Oscar Niemeyer


Museum Arte Contemporânea in Niteroi (2000)

Op 05 december 2012 is de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer (1907-2012) overleden.

Oscar Nieymeyer was een leerling van de architect Le Corbusier en een pionier van de moderne architectuur. Met zijn geliefde materialen beton, staal en glas ontwierp hij vooral sculpturale gebouwen. Zijn bekendste ontwerpen zijn ondermeer het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York (1947), diverse gebouwen in de hoofdstad Brasilia waaronder de Kathedraal van Brasilia (1970) en het Museu de Arte Contemporânea (1996) in Niterói, een voorstad van Rio de Janeiro.

Kijken: Oscar Niemeyer overleden >
Kijken: Life is a Breath >

 

Higgsdeeltje

Op 04 juli 2012 wordt door wetenschappers van het CERN in Geneve bekend gemaakt dat het in 1964 door de Brit Peter Higgs voorspelde Higgsdeeltje bestaat.

Bron kennislink: 'Higgs zocht naar een antwoord op de vraag hoe deeltjes aan hun massa komen, iets wat ontbrak in het Standaardmodel, de theorie van alle elementaire deeltjes, zoals quarks, elektronen en neutrino’s, en hun onderling werkende krachten. De natuurkun- digen kwamen met een veld dat het hele universum vult en werkt als een soort grote strooppot. Deeltjes worden hierin afgeremd, en worden zo zwaarder. Hoe meer een deeltje wordt afgeremd, hoe zwaarder het is. Het effect van een veld – in dit geval een deeltje massa geven – wordt altijd overgedragen door een deeltje. Zo brengt een foton bijvoorbeeld de elektromagnetische kracht over. In het geval van een Higgsveld moest er dus een Higgsdeeltje zijn. Met andere woorden: als men het Higgsdeeltje wist te vinden, toonde dat het bestaan aan van een Higgsveld – en daar was het de natuurkundigen uiteindelijk om te doen.'

Het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Science riep de ontdekking van het Higgs- deeltje uit tot de belangrijkste wetenschap- pelijke prestatie van 2012.

NPO Wetenschap: Special Higgs >
Kennislink: Het Higgsdeeltje >

Kijken: Robert Dijkgraaf legt uit >
Kijken: Naar het hart van de verbeelding >

 

Bernlef

Op 29 oktober 2012 is de Nederlandse schrijver Bernlef, pseudoniem van Hendrik Jan Marsman (1937-2012), overleden.

Bernlef schreef tientallen boeken waaronder romans, essays, gedichten en verhalen. Zijn beroemdste boek is Hersenschimmen uit 1984 waarin de romanfiguur Maarten, als gevolg van dementie, langzaam de grip op de werkelijkheid verliest. In 1987 kreeg Bernlev de AKO Literatuurprijs uitgereikt voor het boek 'Publiek Geheim' en in 1994 de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele poëzie-oeuvre.

Kijken: Bernlef overleden >
Kijken: 50e druk van Hersenschimmen >
Kijken: Documentaire 'Op het noorden' (1994) >
Kijken: Profiel van J. Bernlef >

 

Machtswisseling in China

Op 15 november 2012 wordt tijdens het partijcongres van de Communistische Partij de nieuwe Chinese leiding gepresenteerd.

De nieuwe sterke man van China wordt vicepresident Xi Jinping (1953) die de positie bekleed van Secretaris-generaal van de Communistische Partij en voorzitter van het Permanente Comité van het Politbureau, het dagelijks bestuur van China dat uit zeven personen bestaat. In maart 2013 zal Xi Jinping het presidentschap van Hu Jintao overnemen.

Wiki: Xi Jinping >

Kijken: China heeft nieuwe leider >

 

Arnon Grunberg: heb je nog steeds vrienden?

Arnon Grunberg vierde afgelopen februari zijn veertigste verjaardag in de Argentijnse stad Salta. Onder de genodigden was ook regisseur David Kleijwegt, die het verjaardagsfeest als uitgangspunt nam voor een documentaire. Het uur van de wolf. VPRO, uitzending 04 november 2012.

Kijken: Heb je nog steeds vrienden? >

 

Documentaire: De stijl van het Stedelijk

Grafisch ontwerper en filmmaker Lex Reitsma volgt de zoektocht van het Stedelijk Museum naar een nieuwe huisstijl. Toenmalig directeur Gijs van Tuyl nodigde in 2008 vijf ontwerpers uit deel te nemen aan een competitie. De regisseur filmde zowel de ontwerpers en hun presentaties als het juryoverleg. Daarnaast worden de nieuwe voorstellen afgezet tegen het werk van illustere voorgangers als Sandberg en Crouwel. AVRO/TROS, Close Up, uitzending 22 september 2012.

