Ger van Elk

Op 17 augustus 2014 is de Nederlandse kunstenaar Ger van Elk overleden.

Ger van Elk (1941-2014) was samen met Jan Dibbets en Marinus Boezem een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de conceptuele kunst in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. In de naoorlogse conceptuele kunst stond niet de afbeelding of schoonheid centraal maar het concept of idee. Van Elk, die zelf niet zo gecharmeerd was van het begrip conceptuele kunst, zei op later leeftijd dat hij zich vooral  een dichter voelde die op zoek was naar poëtische schoonheid. 

Het kunstwerk La Pièce is een beukenhouten blokje dat rust op een roodfluwelen kussen. Het kunstwerk dat aangekocht is door het Kröller-Müller Museum, werd in 1971 op een plek midden op de Atlantische Oceaan, waar de lucht zo zuiver is dat stof geen kans kreeg om zich op het natte oppervlak te nestelen, geschilderd.

Wiki: Ger van Elk >

Kijken: Op zoek naar hedendaagse kunst >
Luisteren: Van Elk over het nieuwe Stedelijk >

 

IS

Op 29 juni 2014 roept de soennitische beweging ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië) een kalifaat uit met als leider kalief Abu Bakr al-Baghdadi (kalief Ibrahim).

Tegelijkertijd met het uitroepen van het kalifaat werd de naam ISIS omgedoopt tot IS (Islamitische Staat). IS, een streng Islamitisch orthodoxe beweging, die delen van Syrië en Irak in handen heeft, heeft als doel het stichten van een islamitisch kalifaat in Irak en Syrië tot aan de Perzische golf. Christenen, Yezidi's en andere niet-moslims sloegen massaal op de vlucht voor het geweld van IS, die de strenge wetgeving Sharia in de door hen gecontroleerde gebieden wil invoeren. Wereldwijd werd met afschuw gereageerd op de gruwelijke onthoofding van westerse gevangenen. Geradicaliseerde moslimjongeren uit meerdere Europese landen gaven gehoor aan de oproep van IS op om zich als strijder bij het kalifaat aan te sluiten. Eind 2014 werd onder leiding van de Verenigde Staten een internationale coalitie gesloten om IS met gerichte acties vanuit de lucht te bestrijden. Meerdere Europese en Arabische laden sloten zich bij deze coalitie aan. Nederland leverde zes F16 gevechtsvliegtuigen en personeel voor operaties in het door IS bezette gebied. 

Wiki: Islamitische Staat >

De opkomst van IS

Martin Smith journalist van het Amerikaanse Frontline onderzoekt hoe jihad-beweging IS vanuit het niets in korte tijd kan uitgroeien tot de zelfbenoemde terreurstaat.

Kijken: De opkomst van IS >

Kijken: IS roep kalifaat uit >
Kijken: Het ontstaan van Islamitische Staat 1 >
Kijken: Het ontstaan van Islamitische Staat 2 >
Kijken: De toekomst van Islamitische Staat >
Kijken: De strijd tegen Islamitische Staat >
Kijken: Hoe organiseert IS aanslagen? >

 

Participatiesamenleving

In 2014 wordt voor de eerste keer gesproken over het begrip participatiesamenleving.

Koning Willem Alexander zei op Prinsjesdag in zijn eerste troonrede: ‘Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven’. Met het begrip participatiesamenleving wordt bedoeld dat de klassieke verzorgingsstaat, waarbij de overheid van het wieg tot het graf voor een vangnet voor kwetsbare groepen zorgt, wordt vervangen door het begrip participatiesamenleving waarin individuen in eerste instantie een beroep moeten doen op het eigen netwerk zoals familie, vrienden en buren en pas wanneer ze echt niet anders kunnen een beroep kunnen doen op de overheid.

Kijken: Doe het zelf zorg >
Kijken: P. Schnabel over de verzorgingsstaat >

 

Wubbo Ockels

Op 18 mei 2014 is de eerste Nederlandse ruimtevaarder Wubbo Ockels overleden.

Wubbo Ockels (1946-2014) maakte van 30 oktober tot en met 6 november 1985 als ESA-astronaut een ruimtevlucht met de Amerikaanse Space Shuttle Challenger. Na zijn loopbaan als astronaut werd Ockels een pleitbezorger voor duurzame energie. In 2003 werd hij benoemd tot hoogleraar duurzame energie aan de TU Delft.

Wiki: Wubbo Ockels >
Wiki: Ruimteveer Challenger >

Kijken: Wubbo Ockels overleden >
Kijken: Ockels zat nog vol plannen >
Kijken: Wubbo, een Hollander in de ruimte >
Kijken: Ruimteschip aarde >

 

Rosetta

Op woensdag 12 november 2014 maakt de onbemande robot Philae zich los van het moederschip Rosetta om een zachte landing op komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko te maken.

Rosetta, een project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA,  deed tien jaar over de ruimtereis naar de Komeet die vijfhonderd miljoen kilometer van de aarde afstaat. Philae maakte een zachte landing op de komeet, maar wist zicht niet te verankeren op het oppervlak waardoor de verkenner een paar keer stuiterde en scheef kwam te staan in een voor de zonnepanelen ongunstige positie. Philae maakte enkele foto's van het oppervlak van de komeet, maar het contact ging snel verloren vanwege uitputting van de batterijen. Het doel van de Rosetta-missie is om meer te weten te komen over de samenstelling van de miljardenjaren oude komeet en daarmee over het ontstaan van leven op aarde. In augustus 2015 komt de komeet het meest dichtbij de zon en ESA hoopt dat de zonnepanelen dan genoeg licht op zullen vangen om Philae tot leven te wekken.

