel Cees H. in 2000.

In ruil voor strafvermindering en teruggave van zijn in beslag genomen vermogen zou de voor hasjhandel veroordeelde Cees H. 750.000 gulden aan de Nederlandse staat betalen. In 2014 bracht het actualiteitenprogramma Nieuwsuur nieuwe feiten over deze deal aan het licht. Minister Opstelten deelde de Tweede Kamer daarop mee dat Cees H. een vermogen van 2 miljoen gulden zou hebben gehad en dat hij na aftrek van de 750.000 gulden een bedrag van 1,25 miljoen gulden terug zou hebben gekregen. De advocaat van Cees H. Piet Doedens zei dat dit onzin was en dat het om een bedrag van 5 miljoen gulden zou gaan. Een speurtocht op het Ministerie van Justitie naar het bonnetje bleef zonder resultaat en minister Opstelten bleef ruim een jaar volhouden dat het teruggegeven bedrag 1,25 miljoen gulden was. In maart 2015 kwam Nieuwsuur met nieuwe details naar buiten. Het betalingsbewijs, waarvan Opstelten beweerde dat het zoek was, bleek toch in het archief op het ministerie te zitten en op het afschrift stond geen 1,25 miljoen, maar ruim 4,7 miljoen gulden. Op 9 maart traden Opstelten en Teeven af.

Tijdlijn Teevendeal >

Kijken: Nieuwsuur over het aftreden >
Kijken: Kamer debatteert over aftreden >
Kijken: Ontknoping van de bonnetjesaffaire >
Kijken: Presentatie commissie Oosting >

Kijken: Profiel van Ivo Opstelten >
Kijken: 24 uur met Fred Teeven >

Kijken: Bon mocht niet gevonden worden >

 

René Gude


Op 13 maart 2015 is de Nederlandse filosoof René Gude overleden.

Gude (1957-2015) was oud-directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte en medeoprichter van Filosofie Magazine en van 2013 tot 2015 Denker des vaderlands.

Wiki: René Gude >

Kijken: René Gude overleden >
Kijken: Stand-up filosoof >
Kijken: 24 uur met René Gude >
Kijken: 'De kist' met  René Gude >

Ik ben echt niet bang voor de dood

Wim Brands sprak met René Gude over wat er werkelijk toe doet in het leven, over humeurmanagement en over de troost van filosofie. Juist wanneer de dood voor de deur staat, blijken filosofische vaardigheden handig om de gemoedsrust te bewaren. Als je goed over de inrichting van je leven hebt nagedacht, hoef je op het eind niet nog van alles goed te maken. Wie een beetje nadenkt hoeft zich ook niet te verliezen in bozige theorietjes over het bittere lot dat je treft. Natuurlijk, dat soort sombere emoties zijn er wel, maar je kunt leren om ze niet kunstmatig, door verkeerd gebruik van je verstand, te verlengen. En wat het sterven zelf betreft: dat moet toch tamelijk eenvoudig zijn. Tot nu toe is het iedereen gelukt. Human, uitzending 2015.

Kijken: Ik ben echt niet bang voor de dood >

 

Tour de France 2015

In 2015 wint de Engelsman Chris Frome de Tour de France.

Wiki: Tour de France >

Hoe de Tour naar Utrecht kwam

Op zaterdag 4 juli startte de Tour de France aan de Utrechtse Croeselaan, met een tijdrit van elf kilometer en de volgende dag ging de karavaan in geneutraliseerde koersvorm onder de Domtoren door: Een Utrechtse droom van journalist Jeroen Wielaert en de toenmalige burgemeester Aleid Wolfsen werd werkelijkheid: Le Tour sous le Dom. Documentaire: Hoe de Tour naar Utrecht kwam. NOS, uitzending 02 juli 2015.

Kijken: Hoe de Tour naar Utrecht kwam >

 

Sepp Blatter afgetreden

Op 21 december 2015 wordt de voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA Sepp Blatter (1936) voor acht jaar geschorst.