Kijken: De stijl van het stedelijk >

 

Burgeroorlog in Syrië

In navolging van de Arabische Lente van 2010 in Tunesië, Egypte, Libië en Jemen komen vanaf maart 2011 in Syrië burgers in verzet tegen het regime van de sinds 2000 zittende president Bashar al-Assad.
       
De opstand tegen de overheersing van de Baath-partij van president Bashar al-Assad (1965), die sinds de  staatsgreep van 1963 in Syrië  de macht heeft, wordt gevormd door de  democratische oppositie, achtergestelde provin- ciale soennieten en aanhangers van de conservatieve  Moslimbroederschap en funda- mentalistische Salafisten. De Baath-partij, Socialistische partij van de Arabische Herrijzenis van  Bashar al-Assad is een politieke partij met  zowel nationalistische als socialistische kenmer- ken die  streeft naar eenheid van de Arabische wereld. De vreedzame protesten tegen het  regime van president Assad werden met geweld door het regeringsleger  neergeslagen waarna het conflict uitgroeide tot een burgeroorlog met  tienduizenden doden en gewonden als gevolg.

Wiki: Syrische burgeroorlog >

Kijken: Fotograaf Tom Daams >

 

Ski-ongeluk Prins Friso

Op 17 februari 2012 wordt prins Johan Friso tijdens een skivakantie in het Oostenrijkse Lech bedolven onder een sneeuwlawine.

Prins Friso (1968-2013) werd bedolven onder een lawine toen hij samen met een vriend buiten de piste aan het skiën was. De vriend van Friso droeg een ABS-systeem veiligheidssysteem en bleef ongedeerd. Een reddingsteam wist Friso na twintig minuten onder de sneeuw vandaan te halen waarna hij met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Innsbruck werd vervoerd.Johan Friso, die sinds het skiongeluk niet meer bij kennis is geweest, wordt in het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen verpleegd.

Koninklijk Huis: Prins Friso >

Kijken: Lawine treft Prins Johan Friso >

 

Antoni Tàpies


Afbeelding: Sabata. 1995

In Barcelona is de Catalaanse kunstenaar Antoni Tàpies (1923-2012) overleden.

Kenmerkend voor de abstract-expressionistisch kunstwerken van Tàpies zijn het gebruik van afval, zand, stof, stro, touw en de toepassing van kaligrafie.

Wiki Art: Antoni Tàpies >

Kijken: Antoni Tàpies overleden >
Kijken: Portret van Antoni Tàpies >

 

Marianne Vaatstra

Op 06 december 2012 legt Jasper S., verdachte van de moord op Marianne Vaatstra in 1999, een volledige bekentenis af.

Jasper S werd op 18 november opgepakt toen er na een grootschalige DNA-verwantschaps- onderzoek onder achtduizend mannen een honderd procent match was tussen het DNA van S. en DNA-sporen die op het lichaam van Marianne Vaatstra waren aangetroffen. Jasper S., die de moord dertien jaar had verzwegen, runde een boerenbedrijf in het Friese Zwaagwesteinde niet ver van de plaats waar Marianne werd vermoord.

Wiki: De moord op Marianne Vaatstra >

Kijken: Zaak Vaatstra opgelost >
Kijken: De zaak Marianne Vaatstra >

 

Costa Concordia

Op vrijdag 13 januari 2012 raakte het luxe cruiseschip De Costa Concordia een rots voor het Italiaanse eiland Giglio waardoor het schip kapseisde. Bij deze ramp kwamen 32 mensen om het leven.

Kijken: Scheepsramp Costa Concordia >

 

Lance Armstrong levenslang geschorst

In juni 2012 wordt zevenvoudig tourwinnaar en oud-wereldkampioen wielrennen Lance Armstrong door het Amerikaanse antidoping bureau USADA aangeklaagd voor het gebruik van doping.

Op basis van getuigenissen van zesentwintig personen, waaronder elf voormalige ploeg- genoten, laboratoriumgegevens, betalingen en e-mails werd Armstrong op 24 augustus 2012 door USADA levenslang geschorst en tevens werden hem zijn zeven zegens (1999 t/m 2005) in de Tour de France afgenomen. In het USADA-rapport werd Armstrong omschreven als: 'een van de hoofdrolspelers in het meest ‘professionele, geraffineerde en succesvolle dopingnetwerk’ in de geschiedenis van de sport'. De beslissing van USADA werd op 22 oktober overgenomen door de Internationale Wielerunie UCI. De Rabobank besloot op basis van de dopingonthullingen per 01 januari 2013 te stoppen met sponsoring van de professionele wielersport.