Wiki: Rosetta >
ESA Rosetta >

Kijken: De missie van Rosetta >

 

Markthal Rotterdam

In 2014 wordt in Rotterdam De Markthal maar een ontwerp van architectenbureau MVRDV geopend. De binnenkant van De Markthal is bekleed met een kunstwerk met als titel Hoorn des Overvloeds van Arno Coenen en Iris Roskam.

Documentaire De vrije markt

Kaasboer Hans, visbakster Carla en groente- en fruitverkoopster Ayfer staan al hun hele leven op de markt in Rotterdam. De komst van de nieuwe markthal zet hun plaats op de markt en hun inkomsten onder druk. De documentaire laat zien hoe deze drie marktkooplieden omgaan met deze ingrijpende veranderingen. De marktkooplui werken sinds generaties op de langste markt van Europa en willen hun manier van leven en tradities behouden. KRO/NCRV, uitzending 05 oktober 2016.

Kijken: De vrije markt >

 

Nobelprijs voor de vrede

In 2014 wordt de Nobelprijs voor de vrede toegekend aan de Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiër Kailash Satyarthi voor hun strijd tegen de onderdrukking van jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs.

De Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai (1997) werd op haar veertiende in een schoolbus door  een Talibanstrijder door haar hoofd geschoten. Malala Yousafzai was een doelwit van de Taliban vanwege haar strijd voor recht op onderwijs voor meisjes in haar land. De Taliban zijn tegenstander van onderwijs voor vrouwen. Malala, die de aanslag overleefde, werd voor haar veiligheid overgebracht naar Engeland waar ze verder werd behandeld en verzorgd. Kailash Satyarthi kreeg de prijs voor zijn jarenlange strijd tegen kinderarbeid.

Wiki: Malala Yousafzai >
Wiki: Kailash Satyarthi >
Nobelprijs: Laureaten 2014 >

Kijken: Winnaars Nobelprijs voor de vrede >
Kijken: Malala Yousafzai in College tour >

 

Hugo Brandt Corstius

Op 28 februari 2014 is de schrijver en columnist Hugo Brandt Corstius overleden.

Hugo Brandt Corstius (1935-2014) schreef onder de naam Piet Grijs jarenlang spraakmakende columns voor Vrij Nederland en onder de naam Stoker voor de Volkskrant. In 1985 ontstond er een rel omdat toenmalig minister Elco Brinkman van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur weigerde om de aan Hugo Brandt Corstius toegekende P.C. Hooft-prijs uit te reiken. Brandt Corstius zou minister van Financiën Onno Ruding met de oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann hebben vergeleken en daarmee zou hij volgens het kabinet kwetsen tot 'instrument' hebben verheven. De jury van P.C. Hooft-prijs trad onder protest af. Er werd twee jaar geen P.C. Hooft-prijs uitgereikt, maar in 1987 kreeg Brandt Corstius vanwege zijn scherpzinnigheid en verrijking van de Nederlandse taal de P.C. Hooft-prijs, die van Staatsprijs omgevormd was tot een 'gewone' prijs, alsnog uitgereikt.

Wiki: Hugo Brandt Corstius >

Kijken: Hugo Brandt Corstius overleden >
Kijken: P.C. Hooftprijs 1984 >
Kijken: Mensenarm dierenrijk (2009) >

 

Olympische Winterspelen Sochi 2014

De Olympische Winterspelen van 2014 vinden plaats in Sochi, Rusland.

Met 24 medailles waren het de beste winterspelen aller tijden voor Nederland. Maar liefst acht schaatsers wonnen een gouden medaille: mannenachtervolgingsploeg, vrouwen-achtervolgingsploeg, Jorrit Bergsma, op de 10 kilometer, Jorien ter Mors op de 1500 meter, Stefan Groothuis op 1000 meter, Michiel Mulder op de 500 meter, Irene Wust op de 3 kilometer en Sven Kramer op de 5 kilometer.

NOC*NSF >
Internationaal Olympisch Comité >

Kijken: Sochi 2014 >
Kijken: Het beste sportjaar ooit >
Kijken: De bergen achter Sochi >

Poetins Olympische droom

De documentaire 'Poetins Olympische droom' gaat over de razendsnelle verandering van de stad, Sochi. In februari 2014 worden hier de Olympische Winterspelen gehouden en om van dit prestige project van president Poetin een succes te maken, moet werkelijk alles en iedereen wijken. In deze documentaire staat de verandering van nostalgisch vakantieoord Sotchi centraal, 'het Cannes van de Sovjet Unie', die noodzakelijk is om Rusland weer op het wereldpodium te zetten. Vladimir Poetin is bezig om van deze Spelen de duurste Spelen ooit te maken, en hiermee wil hij dan ook het visitekaartje van het nieuwe Rusland afgeven. Financiele, economische, politieke en ecologische grenzen worden doorbroken om dat te realiseren. VPRO, uitzending 10 februari 2014.

Kijken: Poetins Olympische droom >

 

Tour de France 2014

In 2014 wint de Italiaan Vincenzo Nibali de Tour de France.

Wiki: Tour de France >

Kijken: Terugblik Tour de France 2014 >
Kijken: De tour van Nibali >
Kijken: Trainen in de ijle lucht >

 

 

De jaren Tien

Kijken: NOS Jaaroverzicht 2014 >

Kijken: 2014, het beste sportjaar ooit >
Kijken: Jaaroverzicht Huis van Oranje 2014 >
Kijken: Cultureel Jaaroverzicht 2014 >
Kijken: Polititicus van het jaar 2014 >
Kijken: In Memoriam jaaroverzicht 2014 >

De jaren 2010 - heden >

 

Master of His Magical Universe

Master of His Magical Universe is een documentaire van Hans Quatfass over de magische binnenwereld van kunstenaar Chris Berens. Close Up, AVRO, uitzending 29 mei 2014.

