Richard Hamilton


'Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing? 1956

Op 13 september 2011 is de Britse kunstenaar Richard Hamilton overleden.

Richard Hamilton (1922-2011) werd ondermeer bekend door zijn collage 'Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing?' uit 1956 wat volgens kunsthistorici het begin markeert van de kunststroming Popart. Hamilton maakte deze collage voor de tentoonstelling 'This is Tommorrow' in de Whitechapel Gallery in Londen. Hamilton liet zich inspireren door de eigentijdse beeldcultuur van de massamedia en de consumptiemaatschappij.

Wiki: Popart >
Wiki Art: Richard Hamilton >

Kijken: The Father of British Pop Art >

 

Osama Bin Laden gedood

Op 02 mei 2011 wordt Al Qaida-leider Osama Bin Laden in zijn schuilplaats in de Pakistaanse stad Abbottabad door een elite-eenheid van Amerikaanse Navy Seal's gedood.

Osama Bin Laden (1957-2011), leider van de islamitische terreurbeweging Al Qaida, was de meest gezochte terrorist ter wereld en het geestelijk brein achter de aanslagen op Amerika van 09/11 2011 waarbij meer dan drieduizend Amerikaanse slachtoffers vielen. Naar aanleiding van deze aanslagen begonnen de Amerikanen en de Britten, gesteund door een groot aantal Westerse en Arabische landen op 07 oktober 2001 met de militaire operatie ‘Enduring Freedom’ met als doel om het streng islamitische Taliban-bewind en het terroristische netwerk Al Qaida onder leiding van Osama bin Laden in Afghanistan uit te schakelen. Osama Bin laden wist tien jaar uit handen van de Amerikanen te blijven. Na identificatie kreeg Bin Laden een zeemansgraf om te voorkomen dat zijn begraafplaats een bedevaartsoord zou worden.

Wiki: Osama Bin Laden >

Kijken: Bin Laden door commando's gedood >

Tien jaar na 9/11 is een vierdelige documen- taireserie van de IKON/LUX, uitzending juli/augustus 2011.

Kijken: Het design van de angst >
Kijken: Wolven in schaapskleren? >
Kijken: Pleidooi voor gastvrijheid >
Kijken: Migrant als motor van de economie >

 

Tsunami Japan

Op vrijdag 11 maart wordt het noordoosten van Japan door een zware aardbeving en een daaropvolgende tsunami getroffen.

Het episch centrum van de aardbeving, met een kracht van 9.0 op de schaal van Richter, bevond zich 130 kilometer ten oosten van de stad Sendai in de Grote Oceaan. De zware zeebeving veroorzaakte een vernietigende tsunami die alles in een gebied ter grote van 400 vierkante kilometer langs de noordoostelijke kuststreek van Japan wegvaagde. Er kwamen naar schatting 24.000 mensen om het leven.

Door de tsunami ontstonden er grote problemen in de kerncentrale van Fukushima. De reactoren van de centrale Fukushima I, met een vermogen van 4,7 GW, werden meteen na de zeebeving door middel van een automatische procedure stilgelegd. De centrale kwam echter in de problemen toen een vloedgolf van 14 meter hoog het terrein overspoelde waardoor de dieselaggregaten, die de stroom voor de koeling van de reactorvaten leverden, uitvielen. Door het uitvallen van de koeling smolten er splijtstaven en door een reeks ontploffingen en het aflaten van stoom kwam er zwaar radioactief materiaal vrij waardoor een gebied ter grote van Luxemburg ernstig werd verontreinigd.

Wiki: Zeebeving Sendai >
Wetenschap 24: Special Fukushima >

Kijken: Verwoestende tsunami Japan 2011 >Kijken: Kernramp Fukushima Japan 2011 >
Kijken: Tsunami gefilmd vanuit een auto >
Kijken: Onderzoek naar Tsunami's >
Kijken: Jeroen Pauw in Japan >

Children of the Japanese Tsunami

Op een lagere school aan de kust zijn tijdens de ramp 74 kinderen omgekomen. Hoe beleefden de kinderen de hectiek van het moment? En op welke manier gaan zij nu om met het verlies, verdriet en de rouw. Een andere school ligt in Fukushima, waar een kerncentrale door de vloedgolf een nucleaire ramp heeft veroorzaakt. Hoe voelt het als je niet meer naar huis kan vanwege de radioactieve straling? En als zelfs in de ‘veilige’ zone bij alles wat je doet, of het nu buiten spelen is of sporten in de gymzaal, eerst moet worden gemeten of de straling niet te hoog is? VPRO, uitzending 11 maart 20111 >

Kijken: Children of the Japanese Tsunami >

My Atomic Aunt

Regisseur Kyoko Miyake woont al meer dan tien jaar buiten Japan en keert nu terug naar Fukushima. Ze is benieuwd hoe het gaat met haar geboortedorp Namié, waar ze zich vooral de idyllische kindervakanties van herinnert met vriendelijke stranden en lachende buren. Nu is Namié volledig verwoest door de tsunami en vanwege het stralingsgevaar zal het nooit meer herbouwd worden. Waarom zijn de mensen niet boos? IKON, HUMAN, VPRO, uitzending 11 maart 2013.