Wiki: Lance Armstrong >
USADA >

Kijken: Document Lance Armstrong (2010) >
Kijken: The World According to Lance (2012) >
Kijken: Tour de Silence (2013) >

 

 

 

De jaren Tien:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 2012 >

Kijken: Jaaroverzicht Studio Sport 2012 (1) >
Kijken: Jaaroverzicht Studio Sport 2012 (2) >
Kijken: Jaaroverzicht Huis van Oranje 2012  >
Kijken: Cultureel Jaaroverzicht 2012 >
Kijken: Politiek jaaroverzicht 2012 >
Kijken: Polititicus van het jaar 2012 >
Kijken: Tegenlicht: Agenda 2012 >

De jaren 2010 - heden >

 

Het weer in 2012

Met een gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt van 10,3 °C week 2012 nauwelijks af van het langjarige gemiddelde van 10,1 °C.

De zon scheen gemiddeld over het land 1730 uren tegen 1643 uren normaal en daarmee was 2012 een zonnig jaar. Het zonnigst werd het in Stavoren waar 1894 zonuren werden gemeten. Deelen was met 1560 zonuren het somberst. Het warmst werd het in het weekeinde van 18 en 19 augustus in Ell in Limburg waar 36,7 °C werd gemeten. Het koudst werd het op 04 februari in Lelystad  waar -22,9 °C werd gemeten. Met 876 millimeter neerslag, tegen 849 millimeter normaal, was de hoeveelheid neerslag in 2012 ongeveer normaal. Het natst werd het in Leeuwarden waar 1034 millimeter neerslag werd afgetapt. Het oosten en zuidoosten van Nederland waren met 750 millimeter het droogst.

Kenmerkend voor 2012 was de wisselvalligheid van de temperatuur. Op Nieuwjaarsdag was het met 14 °C uitzonderlijk zacht.  In de periode tussen en tussen 30 januari en 8 februari was voor het eerst in vijftien jaar sprake van een officiële koudegolf en kwam een Elfstedentocht serieus in beeld. De maand maart was uitzonderlijk warm en schaart zich in de top van de warmste maanden ooit gemeten. De zomer was uitzonderlijk koel, nat en somber terwijl de herfst tamelijk droog en zonnig was.

KNMI: Het weer in 2012 >

 

Val Kabinet-Rutte I

Op 05 maart  2012 gaan in het Catshuis in Den Haag onderhandelingen van start tussen de coalitiepartners de liberale Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) het Christen Democratisch Appel (CDA) en gedoogpartner de Partij Voor de Vrijheid (PVV) over een extra bezuinigingspakket van 13 miljard euro voor 2013.

De extra bezuinigingsmaatregelen waren nodig om te kunnen voldoen aan de Europese eis dat het begrotingstekort van een lidstaat van de Europese Unie niet boven de drie procent mag uitkomen. Op zaterdag 21 april stapte gedoogpartner Geert Wilders van de PVV na zeven weken onderhandelen uit het overleg. Op maandag 23 april diende premier Rutte bij koningin Beatrix het ontslag van zijn kabinet in.

Parlement: Kabinet-Rutte I >
Parlement: Val Kabinet-Rutte I >

Kijken: Anderhalf jaar Kabinet Rutte >

 

Parlementsverkiezingen 2012

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) onder leiding van Mark Rutte wint met 41 zetels de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012.

De Partij van de Arbeid (PvdA) onder leiding van Diederik Samson werd met 38 zetels de tweede grootste partij. De grootse verliezers waren de Partij Voor de Vrijheid (PVV) met een verlies van negen zetels en het Christen Democratisch Appel (CDA) met een verlies van acht zetels. De ouderenpartij 50plus was met twee Kamerzetels een nieuwkomer in de Tweede Kamer.

Parlement: Parlementsverkiezingen 2012 >

Kijken: Verkiezingsdebat van 11 september >
Kijken: Spannend tot diep in de nacht >
Kijken: De verkiezingsuitslag 2012 >
Kijken: Roemer, tussen pieken en peilen >

 

Kabinet-Rutte II beëdigd


Op 5 november 2012 wordt het Kabinet-Rutte II beëdigd.

Het tweede Kabinet-Rutte II is een coalitie van de politieke partijen Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) en de Partij van de Arbeid (PvdA). Het kabinet telt zeven ministers van de VVD en zes van de PvdA. Daarnaast telt het kabinet drie staatssecretarissen van de VVD en vier van de PvdA.  Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet heeft als titel 'Bruggen slaan'. Al na enkele dagen kwam de achterban van de VVD in verzet tegen de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie waardoor het kersverse regeerakkoord moest worden opengebroken. Door aanpassingen in het belastingstelsel kon de inkomensafhankelijke zorgpremie worden geschrapt.