Kijken: Master of his Magical Universe >

 

Het weer in 2014

Met een gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt van 11,7 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 10,1 °C , heeft 2014 zich op de eerste plaats van warmste jaren sinds 1706 genesteld. Het oude record stond met 11,2 °C op naam van 2006 en 2007.

De zon scheen gemiddeld 1844 uren tegen 1639 uren normaal en daarmee was 2014 een zonnig jaar. Het zonnigst werd het in De Kooij bij Den Helder waar 1966 zonuren werden gemeten. Deelen was met 1602 zonuren het somberst. Het warmst werd het op 19 juli in Hoek van Holland waar die dag 36,5 °C werd gemeten. Het koudst werd het op 28 december in Woensdrecht waar -9,1 °C werd gemeten.

Met 776 millimeter neerslag, tegen 849 normaal, was 2014 een relatief droog jaar. Het natst werd het in Deelen waar 998 millimeter neerslag werd afgetapt. Lauwersoog was met 622 millimeter het droogste KNMI-station van Nederland.

De winter, lente en herfst van 2014 waren uitzonderlijk zacht. De lente en herfst van 2014 nestelden zich zelfs op de tweede plaats sinds 1706. In de zomer van 2014 waren er grote verschillen. Juli was zeer warm, maar augustus was de koudste maand in negentig jaar. Op 19 augustus bleef het kwik in De Bilt steken op 15,9 graden en dat was sinds 1924 niet meer voorgekomen. 01 november was het de warmste herfstdag die ooit werd gemeten. In Midden-Limburg werd ’s middags 21,7 °C gemeten. Het oude record stond met 21,1 °C in 1994 op naam van Maastricht.

KNMI: Jaaroverzicht 2014 >

 

In 2014 regeert het kabinet Rutte II

Het Kabinet-Rutte II is een coalitie van de politieke partijen Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) en de Partij van de Arbeid (PvdA). Het kabinet telt zeven ministers van de VVD en zes van de PvdA. Daarnaast telt het kabinet drie staatssecretarissen van de VVD en vier van de PvdA.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans werd politicus van het jaar 2014.

PVV-leider Geert Wilders kwam in opspraak door tijdens de uitslagavond van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart in Den Haag aan het publiek te vragen: ‘willen jullie meer of minder Marokkanen in deze stad en in Nederland?’, waarop het publiek reageerde door ‘minder, minder’ te scanderen. Wilders antwoordde vervolgens met: ‘dan gaan we dat regelen’.

Parlement: Kabinet-Rutte II >

Kijken: Gemeenteraadsverkiezingen 2014 >
Kijken: Wilders wereld (2014) >

 

200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

In 2014 wordt het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden gevierd.

Kijken: 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden >

Meer Koninrijk der Nederlanden >

 

Aardbevingen Groningen

In 2014 besluit het kabinet om de winning van aardgas in de provincie Groningen de komende drie jaar te verminderen.

Sinds de jaren zestig wordt er bij Slochteren in de provincie Groningen gas gewonnen uit het grootse gasveld van West-Europa dat in 1959 door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) werd ontdekt. Door de jarenlange gaswinning is de bodem gaan dalen en ontstaan er regelmatig lichte aardbevingen die grote schade toebrengen aan onroerend goed van bedrijven en particulieren. Minister Kamp deed de toezegging dat de gasproductie in 2015 met 7,3 procent teruggeschroefd zal worden tot 39,3 miljard kubieke meter. Naast het verminderen van de gasproductie zal de overheid de komende vijf jaar 1,2 miljard euro uittrekken voor versterking van huizen en gebouwen in de regio. In een conceptrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, dat in januari 2014 naar buiten lekte, stond dat de veiligheid tot 2013 geen enkele rol heeft gespeeld bij de gaswinning in Groningen. Het ministerie van Economische Zaken, de NAM en zelfs de toezichthouder zouden alleen maar aandacht voor de gasopbrengst en geen oog voor de veiligheid van burgers hebben gehad.

Wiki: Slochteren >

Kijken: Verstoring persconferentie Kamp >
Kijken: Kritiek op besluit Kamp >
Kijken: De gasbel bij Slochteren >

Kijken: De gevolgen van gaswinning >
Kijken: Hoe ontstaan aardbevingen >
Kijken: Versterkingen boven het gasveld >

Kijken: Conceptbesluit gaswinning Groningen >
Kijken: Protest tegen gaswinning breidt uit >
Kijken: Groningen tussen angst en beven >
Kijken: Miljarden zijn ontoereikend >
Kijken: Veiligheid stond niet voorop (2015) >

Groningen beeft

De toenemende bevingen onder het Groningse aardgasveld schudden de mensen letterlijk en figuurlijk wakker. Steeds meer mensen melden zich bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) met scheuren in hun huis, verzakkende vloeren en bakstenen die uit de muur vallen. De consequenties in het dagelijks leven van de Groningers worden steeds beter zichtbaar: cultureel erfgoed en woonhuizen raken onherstelbaar beschadigd en de huizenprijzen kelderen. NCRV Document, uitzending 11 december 2013.

Kijken: Groningen beeft >

De stille beving

In Groningen zijn in en rond de monumentale kop-hals-rompboerderij uit 1837 van de familie Heite twee jaar geleden vierentwintig camera's geplaatst. Dag en nacht werden kleine en grotere aardbevingen geregistreerd. De schade aan de boerderij stapelde zich scheur voor scheur op en met elke nieuwe verzakking nam voor de bewoners de onveiligheid en onzekerheid toe. Deze gebeurtenissen, gevolg van jarenlange gaswinning, vormen het hart van deze documentaire van Piet Hein van der Hoek. NTR, uitzending 4 maart 2017.

