Karel Appel


De kus

Op 03 mei 2006 is in Zurich de Nederlandse kunstschilder Karel Appel (1921-2006) over- leden.

Karel Appel was in 1948 een van de medeop- richters van de kunstenaarsgroep CoBrA. De groep, die bestaan heeft tot 1951, propageerde een spontane, experimentele manier van schil- deren zonder vooropgezet plan. Kunst moest spontaan en ontdaan zijn van academische regels. De expressionist Appel ontwikkelde zich vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw tot een internationaal gerenommeerd kunstenaar.

Cobramuseum >

Kijken: Ischa Meijer en Karel Appel (1993) >
Kijken: Het geheim van de meester >
Kijken: Appel tentoonstelling Den Haag 2016 >

Cobra, Opstand tegen de orde

In 1961 debuteerde Jan Vrijman met 'De werkelijkheid van Karel Appel', dat een portret schetst van de Cobraschilder. Ruim vijfentwintig jaar later onderzoekt de filmmaker in 'Cobra, een opstand tegen de orde' wat er van de idealen van de Cobrabeweging is terechtgekomen. De film bevat interviews met onder meer Karel Appel, Constant, Corneille, Pierre Alechinsky, Egill Jacobsen en Henry Heerup. De film maakt uitvoerig gebruik van schilderijen en archiefmateriaal om de ontwikkeling van Cobra te documenteren. Regie Jan Vrijman 1988. Uitzending NTR.

Kijken: Cobra, Opstand tegen de orde >

 

Samir A. veroordeeld

Op 1 december 2006 wordt Samir A. tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege het voorbereiden van een terroristische aanslag.

In 2005 werd Samir A. in Leiden voor de derde keer in twee jaar tijd aangehouden. Er waren concrete aanwijzingen dat Samir A., samen met zes anderen verdachten, voorbereidingen aan het treffen was voor het plegen van aanslagen op Nederlandse politici en het gebouw van de AIVD in Leidschendam. De groep rondom Samir A. werd niet aangemerkt als een terroristische organisatie. Samir A. had ook banden met Mohammed B. van de Hofstadgroep, maar maakte geen deel uit van die groep. Samir A. werd in 2008 in hoger beroep door het Gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot negen jaar cel.

Wiki: Samir A. >

Kijken: Samir A., staatsvijand nummer één! >

 

Web 2.0

Een van de belangrijke ontwikkelingen die het internet in de periode tussen 2001 en 2006 doormaakt, is de ontwikkeling van een op eenrichtingsverkeer gebaseerd netwerk naar een netwerk van sociale platforms waarbij gebruikers de inhoud bepalen.

De eerste fase van het internet van 1993 tot 2001 waarin mensen voor het eerst kennis- maakten met internet en het vizier van jonge dotcomondernemers vooral gericht was op snel economisch succes in de ‘nieuw economie', wordt ook wel Web 1.0 genoemd.
Het jaar 2001 markeerde een overgangsfase naar Web 2.0 dat vanaf 2006, toen Nederland 4,39 miljoen huishoudens met een snelle breed- bandaansluiting telde, volwassen was geworden. Naast een professionele ontwikkeling van online winkelen en telebankieren groeide het belang van interactieve applicaties en sociale platforms waarop mensen hun persoonlijke voorkeuren met elkaar deelden door zelf actief content te plaatsen. De term web 2.0 dook voor het eerst in 2004 op tijdens een vakbeurs en conferentie in het Amerikaanse Silicon Valley. Voorbeelden van Web 2.0 in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw zijn websites als de online encyclopedie Wikipedia (2001), de sociale netwerksite MySpace (2003) en Hyves (2004), de online fotomanagement site Flickr (2004), de videosite YouTube (2005), de muzieksite Last.fm en de massale opkomst van weblogs. Een weblog, waarvan de eersten eind jaren negentig van de twintigste eeuw op het internet ver- schenen, is een online dagboek waarop mensen persoonlijk of collectief verslag doen van hob- by's of sociaalmaatschappelijke vraagstukken en lezers de mogelijkheid bieden om daarop online te reageren. Vanaf de millenniumwis- seling ontstonden er weblogs in alle soorten en maten en voor elk wat wils die mede door de gratis beschikbare software relatief eenvoudig zelf te maken waren. Stichting Dutch Bloggies organiseerde vanaf 2000 jaarlijks de Dutch Bloggies, een wedstrijd voor de verkiezing van de beste weblogs van het afgelopen jaar.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Wii videospelcomputer

In 2006 brengt de Japanse spelcomputerfabri- kant Nintendo de videospelcomputer Wii op de consumentenmarkt.