Parlement: Kabinet-Rutte II >

Kijken: Profiel van Mark Rutte >
Kijken: Samson en Rutte bij P&W >
Kijken: Bordesscene Rutte II >
Kijken: Aanpassing regeerakkoord Rutte II >

 

Drie auto-ontwerpers overleden


Ferdinand Porsche poseert voor een Porsche 911

In Turijn overleed Sergio Pininfarina (1926-2012). Pininfarina, zoon van de oprichter van Ferrari,  ontwierp in 1957 de legendarische Ferrari Testa Rossa en talloze andere auto's voor ondermeer Alfa Romeo, Fiat, Lancia en Peugeot. In Amerika overleed de autocoureur en -bouwer Carroll Shelby (1923-2012). Shelby ontwierp ondermeer de  legendarische Shelby Cobra (1962), de Ford Mustang en de Chrysler Viper. In Oostenrijk overleed Ferdinand Alexander 'Butzi' Porsche (1936-2012) ontwerper van de klassieke sportwagen Porsche 911 uit 1964.

Wiki: Ferrari >
Wiki: Porsche 911 >

Kijken: Sergio Pininfarina overleden >

 

Rudi van Dantzig

Op 19 januari 2012 is de Nederlandse balletdanser en choreograaf Rudi van Dantzig (1933-2012) overleden.

Rudi van Dantzig was van 1971 tot 1991 artistiek directeur van het Nederlandse dansgezelschap Het Nationale Ballet. Van Dantzig schreef meer dan vijftig choreografieën waaronder drie balletten voor de legendarische Russische danser Rudolf Noerejev. In 1986 kreeg Van Dantzig de Geertjan Lubberhuizen Prijs voor zijn roman 'Voor een verloren soldaat', waarin hij zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog beschrijft toen bij een pleeggezin in Friesland ondergebracht was.

Wiki: Rudi van Dantzig >

Kijken: De show van je leven >

 

Gerrit Komrij

Op 05 juli 2012 is de dichter Gerrit Komrij (1944-2012) overleden.

Komrij debuteerde op 24-jarige leeftijd met de poëziebundel 'Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten'. In 1993 ontving Komrij de P.C. Hooftprijs voor zijn beschouwend proza en in 1999 werd zijn 'In Liefde Bloeyende' bekroond met de Gouden Uil.

Kijken: Gerrtit Komrij overleden >
Kijken: De gelukkige schizo >

 

NedCar gaat in Born Mini's bouwen

Op 01 oktober 2012 wordt de autofabriek NedCar in het Limburgse Born overgenomen door Nederlandse Industrieconcern VDL van Wim van der Leegte.

Autoproducent Mitsubishi, de eigenaar van de fabrieken in Born,  had eerder aangekondigd in 2013 te zullen gaan stoppen met het produceren van auto's in Born. VDL/Nedcar wil in Born Mini's voor de Duitse autofabrikant BMW gaan bouwen. De autofabriek in Born werd in 1967 geopend als tweede fabriek van DAF Eindhoven en was tevens een grootschalig werkgelegenheids pro- ject om het verlies van banen in de Limburgse mijnen te compenseren.

Wiki: VLD/NedCar >

Kijken: Goed nieuws voor Limburg >

 

EK-voetbal

In 2012 wordt  Spanje Europees kampioen voetballen door in de finale Italië met 4-0 te verslaan. Nederland werd na drie nederlagen in de groepsfase uitgeschakeld.

UEFA: Euro 2012 >

Kijken: Tegenlicht: Aanvalluh! >
Kijken: Oekraïne: kampioen corruptie >
Kijken: Oranje niet fit op het EK van 2012 >

 

Olympische Zomerspelen Londen 2012

De Olympische Zomerspelen van 2012 vinden plaats in Londen, Groot-Brittannië.

Wielrenster Marianne Vos, het vrouwenhockey- team, turner Epke Zonderland, windsurfer Dorian van Rijsselberghe en zwemster Ranomi Kromowidjojo op de 50 en 100 meter vrije slag zwemmen, wonnen een gouden medaille.

NOC*NSF >
Internationaal Olympisch Comité >

Kijken: De gouden oefening van Epke >
Kijken: Goud voor Kromowidjojo >
Kijken: Goud voor Marianne Vos >
Kijken: Goud voor Van Rijsselberghe >

Documentaire:  De slag om London

Vlak na de Olympische Spelen in 2012 werd het springpaard London 'ontvoerd. Zijn ruiter Gerco Schröder was het niet gegund om de twee zilveren medailles die hij behaalde met zijn geliefde paard te vieren. In deze onthullende documentaire legt Annette van Trigt bloot wat er achter de schermen is gepasseerd en wat uiteindelijk eindigde in de ontmanteling van de Olympische Springstal: stal Eurocommerce. Omroep Max, uitzending 04 januari 2015.