Kijken: De stille beving >

 

'Ver van huis'

Op 31 oktober 2014 presenteert de Parlemen-taire Enquêtecommissie Woningcorporaties haar bevindingen in het rapport 'Ver van huis'.

De parlementaire commissie was op 16 april 2013 door de Tweede kamer ingesteld om onderzoek te doen naar de opzet en het functioneren van woningcorporaties in Nederland. De noodzaak voor dit onderzoek kwam voort uit misstanden bij woningcorporaties en de financiële problemen bij Vestia, de grootste woningverhuurder van Nederland. Volgens het rapport was de afgelopen jaren veel mis gegaan bij woningbouwcorporaties. Er verdwenen miljarden door speculaties met financiële derivaten en directeuren die zichzelf verrijkten  en was er sprake van wanbestuur door falende corporatiebestuurders.

Parlement: Enquête woningcorporaties >

Kijken: Presentatie rapport 'Ver van huis' >
Kijken: Wat ging er mis >
Kijken: Wat ging er mis bij Vestia >
Kijken: Vestia's voorgangers >

 

Ebola

In 2014 wordt West-Afrika getroffen door de besmettelijke ziekte Ebola.

In het najaar had de Ebola-epidemie zich verspreid over Guinee, Liberia en Sierra Leone en waren er minstens 9000 besmettingen en 4500 doden te betreuren. Op 08 augustus 2014 riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wereldleiders op tot een internationale aanpak om het virus te stoppen. Ebola hemorragische koorts zoals de virusziekte officieel heet, is sinds 1976 bekend. In dat jaar werd een Belgische missiepost in Zaïre (nu Congo) voor de eerste keer getroffen door een mysterieus virus waarbij patiënten, na griepverschijnselen zoals hoofdpijn en hoge koorts, binnen tien dagen stierven. Na de dood van twee blanke missiezusters werd er serieus onderzoek gedaan en werd in Antwerpen het nieuwe virus (filovirus) Ebola ontdekt.

Wiki: Ebola 2014 >
RIVM: Ebola  >

Kijken: Wat is Ebola >
Kijken: Reconstructie Ebola-epedimie 2014 >
Kijken: Ebola, jacht op een dodelijk virus >

 

Gabriel García Márquez

Op 17 april 2014 is de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez overleden.

Gabriel García Márquez (1927-2014) verwierf in internationale bekendheid met de bestseller Honderd jaar eenzaamheid (1967). In 1982 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur.

Wiki: Gabriel García Márquez >

Kijken: Gabriel García Márquez overleden >
Kijken: Treuren om Gabriel García Márquez >

 

WK Voetbal Brazilië

In 2014 wordt Duitsland wereldkampioen voetbal door in de finale Argentinië met 1-0 te verslaan.

Het winnende doelpunt werd in de verlenging door Mario Götze gescoord. Nederland werd derde in dit grootse voetbaltoernooi voor landenteams ter wereld.

Wiki: WK Voetbal 2014 >
FIFA World Cup (Engelstalig) >

Kijken: Samenvatting Nederland - Spanje >
Kijken: Brazilië - Nederland >
Kijken: De achterkant van het WK >
Kijken: Portret van Louis van Gaal (1997) >
Kijken: Profiel Louis van Gaal (2014) >

 

Eredivisie voetbal

In 2014 wordt Ajax landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

Kijken: Terugblik eredivisie 2013/2014 >

 

Alfredo Di Stefano

Op 07 juli 2014 is de Argentijns-Spaanse voetballegende Alfredo Di Stefano overleden.

Alfredo Di Stefano (1926-2014) vierde zijn grootste triomfen bij de voetbalclub Real Madrid in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Di Stefano won met Real Madrid vijf keer (1956-1960) op rij de Europacup 1 (Champions League).

Kijken: Alfredo Di Stefano overleden >

 

Eusébio

Op 05 januari is de Portugese voetballegende Eusébio (de zwarte parel) overleden.

Eusébio (1942-2014) won met Benfica  elf landstitels, vijf beters en de Europa Cup I (Champions League) in 1962. In 1965 werd hij  Europees voetballer van het jaar en in 1968 en 1973 won hij de Gouden Schoen. In 373 competitiewedstrijden maakte hij 342 doelpunten.

Wiki: Eusébio >

Kijken: afscheid van Eusébio >

 

 

Vliegramp MH17

Op 17 juli 2014 wordt vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten.

De Boeing 777-200ER met 283 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord was onderweg van Schiphol, Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Bij deze vliegramp kwamen alle inzittenden, waaronder 193 Nederlanders, om het leven. De overige slachtoffers kwamen uit Maleisië (43), Australië (27), Indonesië (12), Groot-Brittannië (10), België (4), Duitsland (4), de Filippijnen (3), Canada (1) en Nieuw-Zeeland (1).

Het toestel werd vermoedelijk met een luchtdoelraket uit de lucht geschoten boven het Oost-Oekraïense dorp Hrabove in de provincie Donetsk waar op dat moment pro-Russische separatisten vochten tegen het leger van Oekraïne. Zowel Oekraïne, Rusland en de pro-Russische separatisten ontkenden elke betrokkenheid bij deze ramp. De brokstukken van het vliegtuig lagen verspreid over een oppervlakte van 35 vierkante kilometer en de berging van de lichamen verliep vanwege de oorlogssituatie in het rampgebied bijzonder moeizaam. Pas op 21 juni konden de stoffelijke resten van 299 slachtoffers per trein worden overgebracht naar Donesk en van daaruit naar Charkov waar het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) de lichamen gereedmaakte voor transport naar Nederland. Op woensdag 23 juli, door de overheid uitgeroepen tot dag van nationale rouw, arriveerden de eerste veertig lijkkisten op luchthaven Eindhoven waar iedere kist afzonderlijk door dragers uit het vrachtruim werd gedragen en in de gereedstaande lijkauto’s werd geschoven. Het indrukwekkende ritueel vond in stilte plaats in het bijzijn van familieleden van de nabestaanden, de Koninklijke familie en vertegenwoordigers van  de Nederlandse regering. Daarna vertrokken de lijkauto’s in een lange rouwstoet naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum voor verdere identificatie van de stoffelijke resten.