Revolutionair aan de spelcomputer Wii was de beweging- en positiegevoelig afstandsbediening waardoor de computerspellen niet alleen door het indrukken van knoppen konden worden bestuurd, maar ook door het maken van bewegingen met de afstandsbediening. Met de afstandsbediening kon je bijvoorbeeld virtueel tennisspelen door de slaande beweging met een tennisracket na te bootsen en met de Wii Balance Board kon je virtueel snowboarden, maar ook yogaoefeningen doen. In 2008 drong de Wii met 35 miljoen verkochte exemplaren door tot de top tien van best verkochte videocomputerspellen aller tijden.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Digitale ethertelevisie

In december 2006 schakelt Nederland als eerste land in Europa volledig over naar digitale ethertelevisie.

Vanaf de invoering van televisie in Nederland in 1951 konden huishoudens via de ether verstuurde analoge televisiebeelden met een harkantenne ontvangen. In december 2006 kwam hieraan een einde toen Nederland volledig overschakelde op digitale ethertelevisie. Analo- ge televisie kostte de Nederlandse belastingbe- taler elf miljoen euro per jaar ook al werd er geen gebruik van gemaakt. Met de invoering van digitale ethertelevisie kwam hieraan een einde en kon de Nederlandse tv-kijker kiezen uit vier distributiekanalen: digitale ethertelevisie, kabeltelevisie, satelliettelevisie en televisie via internet en betalen voor een of meerdere keuzepakketten. In 2006 waren er inclusief de harkantennes van vakantiehuisjes nog 220.000 huishoudens die gebruik maakten van het analoge aanbod via de ether.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

UPC start met interactieve, digitale televisie

In 2006 is kabelmaatschappij UPC de eerste aanbieder in Nederland van interactieve, digitale televisie.

Om interactieve digitale televisie te kunnen ontvangen moet de klant beschikken over Digitale Video Recorder (DVR), een digitale decoder met harde schijf voor het pauzeren van televisie-uitzendingen, het opnemen van televi- sieprogramma's, via uitzending gemist opvragen van televisieprogramma's en het bestellen van extra zenderpakketten en speelfilms. De eerste digitale Personal TV Receiver werd in 1999 door een joint venture van Philips en het Amerikaan- se bedrijf TiVo in de Verenigde Staten op de markt gebracht.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Hamas wint verkiezingen

Op 25 januari 2006 wint de politiekmilitaire be- weging Hamas overtuigend de verkiezingen voor de Palestijnse Autoriteit.

Het waren de eerste verkiezingen voor de Pales- tijnse Autoriteit sinds tien jaar en Hamas die voor de eerste keer meedeed, behaalde met 72 van de 132 zetels een meerderheid in het parlement. De regeringspartij Fatah, de politieke partij van wijlen president Yasser Arafat (1929-2004) werd overtuigend verlagen en behaalde slecht 43 zetels. Fatah-president Mahmoud Ab- bas werd gedwongen om onder moeilijke om- standigheden samen te werken met een Hamas-regering, onder leiding van premier Ismail Hani- yeh. Door de halsstarrige weigering van Hamas om het bestaansrecht van de staat Israël te erkennen, verslechterde de betrekking met Israël en stopten Amerika, de Europese Unie en Rusland hun financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit.

Wiki: Palestijnse Staat >
Wiki: Hamas >

 

Energy War

Deel 1 van Energy War gaat over het op korte termijn geschetste scenario aan de hand van Friedman's First Law of Petro-politics: welk nieuw machtsevenwicht gaat er ontstaan in de wereld van $ 50-70 per vat? Met reportages uit Moskou en Georgië, waar Tegenlicht op zoek gaat naar het ware verhaal achter het gasconflict tussen Georgië en Rusland. VPRO Tegenlicht, uitzending 2006.