Kijken: De slag om London >

 

Eredivisie voetbal

In 2012 wordt Ajax landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

Tour de France 2012

In 2012 wint de de Brit Bradley Wiggins de Tour de France.

Wiki: Tour de France >

 

Crisis huizenmarkt

Door de aanhoudende economische crisis blijft ook in 2012 de malaise op de huizenmarkt voortduren.

In 2012 waren de huizenprijzen gemiddeld 16% lager dan in 2008 toen de huizenprijzen hun maximale hoogte hadden bereikt. Van alle verkochte woningen in 2012 werd 15% met een gemiddeld verlies van twintig duizend euro verkocht. Vanaf 01 januari 2013 werden nieuwe, strengere regels voor de financiering van een eigen woning ingevoerd: De Loan-to-value, de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning,  wordt over een periode van vijf jaar geleidelijk verlaagd naar 100% (inclusief overdrachtsbelasting). Dit betekent dat  starters vanaf 2018 geen hogere hypotheek meer kunnen krijgen dan de waarde van het huis. In 2013 mag nog maar vijftig procent van de waarde van de woning aflossingsvrij blijven. De rest moet verplicht worden afgelost. Hypotheekrenteaftrek is alleen nog mogelijk bij hypotheken die gedurende de looptijd volledig worden afgelost. De volledige aflossing van de eigen woning kan door middel van het afsluiten van een annuïteitenhypotheek waarbij de maandlast gedurende de looptijd gelijk blijft of een lineaire hypotheek, waarbij de maandlast gedurende de looptijd afneemt. De hypotheekrenteaftrek wordt jaarlijks met een half procent verlaagd. De overdrachtsbelasting wordt permanent verlaagt van zes naar twee procent van de aankoopsom.

Wiki: Kredietcrisis >
Rijksoverheid: Koopwoning >

Kijken: Oorzaken crisis huizenmarkt >
Kijken: Horrorhypotheken >

 

Parlementaire Enquête Financieel Stelsel

Op 11 april 2012 presenteert voorzitter Jan de Wit van de commissie Parlementaire Enquête Financieel Stelsel haar eindrapport naar het kredietcrisis in 2008 en de maatregelen die de Nederlandse regering toen nam.

De Nederlandse regering kocht in 2008 de Nederlandse tak van Fortis, ABN-AMRO en de verzekeringstak van Fortis voor een bedrag van 16,8 miljard. Daarnaast stelde de Nederlandse overheid een fonds van twintig miljard euro beschikbaar waar gezonde financiële instellingen een beroep op konden doen. Volgens de commissie waren het Ministerie van Financiën en de Nederlandsche Bank onvoldoende voorbereid op een zo grote crisis en werden ze erdoor overrompeld. De ingreep bij Fortis was noodzakelijk, maar de risico's die de Staat op zich nam, waren volgens de Wit groot en niet inzichtelijk. Het Ministerie van Financiën en de Nederlandsche Bank hebben volgens De Wit in deze moeilijke situatie op zichzelf daadkrachtig gehandeld. Ook was er kritiek op de steunmaatregelen aan ING. Volgens De Wit had het ministerie van Financiën de risicovolle Amerikaanse hypotheken eerder moeten overnemen om onnodige risico's voor de belastingbetaler te voorkomen.

Parlement: Enquête Financieel Stelsel >

Kijken: Presentatie rapport De Wit >
Kijken: Reacties op het rapport De Wit >
Kijken: Bos reageert op het rapport De Wit >

 

Documentaire: India's dochter

Eerbetoon aan het inspirerende, maar korte leven van Jyoti Singh, de Indiase studente wier gewelddadige dood in december 2012 de wereld schokte. Tevens documenteert de film de brutaliteit van de groepsverkrachting die aan haar dood voorafging en onderzoekt de impact van dit drama op de Indiase samenleving. IKON, uitzending 10 maart 2015.

Kijken: India's dochter >


Barack Obama herkozen

Op 06 november 2012 wordt de Democraat Barack Obama voor vier jaar herkozen als president van de van de Verenigde Staten.

Barack Obama behaalde 332 kiesmannen tegenover 206 voor zijn opponent de Republikein Mitt Romney.

