Jan Wolkers


Auschwitz-monument (1993)

Op 19 oktober 2007 is de Nederlandse schrijver, schilder en beeldhouwer Jan Wolkers (1925-2007) op 81-jarige leeftijd overleden.

In de jaren zestig van de twintigste eeuw werd confessioneel Nederland flink opgeschud door de openhartige en niets verhullende literatuur van Jan Wolkers zoals: Een roos van vlees (1963), Terug naar Oestgeest (1965) en Turks fruit (1969) dat in 1973 verfilmd werd en in 1999 een Gouden Kalf kreeg voor de beste Nederlandse film van de twintigste eeuw. Bekende beeld- houwwerken van Wolkers zijn het watersnood- monument in Kruiningen (1957) ter herinnering aan de watersnoodramp van 1953 en het Auschwitz-monument (1993) ter herinnering aan de Nederlandse slachtoffers die in de tweede Wereldoorlog (1940-1945) door de Nazi's wer- den vermoord in het concentratiekamp Ausch- witz.

Wiki: Jan Wolkers >
Jan Wolkers in woord en beeld >

Kijken: Profiel van Jan Wolkers (2007) >
Kijken: Jan Wolkers over het spuugbeestje >

 

Documentaire: China Blue

De grootste migratie in de geschiedenis van de mensheid vindt nu plaats. Meer dan 130 miljoen Chinese boeren, voor het merendeel jonge vrouwen, verlaten hun dorp op zoek naar werk in de geglobaliseerde economie. Zij vormen het grootste reservoir van goedkope arbeidskrach- ten ter wereld en zijn de belangrijkste producenten van kleding en andere producten voor de westerse consumenten. In Tegenlicht een portret van een spijkerbroekenfabriek in China. VPRO Tegenlicht, uitzending 14 mei 2007. (tekst tegenlicht)

Kijken: China Blue >

 

IPhone

In 2007 brengt het Amerikaanse computerbe- drijf Apple de iPhone op de consumentenmarkt.

De iPhone met touchscreen uit 2007 was een multifunctioneel apparaat waarin functies als mobiele telefoon, iPod, fotografie, organizer, internetten en mailen waren gecombineerd. Bij introductie was er een model van vier en een van acht gigabyte flashgeheugen beschikbaar.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Breedbeelduitzendingen

In 2007 schakelen zowel de publieke omroep als de commerciële omroep in Nederland volledig over op breedbeelduitzendingen.

Televisietoestellen werden traditioneel gemaakt met een beeldbuisverhouding van 4:3, een bijna vierkante beeldformaat. De verhouding van een televisietoestel met breedbeeldformaat is 16: 9, een natuurlijker verhouding die veel beter overeenstemt met de kijkhoek van onze ogen die meer in de breedte dan in de hoogte kunnen waarnemen. Bioscoopfilms werden al van het begin van de jaren vijftig in breedbeeldformaat opgenomen en geprojecteerd, maar de door- braak van breedbeeldtelevisie, waarvan de eersten in het midden van de jaren negentig op de markt kwamen, vond plaats rond 2005 toen ongeveer vijftig procent van de Nederlandse huishoudens over een breedbeeldtoestel be- schikte. In 2007 schakelden zowel de publieke als de commerciële omroepen in Nederland volledig over op breedbeelduitzendingen. In 2008 beschikte veertig procent van de Nederlandse huishoudens over digitale televisie en groeide de verkoop van lcd- en plasmascher- men. In 2008 keek 22 procent van de huishou- dens naar een lcd-scherm en zes procent had een plasmascherm waarmee het einde van de traditionele beeldbuis in zicht kwam.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Gazastrook in handen van Hamas

Op 14 juni 2007 grijpt de islamitische verzets- beweging Hamas met geweld de macht in de Gazastrook. De Westelijke Jordaanoever blijft onder gezag van de Palestijnse Autoriteit van Fatah-president Mahmoud Abbas.

