Inhuldiging Koning Willem-Alexander


Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander met koningsmantel, april 2013 © RVD; foto: Koos Breukel.

Op 30 april 2013 werd Prins Willem-Alexander, de oudste zoon van Koningin Beatrix (1938) en Prins Claus (1926-2002), in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ingehuldigd als de nieuwe Koning van Nederland.

Koninklijk Huis >

Kijken: biografie van Willem Alexander >
Kijken: De abdicatie van Koningin Beatrix >
Kijken: De inhuldiging van Willem Alexander >
Kijken: Balkonscène Paleis op de Dam >
Kijken: Toespraak in de Nieuwe kerk >
Kijken: Prinses Amalia na de inhuldiging >
Kijken: Samenvatting van de Koningsvaart >

Kijken: Items over Koning Willem Alexander >

 

Haiyan raast over de Filipijnen

Op 08 november 2013 worden de Filipijnen getroffen door de tyfoon Haiyan.

De tropische storm behoorde tot categorie 5, de hoogste categorie die een tropische cycloon kan krijgen op de Saffir-Simpson-schaal. Toen de wind bij Guiuan op het eiland Samar aan land kwam werden er windsnelheden van 314 km uur gemeten. Een van de zwaarst getroffen steden was de stad Tacloban waar vermoedelijk 4000 doden vielen. In totaal raakten er op de Filipijnen meer dan 16 miljoen mensen dakloos. In december was het dodental opgelopen tot boven de 6000 terwijl er nog zeker 1750 mensen werden vermist. Haiyan was de dodelijkste natuurramp die de eilandengroep ooit heeft getroffen.

Wiki: Tyfoon Haiyan >

Kijken: Haiyan raast over de Filipijnen >
Kijken: Meer dan 10.000 doden >

Kijken: De besteding van giften op giro 555 >

 

Jorge Videla overleden

Op 17 mei 2013 is de Argentijnse oud-president Jorge Videla (1925-2013) overleden.

Jorge Videla was van 1976-1981 leider van een militaire junta in  Argentinië. Videla zat een levenslange gevangenisstraf uit wegens zijn betrokkenheid bij moorden, ontvoeringen, en martelingen van politieke tegenstanders.

Wiki: Argentinië >
Wiki: Jorge Videla >

Kijken: Jorge Videla overleden >
Kijken: Gelaten reacties op dood Videla >
Kijken: Relatie Nederland-Argentinië >

 

Het Fyra-debacle

In juni 2013 besluit de Tweede Kamer een parlementaire enquête in te stellen naar het debacle met de Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel.

De treindienst tussen Amsterdam en Brussel via de HSL4 werd gezamenlijk geëxploiteerd door de NS en KLM verenigd in High Speed Alliance (HSA) en de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS). Na een openbare aanbesteding werd de bouw van 19 treinstellen gegund aan het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda. In 2012 werd het eerste treinstel, de V250, opgeleverd, maar vanwege beschadigingen aan het plaatwerk moest de spiksplinternieuwe trein al in januari 2013 worden stilgelegd. Volgens AnsaldoBreda was er aan de onderkant van de treinstellen sneeuw vastgevroren dat bij het loslaten de bodemplaten heeft beschadigd. In opdracht van de NMBS  onderzochten ingenieurs de veiligheid van Fyra en daarbij werden 26 gebreken met gevolgen voor de veiligheid ontdekt. Hierop besloot de NMBS, die drie treinstellen had besteld, om het contract met AnsaldoBreda te verbreken. Volgens AnsaldoBreda zouden de problemen binnen een jaar opgelost kunnen worden, maar Belgische en Nederlandse ingenieurs schatten dat er minstens twee jaar voor nodig zal zijn om alle problemen te verhelpen. In juni besloot ook de High Speed Alliance om met de Fyra te stoppen. In december 2013 werd de naam Fyra vervangen door Intercity Direct. 

Als gevolg van deze ontwikkelingen, ontstond er in juni de Tweede Kamer een politieke meerderheid om een parlementaire enquête naar het Fyra-project  in te stellen. High Speed Alliance bestelde 16 treinstellen voor een totale waarde van 250 miljoen euro. In 2012 waren er negen treinstellen geleverd waarvoor 100 miljoen werd aanbetaald.

Wiki: Fyra >
Parlement: Parlementaire enquête Fyra >

Kijken: Akkoord Fyra >
Kijken: Miljoenen verlies Fyra-project >

Op 28 oktober 2015 presenteerde de Fyra-enquêtecommissie haar eindrapport waarna staatssecretaris Mansveld haar ontslag bij de koning indiende. De commissie was van oordeel dat Mansveld en haar politieke voorgangers de Tweede kamer een te rooskleurig beeld hadden voorgespiegeld over de voorgang van het Fyra-project.

Kijken: Dit ging er mis met het Fyra-project >
Kijken: De verbazing van de Fyra-commissie >

Een halve eeuw geleden bestelde de NS vrijwel alle treinen bij Nederlandse bedrijven zoals Werkspoor. Op het hoogtepunt begin jaren ’50 werkten er bij Werkspoor meer dan 5000 mensen. Het bedrijf bouwde ook mee aan de eerste hogesnelheidstrein, de TEE. Maar daarna ging het langzaam bergafwaarts, orders bleven uit en in 1971 kwam het definitieve einde. Andere tijden. VPRO/NTR, uitzending 28 september 2013.