Kijken: My Atomic Aunt >

 

Schietpartij Alphen aan den Rijn

Op zaterdag 09 april 2011 vindt er in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan de Rijn een schietpartij plaats waarbij zes mensen om het leven komen.

De 24-jarige schutter Tristan van der Vlis uit Alphen aan de Rijn liep even voor twaalf uur met een automatisch wapen schietend door het winkelcentrum De Ridderhof waarbij hij zes willekeurige bezoekers doodde en enkele tientallen verwondde. Na zijn daad pleegde hij zelfmoord. De schutter beschikte over een wapenvergunning omdat hij lid was van een schietvereniging. Automatische wapens vallen echter niet onder die vergunning omdat die voorbehouden zijn aan leger en politie.

Wiki: Schietpartij Alphen aan den Rijn >

Kijken: Zwarte dag in Alphen >
Kijken: Wie was Tristan van der Vlis? >

Het drama van Alphen, 5 jaar later

Het waren de gewone dagelijkse boodschappen die de geïnterviewden in Het Drama van Alphen vijf jaar later naar winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn brachten. Appels voor een appeltaart, een visje bij de visboer, een plank bij de doe-het-zelf-zaak. Een doorsnee winkelcentrum waar mensen uit alle lagen van de bevolking hun boodschappen halen voor het weekend. Op zaterdag 9 april 2011 verliet Tristan van der V. zijn flat met uitzicht op De Ridderhof en begon er aan zijn dodelijke tocht. Zes mensen kwamen om, zeventien raakten gewond, daarna beroofde hij zichzelf van het leven. KRO/NCRV, uitzending 04 april 2016.

Kijken: Alphen, vijf jaar later >

 

Lucian Freud


Afbeelding: The Butcher's Daughter, 2000

Op 20 juli 2011 is de Britse schilder Lucian Freud overleden

Lucian Freud (1922-2011), kleinzoon van de Oostenrijkse psychoanalyticus Sigmund Freud, schilderde vooral portretten en naakten in een rauwe, confronterende en niets verhullende stijl.

Wiki Art: Lucian Freud >

Kijken: Lucian Freud overleden >
Kijken: Lucian Freud a Painted Life >

 

De Jasmijnrevolutie in Tunesië

In januari 2011 komen burgers in het Noord-Afrikaanse Tunesië in opstand tegen de regering van president Ben Ali.

Op papier was Tunesië een democratie met een meerpartijenstelsel, maar in werkelijkheid werd het land de afgelopen 23 jaar met harde hand geregeerd door president Ben Ali en zijn partij Rassemblement Constitutionel Démocratique (RCD). De burgers van Tunesië kwamen in opstand tegen de hoge werkeloosheid, de historisch hoge voedselprijzen en de autocratie van de regering Ben Ali.

De directe aanleiding van de opstand was de zelfmoord van de jonge Tunesische groente- en fruitverkoper Mohamed Bouazizi die zichzelf uit wanhoop om zijn slechte leefomstandigheden op 17 december 2010 in het stadje Sidi Bouzid tegenover het paleis van de gouverneur op straat in brand stak. Deze gebeurtenis veroorzaakte een volksopstand tegen de regering van president Ben Ali. Nadat de Tunesiërs de president tot aftreden hadden gedwongen, vluchtte deze met zijn familie naar Saoedi-Arabië. Plunderaars stortten zich daarna massaal op de eigendommen van de gevluchte president.

Op zondag 23 oktober 2011 gingen de Tunesiërs voor het eerst naar de stembus voor de verkiezing van de Constitutionele Vergadering die een nieuwe grondwet moet opstellen. De gematigd islamitische Ennahda-partij, die onder de voormalige dictator Ben Ali verboden was, kwam als overwinnaar uit de bus.

Wiki: Tunesië >

Kijken: Tunesië (Voorbij de Arabische lente) >
Kijken: Tegenlicht: de voedselspeculant >

 

Syrië

Op 15 maart 2011 ontstaat er een volksopstand in Syrië tegen het regime van de zittende president Bashar al-Assad.

De feitelijke macht in Syrië is sinds 1963 in handen van de Baath-partij met aan het hoofd president Bashar al-Assad. Sinds meerdere decennia is er in Syrië de noodtoestand van kracht waardoor de politie en de gehate veiligheidsdienst Mukhabarat mensen kan oppakken en zonder vorm van proces kan laten opsluiten. Syrië kent geen persvrijheid en buitenlandse journalisten zijn niet welkom.