Wiki: Barack Obama >

Kijken: Obama wint de race >
Kijken: Overwinningsspeech Obama >
Kijken: De inaugurale rede januari 2013 >

 

André Kuipers verblijft half jaar in ISS


Foto: NASA

Op 21 december 2011 vertrekt de Nederlandse astronaut André Kuipers naar de ruimte voor een verblijf van een half jaar in het Interna- tionaal Ruimtestation ISS.

Eerste piloot Kuipers werd in de Sojoez-missie TMA-03M vergezelt door bevelhebber Oleg Kononenko en tweede piloot Donald Pettit. De Sojoez-raket werd vanaf de Russische basis Baikonoer in Kazachstan gelanceerd. Het was de tweede ruimtevlucht voor André Kuipers en de derde vlucht van een Nederlandse astronaut. Op zondag 01 juli landde Kuipers weer veilig in de steppen van Kazachstan.

ISS >

Kijken: Kuipers na 183 dagen terug op aarde >
Kijken: Het jaar van André Kuipers >

 

Neil Armstrong

Op 25 augustus 2012 is de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong (1930-2012) overle- den.

Neil Armstrong zette op 16 juli 1969 als eerste mens een voet op de maan.

Wiki: Neil Armstrong >
Het jaar 1969 >

Kijken: Neil Armstrong overleden >
Kijken: Wubbo Ockels over Neil Armstrong >

 

Suriname neemt amnestiewet aan

In april 2012 stemt een meerderheid van De Nationale Assemblee van Suriname voor een amnestiewet die betrokkenen bij de December- moorden van 1982 vrijwaart van vervolging.

Op 08 december 1982 werden in Fort Zeelandia, een militair hoofdkwartier in Surinaamse hoofdstad Paramaribo, vijftien vooraanstaande tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse geëxecuteerd. Volgens het militaire regime werden de politieke gevangenen niet geëxecuteerd, maar tijdens een vluchtpoging doodgeschoten. Er heeft nooit een proces plaatsgevonden. De omstreden amnestiewet van initiatiefnemer André Misikabawerd werd met 28 stemmen voor en 12 stemmen tegen aangeno- men. Door de amnestiewet kan aan alle betrokkenen bij de Decembermoorden van 1982, inclusief zittend president en hoofdverantwoordelijke voor de moorden Desi Bouterse, amnestie worden verleend.

Wiki: Suriname >
Wiki: Desi Bouiterse >

Zonen van Suriname

Op 8 december 1982 worden in Fort Zeelandia te Paramaribo, Suriname 15 moorden gepleegd. Het militaire regime, onder leiding van Desi Bouterse - op 25 februari 1980 door een coup aan de macht gekomen - ontdoet zich in één klap van zijn belangrijkste critici. Alle slachtoffers worden standrechtelijk geëxecuteerd en vertonen tekenen van marteling. De schok die de gebeurtenissen teweeg hebben gebracht, is nog steeds voelbaar in de Surinaamse samenleving. De schuldigen zijn nooit aangehouden, laat staan berecht. Regie René Roelofs. IKON, uitzending 2012.

Kijken: Zonen van Suriname >

 

Simeon ten Holt

Op zondag 25 november 2012 is de componist Simeon ten Holt (1923-2012) overleden.

Ten Holt is vooral bekend geworden door zijn compositie voor piano Canto Ostinato (letterlijk: koppig lied). De in 1976 voltooide compositie groeide uit tot een van de bekendste werken uit de hedendaagse Nederlandse klassieke muziek. In 2011 maakte de filmmaker Ramon Gieling de documentaire: About Cato waarin hij mensen ondervraagt over de invloed die dit hypnotiserende muziekstuk op hun leven heeft gehad.

Kijken: Simeon ten Holt overleden >

Over Canto

Simeon ten Holt componeerde het wel drie uur durende stuk Canto Ostinato tussen 1976 en 1979. Vanaf het eerste moment riep het felle controverses op. De officiële muziekwereld veroordeelde het stuk als te mooi en zonder vernieuwing. Inmiddels is 'de Canto' door een zeer grote groep luisteraars omarmd, en veel meer geworden dan een muzikale compositie voor vier piano's. BOS, uitzending 26 november 2012.

Kijken: Over Canto >

 

Sms'je twintig jaar

Op 03 december 2012 bestaat het sms'je twintig jaar.

In 1992 stuurde programmeur Neil Papworth het eerste sms'je met de tekst: Merry Christmas  naar zijn baas bij Vodafone. Aanvankelijk was de opzet om een intern systeem op te zetten om collega's binnen het bedrijf snel te kunnen informeren. Deze dienst werd uitgebreid door klanten van Vodafone een sms'je te sturen als er een nieuwe voicemail was. Vanaf 1999, toen andere telefonienetwerken de tekstberichtjes ook gingen aanbieden, brak sms'en definitie door als communicatiemiddel

Kijken: Sms'je twintig jaar >
Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Nobelprijs voor de Vrede voor EU

In 2012 wordt de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de Europese Unie.