Kijken: Treinen van Nederlandse bodem >

 

België krijgt nieuwe koning

Op 21 juli 2013 wordt prins Filip de nieuwe koning van België.

Koning Filip (1960) is de opvolger van zijn vader Albert II (1934) op die van 1993-2013 koning van België was.

Monarchie België >

Kijken: Portret van Albert II >
Kijken: Filip krijgt voordeel van de twijfel >
Kijken: België heeft een nieuwe koning >

 

P.C. Hooftprijs voor A.F.Th. van der Heijden

De P.C. Hooftprijs is  in 2013 uitgereikt aan de schrijver A.F.Th. van der Heijden (1951) voor zijn gehele oeuvre. De P.C. Hooftprijs werd op 21 mei 1947 ingesteld op de driehonderdste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft.

Wiki: A.F.Th. van der Heijden >
P.C. Hooftprijs >

Kijken: P.C. Hooftprijs voor Van der Heijden >
Kijken: Van der Heijden in collegetour >

 

Onze Yunus

Na een campagne in de Turkse én Nederlandse media wordt de negenjarige pleegjongen Yunus ongewild de inzet van een diplomatieke rel. In 2004 plaatste jeugdzorg hem, als baby, bij een lesbisch stel. In 2013 leidde de kwestie tot een politiek conflict en dreigde er zelfs een Kamermeerderheid tegen de toetreding van Turkije tot de EU te ontstaan. In Medialogica een reconstructie van hoe een 9-jarig pleegkind speelbal kon worden van verschillende belangen. Argos-tv Medialogica HUMAN/VPRO, uitzending 01 juli 2013.

Kijken: Onze Yunus >

 

Cor Jaring


Flowerpower in de jaren zestig.

Op 17 november 2013 is de Nederlandse fotograaf Cor Jaring overleden.

Cor Jaring 1936-2013 was befaamd om zijn zwart-wit en kleurenfoto's foto's van de sociaal-culturele veranderingen in jaren zestig van de twintigste eeuw in Amsterdam. Cor jaring werd onderscheiden met de World Press Photo Award. 

Wiki: Cor Jaring >

 

Documentaire: Groningen Beeft

Groningen Beeft is een documentaire over de ingrijpende gevolgen van aardbevingen door gaswinningen voor de inwoners van Noordoost Groningen. In december presenteren het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) het resultaat van meerdere onderzoeken naar de aardbevingen en de gevolgen ervan. Documentaire: Groningen beeft. Regie Kick Stokvis, 2013, NCRV, uitzending 16 december 2013.

Kijken: Groningen beeft >

 

Bekentenis Lance Armstrong

Op 17 en 18 januari 2013 zendt de televisie- zender OWN (Oprah Winfrey Network) een tweedelig interview uit dat Oprah Winfrey met Lance Armstrong had.

Armstrong gaf toe dat hij gedurende zijn gehele loopbaan verschillende vormen van doping waaronder EPO, bloedtransfusies, cortisonen, groeihormonen en testosteron had gebruikt. Amstrong werd in 2012 door de internationale wielerunie  UCI levenslang geschorst. Zie ook 2012 >

Kijken: Lance Armstrong bij Oprah >
Kijken: Lippens over bekentenis Armstrong  >
Kijken: Herman Ram: Het dringt niet door >

 

Documentaires over wielrennen

Documentaire: De Tour van Bauke. Verslag- gever Kees Jongkind reisde afgelopen zomer drie weken lang 'embedded' mee met de succesvolle Belkin Pro Cycling-ploeg tijdens de Tour de France. NOS, uitzending 7 september 2013. 

Kijken: De Tour van Bauke >

Nieuwe helden, in het hart van de tour. Documentaire in de reeks Teledoc met het unieke inside-verhaal van wielerploeg Argos-Shimano die wil bewijzen dat je ook zonder doping kunt winnen. Regie Dirk Jan Roeleven. NTR, uitzending 3 juli 2014.

Kijken: Nieuwe helden >

 

 

De jaren Tien:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 2013 >

Kijken: Jaaroverzicht Studio Sport 2013 >
Kijken: Jaaroverzicht Huis van Oranje 2013 >
Kijken: Cultureel Jaaroverzicht 2013 >
Kijken: EenVandaag Jaaroverzicht 2013 >
Kijken: 2013, een jaar vol akkoorden >
Kijken: Polititicus van het jaar 2013 >
Kijken: Tegenlicht: Agenda 2013 >

De jaren 2010 - heden >

 

Hemel in Guangzhou

Wanneer de jonge architect Mark Hemel de opdracht wint om in China de hoogste televisietoren ter wereld te ontwerpen, lijkt een droom uit te komen. Maar de Chinese werkelijkheid is weerbarstig. Close Up. AVRO NTR, 29 oktober 2013.

Kijken: Hemel in Guangzhou >

 

Cees de steentijdman

23 jaar geleden werd in een weiland in West-Friesland een puntgaaf skelet van 4500 jaar oud gevonden. Hij wordt Cees genoemd. Nu heeft deze prehistorische Cees ook een gezicht. Een fysisch antropoloog heeft op basis van zijn schedel een reconstructie gemaakt. Vandaag werd het in het Westfries Museum, in Hoorn, onthuld. De wereld draait door VARA, uitzending 08 november 2013.