Wiki: Syrië >
Wiki: Syrische Burgeroorlog >

Kijken: Wie is Bashar al-Assad? >
Kijken: De groene lijn >
Kijken: Syrië, een land in brand >

 

Spaceshuttle vliegt voor de laatste keer

Op vrijdag 08 juli 2011 wordt er op de Amerikaanse lanceerbasis Cape Canaveral voor de laatste keer een spaceshuttle gelanceerd.

Vlucht STS-135 Atlantis met aan boord de astronauten Rex Walheim, Chris Ferguson, Sandy Magnus en Doug Hurley duurde van 08 juli tot 21 juli 2011. De eerste vlucht met een ruimteveer, de STS-1 Columbia, vond plaats in april 1981 en met vlucht STS-135 Atlantis werd na 135 vluchten in dertig jaar het Amerikaanse Spaceshuttleprogramma afgesloten. Het ruimte- veer Atlantis zal worden tentoongesteld op de lanceerbasis Cape Canaveral.

NASA STS-135 >

Kijken: Laatste vlucht Atlantis >
Kijken: Het einde van een tijdperk >

 

 

De jaren Tien:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 2011 >
Kijken: Jaaroverzicht Studio Sport 2011 >

Kijken: Jaaroverzicht EenVandaag 2011 >
Kijken: Jaaroverzicht Huis van Oranje 2011 >
Kijken: Politiek jaaroverzicht 2011 >
Kijken: Over de doden van 2011 >

Kijken: Tegenlicht: Agenda 2011 >

De jaren 2010 - heden >

 

Het weer in 2011

Met een gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt van 10,9 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 10,1 °C heeft 2011 zich op de derde plaats van warmste jaren sinds 1901 genesteld. Alleen 2006 en 2007 waren warmere jaren.

De zon scheen gemiddeld over het land 1836 uren tegen 1639 uren normaal en daarmee was 2011 een zonnig jaar. Het zonnigst werd het in Hoek van Holland waar 1967 zonuren werden gemeten. Eelde was met 1727 zonuren het somberst. Het warmst werd het op 28 juni in Eindhoven waar die dag 34,5 °C werd gemeten. Het koudst werd het op 30 januari in Volkel waar -8,5 °C werd gemeten. Met 781 millimeter neerslag, tegen 847 normaal, was 2011 een relatief droog jaar. Het natst werd het in Deelen waar 985 millimeter neerslag werd afgetapt. Maastricht was met 635 millimeter het droogste KNMI-station van Nederland.

Kenmerkend voor 2011 waren de grote extremen tussen de seizoenen: Nederland had de droogste lente en de natste zomer in honderd jaar terwijl de herfst met meerdere zomerse dagen uitzonderlijk zacht was.

KNMI: Het weer in 2011 >

 

In 2011 regeert het Kabinet-Rutte

Het Kabinet-Rutte wordt gevormd door ministers van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) en het Christen Democratisch Appel (CDA). De coalitie die met 52 zetels een minderheid vertegenwoordigt in de Tweede Kamer, regeert met gedoogsteun van de Patij Voor de Vrijheid (PVV) en de ChristenUnie.

Parlement: Kabinet-Rutte >

Kijken: Profiel Mark Rutte >
Kijken: Politiek jaaroverzicht 2011 >

 

Proces Wilders

Op woensdag 08 december 2007 publiceert de Volkskrant een ingezonden brief van PVV-leider Geert Wilders onder de kop 'Genoeg is genoeg: verbied de Koran'. In de brief noemt Wilders de islam fascistisch, 'de zieke ideologie van Allah en Mohammed zoals neergelegd in de islamitische Mein Kampf: de Koran'. Hij roept op tot een verbod van dat ellendige boek'.

Naar aanleiding van deze brief deden moslimorganisaties, advocaten en individuele burgers aangifte tegen Wilders, wegens belediging, haatzaaien en discriminatie. In 2010 en 2011 leidde dit tot twee strafzaken tegen Geert Wilders. Het proces tegen Wilders ging over een fundamentele botsing tussen twee grondrechten; Artikel 1 versus Artikel 7, het non-discriminatiebeginsel versus de vrijheid van meningsuiting. Op 24 juli 2011 werd Wilders door de rechtbank in Amsterdam op alle aanklachten vrijgesproken.

Kijken: De uitspraak van de rechtbank >

Het proces Wilders

Documentair drieluik over het spanningsveld tussen de vrijheid van meningsuiting en discriminatie. Waarom wilde het Openbaar Ministerie Geert Wilders aanvankelijk niet vervolgen? Hoe kwam het besluit van het gerechtshof om Wilders alsnog te vervolgen tot stand? Wat was de rol van de politiek verantwoordelijke minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin? En wat gebeurde er achter de schermen tijdens de twee rondes van het proces bij de Amsterdamse rechtbank? Het proces Wilders geeft antwoord op de vele vragen betreffende de strafzaak tegen de PVV-leider. Daarnaast bevat het programma een nauwgezette reconstructie van de politieke reactie op het uitkomen van de film Fitna. Human, uitzending december 2011.