Kijken: Energy War, deel 1 >

Deel 2 gaat over de toekomst. Wie zullen de winnaars zijn in de race om de nieuwe energiebronnen: zon, wind, biobrandstof? Wie worden de nieuwe machthebbers in de 'Age of Renewables'? China, Afrika, de VS, Europa? Rusland lijkt die race bij voorbaat te verliezen zolang de olieroebels niet in innovatie worden gestoken. VPRO Tegenlicht, uitzending 2006.

Kijken: Energy War, deel 2 >

Energy War 2008

Sinds het najaar van 2006 is olie tweemaal zo duur geworden: van ruim 70 dollar per vat naar het recente record van 147 dollar. Olievelden en olievoorraden blijken sneller op te raken dan geschat, terwijl de wereldwijde vraag in hoog tempo toeneemt. De hoge prijzen aan de pomp hebben in Europa al tot protesten geleid: van truckers, boeren, en vissers tot vervoersbonden en taxichauffeurs. Enige lichtpunt in alle ellende: eindelijk werden de files korter. Hoera dus voor dure benzine? Of zijn we hardleers en verandert er niets nu de prijzen weer licht dalen. Tegenlicht neemt de ontwikkelingen van de laatste twee jaar als uitgangspunt voor een update van Energy War. VPRO Tegenlicht, uitzending 2008.

Kijken: Energy War, 2008 >

 

 

De jaren nul:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 2006 >

De jaren 2000-2009 >

 

Het weer in 2006

Het jaar 2006 is het warmste jaar tot nu toe sinds het begin van regelmatige waarnemingen in 1706.

De zon scheen in De Bilt maar liefst 1725 uren tegen 1524 uren normaal en met een jaarge- middelde van 11,2 °C werd het recordjaar van 1990 met 0,3 °C verslagen. In de maand juli waren er maar liefst twee hittegolven waarvan de tweede van 15 juli tot en met 30 juli, 16 dagen duurde met acht tropische dagen. Na de recordwarme herfst van 2005 brak de warme herfst van 2006 met een gemiddelde tempera- tuur van 13,6 °C alle records.

KNMI: Het weer in 2006 >
KNMI: Hittegolven sinds 1901 >

 

De 'Ayaan-crisis' en de val van het Kabinet Balkenende II

In mei 2006 ontstaat er een kabinetscrisis over de asiel- en nationaliteitsprocedure van het VVD Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali.

Ayaan Hirsi Ali, lid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), was vanaf janu- ari 2003 tot mei 2006 volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer voor deze partij met de portefeuilles integratie- en emancipatiebeleid. In de Tweede Kamer zette ze zich specifiek in voor de emancipatie van moslimvrouwen.

Ayaan Hirsi Ali vluchtte in 1992 via Duitsland naar Nederland toen ze in haar geboorteland Somalië uitgehuwelijkt dreigde te worden. In Nederland vroeg ze politiek asiel aan en in 1997 werd ze tot Nederlandse genaturaliseerd. Het Vara-programma Zembla onthulde in 2006 dat Ayaan Hirsi Ali haar vluchtverhaal tijdens de asielaanvraag in 1992 had verzonnen om in aanmerking te komen voor asiel in Nederland en dat ze niet in 1967 maar in 1969 werd geboren als Ayaan Hirsi Magan.

Deze affaire leidde in mei 2006 tot een kabinets- crisis over de asiel- en nationaliteitsprocedure van Ayaan Hirsi Ali. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie en partijge- noot van Ayaan Hirsi Ali kwam al snel tot de conclusie dat het Nederlanderschap onterecht was verworven. Ayaan Hirsi Ali meldde daarop in een persconferentie dat zij per onmiddellijke ingang de Tweede Kamer zou verlaten. Na een serie kamerdebatten in mei en juni 2006 behield Ayaan Hirsi Ali het Nederlanderschap. De D66-fractie steunde in de nacht van 29 juni een motie van afkeuring tegen minister Verdonk die echter geen meerderheid kreeg in de Tweede Kamer. Het kabinet kwam nog diezelfde dag tot de conclusie dat er dus geen aanleiding was voor minister Verdonk om af te treden waarna de D66-fractie haar steun aan het kabinet introk en de twee D66-ministers opstapten.