Kijken: Kees de steentijdman >

 

Lee Towers, The Voice of Rotterdam

Elf jaar afwezigheid wilde Nederlands enige crooner Lee Towers Ahoy nog één keer aan zijn voeten leggen met een wervelende show. Dat was het ideale moment voor regisseur Hans Heijnen om in te springen. Zijn ambitie: het fenomeen Lee Towers, The Voice Of Rotterdam nader verklaren. Hiervoor volgde hij de uiterst emotionele Leen Huijzer een jaar lang intensief: van kleine cafézaaltjes tot Ahoy en van Curaçao tot haringparty. Het uur van de Wolf. Regie Hans Heijnen NTR, uitzending 20 mei 2013.

Kijken: The Voice of Rotterdam >

 

Het weer in 2013

Het jaar 2013 was vrij zonnig en droog, maar met een gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt van 9,8 °C tegen normaal 10,1 °C was het vrij koud.

De zon scheen gemiddeld over het land 1710 uren tegen 1639 uren normaal en daarmee was 2013 een zonnig jaar. Het zonnigst werd het in het noordwesten van Nederland in de Kooy bij Den Helder waar 1906 zonuren werden gemeten. Deelen was met 1505 zonuren het somberst. Het warmst werd het op 02 augustus in Arcen in Limburg waar 36,9 °C werd gemeten. Het koudst werd het op 16 januari op het KNMI station Herwijnen waar -18,0 °C werd gemeten.

Met 741 millimeter neerslag, tegen 847 millimeter normaal, was het in 2013 vrij droog. Het natst werd het in Hoek van Holland waar 886 millimeter neerslag werd afgetapt. De Kooy bij Den Helder was met 610 millimeter het droogst. De eerste helft van 2013 was koud. Januari kende een lange vorstperiode met van 10 tot 27 januari in De Bilt zeventien opeenvolgende vorstdagen. De lente van 2013 behoorde tot de koudste sinds 1970 met uitzondering van 05 maart die de geschiedenis inging als de warmste 05 maart ooit. De zomer van 2013 was prachtig: in de maanden juli en augustus lagen de temperaturen rond of boven het langjarig gemiddelde.

KNMI: Jaaroverzicht 2013 >

Kijken: Zomer 2013 >

 

In 2013 regeert het kabinet Rutte II

Het Kabinet-Rutte II is een coalitie van de politieke partijen Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) en de Partij van de Arbeid (PvdA). Het kabinet telt zeven ministers van de VVD en zes van de PvdA. Daarnaast telt het kabinet drie staatssecretarissen van de VVD en vier van de PvdA. 

Parlement: Kabinet-Rutte II >

Kijken: 2013, een jaar vol akkoorden >
Kijken: Politicus van het jaar 2013 >

 

Stikken in het paradijs

In 2013 bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is één van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel Nederlandse toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een van de grootste milieuschandalen van het Koninkrijk plaatsvindt. De Isla-olieraffinaderij stoot jaarlijks miljoenen kilo's zwaveldioxide in de lucht. Dat is meer dan alle Nederlandse raffinaderijen bij elkaar. Omwonenden worden doodziek, scholen moeten dicht door stank en rook. Politiek Den Haag en de regering van Curaçao zijn op de hoogte. Waarom grijpen ze niet in? Wie is verantwoordelijk voor deze ziekmakende fabriek en waarom worden er geen maatregelen getroffen? Zembla VARA, uitzending 27 juni 2013.

Kijken: Stikken in het paradijs >

 

Paus Franciscus I

Op 28 februari 2013 is Paus Benedictus XVI vanwege gezondheidsproblemen uit zijn abt teruggetreden.

Joseph Aloisius Ratzinger (1927) was paus van de rooms katholiekkerk van 2005 tot 2013. Hij werd opgevolgd door de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio (1936) die zich Paus Franciscus I zal noemen als eerbetoon aan Franciscus van Assisi, de apostel van de armen. Het Amerikaanse magazine Time riep hem uit tot persoonlijkheid van het jaar 2013.

Vaticaanstad: Benedictus XVI (Engelstalig) >
Vaticaanstad: Franciscus I (Engelstalig) >

Kijken: De laatste dag van Benedictus XVI >
Kijken: Paus Franciscus I geïnstalleerd >  

 

Prins Friso overleden

Op maandag 12 augustus 2013 is Prins Friso (1968-2013) overleden.

Prins Johan Friso, het tweede kind van prinses Beatrix en Claus van Amsberg, raakte op 17 februari 2012 tijdens een skivakantie in het Oostenrijkse Lech bedolven onder een sneeuwlawine. Johan Friso, die sinds het skiongeluk niet meer bij kennis is geweest, werd in het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen verpleegd. Op 9 juli 2013 werd de prins naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag overgebracht waar hij op 12 augustus overleed.

Wiki: Prins Friso >
Koninklijk Huis >

Kijken: Prins Friso overleden >
Kijken: Dood Friso is een 'bevrijding' >
Kijken: Necrologie van Prins Johan Friso >
Ski-ongeluk Prins Friso (2016)  >

 

Gisèle d'Ailly van Waterschoot van der Gracht


Op 27 mei 2013 is in Amsterdam de kunstenares Gisèle d'Ailly van Waterschoot van der Gracht (1912-2013) op 100-jatige leeftijd overleden.