Op 29 mei werd Blatter nog herkozen als voorzitter, maar enkel dagen later maakte hij bekend zijn functie neer te zullen leggen omdat er onvoldoende vertrouwen in hem was. Hij kondigde aan te zullen blijven als voorzitter tot het verkiezingscongres van de FIFA op 26 februari 2016. Dit werd voorkomen omdat Blatter op 21 december 2015 voor acht jaar werd geschorst.  Blatter die sinds 1998 onafgebroken voorzitter van de FIFA was, werd beschuldigd van het feit dat hij in 2011 ten onrechte twee miljoen Zwitserse franken aan UEFA-voorzitter Michel Platini had overgemaakt. Ook Platini (1955) werd voor acht jaar geschorst.

Wiki: Sepp Blatter >

Kijken: de 24 uur van Blatter >
Kijken: De onzichtbare vijand van Blatter >
Kijken: Verslaat Europa Sepp Blatter? >

 

 

 

 

Charlie Hebdo

Op 07 januari 2014 plegen twee terroristen een aanslag op de redactie van Franse satirisch tijdschrift Charlie Hebdo in de Rue Nicolas Apert in Parijs.

De twee terroristen schoten in het gebouw elf personen dood en verwondden elf personen waarvan vier ernstig. Tijdens de vlucht werd een politieagent op straat vermoord.

Vrij snel na de aanslag werd bekend dat het ging om de broers Chérif en Saïd Kouachi. Er werd een immense klopjacht op de voortvluchtige terroristen ingezet die op vrijdagmiddag 09 januari eindigde in een drukkerij in het plaatsje Dammartin-en-Goële waar de twee zich hadden verschanst. Omstreeks vijf uur openen de twee broers de deuren van de drukkerij. Aanvankelijk bleef het stil, maar toen de broers de politie schietend tegemoet renden, werden ze doodgeschoten.

In de periode dat de twee broers zich in de drukkerij verschansten, vond er in een Joodse supermarkt Hyper Cacher in Vincennes, een oostelijke voorstad van Parijs, een tweede gijzelingsdrama  plaats. Amédy Coulibaly, die de dag ervoor een politieagente in de wijk Montrouge dood had geschoten, nam in de supermarkt twintig mensen in gijzeling. Bij deze actie schoot Coulibaly vier gijzelaars dood en dreigde hij ook de andere gijzelaars te zullen doodschieten. Rond vijf uur kwam er ook aan deze gijzelingsactie een einde toen tientallen politieagenten de supermarkt binnendrongen. Bij deze actie werd Coulibaly door de politie doodgeschoten. Onduidelijk was of Hayat Boumeddiene, de partner van Amédy Coulibaly, bij deze aanslag betrokken was.

Zowel Chérif Kouachi als Coulibaly, die meerdere keren veroordeeld zijn geweest voor diefstallen, gewapende overvallen en het dealen van drugs, bleken geronseld te zijn door de radicale moslim Djamel Beghal, die al sinds 2001 actief was voor het ronselen van activisten voor de terreurgroep Al-Qaida. Chérif Kouachi en Djamel Beghal hadden elkaar in de gevangenis leren kennen. Op vrijdagmiddag, toen de twee broers zich in de drukkerij verschanst hadden, had Chérif Kouachi een telefonisch interview met de Franse nieuwszender BFMTV. Tijdens dit interview zei Chérif Kouachi dat hij opgeleid was door al-Qaida-leider Anouar al-Awlaki, een ronselaar voor al-Qaida in Jemen die in 2011 bij een Amerikaanse raketaanval werd gedood.

Wiki: Charlie Hebdo >
Wiki: De aanslag op Charlie Hebdo >
NOS: De doden van Charlie Hebdo >

Kijken: De gebeurtenissen op 09 januari >
Kijken: Overzicht gijzeling Joodse supermarkt >
Kijken: De Mars van de Republiek >
Kijken: De stormloop op Charlie Hebdo >
Kijken: Charlie Hebdo en de persvrijheid >
Kijken: Terug naar Charlie Hebdo >

Een partijtje vrijheid

Is de democratie nog te redden? Of zijn we toe aan een reis over de grens waar niemand nog durfde gaan? Moeten we, om de belangrijke beslissingen te nemen waar de huidige crisis om vraagt, misschien naar een nieuw systeem? En wat zijn eigenlijk precies de feiten? Tegenlicht. VPRO, uitzending 13 oktober 2013.