Kijken: 1. Fitna Gate >
Kijken: 2. Ingreep hogerhand >
Kijken: 3. Diner met nasmaak >

Kijken: Wilders, the movie >
Kijken: Wilders, profeet van de angst >
Kijken: De Europese familie van Wilders >

 

AOW-leeftijd gaat omhoog

Op 04 juni 2011 komt minister Kamp van Sociale Zaken tot een akkoord met werkgeversorganisaties en vakbonden, verenigd in de Stichting van de Arbeid, over de toekomst van het pensioenstelsel.

De belangrijkste maatregelingen zijn: De AOW-leeftijd zal vanaf 01 januari 2013 in stappen omhoog gaan naar 66 jaar in 2019 en naar verwachting 67 jaar in 2023. Het was de eerste keer sinds de invoering van de Algemene Ouderdomswet (AOW) door het Kabinet-Drees in 1957 dat de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar losgelaten werd.

In juli 2012 werd de nieuwe AOW-wet door de Eerste Kamer bekrachtigd.

Bij de kabinetsformatie van 2012 werd besloten om de verhoging van de AOW-leeftijd te versnellen. Volgens het nieuwe akkoord gaat de AOW-leeftijd stapsgewijs omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. Om dit mogelijk te maken zal de wet aangepast moeten worden..

Wiki: Algemene Ouderdomswet AOW >

Kijken: Onenigheid binnen de FNV >
Kijken: Jaaroverzicht 1957 >
Kijken: Drees en de PvdA >
Kijken: Nieuwe AOW-wet door Eerste Kamer >

 

Floris Meydam


Afbeeding: Glasontwerp van Meydam uit 1967

Op 25 september 2011 is de glaskunstenaar Floris Meydam overleden.

Floris Meydam (1919-2011) was in de jaren zestig en zeventig en tachtig van de twintigste eeuw hoofdontwerper voor de glasfabriek Leerdam. Vanaf eind jaren tachtig zette hij zijn carrière voort als autonoom glaskunstenaar en werkte hij samen met tal van internationaal bekende glaskunstenaars.

Nationaal Glasmuseum >
Wiki: Floris Meydam >

Kijken: De 90 van Meydam >

 

Invoering OV-chipkaart

Op 03 november 2011 is het reizen per openbaarvervoer met de OV-chipkaart voor heel Nederland verplicht geworden.

De OV-chipkaart wordt bij het in- en uitchecken in het openbaarvervoer voor een kaartlezer gehouden waarna het verbruikte bedrag automatisch van het saldotegoed op de kaart wordt afgeschreven. In de periode tussen 08 mei 1980 tot 03 november 2011 was de Nationale Strippenkaart het betaalmiddel voor het reizen met de bus, tram of metro. De Nederlandse Spoorwegen had in die periode nog hun eigen kaartsysteem.

Wiki: OV-chipkaart >
Wiki: Nationale strippenkaart >

Kijken: Wat is een OV-chipkaart >
Kijken: Knelpunt Ov-chipkaart >

 

Nieuwe missie naar Afghanistan

In januari 2011 neemt de Tweede Kamer het besluit om een civiele missie, die politieagenten moet gaan opleiden, naar Afghanistan te sturen.

Nederland zal tot halverwege 2014 een trainingsmissie van in totaal 545 personen naar de Afghaanse provincie Kunduz sturen met als doel om Afghaanse politieagenten op te leiden. Gedoogpartij PVV was samen met de Partij van de Arbeid (PvdA), de Socialistische Partij (SP) en de Partij voor de Dieren tegen een nieuwe missie naar Afghanistan.

Voor een meerderheid in de Tweede Kamer was het kabinet afhankelijk van het stemgedrag van D66, GroenLinks en de ChristenUnie. Het 'jawoord' van GroenLinks bleef lang onzeker omdat deze partij vergaande toezeggingen van premier Rutte wilde dat de missie naar Afghanistan een civiele missie betreft en dat de opgeleide Afghaanse politieagenten geen militaire taken krijgen. In de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 januari 2011 stemden 79 Kamerleden voor de missie naar Afghanistan.

Wiki: Politiemissie Kunduz >

Kijken: Groen Links tegen Politiemissie >
Kijken: De week van Klompenhouwer >

 

Nieuwe regering in België na recordformatie

Op dinsdag 06 december 2011 wordt door koning Albert van België, 541 dagen na de verkiezingen, het kabinet Di Rupo beëdigd.

De Franstalige Elio Di Rupo van de Parti Socialiste (PS) wordt premier van een kabinet dat bestaat uit Vlaamse en Franstalige socialisten, christendemocraten en liberalen.