Na de verkiezingwinst van de verzetsbeweging Hamas voor de Palestijnse Autoriteit in januari 2006 werd Fatah-president Mahmoud Abbas gedwongen om samen te werken met het veel radicalere Hamas en kreeg hij te maken met een diplomatieke en financiële geboycot van Israël, de Verenigde Staten en de Europese Unie omdat Hamas weigerde om de staat Israël te erkennen. Op 08 februari 2007 werd in de plaats Mekka in Saoedi-Arabië door de Palestijnse partijen Hamas en Fatah besloten een eenheids- regering te vormen onder leiding van premier Ismail Haniyeh van Hamas. Na de machtsover- name van Hamas in de Gazastrook in juni 2007 werd Fatah-president Mahmoud Abbas, die door Hamas-aanhangers gezien werd als een mario- net van het westen, buitenspel gezet en kwam er een einde aan de eenheidsregering. Israël isoleerde Hamas door de Gazastrook van de buitenwereld af te sluiten.

Wiki: Palestijnse staat >
Wiki: Hamas >
Wiki: Fatah >

 

Annapolis-top

Op 27 november 2007 vindt er op initiatief van president Bush van de Verenigde Staten een Midden-Oosten-top plaats in Annapolis, de hoofdstad van Maryand in het noordoosten van de Verenigde Staten.

Het doel van deze top was om voor het einde van 2008 een vredesakkoord tot stand te brengen tussen Israël en de Palestijnen en het realiseren van een zelfstandige staat Palestina naast Israël. Naast de belangrijkste spelers van deze top: de Israëlische premier Olmert en de president van de Palestijnse Autoriteit Abbas waren er ook enkele Arabische landen aanwezig waaronder Egypte en Syrië. Olmert en Abbas spraken af om elkaar om de twee weken te ontmoeten en te werken aan het vredesak- koord. Een eis van de Palestijnen was onder- meer dat er definitieve afspraken zouden wor- den gemaakt over de grenzen tussen Israël en de Palestijnse staat, de status van Jeruzalem en het lot van de Palestijnse vluchtelingen. De Palestijnse Hamas-beweging die de macht in handen heeft in de Gazastrook was niet aanwe- zig in Annapolis noemde de top tijdverspilling.

Wiki: Annapolis Conference >

 

Miljoenen vluchtelingen in Darfur

In juli 2007 stemt de Sudanese regering in met de komst van een gezamenlijke vredesmacht van de Verenigde Naties en Afrikaanse Unie (UNAMID) voor de provincie Darfur die vanaf 01-01-2008 operationeel moet zijn en zal gaan bestaan uit 20.000 militairen en 6.000 politie- mensen die de veiligheid van de burgerbevol- king in Darfur moeten gaan waarborgen.

De provincie Darfur van Sudan, een gebied zo groot als Frankrijk, wordt van oudsher bewoond door Arabische (islamitische) nomadische veeboeren en zwarte Afrikaanse landbouwers. Sinds 2003 namen de Afrikaanse landbouwers georganiseerd in de Sudanese Bevrijdingsbewe- ging (SLA) en de bevrijdingsbeweging JEM de wapens op met als belangrijkste grief de jarenlange sociaaleconomische achterstelling bij de Arabische (islamitische) bevolkingsgroep. De centrale regering in Khartoem stuurde het leger om de orde te herstellen en bewapende de Arabische Janjaweed-milities.

In 2006 sloot de Sudanese Bevrijdingsbeweging (SLA) een vredesakkoord met de islamitische regering van Sudan in de hoofdstad Khartoem: het Darfur Peace Agreement (DPA). Dit vredes- akkoord was een schijnakkoord omdat het niet gesteund werd door de bevrijdingsbeweging JEM en het National Redemption Front (NRF) een afsplitsingbeweging van de SLA omdat enkele belangrijke voorwaarden zoals compensatie voor de oorlogsschade, vertegenwoordiging in overheidsinstanties en betere veiligheidsgaran- ties niet in het akkoord werden opgenomen. Door het uitblijven van vrede gingen in 2007 de gevechten op het platteland tussen het Suda- nese leger en de rebellengroepen onvermin- derd door. De grootste schade werd aangericht door gewapende Arabische milities (Janjaweed) die, opererend vanaf paarden en kamelen, moordend en plunderend door het platteland van Darfur trokken. De zwarte Afrikaanse landbouwers sloegen massaal op de vlucht en eind 2007 waren er naar schatting 2,5 miljoen mensen op de vlucht voor het geweld in Darfur.

Wiki: Conflict in Darfur >
UNAMID (Engelstalig) >

Kijken: Dagboek van een VN-diplomaat >

 

Bosbranden in Griekenland

In de zomer van 2007 breken er op ongekende schaal bosbranden uit in Griekenland waarbij 68 mensen om het leven komen en voor miljarden euro's schade wordt aangericht.