Kijken: Een partijtje vrijheid >

Parijs: Een lang jaar

Geweld, rouw en angst bepaalden het jaar 2015 voor Parijs. De aanslagen in januari en november stelden het incasseringsvermogen van de stad zwaar op de proef. Meer dan een miljoen mensen gingen de straat op, het beroemde Place de la République veranderde in een openbare rouwplaats. Deze film volgt een aantal Parijzenaren, onder wie oud-burgemeester Bertrand Delanoë, in de loop van het bewogen jaar 2015. VARA, uitzending 07 maart 2016.

Kijken: Parijs, een jaar lang >

 

World Solar Challenge


In oktober 2015 wint het team van de TU Delft de World Solar Challenge, een race voor auto's op zonne-energie in Australië.

De Nuna 8, de zonneauto van TU Delft, legde de 3022 kilometer tussen Darwin naar Adelaide af in 37 uur en 56 minuten met een gemiddelde snelheid van 91,75 km per uur. Tweede werd Solar Team Twente met de zonneauto Red One.

Wiki: World Solar Challenge >
World Solar Challenge >
Nuon Solar Team >

Kijken: Delft wint >

 

Sjoemelsoftware Volkswagen

In september 2015 wordt door Amerika bekend gemaakt dat autofabrikant Volkswagen software in auto's heeft gebruik die een lagere uitstoot van schadelijke stoffen door dieselauto's meet dan in werkelijkheid het geval is.

Het grootste autoconcern van Europa met merken als VW, Audi, Skoda, Seat en Porsche heeft vermoedelijk software gebruikt die herkende wanneer een auto zich in een testsituatie bevond. De ingebouwde software herkende dat de wielen op een rollerbank draaiden, maar dat de auto niet van positie veranderde. Als dit het geval was, zorgde de software ervoor dat er veel lagere emissies van schadelijke stoffen werden gemeten. Volgens Natuur en Milieu was de werkelijke CO2 uitstoot in de praktijk 40 procent hoger. Door het schandaal verloor VW 30 miljard euro, een derde van de beurswaarde.

Wiki: Dieselgate >

Kijken: Volkswagen in het nauw >
Kijken: Ontmaskering van de auto-industrie >
Kijken: Gesjoemel is topje van de ijsberg >

 

Richard III

Op 26 maart 2015 worden de resten van koning Richard III van Engeland herbegraven in de kathedraal van Leicester.

In 2012 werd onder een parkeerplaats in het centrum van Leicester de verdwenen begraafplaats ontdekt van Richard III (1452-1485) die sneuvelde tijdens de slag bij Bosworth waar hij vocht tegen Hendrik Tudor, graaf van Richmond, die Richard ten val wilde brengen. Aan de hand van DNA-onderzoek werd in 2013 definitief vastgesteld dat het om de voormalige koning van Engeland ging

Wiki: Richard III van Engeland >

Kijken: Graf Richard III ontdekt >

 

Airbus crasht in Alpen

Op 24 maart 2015 stort een Airbus van Germanwings, een dochtermaatschappij van Lufthansa, neer in de Franse Alpen.

Vlucht 9525, die onderweg was van Barcelona naar Düsseldorf, stortte honderd kilometer ten noordwesten van de kuststad Nice neer in onherbergzaam Alpengebied. Alle zes bemanningsleden en 144 passagiers kwamen om het leven. Na onderzoek van de Voice Recorder werd vastgesteld dat de copiloot de Airbus bewust had laten crashen en dat het om een zelfmoordactie ging.

Wiki: Vlucht 9525 >
NOS: Overzichtkaarten van de rampplek >

Kijken: Beeldreconstructie van de crash >

 

Klimaattop Parijs

Op  12 december 2015 wordt tijdens de Klimaatconferentie in Parijs een historisch akkoord gesloten.