Op 22 juli nam de VN-veiligheidsraad in New York een resolutie aan waarin het neerhalen van vlucht MH17 in Oekraïne werd veroordeeld. Op vrijdag 02 augustus werd een pakket economische sancties van de Europese Unie tegen Rusland van kracht. Rusland reageerde fel met het instellen van een handelsboycot tegen diverse Europese landen. Nederland exporteerde in 2013 voor zeven miljard euro naar Rusland en importeerde voornamelijk gas en mineralen  voor een bedrag van twintig miljard euro. De Nederlandse groenten- en fruittelers werden door de maatregel zwaar gedupeerd. In oktober maakte de Nederlandse regering officieel bekend dat de ramp met de MH17 geen ongeluk was en dat het vliegtuig ofwel vanuit de lucht of vanaf de grond is neergeschoten. Op 10 november vond er een nationale herdenking plaats in de RAI in Amsterdam. Medio december 2014 waren er in totaal 294 slachtoffers geïdentificeerd.

Wiki: MH17 >

Kijken: Een reconstructie van vlucht MH17 >
Kijken: Toespraak VN Timmermans >
Kijken: Profiel Frans Timmermans >
Kijken: 23 juli, dag van nationale rouw >

Kijken: Nationale herdenking 10 november >
Kijken: Wrakstukken terug in Nederland >
Kijken: Henk Palm stierf van verdriet >

MH17, reconstructie van een ramp

Brandpunt Reporter reconstrueert nauwgezet wat er gebeurde in de eerste 150 uur na de ramp met de MH17. Op 17 juli 2014 wordt het toestel van Malaysia Airlines neergeschoten boven Oekraïne. 298 mensen komen om, waarvan 196 slachtoffers Nederlands zijn. Premier Rutte belooft er alles aan te doen de slachtoffers zo snel mogelijk terug te brengen naar Nederland. Zes dagen later arriveren de eerste stoffelijke overschotten op vliegveld Eindhoven. Wat gebeurde er exact in die eerste 150 uur na de ramp? KRO/NCRV, uitzending 30 juni 2015

Kijken: MH17, reconstructie van een ramp >

MH17, het verdriet van Nederland

Documentaire over het collectieve verdriet dat heel Nederland overviel toen alle inzittenden van vlucht MH17 omkwamen. Wat betekent het als je geliefde omkomt bij een gebeurtenis waar heel het land van onder de indruk is, dat je zoveel lotgenoten hebt en je getroost wordt door het koningspaar en de premier? De film portretteert slachtoffers en nabestaanden, maar ook mensen die bijzondere bijdragen geleverd hebben aan de vele verwikkelingen rond de zoektocht naar de slachtoffers, de terugkeer van de stoffelijke overschotten en ceremonies die daarop volgden. Een film over collectieve rouwverwerking, maar ook over collectieve veerkracht. Regie Michiel van Erp. VARA, uitzending 16 juli 2015.

Kijken: MH17, het verdriet van Nederland >

Op 13 oktober 2015 presenteerde De Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderleiding van voorzitter Joustra haar onderzoeksrapport. De belangrijkste conclusie was dat Boeing 777 van vlucht MH17 door een vanaf de grond gelanceerde Buk-raket werd neergehaald.

Kijken: Het onderzoeksrapport van de OVV >
Kijken: Persconferentie van premier Rutte >Kijken: Conclusies Joint Investigation Team >

 

Oekraïne

Op 22 februari 2014 wordt de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj tot aftreden gedwongen.

De grote vraag die Oekraïne in 2013/2014 bezighield, was of het grootse land van Europa zou kiezen voor aansluiting bij Europa of bij Rusland. Eind 2013 leek het erop dat de regering Janoekovitsj zou kiezen voor het tekenen van een handelsverdrag met de Europese Unie, maar kort voor het tekenen van het verdrag liet Janoekovitsj weten dat er voorlopig geen deal zou worden gesloten. Vanaf 21 november 2013 stroomde het Onafhankelijkheidsplein in Kiev vol met demonstranten tegen het beleid van de pro-Russische regering van president Viktor Janoekovitsj. De protestbeweging, die de naam EuroMaidan kreeg, richtte zich niet alleen tegen de pro-Russische houding van de regering, maar ook tegen de anti-demonstratiewet die de regering in ijl tempo door het parlement had geloodst. In januari en februari 2014 kwamen bij de confrontatie tussen demonstranten en oproerpolitie meer dan honderd mensen om het leven en vielen er honderden gewonden. Op 22 februari 2014 stemde de Verchovna Rada in met afzetting van president Janoekovitsj en werd de parlementariër Oleksandr Toertsjynov benoemd tot waarnemend president. Joelia Tymosjenko, oud-regeringsleider van Oekraïne en oppositieleidster van de Vaderlandpartij werd nog diezelfde dag vrijgelaten uit de gevangenis in Charkow waar zij een gevangenisstraf van zeven jaar uitzat voor vermeende corruptie. Vanaf 26 februari 2014 verplaatste de crisis in Kiev zich naar de Krim dat zich bij Rusland aan wilde sluiten.