De bosbranden waren het heftigst in de periode van 24 tot 26 augustus toen maar liefst 184.000 hectare bos verloren ging. De regering van pre- mier Karamanlis ging er vanuit dat veel branden aangestoken waren omdat er tientallen verschil- lende brandhaarden verspreid over het land waren.

Wiki: Bosbranden in Griekenland >

 

Tour de France 2007

In 2007 wordt de Tour de France gewonnen door de Spanjaard Alberto Contador.

Wiki: Tour de France >

De nacht van Rasmussen

De laatste week van de Tour de France van 2007 is ingegaan als Michael Rasmussen zich opmaakt voor de laatste bergetappe, van Orthez naar Gourette op de Col d'Aubisque. Iets meer dan 1700 meter hoog in de Pyreneeën. De Deense kopman van de Rabobank-ploeg draagt al tien dagen de gele trui, hij staat drie minuten voor op zijn belangrijkste concurrent, Alberto Contador, en als hij vandaag een goede tijd neerzet ligt de eindoverwinning praktisch voor het grijpen. Dan zou voor het eerst sinds 1980, sinds het roemruchte TI-Raleigh, sinds Joop Zoetemelk, weer eens een Nederlandse ploeg een Tourwinnaar leveren. Andere tijden sport, VPRO/NOS uitzending 08 juli 2016.

Kijken: De nacht van Rasmussen >

 

 

De jaren nul:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 2007 >

Kijken: Tegenlicht Agenda 2007 >

De jaren 2000-2009 >

 

Het weer in 2007

Het jaar 2007 evenaart met een gemiddelde jaartemperatuur van 11, 2 °C het warmterecord van het afgelopen jaar en is daarmee samen met 2006 het warmste jaar sinds het begin van regelmatige waarnemingen in 1706.

De zon scheen in De Bilt 1690 uren tegen 1524 uur normaal. De lente van 2007 was uitzonder- lijk warm en zonnig en tussen 22 maart en 07 mei viel er nauwelijks een drup regen. Gemiddeld viel er in Nederland 920 millimeter neerslag tegen 797 millimeter normaal. Op 18 januari 2007 werd Nederland getroffen door een van de zwaarste stormen van de afgelopen vijf jaar.

KNMI: Het weer in 2007 >

 

Parlement & Politiek

Op donderdag 22 februari 2007 wordt het vierde kabinet Balkenende beëdigd.

Het kabinet-Balkenende IV bestaat uit ministers van het Christen Democratisch Appel (CDA), de Partij van de Arbeid (PvdA) en de ChristenUnie en steunt op een meerderheid van 80 kamer- zetels. Minister-president Balkendende komt uit het CDA.

Parlement: Kabinet-Balkenende IV >

Kijken: Nederland en de Irak-oorlog >

 

Ettore Sottsas


Carlton - room divider, 1981

Op 31 december 2007 is de Italiaanse post- modernistische architect en ontwerper Ettore Sottsass (1917-2007) overleden.

Sottsass was tot 1981 betrokken bij de Italiaan- se avant-gardegroep Alchymia en daarna bij Memphis, een groep architecten en ontwerpers die met kleurrijke, sculpturale ontwerpen het ‘gelikte' rationele Italiaanse design uitdaagden.

Design Museum: Ettore Sottsas (Engelstalig) >

Kijken: The Life and Times of Ettore Sottsass >

 

Rita Verdonk uit VVD gezet

Op 13 september 2007 wordt het Tweede Kamerlid Rita Verdonk uit de factie van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) gezet.

De aanleiding tot deze maatregel was de openlijke kritiek van Verdonk op de politieke koers van de VVD en een aanhoudende macht- strijd tussen Rita Verdonk en fractievoorzitter Mark Rutte. Verdonk ging in de Tweede Kamer door als eenmansfractie onder de naam Groep Verdonk. Op 17 oktober 2007 werd door Ver- donk de politieke beweging Trots op Nederland opgericht.

Parlement: Rita Verdonk >
Wiki: Rita Verdonk >

Kijken: Profiel van Rita Verdonk >

Reconstructie van de machtsstrijd tussen Mark Rutte en Rita Verdonk om 't leiderschap van de VVD. Hij zetelt nu in Het Torentje, zij had er als eerste vrouw willen zitten. Wat gebeurde er voor en achter de schermen? AVRO, uitzending december 2013.