Gisèle d'Ailly schilderde portretten en ontwierp gebrandschilderde ramen en wandkleden waar- bij de natuur haar grootse inspiratiebron was. Haar stijl varieerde van figuratief tot abstract. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaf ze in haar huis aan de Herengracht in Amsterdam onderdak aan vijf Joodse kunstenaars. Daarvoor kreeg ze in 1998 de Yad Vashem onderschei- ding.

Stichting Castrum Peregrini >

Kijken: Gisèle d'Ailly 100 jaar >
Kijken: Documentaire Het steentje van Gisèle >

 

Ddos-aanval

Op donderdag 04 april 2013 ondervindt het betalingsverkeer in Nederland een grote storing als gevolg van een Ddos-aanval. 

De Nederlandse banken kampten met een storing bij het betaalsysteem iDeal en klanten van ING konden ook niet inloggen bij internetbankieren via de site of de mobiele telefoon. De storing was het gevolg van een Ddos-aanval (distributed denial-of-service) waarbij criminelen servers van de banken bestoken met grote hoeveelheden data waardoor deze overbelast raakten.

Wiki: Ddos Aanval >

Kijken: Uitlleg Ddos-aanval >
Kijken: Ddos-aanval op DigiD >

 

Inslag meteoriet

Op vrijdag 15 februari 2013 dringt een meteoriet met een gewicht tussen de 6000 ton en 9000 ton boven Rusland de dampkring binnen.

De meteoriet had een snelheid van 54.0000 km uur en stortte in een meer vlakbij de stad Tsjeljabinsk. Er raakten 1200 mensen gewond en de materiële schade bedroeg naar schatting 25 miljoen euro.

Kijken: Meteoriet treft Rusland >
Kijken: Beelden van de inslag >

 

Heropening Rijksmuseum Amsterdam

Op 13 april 2013 is het vernieuwde Rijks- museum in Amsterdam, na een verbouwing van tien jaar, door koningin Beatrix heropend.

Het Rijksmuseum werd in 1885, naar een ontwerp van de architect  P.J.H. Cuypers (1827-1921), geopend. Tot de topstukken van het museum behoren de 17e-eeuwse Hollandse Meesters waaronder de Nachtwacht (1639-1642) van Rembrandt van Rijn (1607-1669) en het Melkmeisje (ca.1658) van Johannes Vermeer (1632-1675).

Rijksmuseum Amsterdam >
Wiki: Rijksmuseum Amsterdam >

Kijken: De laatse dag (2003) >
Kijken: Het nieuwe Rijksmuseum >

Dwalen door het Rijksmuseum

Gedreven door nieuwsgierigheid, onthult de film enkele geheimen uit de rijke collectie van het Rijksmuseum. Het gaat hier om vergeten voorwerpen, objecten die niet direct voor de hand liggen, nieuwe aankopen, maar ook bekende topstukken in een ander licht. Objecten die aanleiding zijn voor verhalen die ontroeren, verhalen die aanzetten om meer te zien, anders te kijken en die ruimte laten voor de vrije loop van gedachten. Een ontdekkingsreis langs het bekende naar het onbekende. Close Up, AVRO/TROS, uitzending 17-12-2013.

Kijken: Dwalen door het Rijksmuseum >

 

 

 

Gifgasaanval Syrië

Op 21 augustus 2013 bombardeert het Syrische leger een buitenwijk Ghouta van Damascus met gifgas. Bij deze aanval komen honderden burgers om het leven.

De internationale gemeenschap reageerde onthutst en onder dreiging van een Amerikaanse aanval stemde de Syrische regering op 26 augustus in met een onderzoek van VN-inspecteurs in het getroffen gebied. Op 14 september werd in Geneve tussen de ministers van buitenlandse zaken van de VS en Rusland een akkoord bereikt om de 500 ton aan grondstoffen voor chemische wapens uit Syrië te verwijderen en te vernietigen. Uiterlijk halverwege 2014 moest deze operatie afgerond zijn. De opruiming van de chemische wapens vond plaats onder toezicht van de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens dat in Den Haag is gevestigd. In 2013 kreeg de OPVW de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt voor haar inspanningen om chemische wapens in de wereld te elimineren.

Het conflict: sinds 2011 strijden in Syrië  Soennitische (59%), Koerdische (9%) en extreem religieuze groeperingen tegen de Alawieten, een Sjiitische minderheid (12 %) in Syrië waartoe ook president Assad behoort.

Wiki: Syrische burgeroorlog >
De feiten over het conflict in Syrië >
OPCW  >
Nobelprijs voor de vrede >

Kijken: Gifgasaanval Ghouta >
Kijken: Nieuwsuur Special over Syrië >

 

Nelson Mandela overleden

Op donderdag 05 december 2013 is Nelson Mandela, de voormalig president van Zuid-Afrika, overleden.