Het CDA en de VVD regeerden daarna verder als interim-kabinet onder de naam Balkenende III. In november 2006 werden er vervroegde verkiezingen gehouden. In het najaar van 2006 vertrok Ayaan Hirsi Ali naar Amerika om in New York te gaan werken voor het conservatieve American Enterprise Institute (AEI).  

Parlement: Kabinet-Balkenende II >
Parlement: Kabinet- Balkenende III >
Parlement: Ayaan Hirsi Ali >
Parlement: De 'Ayaan-crisis' >

Kijken: Portret van Ayaan Hirsi Ali >
Kijken: De Ayaancrisis (2006) >
Kijken: De tien geboden van Verdonk >
Kijken: De heilige Ayaan (2010) >
Kijken: Profiel Rita Verdonk (2011) >

 

Verkiezingen van 2006

Op 22 november 2006 worden er vervroegde Tweede Kamerverkiezingen gehouden.

De Socialistische Partij (SP) werd de grote win- naar van deze verkiezingen en groeide van negen naar zesentwintig zetels. Een andere grote winnaar was de rechtse Partij van de Vrijheid (PvdV) van Geert Wilders die van nul op negen zetels kwam. Van de grote politieke par- tijen verloor het Christen Democratisch Appel (CDA) drie zetels, de Partij van de Arbeid (PvdA) tien zetels en de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) zes zetels. Deze verkie- zingen leidde in februari 2007 tot de formatie van het vierde kabinet Balkenende.

Parlement: De verkiezingen van 2006 >

De Wouter tapes: Tweedelige documentaire van Rudi Boon & Kees Brouwer over de politicus Wouter Bos van de PvdA op weg naar de verkiezingen van 2006.

Kijken: De Wouter tapes deel 1 >
Kijken: De Wouter tapes deel 2 >

 

De ondergang van de stemcomputer

In de loop van de jaren negentig stappen bijna alle gemeenten in Nederland over op de stemcomputer. De voordelen liggen voor de hand: fouten bij het invullen van het stembiljet behoren tot het verleden, en het tellen van de stemmen is nauwkeurig en in een handomdraai gerealiseerd. De stemcomputer maakt vooral het leven van gemeenteambtenaren – vanouds belast met de verkiezingen – veel en veel makkelijker. Totdat in de zomer van 2006 Rop Gonggrijp ontdekt dat de computers te hacken zijn. In korte tijd weet hij het vertrouwen in de apparaten te ondermijnen. Andere Tijden.
VPRO/NTR, uitzending 11 maart 2017.

Kijken: De ondergang van de stemcomputer >

 

Nieuw zorgstelsel ingevoerd

Op 01 januari 2006 wordt er in Nederland een nieuw zorgstelsel ingevoerd.

Binnen het nieuwe zorgstelsel wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen ziekenfonds en particuliere verzekering. Iedere inwoner in Nederland van achttien jaar en ouder is verplicht om een (basis) zorgverzekering af te sluiten. Het basispakket van deze verzekering vergoedt een belangrijk deel van de ziektekosten zoals huisarts en ziekenhuis. Voor uitgebreidere dek- king van de ziektekosten kunnen mensen zich bijverzekeren via aanvullende verzekeringen.

Wiki: Zorgverzekering >
Zorgverzekering Informatie Centrum >

 

Israëlisch-Libanese oorlog

Op 12 juli 2006 worden bij een aanval door een Libanese Hezbollah-militie op een Israëlische legerpost acht Israëlische soldaten gedood en de soldaten Eldad Regev en Ehud Goldwasser gevangen genomen.

Dit incident vormde de aanleiding tot een 35-daagse oorlog tussen Israël en Libanese Hez- bollah-milities, een door Iran gesteunde militan- te groepring van sjiitische moslims die streven naar vernietiging van de staat Israël. Hezbollah vuurde raketten af op Noord-Israël en het Is- raëlische leger bombardeerde Hezbollah-stellin- gen in Libanon waarbij grote materiele schade aangericht werd in de Libanese hoofdstad Bei- roet en in de Libanese grensstreek met Israël. Na bemiddeling door de Verenigde Naties kwa- men de strijdende partijen op 14 augustus een staakt-het-vuren overeen. Aan Israëlische zijde vielen 160 en aan Libanese zijde 1100 slacht- offers.