Kijken: Mark vs. Rita, deel 1 >
Kijken: Mark vs. Rita, deel 2 >

 

Betuweroute geopend

Op zaterdag 16 juni 2007 wordt door koningin Beatrix de Betuwespoorlijn geopend.

De Betuweroute is een goederenspoorlijn van 160 kilometer die dwars door het Nederlandse rivierengebied van de Rotterdamse haven naar Zevenaar aan de Duitse grens loopt. De spoor- lijn werd gebouwd met als doel om het goederentransport van de Rotterdamse haven naar het Duitse achterland beter te kunnen afhandelen. Aan de omstreden spoorlijn, die veel maatschappelijke weerstand opriep, werd tien jaar gewerkt en koste in totaal 4,7 miljard euro, vijf keer zoveel dan oorspronkelijk was beraamd. Door aanpassingen in het oorspron- kelijke ontwerp zoals ondertunneling van kwetsbare gebieden en het aanleggen van dierpassages werd het project zeven jaar later dan gepland opgeleverd.

Wiki: Betuweroute >

Kijken: Opening Betuwelijn >
Kijken: Opnieuw problemen Betuwelijn >

 

ABN AMRO verkocht

Op 17 oktober 2007 wordt de grootste Neder- landse bank ABN AMRO voor 70 miljard euro verkocht aan het bankentrio Fortis, de Royal Bank of Scotland en de Spaanse Banco Santander.

De overnamestrijd rond ABN AMRO, die in 1992 tot stand was gekomen na een fusie van de Algemene Bank Nederland (ABN) en de Amsterdam Rotterdam Bank (AMRO), was in februari begonnen toen het hedgefonds TCI (The Children's Investment Fund) in een open brief aan de directie van ABN AMRO zijn ongenoegen uitte over het rendement van de bank. Het hedgefonds stelde voor om de bank te verkopen aan een andere bank of in delen op te splitsen met als doel om het rendement voor de aandeelhouders te verhogen. TCI vond voldoen- de steun voor dit idee bij andere aandeelhou- ders om haar plannen door te zetten. Aanvan- kelijk was de Britse bank Barclays een gega- digde voor overname, maar uiteindelijk ging het genoemde bankentrio met de buit aan de haal.

Na het uitbreken van de kredietcrisis in de zomer van 2008 bleek dat zowel Fortis als de Royal Bank of Scotland (RBS) zich lelijk in de vingers hadden gesneden met deze overname. In het najaar van 2008 kwam Fortis mede door de overname van ABN AMRO in de problemen en boekte over 2008 een verlies van minstens 18 miljard euro. In oktober 2008 nationaliseerde de Nederlandse overheid de activiteiten van Fortis in Nederland voor 16,8 miljard euro. In januari 2009 maakte de Royal Bank of Scotland (RBS) een verlies van 31 miljard euro over 2008 bekend die veroorzaakt waren door de overna- me van ABN Amro en investeringen in slechte Amerikaanse hypotheken. De aandelenkoers van RBS daalde van ruim 500 pond per aandeel in 2006 naar 0,12 pond per aandeel in januari 2009.

Wiki: ABN AMRO >

Kijken: Reporter: Het Fortisdrama >

 

Klimaattop

In december 2007 vindt er op het Indonesische eiland Bali een internationale klimaattop plaats waar ministers uit 120 landen met elkaar praten over een vervolg op het Kyoto-protocol.

Het in 1997 opgestelde Kyoto-protocol werd in 2005 bekrachtigd. De Europese Unie en 35 andere geïndustrialiseerde landen maakten toen bindende afspraken over de reductie van de uitstoot van broeikasgas. Er werd vastgelegd dat tussen 2008 en 2012 wereldwijd 5,2 procent minder CO2 uitgestoten zou worden ten opzichte van het niveau in 1990. De grote afwezige in het Kyoto-protocol was het land met de meeste CO2 uitstoot: de Verenigde Staten van Amerika.