In 1962 werd Nelson Mandela (1918-2013) door het blanke minderheidsregime van Zuid-Afrika gearresteerd en op 12 juni 1964 tot levenslange gevangenschap veroordeeld vanwege zijn leiderschap van de Umkhonto We Siswe (speer van het volk) de militaire vleugel van de sinds 1960 verboden zwarte bevrijdingsbeweging African National Congress (ANC) van Zuid-Afrika. Mandela zat ondermeer gevangen op Robbeneiland, een gevangeniseiland voor de kust bij Kaapstad. Na internationale druk in de jaren tachtig werd het ANC op 02 februari 1990 door president Frederik Willem de Klerk gelegaliseerd en op 11 februari 1990 werd Nelson Mandela in vrijheid gesteld. In 1993 wonnen Nelson Mandela en president De Klerk samen de Nobelprijs voor de vrede voor hun inspanningen om op vreedzame wijze het apartheidsregime te ontmantelen en het leggen van een nieuw fundament voor een democratisch Zuid-Afrika.

In april 1994 vonden er voor de eerste keer parlementsverkiezingen in Zuid-Afrika plaats waarbij blanken, zwarten en kleurlingen op basis van gelijkheid konden stemmen. Het African National Congress (ANC) van Nelson Mandela won de verkiezingen met ruime meerderheid. Op 10 mei 1994 werd Nelson Mandela in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria als de eerste zwarte president (1994-1999) van Zuid-Afrika beëdigd.

Wiki: Nelson Mandela >

Kijken: Nelson Mandela overleden >
Kijken: Terugblik op de carrière van Mandela >
Kijken: De toespraak van Barack Obama >
Kijken: Mandela begraven in Qunu >

 

Klokkenluider Edward Snowden

In juni 2013 informeert de Amerikaan Edward Joseph Snowden (1983) de kranten The Washington Post en The Guardian over het feit dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA zich op brede schaal bezighoudt met spionage- activiteiten op het internet.

Snowden, een voormalig CIA-medewerker en systeembeheerder die opdrachten uitvoerde voor de NSA, lekte ondermeer hoe de NSA op grote schaal wereldwijd internetcommunicatie in de gaten houdt. Amerikaanse veiligheids- diensten hebben ondermeer via Google, Apple en Facebook toegang tot de gegevens van miljoenen privépersonen. Als medewerker van de CIA kon Snowden mails, creditcards, telefoongesprekken en internetwachtwoorden inzien. Op basis van deze onthullingen werd door de FBI een arrestatiebevel wegens spionage tegen Snowden, die op dat moment in Hong Kong verbleef, uitgevaardigd. In een interview op zijn hotelkamer zei Snowden dat hij niet wil leven in een samenleving 'waarin alles wat ik zeg en doe wordt vastgelegd'. Op 1 augustus 2013 kreeg Snowden een tijdelijk politiek asiel van één jaar in Rusland.

Wiki Edward Snowden >

Kijken: Interview met Edward Snowden >

 

Margareth Thatcher overleden

Op 08 april 2013 is de voormalige Britse premier Margareth Thatcher overleden.

Margareth Thatcher (1925-2013) was de eerste vrouwelijke leider van de Britse Conservatieve Partij en van 1979-1990 de eerste en tot nu toe de enige vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk. Thatcher was anticommunistisch en geen voorstander van een verenigd Europa. Samen met haar bondgenoot president Ronald Reagen (1911-2014) van de Verenigde Staten was zij een aanhanger van het neoliberalisme en de vrije markteconomie. Vanwege de onverzettelijkheid in haar politieke optreden kreeg ze de bijnaam de Iron Lady. Op 12 oktober 1984 ontsnapte Thatcher ternauwernood aan een bomaanslag van de IRA.

Wiki: Margaret Thatcher >

kijken: Profiel van Margareth Thatcher >
kijken: In Europa: Engeland 1984 >
kijken: De Brighton bom (1984) >
Kijken: Speeches >

 

Voyager 1 vliegt buiten zonnestelsel

De NASA maakt dit jaar bekend dat de in 1977 gelanceerde ruimtesonde Voyager 1 in augustus vorig jaar ons zonnestelsel heeft verlaten.

De Voyager 1 is nu ongeveer 18,8 miljard kilometer van de aarde verwijderd en vliegt met een snelheid van 17 kilometer per seconde de interstellaire ruimte in. De verwachting is dat het ruimtevaartuig nog genoeg stroom heeft om tot 2025 te blijven werken. De missie van Het Voyager project was om de planeten Jupiter en Saturnus te bestuderen.

NASA: Voyager >

Kijken: Voyager vliegt in Deep Space  >

 

Nationalisatie SNS Bank

Op 01 februari 2013 wordt de Nederlandse bank SNS Reaal genationaliseerd.

In 2006 kocht de SNS-bank van ABN/AMRO de vastgoeddochter Bouwfonds Property Finance voor een bedrag van 840 miljoen euro. SNS Property Finance, de naam van de nieuwe vastgoedtak van SNS, werd met een internationale vastgoedportefeuille van circa 10 miljard euro, na ING Real Estate, de nummer twee in vastgoedfinanciering in Nederland.

Toen de financiële crisis in 2008 in alle hevigheid losbarstte, moest de Nederlandse staat met 750 miljoen euro bijspringen om SNS overeind te houden, maar binnen drie jaar liepen de verliezen bij SNS Property Finance op tot 2 miljard euro waardoor de bank de staatssteun niet meer terug kon betalen. ABN Amro en ING mochten  van Brussel de SNS-bank niet redden omdat deze banken zelf staatssteun genieten. De verliezen van SNS Property Finance dreigde de consumententak van SNS Reaal in haar val mee te sleuren en omdat te voorkomen besloot minister Dijsselbloem van Financiën tot nationalisatie van de bank. SNS werd voor 3,7 miljard Euro door de staat overgenomen.