De Europese Unie kreeg de prijs voor haar bijdrage aan zes decennia van vrede, verzoening, democratie en mensenrechten in Europa. Directeur Geir Lundestad van het Noorse Nobelinstituut: 'Door de EU hebben we niet alleen de Frans-Duitse verzoening, de EU heeft ook geholpen de democratie in Zuid-Europa te consolideren en heeft eraan bijgedragen dat landen in Oost-Europa nauw samenwerken met de rest van Europa'.

Nobelprijs >

Kijken: Vredesprijs voor EU >

 

Rutger Kopland

Op 11 juli 2012 is psychiater en dichter Rutger Kopland (1934-2012) overleden.

Rutger Kopland, pseudoniem voor Rudi van den Hoofdakker, debuteerde in 1966 met de bundel Onder het vee. Een van zijn bekendste gedichten is Jonge sla. In 1988 kreeg Rutger Kopland de P.C. Hooftprijs voor zijn oeuvre en tien jaar later de VSB Poëzieprijs voor zijn bundel: Tot het ons loslaat.

Wiki: Rutger Kopland >

Kijken: Rutger Kopland overleden >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 2012 (samengesteld door Harrie van den Berg)

 

Muziekkeuze van 2012

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Alt-J – Tessellate
Alt-J – Breezeblocks x
Allah-Las – Tell Me (What's On Your Mind) x
Allah-Las – Catamaran
Alabama Shakes – Hold On x
dEUS – Quatre Mains x
Django Django – Default
Beach House – Lazuli
Beach House – Troublemaker x
Jake Bugg – Lightning Bolt
Jake Bugg – Trouble Town x
Cat Power – Ruin
Cat Power – 3,6,9 x
Grizzly Bear – Yet Again
Blaudzun – Elephants x
Angus Stone – Bird on the Buffalo - Single Edit x
Bruce Springsteen – Wrecking Ball x
Michael Kiwanuka – Tell Me A Tale x
Michael Kiwanuka – I'm Getting Ready
Nick Waterhouse – I Can Only Give You Everything x
Tame Impala – Feels Like We Only Go Backwards
Tame Impala – Elephant x
Bob Dylan – Duquesne Whistle x
Jack White – Love Interruption x
First Aid Kit – The Lion's Roar x
Dr. John – Getaway x
Andrew Bird – Spirograph x
Absynthe Minded – Space x
Absynthe Minded – 24 7
Tindersticks – Show Me Everything x
Neil Young & Crazy Horse – Driftin' Back x

Luisteren via Spotify: Beste Songs van 2012 door Harrie van den Berg >

 

Song van het jaar 2012

Song van het Jaar 2012 met ondermeer Blaudzun, The Kik en The Opposites spelen eigen nummers of verrassende covers van liedjes uit de top 100.

Kijken: Song van het jaar 2012 >

 

De beste popalbums van 2012

01. Alt-J – An Awesome Wave

Veelvuldig geprezen album van vier jongen gasten uit Cambridge. An Awesome Wave is de
meest vernieuwende popplaat van het afgelopen jaar, en verdiend wat mij betreft daarom de
eerste plaats op deze lijst.

02. Allah-Las – Allah-Las

In tegenstelling tot de nieuwe sounds van Alt-J klinkt Allah-Las als een vergeten pareltje uit de vroege jaren zestig. Het swingt, is poppy en klinkt folky tegelijk.

03. Tame Impala – Lonerism

Het eerste album van Tame Impala was al een groot succes (Innerspeaker uit 2010). Op hun
tweede plaat hebben deze jonge gasten uit Australië hun sound nog meer doorontwikkeld.
Zonder echte hits is dit album een echte klassieke Psychedelicaplaat die je van voor tot achter helemaal moet beluisteren.

04. Jake Bugg – Jake Bugg

Talentvolle singer-songwriter uit de UK wisselt sterke folkrock nummers af met mooie kleine
liedjes. De vergelijking met een jonge Bob Dylan hoor je vaak als het over Jake Bugg gaat.

05. Grizzly Bear – Shields

Fantastische muzikanten maken wederom een ijzersterke plaat. Experimenteel en
onderzoekend met prachtige melodieën en betoverende samenzang.

06. Cat Power – Sun

Totaal andere plaat van Cat Power die na de scheiding met haar man in totale afzondering
zonder bemoeienis van producenten een hele mooie plaat aflevert.

07. Jack White – Blunderbuss

Het debuut van de White Stripes man is gewoon goed. De sounds variëren van rock-'n-roll tot pop en van country tot soul.