Aan de Klimaattop, waaraan 198 landen deelnamen, werd afgesproken dat de aarde niet verder mag opwarmen dan 2 graden Celsius. De uitstoot van broeikasgassen mag wereldwijd niet verder stijgen en niet naar beneden worden bijgesteld. Het klimaatbeleid van de deelnemende landen zal iedere vijf jaar worden getoetst. Landen kunnen hun reducties in andere landen realiseren en in emissies handelen. Vanaf 2020  moeten de gezamenlijke deelnemende landen minstens 100 miljard dollar (91 miljard euro) ter beschikking stellen aan armere landen. Nederland staat voor de pittige uitdaging om in 2020 veertien procent van de energievoorziening uit duurzame bronnen te halen.

Wiki: Klimaattop 2015 >

Kijken: Duurzame energie wordt goedkoper >
Kijken: Wat zijn de gevolgen voor Nederland? >

 

PC-Hooftprijs voor Astrid Roemer

In 2015 wordt de PC-Hooftprijs toegekend aan de Surinaamse schrijfster Astrid Roemer voor haar gehele oeuvre.

Astrid Roemer (1947) werd ondermeer bekend om haar drieluik: Gewaagd leven (1996), Lijken op Liefde (1997) en Was Getekend (1999) waarin zei de geschiedenis van de Surinaamse samenleving vanaf 1970 verbeeld.

Wiki: Astrid Roemer >

Kijken: PC-Hooftprijs voor Roemer >
Kijken: Miniatuur (1998) >
Kijken: Portret van Astrid Roemer (1982) >
Kijken: Nacht van de poëzie 2016 >

 

Water op mars

In 2015 wordt met behulp van gedetailleerde foto's van de Marslander Curiousity aangetoond dat er op bepaalde plaatsen water stroomt op mars.

NASA: Curiosity >

Kijken: Stromend water op mars >

 

Dafne Schippers snelste op 200 meter

Op 28 augustus 2015 veroverde Dafne Schippers op de WK atletiek in Peking de wereldtitel op de 200 meter sprint. Schippers liep met 21,63 seconden een Europees en Nederlands record.

Kijken: Schippers schrijft geschiedenis >

 

Solo, Out of a Dream

Vervolg op de bekroonde documentaire 'Solo, de wet van de favela' uit 1994, over talentvolle jonge voetballertjes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. De destijds elfjarige vriendjes Anselmo en Leonardo wilden maar één ding en dat is profvoetballer worden. Hun droom leek uit te komen toen ze als gevolg van de film werden uitgenodigd voor een stage bij Feyenoord. Regie Jos de Putter. VPRO, uitzending 16 februari 2015

Kijken: Solo, Out of a Dream >

 

             
 

 

 

 

De beste popalbums van 2015 (samengesteld door Harrie van den Berg)

01. Tame Impala - Currents
02. Father John Misty - I Love You, Honeybear
03. Sufjan Stevens - Carrie and Lowell
04. Kurt Vile - B'lieve I'm Goin' Down
05. Alabama Shakes - Sound & Color
06. Courtney Barnett – Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit
07. Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly
08. Balthazar - Thin Walls
09. Ryley Walker - Primrose Green
10. Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 2015 (alfabetisch)

Adele - Hello
Justin Bieber - What do you mean?
Justin Bieber - Sorry
Calvin Harris & Disciples - How deep is your love
Galantis - Runaway (U & I)
Nicky Jam & Enrique Iglesias - El perdón
Kenny B - Parijs
Lil' Kleine & Ronnie Flex - Drank & Drugs
Major Lazer, DJ Snake & MØ - Lean on
OMI  - Cheerleader (Felix Jaehn remix)
Ed Sheeran - Thinking out loud

 

Armand

Op 19 november 2015 is de Nederlandse popartiest Armand overleden.

Armand was de artiestennaam van Herman George van Loenhout (1946-2015) en werd vooral bekend om zijn protestliedjes en zijn overmatig cannabisgebruik. Zijn grootste hit was ‘ben ik te min’ uit 1967 dat hij zijn hele leven op de kleinere podia in Nederland is blijven spelen.

Wiki: Armand >

Kijken: Armand overleden >
Kijken: Armand in Ali B. op volle toeren >
Kijken: Portret Armand 1987 >
Kijken: Armand en Leopold Verhagen 1972 >

 

BB King overleden

Op 14 mei 2015 is de Amerikaanse bluesgitarist B.B. Bing overleden.