In de slotverklaring van Bali werd afgesproken dat in 2020 de CO2-uitstoot een kwart tot 40 procent minder moet zijn. De Europese Unie was voorstander voor bindende afspraken, maar de Verenigde Staten en China wilden echter geen harde verplichtingen aangaan. Op de slotdag van de conferentie aanvaardden de Verenigde Staten op het laatste moment alsnog een com- promis waarmee ze aangaven mee te willen werken aan CO2-reductie zonder zich te binden aan vastgelegde percentages.

Wiki: Kyoto-protocol >

 

Nuna 4 wint World Solar Challenge

In 2007 wint de Nederlandse zonneauto Nuna 4, een door het energiebedrijf NUON gesponsord project van de Technische Universiteit Delft, de World Solar Challenge, een zonnewagenrace van ruim drieduizend kilometer dwars door Australië van Darwin in het noorden van Australië naar zuidelijke stad Adelaide.

De 3010 kilometer werd afgelegd in 33 uur en 17 minuten met een gemiddelde snelheid van 90,07 kilometer per uur. De hoogst gemeten topsnelheid was 142 kilometer per uur. De eis van de organisatie was dat de zonneauto's dit jaar meer op echte auto's moesten lijken waardoor een maximum van 6 m2 aan zonnecellen was toegestaan. De Nuna 3 die de wedstrijd won in 2005 had een oppervlakte van 9 m2 zonnecellen.

Nuon Solarteam >
World Solar Challenge (Engelstalig) >

Kijken: NUON Team 2007 >

 

Eredivisie Voetbal

In 2007 wordt PSV landskampioen voetbal.

Zondag 29 april 2007 was de meest zinderende slotdag uit de geschiedenis van het betaalde voetbal in Nederland. Tot en met de laatste minuut streden PSV, Ajax en AZ om de landstitel die uiteindelijk door PSV werd gewonnen.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

Kijken: Ontknoping Eredivisie 2007 >

 

Benazir Bhutto vermoord

Op 27 december 2007 wordt de oppositieleidster van de Pakistaanse Volkspartij (PPP) Benazir Bhutto (1953-2007) door een zelfmoordterrorist gedood.

Bhutto was de oudste dochter van Ali Bhutto (1928-1979) oprichter van de Pakistaanse Volkspartij (PPP) die in 1979 door de regering van president Mohammed Zia-ul-Haq werd ge- ëxecuteerd. Benazir Bhutto, die de politiek van haar vader voortzette, was een fel tegenstander van het militaire bewind van Pervez Musharraf en een serieus kanshebber om de aanstaande parlementsverkiezingen in januari 2008 te win- nen. Benazir Bhutto was eerder premier van Pakistan van 1988 tot 1990 en van 1993 tot 1996. Net als Musharraf voerde Bhutto een prowesterse koers in het overwegend islamiti- sche Pakistan. Bhutto voerde oppositie tegen fundamentalistische, militante moslimbewegin- gen en zette zich in voor de emancipatie van moslimvrouwen.

Wiki: Pakistan >

Kijken: Benazir Bhutto vermoord >

 

Verdrag van Lissabon

Op 13 december 2007 wordt door de regeringsleiders van de landen van de Europese Unie in Lissabon 'Het verdrag van Lissabon' ondertekend.

Het verdrag beoogt een wettelijk raamwerk en rechtsinstrumenten om het Europa van de 21e eeuw krachtiger en eensgezinder te kunnen besturen. Het verdrag moet Europa democra- tischer en transparanter maken, eensgezinder op het vlak van rechten, waarden, vrijheid, solidariteit en veiligheid en het moet de rol van Europa op het wereldtoneel versterken. Het Verdrag van Lissabon is geen vervanging van de huidige EU- en EG-verdragen en treedt op 01 december 2009 in werking als het verdrag door alle EU-landen is geratificeerd.

EU: Belangrijke verdragen >
EU: Geschiedenis >

 

Militaire missie in Uruzgan verlengd

In november 2007 bereikt het Kabinet-Balken- ende IV een akkoord over een verlenging tot eind 2010 van de Nederlandse militaire missie Task Force Uruzgan (TFU) in de provincie Uruz- gan in Afghanistan.