Op 16 juli 2008 vond er een gevangenenruil tussen Israël en Hezbollah plaats waarbij de lichamen van de overleden soldaten Eldad Re- gev (1980-2006) en Ehud Goldwasser (1975-2006) aan Israël werden overgedragen. In ruil hiervoor gaf Israël 199 stoffelijke resten vrij van in Israël gedode Palestijnen en Libanezen en werden vijf gevangenen waaronder de langst- zittende Libanese gevangene Samir Kuntar vrij- gelaten die als een held in Libanon werd binnen- gehaald.

Wiki: Israëlisch-Libanese oorlog 2006 >
Wiki: Hezbollah >

Kijken: Dodelijke sporen na de oorlog >

 

Sjamil Basajev gedood

Op 10 juli 2006 is de Tsjetsjeense rebellenleider Sjamil Basajev (1965-2006) bij een explosie om het leven gekomen.

Rebellenleider Sjamil Basajev (1965-2006) voerde de afgelopen vijftien jaar een guerrilla- oorlog tegen Rusland waarbij hij streefde naar een onafhankelijke, islamitische staat Tsjetsje- nië. Basajev werd ondermeer verantwoordelijk gehouden voor het gijzelingsdrama van 2002 in een theater in Moskou en in 2004, samen met Aslan Maschadov, voor het gijzelingsdrama van Beslan

Wiki: Sjamil Basajev >

 

WK Voetbal Duitsland 2006

In 2006 wordt het toernooi om het wereld- kampioenschap voetbal in Duitsland gehouden.

Italië werd wereldkampioen door in de finale Frankrijk te verslaan. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1 waarna Italië de strafschop- penserie met 5-3 won. Nederland drong door tot de achtste finale waarin het met 1-0 van Portu- gal verloor.

Kijken: Nederland-Portugal >

Tour de France 2006

In 2006 wordt de Tour de France gewonnen door de Amerikaan Floyd Landis, maar na de Tour wordt Landis beschuldigd van dopinggebruik.

In 2007 werd Landis door het Amerikaanse Antidoping Agentschap voor twee jaar geschorst en verloor hij de eindzege van de Tour de France 2006 waardoor de Spanjaard Oscar Pereiro Sio, die in 2006 tweede werd, de offi- ciële winnaar werd van de Tour de France 2006.

Wiki: Tour de France >

 

Eredivisie Voetbal

In 2006 wordt PSV landskampioen voetbal.

 

Hoessein geëxecuteerd

Op zaterdag 30 december 2006 is de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein (1937-2006) in Bagdad opgehangen.

In april 2003 werd Irak door de Amerikanen en de Britten veroverd en kwam er een einde aan het wrede regime van Saddam Hoessein die na een maandenlange klopjacht op 14 december 2003 werd gearresteerd. Op 08 juli 1982 ont- snapte Hoessein aan een moordaanslag tijdens een bezoek aan de sjiitische stad Dujail waarop Hoessein destijds honderden mensen liet arres- teren waarvan er 148 werden geëxecuteerd. In november 2006 werd Hoessein vanwege dit feit door een Iraakse rechtbank ter dood veroor- deeld.

Wiki: Saddam Hoessein >
Wiki: Irak >

Saddams proces

Saddam werd in december 2003 gevangen genomen in de buurt van zijn geboortestad Tikrit. In 2005 begint het proces tegen de voormalige leider in een Irakees gerechtshof. In de eerste zaak staat hij samen met zeven andere verdachten (waaronder zijn halfbroer) terecht op verdenking van het martelen en vermoorden van 148 sji'ieten in het stadje Dujail in 1982.'Saddams proces' volgt de drie 'spelers' in het proces: de aanklagers, de verdediging en achter de schermen het Amerikaanse team van de RCLO. Allemaal willen ze een eerlijk proces, maar ze hebben daarvoor hun eigen redenen. De aanklagers zien een eerlijk proces als het begin van democratie in Irak. De verdediging noemt, net als Saddam zelf, het tribunaal onwettig.

Kijken: Saddams proces >

 

Milosevic dood in cel

Op 11 maart 2006 wordt de voormalige Ser- vische president Slobodan Milosevic (1941-2006) dood aangetroffen in zijn gevangeniscel in Sche- veningen.