Wiki: Oekraïne >

Kijken: rellen in Oekraïne escaleren >
Kijken: Janoekovitsj afgezet >

 

Krimcrisis

In februari 2014 annexeert Rusland het schiereiland De Krim, een autonome deelrepubliek van Oekraïne.

Ruskand annexeerde De Krim vanwege het strategische belang van de Russische basis Sebastopol, waar al meer dan tweehonderd jaar de Russische Zwarte Zeevloot is gestationeerd. Sebastopol is in de winter een ijsvrije haven van waaruit de Middellandse Zee snel kan worden bereikt. Rusland onderbouwde de annexatie door in te spelen op de Russische geschiedenis van het gebied waarvan zestig procent van de bevolking uit etnische Russen bestaat tegenover 25 procent etnische Oekraïners. De Krim was oorspronkelijk Russisch grondgebied totdat de Russische Sovjetleider Chroesjtsjov in 1954 De Krim aan zijn geboorteland Oekraïne (toen een deelrepubliek van de Sovjet-Unie) schonk. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 werd de Krim een autonome deelrepubliek van Oekraïne. 

Wiki: Krimcrisis >

Kijken: De Krimcrisis >
Kijken: De NAVO versus Rusland >
Kijken: Wie stopt Vladimir Poetin >

 

Zwartepietendiscussie

In 2014 groeit de zwartepietendiscussie in Nederland uit tot een emotioneel debat tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

De discussie ontstond in 2011 toen Quincy Gario samen met de kunstenaar Cesare het kunstproject 'Zwarte Piet is Racisme' startte. Hun stelling is dat Zwarte Piet een uiting is van racisme en een belediging voor zwarte mensen in zijn algemeenheid. Tijdens de intocht van Sinterklaas in 2011 in Dordrecht werden Gario en Cesar hardhandig gearresteerd vanwege het verstoren van de openbare orde. De twee activisten  riepen leuzen en droegen T-shirts met de tekst: 'Zwarte Piet is Racisme'. In 2013 mengde de VN-functionaris Shepherd zich in de discussie door de Zwarte Piet als racistisch te benoemen en dat het hele feest maar beter afgeschaft kan worden omdat het een verwijzing naar ons slavernijverleden zou zijn. Voorstanders van Zwarte Piet hebben de geschminkte Zwarte Piet nooit als een uiting van racisme ervaren en vinden dat zwarte Piet bij ons cultureel erfgoed hoort.

Kijken: Arrestatie Quincy Gario in 2011 >
Kijken: Wat vinden bewoners van de Bijlmer? >
Kijken: Waarom raakt de discussie ons zo? >
Kijken: Zwarte Piet is terugkeer naar slavernij >
Kijken: Diewertje Blok blikt terug >

Zo zwart als roet

Is Zwarte Piet een beledigend stereotype waar we van af moeten of een onschuldige traditie waar we aan mogen vasthouden? Een uiterst gevoelige kwestie die heeft geleid tot polarisatie van voor- en tegenstanders. Sunny Bergman gaat op zoek naar de achtergronden bij de hoogoplopende emoties en plaatst die in breder perspectief. Welke mechanismen gaan er achter de pietenkwestie schuil? Wat vertellen die over ons? En zijn we minder 'kleurenblind' dan we zelf denken? VPRO, uitzending 1 december 2014.

Kijken: Zo zwart als roet >

 

Gerrit Kouwenaar

Op 4 september 2014 is de Nederlandse dichter Gerrit Kouwenaar overleden.

Gerrit Kouwenaar (1923-1014) was samen met Lucebert en Hugo Claus een vertegenwoordiger van de 'Vijftigers' een literaire beweging in Nederland en België die verwantschap had met de kunstenaarsbeweging COBRA. Kustenaars binnen deze groep, waaronder Karel Appel, Corneille en Constant, streefden naar een optimale vrijheid omdat volgens hen alleen in vrijheid vitale kunst gemaakt kon worden. Het ging deze kunstenaars om een directe, spontane expressie van binnenuit zonder vooropgezet 'bedacht' plan. In 1949 publiceerde Kouwenaar samen met Constant 'Goede morgen haan', een combinatie van gedichten en tekeningen. In 1970 won Kouwenaar de P.C. Hooft-prijs  en in 1989 de Prijs van de Nederlandse Letteren voor zijn gehele oeuvre.

Wiki: Gerrit Kouwenaar >
Wiki: De vijftigers >

Kijken: In Memoriam Gerrit Kouwenaar >
Kijken: interview met Gerrit Kouwenaar >

Totaal witte kamer

Totaal witte kamer is een intiem portret van dichter Gerrit Kouwenaar en geeft een beeld van zijn werkwijze en poëtisch universum. In de documentaire wordt de totstandkoming van Kouwenaars' bundel Totaal witte kamer gefilmd, een bundel die deels aan de dood van zijn vrouw Paula is gewijd Het uur van de wolf, NTR, uitzending 05 september 2014.

Kijken: Totaal witte kamer >

 

Orion gelanceerd

Op 05 december 2014 lanceert de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de nieuwe ruimtecapsule Orion.

Met behulp van een Delta-IV-raket werd de onbemande Orion-capsule vanaf Cape Canaveral gelanceerd. Het was de eerste keer sinds 1975 dat de NASA  een ruimtevaartuig lanceerde dat in de toekomst mensen naar de maan en mogelijk naar Mars kan brengen. Orion is de opvolger van de Space Shuttle, maar lijkt uiterlijk meer op de Apollo-capsules uit de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw.