Sinds 01 augustus 2006 is de Nederlandse mili- taire missie Task Force Uruzgan (TFU) in de provincie Uruzgan in Afghanistan operationeel. Nederland levert met deze militaire missie een bijdrage aan de International Security Assis- tance Force (ISAF) van de NAVO in Afghanistan. De oorspronkelijke afspraak was dat de Neder- landse missie tot 01 augustus 2008 zou duren. Verschillende groeperingen in Nederland twijfel- den over de verlenging van Task Force Uruzgan omdat de Nederlandse militairen hun handen vol hadden met patrouilles en gevechtsacties in Taliban-gebied in plaats van dat ze zich bezig konden houden met opbouwwerkzaamheden zoals de bedoeling van deze missie was. In 2007 kwamen zes Nederlandse militairen om het leven in Afghanistan.

Wiki: ISAF >

Kijken: ISAF wederopbouwmissie (2006) >
Kijken: Afghanistan (2007) >
Kijken: Uruzgan (2008) >
Kijken: Afghanistan (2009) >
Kijken: Wat er mis ging in Uruzgan (2010) >
Kijken: Karzai (2010) >

 

Sol LeWitt


Sol LeWitt, Four-Sided Pyramid 1997-1999

Op 08 april 2007 is de Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt (1928-2007) overleden.

Sol LeWitt brak in het begin van de jaren zestig van de twintigste eeuw internationaal door met zijn abstracte, minimalistische, witte sculpturen waarin al het overbodige weggelaten was waar- door volgens de kunstenaar alleen ‘de essentie' overbleef. Lewitt maakte honderden abstracte muurschilderingen, waaronder enkele voor het Gemeente Museum in Den Haag, waarvan een groot deel door assistenten werd uitgevoerd.

Wiki: Sol LeWitt >

Kunstenaar Sol LeWitt, pionier van de Minimal Art en de conceptuele kunst, was cameraschuw, weigerde prijzen en gaf zelden interviews. Het draaide niet om hemzelf, vond hij, maar om zijn werk. AVRO Close Up, uitzending 07 mei 2013.

Kijken: Documentaire Sol LeWitt >

 

Demonstraties in Birma

Op 24 augustus 2007 demonstreren duizenden boeddhistische monniken en circa honderddui- zend burgers tegen de verhoging van de brandstofprijzen in Birma.

Sinds 1962 is er een militaire junta aan de macht in Birma (sinds 1989 Unie van Myanmar) dat in 1948 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Op 19 augustus 2007 verhoogde de regering op ongekende schaal de brandstofprij- zen waardoor tanken, openbaar vervoer en het volksvoedsel rijst voor de meeste burgers onbe- taalbaar werden. Birma is een religieus land met honderdduizenden monniken die verspreid over het land in grote kloostercomplexen leven en die in de samenleving veel aanzien genieten. Het waren deze boeddhistische monniken in hun rode gewaden die massaal het voortouw namen in de demonstraties die volgden op de verhoging van de brandstofprijzen. Na enkele dagen greep het leger in en isoleerden de monniken in hun kloosters en sloten het land hermetisch af van de buitenwereld. Bij deze legeracties vielen tien- tallen doden.

Daw Aung San Suu Kyi (1945) van de politieke partij National League for Democracy (NLD), die sinds 1989 onder huisarrest leeft, voert sinds 1988 een vreedzame strijd voor democratie en mensenrechten in Birma. In 1991 kreeg zij hier- voor de Nobelprijs voor de vrede.

Wiki: Myanmar >
Nobelprijs: Laureaten 1991 (Engelstalig) >

In Birma

Toen boeddhistische monniken in Birma in september 2007 in opstand kwamen was de eerste reflex van documentairemaakster Karin Junger om ernaartoe te gaan en ze te ontmoeten. Maar Birma zat en zit potdicht. Journalisten en filmmakers mogen er niet in. Daarom ging ze er met collega Brigit Hillenius als toerist heen. De film is een persoonlijk verslag van de reis en de ontmoetingen met de monniken, over de dilemma's van het filmen in een verboden land, dat zinvol blijkt ondanks de vele beperkingen. BOS, uitzending 19 oktober 2008 >

Kijken: In Birma >

 

Akkoord in Noord-Ierland

Op maandag 26 maart 2007 vindt er een histo- rische ontmoeting plaats in Noord-Ierland tussen dominee Ian Paisley (1926) van de protestantse Democratische Unionistische partij (DUP) en Gerry Adams (1948) van de katholieke republi- keinse partij Sinn Féin.