Milosevic zat sinds 2001 in Scheveningen gevan- gen op last van het Joegoslavië-Tribunaal die hem verdacht van oorlogsmisdaden. Onmiddel- lijk na zijn dood werd er door Milosevic ge- trouwen gespeculeerd dat hij vergiftigd zou zijn. Onderzoek door het Nederland Forensisch Insti- tuut wees uit dat Milosevic, die leed aan hoge bloeddruk en hartkwalen, overleden was aan de gevolgen van een hartaanval en dat er geen sporen waren gevonden die duiden op een ver- giftiging.

Wiki: Slobodan Milosevic >
Wiki: Servië >
Joegoslavie-Tribunaal (Engelstalig) >

Kijken: Portret van Milosevic (1999) >
Kijken: De zaak Milosevic, deel 1 >
Kijken: De zaak Milosevic, deel 2 >
Kijken: De zaak Milosevic (vervolgd) >

 

Militairen naar Afghanistan

Op 01 augustus 2006 gaat de Nederlandse militaire missie Task Force Uruzgan (TFU) in de provincie Uruzgan in Afghanistan officieel van start. Nederland levert met deze militaire missie een bijdrage aan de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in Afgha- nistan.

De Nederlandse bijdrage bestond in 2006 uit circa 1200 militairen die een bijdrage leverden aan het Provincial Reconstruction Team (PRT) dat verantwoordelijk was voor de ondersteu- ning van de wederopbouw in de Afghaanse provincie Uruzgan. In 2006 kwamen bij deze missie vier Nederlandse militairen om het leven.

Sinds de val van het Taliban regime in 2001 heeft Nederland met militair materieel een bij- drage geleverd aan de door de Amerikanen geleide operatie Enduring Freedom die vanaf 2001 gericht was op het uitschakelen van Tali- banbewind en de terreurbeweging Al Qaida in Afghanistan. Vanaf 2002 heeft Nederland met militair materieel een bijdrage geleverd aan de opbouw van de International Security Assistance Force (ISAF)

NATO: ISAF >
Wiki: ISAF >

Kijken: ISAF wederopbouwmissie (2006) >
Kijken: Afghanistan (2007) >
Kijken: Uruzgan (2008) >
Kijken: Afghanistan (2009) >
Kijken: Wat er mis ging in Uruzgan (2010) >
Kijken: Karzai (2010) >

 

Vico Magistretti


Atollo, 1977

Op 19 september 2006 is de Italiaanse ontwer- per Vico Magistretti (1920-2006) overleden.

Wiki: Vico Magistretti >
Stichting Vico Magistretti >
Designboom Interview (2003) >
Architonic: Ontwerpen van Vico Magistretti >

 

Cartoonrellen

Op 30 september 2004 plaatst de Deense krant Jyllands-Posten twaalf spotprenten over de pro- feet Mohammed. De tekeningen, waaronder een tekening waarop de tulband van Mohammed een bom is, worden als kwetsend ervaren door mos- limgemeenschappen in binnen- en buitenland. De islam verbiedt namelijk principieel elke af- beelding van Allah en de profeet Mohammed.

Ambassadeurs van moslimlanden in Denemar- ken vroegen om een onderhoud met premier Anders Fogh Rasmussen maar die was van me- ning dat mensen maar naar de rechter moesten stappen als ze zich beledigd voelden. Een groep Deense moslims reisde vervolgens in december 2005 en januari 2006 door het Midden-Oosten om steun te vinden voor hun afkeuring van de spotprenten. De krant Jyllands-Posten bleef ech- ter achter de publicatie staan en beriep zich op de vrijheid van meningsuiting. De krant bood wel haar excuses aan als moslims zich beledigd voelden. Begin februari sloeg in diverse moslim- landen de vlam in de pan en vonden er heftige demonstraties plaats gericht tegen Denemarken waarbij tientallen mensen om het leven kwa- men.

Kijken: Terugblik op de Cartoonrellen >

 

Verkiezingen in Israël

Op dinsdag 28 maart 2006 worden er parle- mentsverkiezingen gehouden in Israël.