B.B. Bing was de artiestennaam van Riley Ben King (1925-2015). King, die door het blad Rolling Stone in de top drie van beste gitaristen te wereld werd geplaatst, speelde zijn hele leven op zijn favoriete gitaarmerk Gibson. De grootste hit van King was ‘The Thrill Is Gone’ uit 1970.

Wiki: B.B. King >

Kijken: B.B. King overleden >
Kijken: B.B. King’s laatste rustplaats  >

 

Muziekdocumentaires in 2015

 

The Beat Behind the Golden Earring

In de documentaire The beat behind Golden Earring treden Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk uit de schaduw. Aanleiding vormt het jubileumconcert dat de Haagse band ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan geeft op zaterdag 12 december in de Ziggo Dome.  Het uur van de Wolf. NTR, uitzending 02 december 2015 (beschikbaar tot 22 december 2022).

Kijken: The Beat Behind Golden Earring >

 

Ja, dat was Høken, 40 jaar Normaal

Met een zich steeds vernieuwend publiek is de band Normaal al bijna veertig jaar springlevend. Maar de bandleden hebben inmiddels de AOW-leeftijd bereikt. Een band in zijn laatste snik? Hoe lang houden ze de rock-'n-roll nog vol? Ja, dat was Høken, 40 jaar Normaal is een documentaire over de ruigste Nederlandse popgroep ooit. VPRO, uitzending 27 mei 2015.

Kijken: 40 jaar Normaal >

 

'Blue Days, Song Days'

Racoon brak door met de hit 'Love You More' en produceerde daarna nog vele andere populaire nummers. Wat is het geheim achter deze band? In 'Blue Days, Song Days' laat regisseur De Bruyn dit én prachtige beelden van de thuishaven van Racoon, Zeeland, zien. VPRO, uitzending 14 maart 2015.

Kijken: Blue Days, Song Days >

 

De Jeugd van Tegenwoordig, de Formule

In aanloop naar hun vierde cd, Ja Natúúrlijk, volgt Paula van den Elsen Nederlands populairste hiphopformatie, De Jeugd van Tegenwoordig. VPRO, uitzending 28 maart 2015.

Kijken: De jeugd van tegenwoordig: De formule >

 

Kijk uit voor Ginger Baker

Hij is het meest bekend vanwege zijn werk met Eric Clapton in Cream en Blind Faith en geniet de reputatie van een van 's werelds grootste drummers met een van 's werelds meest compromisloze karakters: Ginger Baker. Hij geldt als de uitvinder van de heavy metal én hij bracht in de jaren 70 de wereldmuziek naar het westen. In de energieke documentaire Kijk uit voor Ginger Baker zijn niet alleen talloze gesprekken met Baker te zien, maar ook geweldig archiefmateriaal, animaties en splitscreenbeelden. Daarnaast sprak de regisseur met talloze muzikanten die ooit met Baker speelden of die door hem geïnspireerd zijn: van Eric Clapton en Steve Winwood tot Carlos Santana en Stewart Copeland. Het Uur van de Wolf. Regie Jay Bulger. NTR, uitzending 06 februari 2015. (Beschikbaar tot 1 maart 2017).

Kijken: Kijk uit voor Ginger Baker >

 

Film in 2015

 

Beste films van 2014 volgens de recencenten van Cinema.nl

01. Birdman - Alejandro González Iñárritu >
02. Son of Saul - László Nemes >
03. Citizenfour - Laura Poitras >
04. Mad Max: Fury Road - George Miller >
05. Youth - Paolo Sorrentino >
06. Turist - Ruben Östlund >
07. The Lobster - Yorgos Lanthimos >
08. Carol - Todd Haynes >
09. The Look of Silence - Joshua Oppenheimer >
10. The End of the Tour - James Ponsoldt >

Filmfestivals 2015

Gluckauf - Remy van Heugten (Gouden kalf, Nederland) >
Youth –  Paolo Sorrentino (European Film Award) >
Dheepan - Jacques Audiard (Gouden Palm, Cannes Frankrijk) >
Desde allá - Lorenzo Vigas (Gouden leeuw, Venetië ) >
Taxi - Jafar Panahi (Gouden beer, Berlijn) >

 

Website Cinema >