Paisley en Adams spraken die dag voor het eerst met elkaar in het openbaar over een te vormen regeringscoalitie in Noord-Ierland. Op 08 mei 2007 werd de nieuw coalitie beëdigd met de protestant Ian Paisley als premier en de katholiek Martin McGuinness als vicepremier. Na de ontbinding van het Noord-Ierse parlement door de Britse regering in 2002 kreeg Noord-Ierland opnieuw haar zelfbestuur terug. (zie 1972 > Bloody Sunday voor een korte achter- grond het Noord-Ierse conflict tussen katholie- ken en protestanten).

Wiki: Noord-Ierland >

Kijken: Oorlog en vrede in Noord-Ierland >

 

Hans Wegner


Peacock chair 1947

Op 26 januari 2007 is de Deense meubelontwer- per Hans Wegner (1914-2007) overleden.

Hans Wegner ontwierp tijdloze kwaliteitsmeubels in een minimalistische shakerstijl en was een van de iconen van het Scandinavische design van na de Tweede Wereldoorlog.

Wiki: Hans Wegner >
Architonic: Ontwerpen van Hans Wegner >

Kijken: The making of pp503 (The Chair) >

             
 

 

 

 

Muziek in 2007

 

Muziekkeuze van 2007 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Amy Macdonald - Mr Rock & Roll x
Amy Macdonald - This Is The Life x
Andrew Bird - Heretics
Arcade Fire - Keep The Car Running x
Arcade Fire - Antichrist Television Blues x
Artic Monkeys - 505 x
Battles - Atlas
Bjork - I See Who You Are x
Blood Red Shoes - I Wish I Was Someone Better x
Bloc Party - I Still Remember x
Bloc Party - Flux
Bright Eyes - Four Winds
Bruce Springsteen - Magic x
Bruce Springsteen - Radio Nowhere
Cansei de Ser Sexy (CSS) - Let's Make Love and Listen to Death From Above x
Cansei de Ser Sexy (CSS) - This Month, Day 10
C-mon & Kypski - Make My Day (feat. Pete Philly) (NL)
Common - I Want You x
Devendra Banhart - Saved
Daft Punk - Harder, Better, Faster, Stronger
Editors - An End Has a Start x
Editors - The Racing Rats x
Feist - Sea Lion Woman x
Findlay Brown - Losing The Will To Survive x
Foo Fighters - The Pretender x
Headphone - Ghostwriter x
Interpol - The Heinrich Maneuver x
Iron & Wine - Boy with a Coin x
Jack Penate - Second Minute Or Hour
Jill Scott - The Real Thing x
Just Jack - Starz in Their Eyes
Kaiser Chiefs - Ruby x
Kate Nash - Foundations
Klaxons - Forgotten Works x
LCD Soundsystem - North American Scum x
LCD Soundsystem - Watch The Tapes
Lucinda Williams - Are You Alright x
Modest Mouse - Dashboard
New Young Pony Club - Ice Cream x
Patrick Wolf - Augustine x
Paul McCartney - That Was Me x
Pete Philly & Perquisite - Time Flies (NL) x
Radiohead - Jigsaw Falling into Place x
Robert Plant & Alison Krauss - Stick with Me Baby x
Robert Plant & Alison Krauss - Trampled Rose
Roisin Murphy - Overpowered x
Rufus Wainwright - Going to a Town x
Sharon Jones & The Dap-Kings - 100 Days,100 Nights
Spoon - Don't Make Me a Target x
The Chemical Brothers - Do It Again x
The National - Brainy x
The Shins - Australia x
The Shins - Turn On Me
The View - Same Jeans
The Wombats - Lets Dance To Joy Division x
The Wombats - Moving To New York
The White Stripes - Icky Thump
Tori Amos - Big Wheel x
Voxtrot - Firecracker x
Yeasayer - 2080 x
Yeasayer - Sunrise

Nederlandstalig:

Spinvis - Wespen op de appeltaart
Typhoon - Contact
Typhoon - Nieuw leven

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

 

Albumkeuze van 2007 (alfabetisch)