De nieuwe partij Kadima, die werd opgericht door voormalig Likud-topman Ariel Sharon, werd met 28 zetels in een keer de grootste partij van Israël. De grote verliezer was de rechtse Likud-partij die terugviel van 38 naar 11 zetels. De tweede partij van Israël werd de Arbeidspartij die met 1 zetel winst uitkwam op 21 zetels. De partij Kadima, onder leiding van Ehud Olmert, streefde naar terugtrekking uit de bezette gebie- den waarna de huidige muur rond de Westelijke Jordaanoever de nieuwe grens van Israël moest gaan vormen. Ariel Sharon maakte de overwin- ning van zijn nieuwe partij niet bewust mee omdat hij in coma raakte na twee hersenbloe- dingen in december 2005 en januari 2006.

Wiki: Israël >
Wiki: De verkiezingen van 2006 >
Wiki: Ariel Sharon >

 

De affaire Litvinenko

In november 2006 overlijdt Aledanser Litvinenko (1962-2006), voormalig lid van de Russische geheime dienst (FSB) als gevolg van een vergiftiging met polonium-210, een dodelijk radioactief materiaal.

Litvinenko beschuldigde de Russische overheid en heel direct minister-president Poetin van Rusland van het in scene zetten van aanslagen in Moskou door de FSB met als doel om Tsjetsjeense terroristen de schuld te geven waardoor Rusland in 1999 de tweede Tsjet- sjeense oorlog kon beginnen.

Wiki: Aleksander Litvinenko >

Kijken: In memoriam: Aleksander Litvinenko >

 

Olympische Winterspelen Torino 2006

De Olympische Winterspelen van 2006 vinden plaats in Torino, Italië.

Ireen Wüst won een gouden medaille op het onderdeel 3000 meter hardrijden op de schaats, Marianne Timmer won goud op de 1000 meter hardrijden op de schaats en Bob de Jong won goud op de 10.000 meter hardrijden op de schaats.

NOC*NSF: Torino 2006 >
Internationaal Olympisch Comité >

 

 

             
 

 

 

 

Muziek in 2006

 

Muziekkeuze van 2006 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Amy Winehouse - Me and Mr Jones (Fuckery) x
An Pierlé - How Does It Feel
Archie Bronson Outfit - Cherry Lips
Archie Bronson Outfit - Dart For My Sweetheart
Arctic Monkeys - Fake Tales Of San Francisco x
Arctic Monkeys - When The Sun Goes Down
Band of Horses - The Funeral
Beirut - Postcards From Italy x
Beirut - The Gulag Orkestar
Belle and Sebastian - Funny Little Frog
Belle and Sebastian - Another Sunny Day
Bob Dylan - Someday Baby
Bob Dylan - Thunder On The Mountain x
Boy Kill Boy - Six Minutes x
Bruce Springsteen - O Mary Don't You Weep x
Burial - Gutted
Calexico - Bisbee Blue
Cat Power - The Greatest x
Charlie Dée - Hello, Hello (NL) x
Cold War Kids - Hang Me Up To Dry
Corinne Bailey Ray - Like a Star
Drive-By Truckers - Little Bonnie
Drive-By Truckers - Wednesday x
Editors - All Sparks
Gnarls Barkley - Crazy x
Gomez - How we Operate x
Gomez - Woman! Man!
Goose - British Mode
Gotan Project - Diferente
Guillemots - Trains to Brazil
Hot Chip - Boy From School x
Hot Chip - Over and Over
Infadels - Can't Get Enough x
J.J. Cale and Eric Clapton - Ride The River x
Jarvis Cocker - Heavy Weather
Jarvis Cocker - Running The World x
Jo Bonamassa - So Many Roads x
Johnny Cash - God's Gonna Cut You Down
Lily Allen - Smile
Marieke Jager - Fling Flack Toodah!(NL) x
Massive Attack - Live With Me
Midlake - Head Home x
Muse - Starlight
Opgezwolle - Hoedenplank (NL)|Orson - No Tomorrow
Pearl Jam - World Wide Suicide x
Pharrell Williams Ft. Kanye West - Number 1
Razorlight - America x
Razorlight - In The Morning
Red Hot Chilli Peppers - Dani California
Sergio Mendes feat. The Black Eyed Peas - Mas Que Nada
Sonic Youth - Incinerate x
Sparks - Perfume
Spinvis - Ik wil alleen maar zwemmen (NL)
Stevie Ann - One Year Of Love (NL)
Sufjan Stevens - Dear Mr. Supercomputer
The Decemberists - O Valencia
The Decemberists - The Perfect Crime x
The Hold Steady - Chips Ahoy! x
The Killers - When You Were Young
The Knife - Like a Pen x
The Knife - Neverland
The Kooks - Seaside
The Raconteurs - Steady as She Goes x
The Rifles - Repeated Offender x
The Rifles - She's Got Standards
The Roots - Baby
The Roots - Don't Feel Right x
The Streets - Hotel Expressionism
The Vacation - White Noise
Tiga - Far From Home
Tom Waits - Long Way Home
Tool - Vicarious
Thom Yorke - Black Swan x
Thom Yorke - The Clock
TV On The Radio - Wolf Like Me x
Vetiver - Red Lantern Girls
Vetiver - You May Be Blue x
Yeah Yeah Yeahs - Gold Lion