Kijken: België, zorgenkindje aan de zuidgrens >

 

De Egyptische revolutie

Op 25 januari 2011 de 'dag van de woede' komt het Egyptische volk in opstand tegen het 30-jaar oude autoritaire regime van president Hosni Mubarak.

Tienduizenden betogers verzamelden zich, uit protest tegen de hoge werkloosheid en corruptie in Egypte, op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro. Veiligheidstroepen en huurlingen van de regering Mubarak probeerden de demonstraties, die achttien dagen duurden en meer dan achthonderd levens en duizenden gewonden eisten, met geweld neer te slaan. Op 11 februari trad Mubarak af waarna het leger, dat aan de kant van het volk stond, de macht overnam. Een tijdelijke Militaire Raad onder voorzitterschap van de conservatieve Mohammed Hussein Tantawi vormde daarna een overgangsregering.

Naar aanleiding van de parlementsverkiezingen op 28 november 2011 stroomde het Tahrirplein opnieuw vol met betogers die van mening waren dat er pas sprake kon zijn van echte vrije verkiezingen als de Militaire Raad afstand van de macht zou doen. De eerste ronde van de parlementsverkiezingen werd met 37 procent van de stemmen gewonnen door de Moslimbroederschap.

Wiki: Egypte >
Wiki: Egyptische revolutie >

Kijken: Egypte (Voorbij de Arabische lente) >
Kijken: 18 Days in Egypt >
Kijken: Tegenlicht: Back to the Square >

 

Kim Jong-il overleden

Op zaterdag 17 december 2011 is op 69-jarige leeftijd de Noord-Koreaanse dictaor Kim Jong-il overleden.

Kim Jong-il (1942-2011) was leider van de communistische dictatuur de Democratische Volksrepubliek Korea gedurende  de periode 1993-2011. Kim Jong-il , die opgevolgd wordt door zijn zoon Kim Jong Un. Kim Jong-il, liet een straatarm land met een kernwapen achter.

Wiki: Noord-Korea >
Wiki: Kim Jong-il >

Kijken: Einde tijdperk Kim Jong-il >
Kijken: Afscheid van Kim Jong-il >

 

Schuldencrisis Europa

In 2011 ontstaat er een economische- en politieke crisis in Europa als blijkt dat de kredietwaardigheid van met name de zuidelijke landen binnen de Europese Unie zo zwak is dat ze de rente op hun staatsschuld niet meer kunnen betalen.

De Europese Unie moest met honderden miljarden Euro's over de brug komen om de zwakste Europese landen zoals Griekenland, Ierland en Portugal van de financiële ondergang te redden, maar ook Spanje en Italië stonden er slecht voor. Tijdens meerdere topconferenties van staatshoofden en ministers in 2011 bleek hoe moeilijk het is om een gezamenlijk Europees beleid te voeren in een Europese Unie die weliswaar een gezamenlijke munt voert, maar geen politieke eenheid is omdat de macht nog altijd bij de regeringen van de individuele lidstaten ligt.

Kijken: Eurocrisis - Het Griekse verhaal >

 

Hella Haasse

Op 29 september 2011 is de schrijfster Hella Haasse (1918-2011) overleden.

Een van de bekendste boeken van Hella Haasse is haar debuutroman Oeroeg, dat in 1948 uitkwam als Boekenweekgeschenk. Het boek, dat in 1993 werd verfilmd, gaat over de vriendschap tussen Johan, zoon van de Nederlandse eigenaar van een theeplantage in Indonesië en de vriendschap met het Indonesische jongetje Oeroeg. Een Nieuwer Testament uit 1966 was het lievelingsboek van de schrijfster zelf die vele prijzen won waaronder in 1983 de P.C. Hooftprijs en in 2004 de Prijs der Nederlandse Letteren voor haar gehele oeuvre.

Hella Haasse Museum >
Website Hella Haasse >

Kijken: Hella Haase, schrijfster van Oerag >
Kijken: Het werk van Haasse >
Kijken: Het vierde leven, gesprekken >

 

Ratko Mladic gearresteerd

Op donderdag 26 mei 2011 wordt in Servië de oorlogsmisdadiger Ratko Mladic gearresteerd.

Generaal Mladic (1942) was gedurende de Bosnische oorlog (1992-1995) als Servisch officier verantwoordelijk voor de etnische zuivering van moslims in Bosnië-Herzegovina. Op 11 juli 1995 veroverde Mladic de door de VN aangewezen moslimenclave Srebenica, die op dat moment beschermd werd door de Nederlandse VN-missie Dutchbat III. De Nederlandse militairen konden niet verhinderen dat ruim 7500 moslimmannen met bussen werden weggevoerd en later werden geëxecuteerd. Mladic, die door het Joegoslavië-tribunaal wordt beschuldigd van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, slaagde er in om met behulp van getrouwen uit handen van justitie te blijven, maar op 26 mei werd hij in Lazarevo alsnog gearresteerd.