Wiki: Orion >

Kijken: De lancering van de Orion-capsule >
Kijken: Animatie van de eerste Orion-vlucht >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 2014 (samengesteld door Harrie van den Berg)

 

Muziekkeuze van 2014 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Ásgeir - King and Cross x
Alt-J - Every Other Freckle x
Alt-J - Hunger Of The Pine x
Alt-J - Leaving Nara
Angus & Julia Stone - A Heartbreak x
Angus & Julia Stone - Grizzly Bear x
Angus & Julia Stone - Heart Beats Slow
Angus & Julia Stone - My Word For It
Beck - Blue Moon x
Beck - Heart Is A Drum x
Beck - Morning 
Blaudzun - Promises of No Man’s Land (NL) x
Broken Bells - After the Disco x
Caribou - All I Ever Need
Damien Rice -I Don't Want To Change You x
David Douglas - Higher
Dotan - Home (NL) x
Elbow - New York Morning x
Falco Benz - Hat Tricks x
First Aid Kit - My Silver Lining x
Hozier - Angel Of Small Death & The Codeine Scene
Hozier - Someone New
Hozier - Take Me To Church x
Jack White - Lazaretto
Jett Rebel - Louise (NL) x
Johnny Marr - Easy Money x
Jungle By Night - The Move x
Jungle - Busy Earnin x
Jungle - Drops x
Jungle - The Heat
Jungle - Time
Katy Perry - Dark Horse x
Kiesza - Hideaway x
Lorde - Tennis Court x
Midlake – The Old And The Young x
Royal Blood - nFigure It Out x
Real Estate - Crime
Real Estate - Had To Hear
Real Estate - Talking Backwards x
Saint Motel - My Type x
Selah Sue - Alone x
Sharon Van Etten - Every Time the Sun Comes Up x
SOHN - Artifice
Spoon - Do You x
Spoon - Inside Out  x
Spoon - Rainy Taxi
Spoon - Rent I Pay
Stromae - tous les mêmes x
Temples - Colours To Life
Temples - Mesmerise
Temples - Shelter Song x
The War on Drugs - An Ocean In Between The Waves x
The War on Drugs - Eyes To The Wind
The War on Drugs - Red Eyes x
The war on Drugs - Under The Pressure x
The Black Keys - Fever x

Nederlandstalig

Typhoon - Hemel Valt x
Typhoon - Surfen x
Typhoon - Zandloper
Typhoon - Van de regen naar de zon x

Nederlandstalig muziekfavorieten >

Luisteren: Beste Songs van 2014 door Harrie van den Berg >

Kijken: Song van het jaar 2014 >

 

De beste popalbums van 2014

01.The War on Drugs - Lost in The Dream

Volgens velen lijstjes het beste album van het jaar. Deze heerlijke wegdroom indierock-plaat van The War on Drugs, Lost in The Dream is de derde van de band en de beste tot nu toe. Heerlijke psychedelische sound, goede gitaarsolo’s en mooie teksten van front man Adam Granduciel. Braken dit jaar door bij het grote publiek doordat het nummer Red Eyes in mei werd verkozen tot 3FM megahit.

02. Angus & Julia Stone - Angus & Julia Stone

Dit was de beste soundtrack van afgelopen zomer! Heerlijke melodieën, mooie stemmen en prachtige songs die goed in elkaar zitten. Door producer Rick Rubin werden broer en zus Stone overgehaald om na vier jaar weer een album te maken met de twee samen op de hoes. Dit heeft geresulteerd in een album met heel veel goede nummers waarop de invloed van Rick Rubin goed te horen is.

03. Spoon - They Want my Soul

Het achtste studioalbum van Spoon is een dijk van een Indiepop plaat geworden. Spoon maakt soulvolle en intelligente popmuziek met een heerlijke groove. Op They Want My Soul staan tien perfecte indiepop nummers met de heerlijke gruisstem van frontman Britt Daniel die een paar luister beurten nodig heeft maar dan ook echt een plek in de top 3 verdiend.

04. Beck - Morning Phase

Na zes jaar komt Beck ineens met een nieuw album. De man die vele muzikale gezichten kent en heeft gekend komt dit jaar met een pracht van een plaat. Een rustige gevoelige plaat met wonderschone troostende liedjes in één sfeer. Pop, Folk, Americana en orkestrale filmmuziek zijn de invloeden die op deze plaat de boventoon voeren.

05. Real Estate - Atlas

De derde plaat van de boys uit New Jersey is wederom een pareltje. Psychedelische popmuziek met die lekkere sound uit de jaren ‘70. De aanstekelijke lichte popliedjes op Atlas zijn geschikt voor ieder moment van de dag.

06. Typhoon - Lobi Da Basi

Een plaat als Tussen Licht en Lucht (2007) overtreffen is niet te doen. Glenn de Randamie alias Typhoon heeft in de loop van de jaren ook flink wat hobbels op z’n pad gekend. Maar het moet het allemaal waard zijn geweest want Lobi Da Basi is een dijk van een plaat. De grenzen van de hiphop worden opgezocht door zijn atypische onderwerpen om over te rappen en de invloeden uit de Jazz en wereldmuziek.

07. Temples - Sun Structures

Heerlijke sound die doet denken aan bands uit de jaren zestig als The Beatles, The Kinks en een beetje Pink Floyd. Sun Structures, het debuut van het Engelse Temples, klinkt daarentegen niet minder eigentijds. Hitgevoelig, groovy en een beetje hipster. Enorm lekkere popplaat met een paar lekker hitjes.

08. Alt-J - This is All Yours

Na het prijswinnende An Awesome Wave (2012), brengt Alt-J wederom een heerlijke plaat uit. Met This is All Yours bewijst Alt-J ook een conceptueel album te kunnen maken. Er staan een paar mindere nummers op. Maar de nummers die erbovenuit steken zijn dan ook echt van een hoog niveau.