08. Alabama Shakes – Boys & Girls

De fantastische stem van frontvrouw Brittany Howard is de reden waarom Alabama Shakes zo tof zijn. Soul meets rock-'n-roll.

9. Beach House – Bloom

Beach House blijft bij het concept van haar vorige albums en daar is helemaal niks mis mee.
Dromerige pop die nooit lijkt te vervelen.

10. Michael Kiwanuka – Home Again

Op alle andere jaarlijstjes van dit jaar word Frank Ocean als de soulsensatie getipt. Maar
die plaat (Ocenas) kan kan mij niet bekoren. Doe mij maar dit prachtige album van Michael
Kiwanuka. Intieme soulplaat met heerlijke nummers die doen denken aan legendes als Bill
Withers en Otis Redding. Het gitaarspel van Micheal Kiwanuka klinkt zelf een beetje als dat van Nick Drake.

11. Andrew Bird – Hands Of Glory

Meneer Bird bracht dit jaar maar liefst twee albums uit. Het eerste, Break it Yourself kon mij niet echt bekoren en ik dacht dat het een beetje over was met de creativiteit van Andrew Bird. Maar dan komt ie een paar maanden later met Hands of Glory. Een mooie rustige luisterplaat zonder al te veel opsmuk. Gewoon Andrew Bird zoals je gewend bent.

12. Absynthe Minded – As It Ever Was

Afwisselende indieplaat die liefhebbers van de vorige plaat wederom niet zal teleurstellen.

13. Bob Dylan – Tempest

Na 50 jaar platen maken kan Mr. Dylan het nog steeds. Goed ontvangen plaat, door sommige zelfs zijn beste genoemd van het afgelopen decennia. Tekstueel ijzersterk en muzikaal nog even vernieuwend als zijn eerste platen.

14. Dr. John – Locked Down

Wederom een oudere muzikant die een plek verdiend tussen de beste platen van 2012.
Geproduceerd door Black Keys-frontman Dan Auerbach die ook zijn gitaarspel ten gehore
brengt op deze heerlijke groovy plaat.

15. Neil Young & Crazy Horse – Psychedelic Pill

Omdat Neil Young eindelijk weer eens klinkt als op zijn beste platen hoort ie wat mij betreft in
deze lijst thuis. De nummers zijn soms lang, openingsnummer Driftin’ Back zelfs een klein half uur! maar Psychedelic Pill is werkelijk een heerlijke nostalgische plaat met warme gitaarsolo’s die je vrijwel direct omarmen.

 

Golden Earring: Tits 'n Ass

Documentaire over de totstandkoming van het album Tits 'n Ass van de grootste rockband van Nederland, Golden Earring. Tussen de opnamen door vertellen de bandleden met de nodige Haagse humor over de nieuwe nummers. Het uur van de Wolf. NTR, juni 2013.

Kijken: Making Tits 'n Ass >

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 2012 (alfabetisch)

Adele - Skyfall
Asaf Avidan - One day / Reckoning song (Wankelmut rmx)
Gusttavo Lima - Balada
Michel Teló - Ai se eu te pego!
Passenger - Let Her Go
PSY - Gangnam Style
Sandra van Nieuwland - Keep Your Head Up
Studio Killers - Ode to the Bouncer
The Opposites - Slapeloze nachten
Triggerfinger - I Follow Rivers
Will.i.am & Eva Simons - This is Love

 

Film in 2012

 

Beste films van 2012 volgens de kring van Nederlandse filmjournalisten

01. Amour - Michael Haneke >
02. Jagten - Thomas Vinterberg >
03. Holy Motors - Leos Carax >
04. De rouille et d’os - Jacques Audiard >
05. Argo - Ben Affleck >
06. Shame - Steve McQueen (2011) >
07. Skyfall - Sam Mendes >
08. Intouchables - Olivier Nakache, Eric Toledano (2011) >
09. Beasts of the Southern Wild - Benh Zeitlin >
10. Moonrise Kingdom - Wes Anderson >

Beste Nederlandse speelfilms:

01. Kauwboy - Boudewijn Koole >
02. De Marathon  - Diederick Koopal >
03. Plan C - Max Porcelijn >

 

Filmfestivals 2012

Het meisje en de dood - Jos Stelling (Gouden Kalf, Nederland) >
Amour - Michael Haneke (Gouden Palm, Cannes) >
Pietà - Kim Ki-duk (Gouden Leeuw, Venetië) >
Cesare deve morire - Gebroeders Taviani (Gouden Beer, Berlijn) >
Amour - Michael Haneke (Europese filmprijs) >

Website Cinema >