Amy Macdonald - This Is the Life
Air Traffic - Fractured Life
Andrew Bird - Armchair Apocrypha
Arcade Fire - Neon Bible
Arctic Monkeys - Favourite Worst Nightmare
Battles - Mirrored
Björk - Volta
Blood Red Shoes - Box of Secrets
Bloc Party - A Weekend in the City
Bright Eyes - Cassadaga
Cansei de Ser Sexy (CSS) - Cansei de Ser Sexy
Common - Finding Forever
Daft Punk - Alive 2007
Devendra Banhart - Smokey Rolls Down Thunder Canyon
DuvelDuvel - Puur Kultuur (NL)
Editors - An End Has a Start
Feist - The Reminder
Findlay Brown - Seperated By The Sea ( meer van zoeken)
Foo Fighters - Echoes, Silence, Patience & Grace
Interpol - Our Love to Admire
Iron & Wine - The Shepherd's Dog
Jill scott - The Real Thing Words And Sounds Vol. 3
Just Jack - Overtones
Kaiser Chiefs - Yours Truly, Angry Mob
Kate Nash - Made of Bricks
Klaxons - Myths of the Near Future
LCD Soundsystem - Sound of Silver
Loney, Dear - Loney, Noir
Lucinda Williams - West
Mika - Life in Cartoon Motion
Modest Mouse - We Were Dead Before The Ship Even Sank
Neil Young - Live At Massey Hall 1971
New Young Pony Club - Fantastic Playroom
Patrick Wolf - The Magic Position
Paul McCartney - Memory Almost Full
Pete Philly and Perquisite - Mystery Repeats (NL)
Radiohead - In Rainbows
Robert Plant - Rasing Sand
Rufus Wainwright - Release the Stars
Sharon Jones & The Dap-Kings - 100 Days, 100 Nights
Six Organs of Admittance - Shelter From The Ash
Spoon - Ga Ga Ga Ga Ga
The Chemical Brothers - We Are the Night
The Good, the Bad and the Queen - The Good, the Bad and the Queen
The National - Boxer
The Shins - Wincing the Night Away
The View - Hats Off to the Buskers
The Wombats - The Wombats Proudly Present: A Guide to Love, Loss & Desperation
The White Stripes - Icky Thump
Tori Amos - American Doll Posse
Typhoon - Tussen Lucht en Licht (NL)
Yeasaer - All Hour Cymbals

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 2007 (alfabetisch)

André Hazes & André Hazes junior - Bedankt mijn vriend
André Hazes & Gerard Joling - Blijf bij mij
Beyonce & Shakira - Beautiful Liar
Guus Meeuwis - Tranen gelachen
Jan Smit - Cupido
Jan Smit - Dan volg je haar benen
Jan Smit - Op weg naar geluk
Jeckyll & Hyde - Freefall
Jeroen van der Boom - Een wereld
Jeroen van der Boom - Jij bent zo
Mika - Relax, Take It Easy
Nienke - Het huis anubis
Nelly Furtado - All Good Things (come To An End)
Rihanna - Don't Stop the Music
Sharon Kips - Heartbreak Away
Timbaland ft one Republic - Apologize
Theo Maassen - Lauwe pis
U2 - Windows in the Sky
XYP - Body to Body

 

Hip Hop in Nederland (1999-2009)

Het decennium 1999 tot 2009 gaat de boeken in als de periode waarin de Nederlandse hiphopscene spectaculair groeit en een stuk professioneler wordt. Reden voor hiphopplatform Hiphop In Je Smoel (HIJS) om samen met underground en mainstream artiesten het afgelopen decennium onder de loep te nemen.

Kijken: Hip Hop in Nederland >

 

Film in 2007

 

Filmkeuze van 2007 (alfabetisch)

4 Months, 3 Weeks & 2 Days - Cristian Mungiu (Gouden Palm, 2007, European Film Award, 2007) >
Atonement - Joe Wright >
Charlie Wilson's War - Mike Nichols >
Control - Anton Corbijn >
I'm Not There - Todd Haynes >
La Graine et le mulet - Abdel Kechiche >
No Country for Old Men - Ethan Coen & Joel Coen (Volkskrant: film van het jaar 2008) >
Ratatouille - Brad Bird >
Se, jie - Ang Lee (Gouden Leeuw Venetië, 2007) >
The Assassination of Jesse James - Andrew Dominik >
The Diving Bell and the Butterfly - Julian Schnabel >
There Will be Blood - Paul Thomas Anderson >
Tropa de Elite - José Padilha (Gouden Beer, Berlijn 2008) >
Zodiac - David Fincher >

Nederland
Alles is liefde - Joram Lürsen (Gouden Kalf 2008) >

Website Cinema >