09. Hozier - Hozier

De Ierse muziekant Hozier brak dit jaar door met het nummer Take Me To Chuch. Een krachtig gospel/ blues-rocknummer van hoog niveau. Hozier is een uitstekend songwriter met een prachtige soulvolle stem die zijn Ierse rootsmuziek combineert met diverse stijlen waaronder gospel en blues.

10. Jungle - Jungle

Muziek waar je harder van gaat fietsen, rennen of waardoor je je voet net even iets harder op het gaspedaal van je auto trapt. Heerlijke combinatie van dansbare elektronische dancemuziek, pop en soul wat een beetje het midden houd tussen Massive Attack en Underworld.

 

Luisteren: De beste albums van 2014 door Harrie van den Berg >

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 2014 (alfabetisch)

Anders Nilsen - Salsa tequila
Calvin Harris & John Newman - Blame
Clean Bandit & Jess Glynne - Rather Be
John Legend - All Of Me
Lilly Wood & The Prick & Robin Schulz - Prayer in C (Robin Schulz remix)
Mr. Probz - Nothing Really Matters
Nico & Vinz - Am I Wrong
Nothing Really Matters - Thinking Out Loud
Pitbull & John Ryan - Fireball
Pitbull & Ke$ha - Timber
Tove Lo & Hippie Sabotage - Stay High (Habits remix)

 

Joe Cocker

Op 22 december 2014 is de Britse popartiest Joe Cocker overleden. Cocker (1944-2014) brak in 1969 tijdens het Woodstock popfestival in de Verenigde Staten door met het nummer: With a Little Help From My Friends.

Wiki: Joe Cocker >
Website Joe Cocker >
Kijken: Joe Cocker overleden >

 

Muziekdocumentaires

 

Whatever Forever (Douwe Bob)

Douwe Bob Posthuma wil alles intens beleven. Groter, heftiger, destructiever. Alles voor de kunst. Net als zijn vader, legende Simon Posthuma. Douwe kan niet anders dan volgen, in goede en slechte zin. Douwe Bob won in 2012 het programma de beste singer-songwriter vaan Nederland. VARA, uitzending 11 januari 2014.

Kijken: Whatever Forever >

 

Who the fuck is Jett Rebel

De documentaire ‘Who the fuck is Jett Rebel’ vertelt het verhaal van een jonge muzikant die worstelt met zijn identiteit. Jelte Tuinstra wist al vanaf jonge leeftijd dat hij beroemd wilde worden met zijn muziek. Maar wat doe je als je zelf eigenlijk te verlegen bent om op het podium te staan? Dan creëer je een alter ego: Jett Rebel. In tegenstelling tot de kalme en verlegen Jelte is Jett Rebel een rebellerende boef, een podiumbeest. Muziekgod van beroep, popheld van het heelal en The Next Best Thing. Niet Jelte, maar zijn zelf gecreëerde rock ‘n roll personage Jett Rebel wordt geadoreerd door het grote publiek met paniek, kwetsbaarheid en onzekerheid tot gevolg. VARA, uitzending 29 november 2014.

Kijken: Who the fuck is Jett Rebel >

 

Over grenzen: 40 jaar Nits

The Nits bestaan in 2014 veertig jaar. Een nieuwe cd, drie speciale concertseries met hoogtepunten uit hun oeuvre en een tribute-avond in samenwerking met vele Nederlandse topmusici. Regisseur Marcel de Vré, die eerder de documentaire over Golden Earring maakte, volgde The Nits bij al deze jubileumactiviteiten. Maar Henk Hofstede, Rob Kloet en Robert Jan Stips hebben ook in deze documentaire de blik vooral naar de toekomst gericht. Inzet blijft een hoge artistieke waarde, humor en muzikale vindingrijkheid. Het uur van de wolf. NTR, uitzending 02 oktober 2014.

Kijken: Over grenzen: 40 jaar Nits >

 

De jeugd van tegenwoordig: De Formule

In aanloop naar hun vierde CD 'Ja Natúúrlijk' volgt regisseur Paula van den Elsen de populaire hiphopformatie De Jeugd van Tegenwoordig. Ze gaat mee in de studio bij de opnames onder leiding van Bas Bron, op weg naar concerten en achter de schermen, en laat zien hoe de totaal verschillende types met elkaar omgaan en hoe zij elkaar aanvullen. Ook komt de geschiedenis van De Jeugd van Tegenwoordig aan bod, van de eerste hit 'Watskeburt?!' VPRO, uitzending 28 maart 2015.

Kijken: De formule >

 

Film in 2014

 

Beste films van 2014 volgens de recencenten van Cinema.nl

01. Under the Skin - Jonathan Glazer >
02. La jaula de oro - Diego Quemada-Díez >
03. Winter Sleep - Nuri Bilge Ceylan >
04. Mommy - Xavier Dolan >
05. Whiplash - Damien Chazelle >
06. Boyhood - Richard Linklater >
07. Leviathan - Andrey Zvyagintsev >
08. Ida - Pawel Pawlikowski >
09. Nebraska - Alexander Payne >
10. A Touch of Sin - Zhangke Jia >

Beste Nederlandse speelfilm van 2014

Aanmodderfakker - Michiel ten Horn >

Filmfestivals 2014

Aanmodderfakker - Michiel ten Horn (Gouden kalf, Nederland) >
Mommy - Xavier Dolan  (Gouden Palm, Cannes Frankrijk) >
Adieu au langage van Jean-Luc Godard (Gouden palm, Cannes Frankrijk) >
En duva satt på en gren och funderade på tillvaron - Roy Andersson (Gouden leeuw) >
Bai ri yan huo - Diao Yinan (Gouden Beer, Berlijn)>
Turist - Ruben Östlund (Europese filmprijs)  >

 

Website Cinema >