Op 31 mei 2011 werd Ratko Mladic overgebracht naar Scheveningen om terecht te staan voor het Joegoslavië-tribunaal.

Wiki: Ratko Mladic >
Joegoslavië-tribunaal >

Kijken: Ratco Mladic gearresteerd >
Kijken: Wie is Radco Mladic? >
Kijken: De jacht op Mladic >
Kijken: Profiel Thom Karremans >
Kijken: Oog in oog met Ratko Mladic >
Kijken: Karremans vreesde voor zijn leven >

Kijken: Sebrenica, 15 jaar later (2010) >

 

Occupy

In 2011 ontstaan er onder de naam Occupy wereldwijd protestuitingen tegen de uitwassen van het huidige economische systeem.

De eerste Occupy-demonstratie begon op 17 september 2011 op Wall Street in New York, het financiële hart van de Verenigde Staten. De demonstranten protesteerden tegen de economische ongelijkheid in de Verenigde Staten. Deze demonstratie werd voortgezet met de oprichting van een tentenlamp in het Zuccotti Park in Lower Manhattan, New York. Deze vorm van demonstreren kreeg wereldwijd navolging met als gezamenlijk motief het protest tegen de uitwassen en graaicultuur van de financiële sector. In oktober werd op het Beursplein in Amsterdam het eerste Occupy-tentenkamp van Nederland opgericht.

Wiki: Occupy Nederland >

Kijken: Occupy, de comeback van de jeugd >
Kijken: Don't shoot the messenger >

 

Mauro

In oktober 2011 veroorzaakt de dreigende uitzetting van de 18-jarige Angolees Mauro Manuel veel commotie in de Nederlandse samenleving.

Negen jaar geleden werd Mauro Manuel in Angola door zijn moeder zonder enige vorm van begeleiding op het vliegtuig naar Nederland gezet. Ouders die tot deze actie overgaan weten dat minderjarige uitgeprocedeerde asielzoekers niet teruggestuurd worden en in Nederland een goede opvang en schoolopleiding krijgen. Zo verging het ook Mauro die opgroeide in een Nederlandstalig pleeggezin in Limburg. Het beleid van de Nederlandse regering is echter dat een uitgeprocedeerde asielzoeker teruggestuurd wordt naar het land van herkomst wanneer deze de leeftijd van achttien jaar heeft bereikt.

Op 01 november werd in de Tweede Kamer met 78 stemmen tegen, een motie van de PvdA en ChristenUnie, waarin werd gevraagd om Mauro en kinderen in een vergelijkbare situatie, een verblijfsvergunning te geven, verworpen. De regeringspartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV stemden, net als de SGP, tegen de motie. De zaak Mauro leidde tot verdeeldheid binnen het CDA en haar achterban van wie zeventig procent vond dat Mauro een verblijfsvergunning had moeten krijgen.

Een compromis werd gevonden in de vorm van de vertrekking van een studievisum voor het voortgezet- of beroepsonderwijs waardoor Mauro voorlopig in Nederland kon blijven om zijn studie af te maken.

Wiki: Asielzaak Mauro Manuel >

Kijken: Moet Mauro weg? >
Kijken: De tranen van Mauro >

 

Zeven miljard wereldburgers

Op 31 oktober 2011 bereikt de wereldbevolking een omvang van zeven miljard mensen.

Het aantal van zeven miljoen werd met een foutmarge van 1 tot 2 procent vastgesteld door de Verenigde Naties. Meerdere landen claimden de geboorte van de zeven miljoenste wereldburger.

Wiki: Wereldbevolking >

 

Aanslagen in Noorwegen

Op 22 juli 2011 pleegt de Noor Anders Breivik binnen een etmaal een bomaanslag in het centrum van de hoofdstad Oslo en schiet hij op het eilandje Utoya tientallen jongeren dood.

Rond half vier 's middags bracht Breivik bij een regeringsgebouw in het hart van het politieke centrum van Oslo een zware autobom tot ontploffing waarbij acht mensen om het leven kwamen. Vervolgens reed Breivik naar het eiland Utoya waar de jongerenafdeling van de sociaaldemocratische partij een zomerkamp hield. Daar begon hij gericht om zich heen te schieten met als doel om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Bij deze grootse massamoord uit de Noorse geschiedenis sinds de Tweede Wereldoorlog kwamen 69 jongeren om het leven. Kort voor de moordpartij had Breivik een Manifest van 1500 pagina's op internet geplaatst met als titel 'Europese Verklaring van Onafhankelijkheid'. Het is een manifest over de strijd tegen de multiculturele samenleving. Een psychiatrisch rapport wees uit dat Breivik op de dag van zijn daad psychotisch en ontoerekeningsvatbaar was.

In 2012 werd Breivik veroordeeld tot de de maximale straf van 21 jaar, die telkens met periodes van vijf jaar verlengd kan worden.