Wiki: SNS Reaal >

Kijken: De val van SNS Reaal >
Kijken: SNS genationaliseerd >
Kijken: Unieke constructie redding SNS >
Kijken: Klein geworden door groot te doen >

 

Richard III

In februari 2013 werd bekendgemaakt dat het in 2012 gevonden skelet in een bouwput in het Britse Leicester toebehoort aan koning Richard III van Engeland.

Kijken: Richard III >

 

Documentaires over Sven Kramer

Documentaire: Het is niet makkelijk om Sven Kramer te zijn. Verschillende mensen hebben een mening over de mens en schaatser Sven Kramer. En Sven Kramer mag ook nog iets over die meningen van anderen zeggen. NOS, uitzending 07 februari 2010.

Kijken: Sven Kramer >

Documentaire: Sven 'the man' Kramer. Mart Smeets volgde Sven Kramer in de eerste helft van het schaatsseizoen 2012/2013 en maakte een portret van de man die heerst in het allround schaatsen. NOS, uitzending 03 februari 2013.

Kijken: Sven 'the man' Kramer >

 

Eredivisie voetbal

In 2013 werd Ajax landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

Tour de France 2013

In 2013 won de de Brit Chris Froome de Tour de France.

Wiki: Tour de France >

In 2013 bekende Michael Boogerd in een interview dat hij in zijn actieve wielercarrière tussen 1997 en 2007 doping heeft gebruikt.

Kijken: Boogerd spreekt >

 

 

 

             
 

 

 

 

Muziek in 2013 (samengesteld door Harrie van den Berg)

 

Muziekkeuze van 2013 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Arcade Fire - Afterlife x
Arcade Fire - Here Comes the Night Time
Arcade Fire - Reflector x
Artic Monkeys - Do I Wanna Know
Atoms For Peace - Before Your Very Eyes x
Atoms For Peace - Reverse Running
Atoms For Peace - Stuck Together Pieces x
Avicii - Wake Me Up
Baskerville - Gun For Hire x
Bastille - Pompeii
Bill Callahan - Javelin Unlanding x
Bill Callahan - Ride My Arrow x
Bill Callahan - The Sing
Black Rebel Motorcycle Club - Let the Day Begin x
Bombino - Amidinine
Cayucas - High School Lover
CocoRosie - After the Afterlife
Coely - All I Do x
Daft Punk - Get Lucky x
Daft Punk - Give Life Back to Music x
Daft Punk - Lose Yourself to Dance  
David Bowie - The Next Day x
David Bowie - Where Are We Now?
Editors - A Ton of Love x
Empire of the Sun - Alive
Foals - Inhaler
Foals - My Number x
Franz Ferdinand - Love Illumination x
Haim - Don't Save Me
Hot Chip - Dark and Stormy x
Image Dragons - Radioactive
Jacco Gardner - Chameleon x
Jacco Gardner - Clear the Air
Jagwar Ma - Come Save Me x
Jagwar Ma - Man I Need
Jake Bugg - What Doesn't Kill You x
James Blake - Retrogade x
John Newman - Love Me Again
Kanye West - Black Skinhead
Kensington - Home Again
Kurt Vile - Never Run Away x
Kurt Vile - Walkin on a Pretty Day x
Local Natives - Breakers
Lorde - Royals x
Moderat - Bad Kingdom
Nick Cave & The Bad Seeds - Jubilee Street x
Pearl Jam - Getaway
Pearl Jam - Lightning Bolt x
Phoenix - Trying to Be Cool
Queens of the Stone Age - I Sat By the Ocean x
Queens of the Stone Age - If I Had a Tail
Queens of the Stone Age - My God is the Sun x
Robin Thicke ft. T.I., Pharrell - Blured Lines x
Roc Marciano - Thread Count x
Stromae - Formidable x
Stromae - Papaoutai
The 1975 - Chocolate x
The Boxer Rebellion - Diamonds x
The National - Don't Swallow the Cap x
The National - Sea of Love x
Tim Knol - Motion of Life
Traumahelikopter - Kids
Unknow Mortal Orchestra - So Good at Being in Trouble x
Unknow Mortal Orchestra - Swim and Sleep x

Nederlandstalig

Appa, Winne - Mooie val x
Eefje de Visser - In het echt x

muziekfavorieten Nederlandstalig >

Luisteren via Spotify: Beste Songs van 2013 door Harrie van den Berg >

Kijken: Song van het jaar 2013 >

 

De beste popalbums van 2013

01. Nick Cave & The Bad Seeds - Push The Sky Away

Push The Sky Away is het vijftiende album van Nick Cave samen met The Bad Seeds. Push the Sky Away klinkt warmer en sfeervoller dan voorgaande platen, maar tekstueel is de plaat net zo onheilspellend als het gehele oeuvre van Nick Cave. Er wordt meer geëxperimenteerd en gewisseld van instrumenten, maar de plaat blijft één geheel en wordt elke luisterbeurt beter en beter. De sound van deze plaat komt voornamelijk door de fantastische inbreng van Warren Ellis die viool speelt, maar daarnaast ook de bas- en elektrische gitaar met zijn strijkstok bespeelt. Ellis is geen lid van de originele The Bad Seeds, maar maakte met Nick Cave onder andere een aantal soundtracks en ook speelt hij een belangrijke rol in Caves project Grinderman. Live is Nick Cave een fenomeen, een rasartiest dat elk concert even serieus neemt. Hij verkocht dit jaar het Ziggo Dome en de Heineken Music Hall moeiteloos uit en was hij op Lowlands een van de hoogtepunten.