Wiki: Aanslagen Noorwegen 2011 >

Kijken: Ongeloof in Noorwegen >
Kijken: The Usual Suspects >
Kijken: Docu: Wrong time, wrong place >

 

De Libische opstand

Op 11 februari 2011 roepen opstandelingen in Libië de bevolking via internet op om in opstand te komen tegen het bewind van kolonel Kadhafi.

Ondanks heftig verzet van het Libische leger viel op 20 februari de noordoostelijke gelegen stad Benghazi als eerste in handen van de opstandelingen. De opstand breidde zich daarna als een olievlek over het land uit, maar de opmars verliep traag ondermeer door een tekort aan coördinatie en discipline.

Op 17 maart gaf de VN-Veiligheidsraad groen licht voor militaire acties van de NAVO tegen Kadhafi. Nederlandse F16's werden ingezet voor de beveiliging van het Libische luchtruim en ondersteuning van ondermeer Franse straaljagers die gronddoelen bestookten. In juni werden de acties van de NAVO geïntensiveerd ondermeer door de inzet van onbemande gevechtsvliegtuigen en directe hulp aan de rebellen in de vorm van wapenleveranties. Op 23 augustus kwam de hoofdstad Tripoli in handen van de opstandelingen. In oktober werd de aanval ingezet op de havenstad Sirte.

Op vrijdag 21 oktober probeerde een militair konvooi, waarvan vermoed werd dat het om Kadhafi en zijn getrouwen ging, de belegerde stad te ontvluchten. Het konvooi werd door Franse gevechtsvliegtuigen onder vuur genomen waarna de rebellen Kadhafi, die zich verstopt had in een afwateringsbuis onder de weg, gevangen namen. Kadhafi, die aan het hoofd gewond was, werd door een uitzinnige menigte uit zijn schuilplaats gesleurd en levend op een wagen gehesen. Nog diezelfde avond werden de eerste beelden getoond van een dode Kadhafi in een koelcel in Misrata.

De officiële lezing van de Overgangsraad over de dood van Kadhafi is dat de wagen waarmee Kadhafi naar het ziekhuis werd vervoerd onder vuur werd genomen en daarbij zou Kadhafi dodelijk in het hoofd zijn getroffen. Een waarschijnlijkere lezing is dat Kadhafi kort na zijn arrestatie door een van de opstandelingen werd doodgeschoten.

Wiki Libië >
Wiki: Opstand in Libië >

Kijken: Kadhafi gedood >

Kijken: De revolutie in Libië (1969) >
Kijken: De komst van Khadafi (1969) >
Kijken: Machiavelli - Libië (1976) >

Kijken: Libië (Voorbij de Arabische lente) >
Kijken: De puinhopen van de dictator  >
Kijken: Van dictatuur naar chaos >

 

Tour de France 2011

In 2011 wint de Australiër Cadel Evans de Tour de France.

Wiki: Tour de France >

 

Eredivisie voetbal

In 2011 wordt Ajax landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 2011

 

Muziekkeuze van 2011 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Adele - Rolling in the Deep  x
Adele - Someone Like You
Artic Monkeys - Suck It and See
Bon Iver - Calgary x
Bush - The Sound Of Winter x
Crystal Fighters - Plage x
Chevelle - Face To The Floor
De Staat - Sweatshop (NL)
Destroyer - Kaputt
Duran Duran - Girl Panic
Elbow - Lippy Kids x
Fleet Foxes - Helplessness Blues x
Florence + the Machine - Shake It Out x
Foo Fighters -These Days
Foo Fighters - Walk x
Foster The People - Pumped Up Kicks
Gotye - Somebody That I Used To Know x
James Blake - The Wilhelm Sream
Jay-Z and Kanye West - No Church in The Wild x
Jay-Z and Kanye West - Ni**as in Paris
Kate Bush - Wild Animal x
Kurt Vile - Baby's Arms x
Kurt Vile - Jesus Fever
Metronomy - The Look
PJ Harvey - Let England Shake x
Radiohead - Lotus Flower
Seether - Tonight x
The Decemberists - Don't Carry It All x
The Decemberists - The Rocks in the Box
The Decemberists - Down By The Water x
The Horrors - Still Life
The Black Keys - Lonely Boy
The Moutain Goats - Damn These Vampires x
Tom Waits - Bad as Me
Wilco - I Might
Wilco - Whole Love x
Youg the Giant - Cough Syrup

 

Song van het jaar 2011

Song van het jaar 2011. VPRO, uitzending 15 december 2011. Verslag van de 3VOOR12 Song van het Jaar verkiezing. Wie maakte de beste song van 2011? In de studio spelen o.a. Fink, Bronstibock en Chagall, Jungle by Night en Tim Knol hun Song van het Jaar.

Kijken:  Song van het jaar 2011 >

 

Nederlandstalig:

Spinvis - Oostende x
Spinvis - club insomnia x
Eefje de Visser - Hartslag x

Nederlandstalige muziekfavorieten >

 

De beste popalbums van 2011 volgens:

Humo

1. PJ Harvey - Let England Shake
2. James Blake - James Blake
3. Josh T. Pearson - Last of the Country Gentlemen

Mojo

1. PJ Harvey - Let England Shake
2. The Horrors - Skying
3. Fleet foxes - Helplessness Blues

NME

1. PJ Harvey- Let England Shake
2. Metronomy - The English Riviera
3. The Horrors - Skying

Oor

1. PJ Harvey- Let England Shake
2. Wilco - The Whole Love
3. Spinvis - Tot ziens, Justine Keller

Pitchfork

1. Bon Iver - Bon Iver
2. Destroyer - Kaputt
3. M83 - Hurry Up We're Dreaming!

Q Magazine

1. Florence + the Machine - Ceremonials
2. PJ Harvey- Let England Shake
3. Adele - 21

Rolling Stone

1. Adele - 21
2. Jay-Z & Kanye West - Watch the Throne
3. Paul Simon - So Beautiful Or So What

Spin

1. Fucked Up - David Comes to Life
2. PJ Harvey -  Let England Shake
3. EMA  - Past Life Martyred Saints

Uncut

1. PJ Harvey -  Let England Shake
2. Kurt Vile - Smoke Ring For My Halo (MATADOR)
3. Fleet Foxes - Helplessness Blues

 

Documentaire: Barry Hay - Kissing a Dream

Barry Hay is als frontman van Golden Earring een van de weinige onvervalste rocksterren van Nederland. Hij gaat voor het eerst terug naar zijn geboorteland India. Het uur van de Wolf, NTR, uitzending 10 juni 2011.

Kijken: Barry Hay - Kissing a Dream >

 

Documentaire: Hou me vast: De Dijk

De documentaire Hou me vast volgt de Nederlandse popgroep De Dijk gedurende het jaar voor hun 30-jarig bestaan waarin ze ondermeer samen met soullegende Solomon Burke huneerste internationale album ‘Hold on tight’ maken. Iedereen is enthousiast en de release zal feestelijk bekroond worden met een gezamenlijk optreden in Paradiso. Een tournee in het buitenland lonkt als perspectief, voor het eerst in de carrière van de band. Het loopt echter anders: de ochtend van zijn aankomst in Amsterdam overlijdt Solomon Burke op Schiphol. Regie Suzanne Raes, 2011. NTR, uitzending 31 oktober 2011

Kijken: Hou me vast: De Dijk >

 

Documentaire: Och was ik maar…

Documentaire over het leven en werk van de ongekroonde koning van de Nederlandse smartlap. Johnny Hoes (1917-2011) drukte met zijn familiebedrijf een belangrijke stempel op de Nederlandse muziekindustrie. Maar zaken en familie gaan niet altijd even goed samen. Hoes kende veel succes, maar in zijn privéleven kende hij ook veel tragiek. Zijn moeder zei ooit: ‘Pech in de portemonnee is het minste dat een mens kan overkomen.’ En Johnny kon er over meepraten. Het Uur van de wolf. NTR, uitzending 29 februari 2008.

Kijken: Och was ik maar… >


De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 2011 (alfabetisch)

Adele - Rolling in The Deep
Adele - Set Fire To The Rain
Alexis Jordan - Happiness
Born This Way - Lady Gaga
Don Omar & Lucenzo - Danza Kuduro
Gers Pardoel - Ik neem je mee (NL)
Gotye & Kimbra - Somebody That I Used To Know
Martin Solveig & Dragonette - Hello
Maroon 5 & Christina Aguilera - Moves Like Jagger
Pitbull, Ne-Yo, Afrojack & Nayer - Give Me Everything
Sak Noel - Loca People (la gente esta muy loka)
Sandro Silva & Quintino - Epic
The Voice of Holland - One Thousand Voices

 

Film in 2011

 

Top tien 2011 gekozen door het publiek van Cinema.nl

01. The Kings Speech (2010) >
02. Black Swan (2010) >
03. Drive (2011) >
04. Biutiful (2010) >
05. Melancholia (2011) >
06. Midnight in Paris (2011) >
07. The Artist (2011) >
08. True Grit (2010) >
09. The Tree of Life (2011) >
10. Tinker Tailer Soldier Spy (2011) >

Beste Nederlandse Speelfilm:

Rabat (2011) >

 

Filmfestivals 2011

Black Butterflies - Paula van der Oest (Gouden Kalf, Nederland) >
The Tree of Life - Terrence Malick (Gouden Palm, Cannes) >
Faust - Aleksandr Sokoerov (Gouden Leeuw, Venetië) >
A Separation - Asghar Farhadi (Gouden Beer, Berlijn) >
Melancholia - Lars von Trier (Europese filmprijs 2011) >

Website Cinema >