02. Arcade Fire - Reflektor

Arcades Fire vierde plaat Reflektor is opgenomen in een kasteel op Jamaica en volgens eigen zeggen beïnvloed door filosofen, Haïtiaanse volksmuziek en een Grieks liefdesepos. Dan heb je al aardig wat te vertellen over een album. Arcade Fire komt ermee weg en maakt opnieuw een fantastische tijdloze plaat die alle kanten op gaat, maar steeds blijft boeien. De wat meer elektronische sound komt van James Murphy, de man achter LCD-Soundsystem en dat is een zeer goede samenwerking waardoor Arcade Fire soms zelfs dansbaar wordt. Ook is niemand minder dan David Bowie te horen aan het einde van de heerlijke titelsong Reflektor.

03. Daft Punk - Random Access Memories

Een super lekkere dansplaat boordevol lekkere basloopjes, gitaarrifjes en beats. Toffe samenwerking met natuurlijk Pharrell Williams en Giorgio Morodor, maar ook Julian Casablancas van the Strokes en niet te vergeten de sexy gitaarsound van discokoning Nile Rodgers. Een ode van de twee mysterieuze robots aan de dance- en discosound uit de jaren zeventig.

04. Bill Callahan - Dream River

Dream River is het derde album dat de Amerikaanse singer-songwriter uit de Verenigde Staten onder zijn eigen naam uitbrengt. Eerder bracht Callahan zijn muziek uit onder de naam SMOG. Dream River is wat lichter en iets minder zwartgallig dan zijn eerste twee platen waardoor het misschien voor een breder publiek interessant wordt. Door zijn prachtige teksten en minimalistische begeleiding van gitaar en een heerlijke diepe donkere stem wordt hij vaak omschreven als de Leonard Cohen van deze generatie. The Sing, Javeling Unlanding, Ride My Arrow en Summer Painter zijn de hoogtepunten op Dream River.

05. The National - Trouble Will Find Me

Ik vind het toch knap dat The National steeds weer beter wordt en anders klinkt dan hun vorige plaat zonder hun bijzondere stijl uit het oog te verliezen of de commerciële kant op te gaan zoals bijvoorbeeld Coldplay, Snow Patrol of de Editors. Elk woord uit frontman Matt Berningers mond klinkt gewoon oprecht en eerlijk, grijpt je aan en vormt een heerlijke combinatie met de sound van de band die bestaat uit de broers Aaron Dessner (gitaar, basgitaar en piano) en Bryce Dessner (gitaar) en de andere broers Scott Devendorf (basgitaar en gitaar) en Bryan Devendorf (drums).

06. Queens of The Stone Age - ...Like Clockwork

De zevende plaat van Queens of The Stone Age is wat melodieuzer dan voorgaande platen van de Queens zonder dat de sounds drastisch is veranderd. ...Like Clockwork mag dan melodieuzer zijn, maar is daarmee niet eenvoudiger om te doorgronden. Er is geduld en tijd nodig om de plaat tot zijn recht te doen komen. Nummers volgen elkaar precies op en elk nummer staat of valt met het vorige nummer. Dave Grohl drumt op vijf nummers van de plaat mee wat altijd iets extra’s geeft aan de Queens.

07. Unknown Mortal Orchestra - II

Wat mij betreft de meest verrassende plaat van het jaar is de tweede plaat van de Lo-fi indiegroep Unknown Mortal Orchestra uit Nieuw Zeeland. Zij maken pakkende alternatieve popliedjes met soulinvloeden en nog veel meer herkenbare geluiden uit de jaren zestig en zeventig in een modern jasje. Swim and Sleep (Like a Shark) en So Good At Being in Trouble zijn wat mij betreft de beste nummers van de plaat die verder heel erg degelijk en goed in elkaar steekt.

08. Atoms For Peace - AMOK

Atoms for Peace is het soloproject van Radiohead voorman Thom Yorke. Hij werkt op dit conceptalbum onder andere samen met bassist Flea van de Red Hot Chili Peppers en diverse grootheden op het gebied van muziekproductie. AMOK is een experimentele maar vooral hypnotiserende plaat met veel sfeer en bizarre dansritmes. De plaat is een heerlijke combinatie van elektronische bliepjes, Grooves, baslijntjes en de typerende zang van Thom Yorke op de achtergrond.

09. Jagwar Ma - Howlin

Jagwar Ma is het debuut van het Australisch duo bestaande uit multi-instrumentalist en producer Jono Ma en zanger Gabriel Winterfield. Howlin laat zich omschrijven als een psychedelische Britpopplaat met dance en elektronica invloeden. De plaat lijkt een ode aan de dansbare alternatieve muziek uit de jaren negentig van The Chemical Brothers en Fatboy slim.

10. Kurt Vile - Wakin’ On a Pretty Daze

In 2011 stond Kurt Vile met zijn debuut Smoke Ring For My Halo al hoog in de eindlijsten en was het een van mijn favorieten albums van uit dat jaar. Waar Smoke Ring For My Halo vrij zwart-wit en donker was, is deze plaat een veel kleurrijke uptempo plaat. Het geluid van Kurt Vile is vrij ‘sloom’ te noemen en heeft zeker een paar luisterbeurten nodig om tot de luisteraar door te dringen, maar er staan dan wel echt een aantal zeer goede popnummers op in een sound die in ieder geval zeer karakteristiek en uniek is. De nummers op Waking’ on a Pretty Daze blijven in je hoofd hangen en hebben een aanstekelijke groove. Beste nummer wat mij betreft is het ruim negen minuten durende Wakin on a Pretty Day dat geen minuut verveeld.

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 2013 (alfabetisch)

Avicii - Hey Brother
Avicii - Wake Me Up
DVBBS & Borgeous - Tsunami
Klangkarussell - Sonnentanz
Macklemore, Ryan Lewis & Wanz - Thrift Shop
Nick & Simon - Julia
Niels Geusebroek - Take Your Time Girl
P!nk & Nate Ruess - Just Give Me a Reason
Pharrell Williams - Happy
Pitbull & Ke$ha - Timber
Robin Thicke, T.I. & Pharrell - Blurred Lines
will.i.am & Britney Spears - Scream & Shout

 

Muziekdocumentaires

 

Documentaire: De jeugd van tegenwoordig: De formule

In aanloop naar hun vierde CD ‘Ja Natúúrlijk’ volgt regisseur Paula van den Elsen Nederlands populairste hiphopformatie, De Jeugd van Tegenwoordig. De documentaire toont De Jeugd in de studio bij de opnames onder leiding van Bas Bron, op weg naar concerten en achter de schermen en laat zien hoe de totaal verschillende types met elkaar omgaan en hoe zij elkaar aanvullen. Regie Paula van den Elsen, 2013. VPRO, uitzending november 2013.

Kijken: De formule >

Life @ Lowlands

Drie vriendinnen van zeventien jaar jaar gaan voor het eerst naar Lowlands. Met hen betreden we het eco-systeem van een groot muziekfestival, waar iedereen zich een lang weekend anders gedraagt. Teledoc: Life @ Lowlands. Regie Lisa Boerstra. VPRO, uitzending 10 augustus 2013.

Kijken: Life @ Lowlands >

Gitaarjongens in Carré

Voormalig leadzanger van de popgroep Doe Maar Henny Vrienten bracht op 4 maart 2013 zijn favoriete Nederlandse gitaristen bij elkaar in Carré in Amsterdam. Met Daniël Lohues (Skik), JB Meijers (De Dijk), Anne Soldaat (Daryll-Ann), Arthur Ebeling, George Kooymans (Golden Earring), Jan Akkerman (Focus), Pablo van der Poel (De Wolff), Harry Sacksioni, Rudy de Queljoe (The Javelins & Brainbox), Anton Goudsmit (New Cool Collective), Jan Hendriks (Doe Maar) en speciale gast Eelco Gelling (Cuby + Blizzards). Het uur van de Wolf. Regie Erik de Bruy. NTR, uitzending 27 april 2013.

Kijken: Gitaarjongens in Carré >

Het verhaal van Ali B

Het leven van een muzikale Nederlander wordt uitgelicht. Hoe is de muzikale carrière tot stand gekomen? Wat zijn de hoogte- en dieptepunten? Welke factoren hebben de artiest gemaakt tot wie hij nu is? Het verhaal wordt verbeeld door archiefmateriaal en gesprekken met naasten. Niet de artiest zelf, maar de mensen om hem heen geven een inkijk in het tot stand komen van de carrière en het leven van de hoofdpersoon. TROS, uitzending 07 september 2013.

Kijken: Het verhaal van Ali B >

 

 

Film in 2013

 

Beste films van 2013 volgens de recencenten van Cinema.nl

01. The Act of Killing - Joshua Oppenheimer >
02. La vie d’Adèle -  F. Abdellatif Kechiche >
03. Gravity - Alfonso Cuarón >
04. La grande bellezza -  I. Paolo Sorrentino >
05. Post tenebras lux  - Carlos Reygadas >
06. Before Midnight - Richard Linklater >
07. Spring Breakers - Harmony Korine >
08. The Master - Paul Thomas Anderson >
09. Mud - Jeff Nichols >
10. Paradies: Liebe / Glaube / Hoffnung - Ulrich Seidl >

Beste Nederlandse speelfilms van 2013

Borgman - Alex van Wammerdam >
De ontmaagding van Eva van End - Michiel ten Horn >
Matterhorn - Diederik Ebbinge >
Wolf - Jim Taihuttu >
Het diner - Menno Meyjes >

 

Filmfestivals 2013

Borgman - Alex van Wammerdam (Gouden kalf, Nederland) >
La vie d’Adèle -  F. Abdellatif Kechiche (Gouden palm) >
Sacro Gra - Gianfranco Rosi (Gouden leeuw, Venetië) >
Poziția copilului -  Călin Peter Netzer (Gouden beer, Berlijn) >
La grande bellezza -  I. Paolo Sorrentino (Europese filmprijs) >

Website Cinema >