Nederlandstalig:

Opgezwolle - Hoedenplank
Opgezwolle - Werk aan de winkel

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

 

Albumkeuze van 2006 (alfabetisch)

Amy Winehouse - Back to Black
An Pierlé - An Pierlé & White Velvet
Archie Bronson Outfit - Derdang Derdang
Arctic Monkeys - Whatever People Say I Am, That's What I'm Not
Beirut - Gulag Orkestar
Belle and Sebastian - The Life Pursuit
Bob Dylan - Modern Times:Bruce Springsteen - We Shall Overcome : The Seeger Sessions
Burial - Burial
Corinne Bailey Rae - Corinne Bailey Rae
Cold War Kids - Robbers and Cowards
Damien Rice - 9
Drive-by Truckers - A Blessing and A Curse
Gnarls Barkley - St Elsewhere
Guillemots - Through the Windowpane
Infadels - We Are Not the Infadels
J.J. Cale and Eric Clapton - The Road to Escondido
Jarvis Cocker - Jarvis
Jo Bonamassa - You and Me
Joanna Newsom - Ys
Johan - Thx Jhn (NL)
Johnny Cash - American V: A Hundred Highways
Junior Boys - So This is Goodbye
Lily Allen - Alright, Still
Marieke Jager - Beauty Around (NL)
Midlake - The Trials of Van Occupanther
Muse - Black Holes and Revelations
Opgezwolle - Eigen Wereld (NL)
Pearl Jam - Pearl Jam
Razorlight - Razorlight
Red Hot Chili Peppers - Stadium Arcadium
Scissor Sisters - Ta-Dah
Skye Edwards - Mind How You Go
Sonic Youth - Rather Ripped
The Decemberists - The Crane Wife
The Fratellis - Costello Music
The Hold Steady - Boys and Girls in America
The Killers - Sam's Town
The Knife - Silent Shout
The Raconteurs - Broken Boy Soldier
The Rifles - No Love Lost
The Roots - Game Theory
Tiga - Sexor
Thom Yorke - The Eraser
Tom Waits - Orphans: Brawlers, Bawlers and Bastards
TV On The Radio - Return to Cookie Mountain
Vetiver - To Find Me Gone

 

Hip Hop in Nederland (1999-2009)

Het decennium 1999 tot 2009 gaat de boeken in als de periode waarin de Nederlandse hiphopscene spectaculair groeit en een stuk professioneler wordt. Reden voor hiphopplatform Hiphop In Je Smoel (HIJS) om samen met underground en mainstream artiesten het afgelopen decennium onder de loep te nemen.

Kijken: Hip Hop in Nederland >

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 2006 (alfabetisch)

Andrea Bocelli & Marco Borsato - Because We Believe
Coldplay - Talk
Guillermo & Tropical Danny - Toppertje
Jan Smit - Als de morgen is gekomen
Jan Smit - Cupido
Kelly Clarkson - Because of You
Marco Borsato - Rood
Marco Borsato & Lucie Silvas - Everytime I Think of You
Raffaëla - Right Here Right Now
Sergio Mendes & The Black Eyed Peas - Mas que nada
Shakira & Wyclef Jean - Hips Don't Lie
U2 & Green Day - The Saints are Coming

 

Film in 2006

 

Filmkeuze van 2006 (alfabetisch)

12:08 East of Bucharest - Corneliu Porumboiu >
Babel - Alejandro González Iñárritu (Golden Globe, 2007) >
Blood diamond - Edward Zwick >
Casino Royale - Martin Campbell >
Children of Men - Alfonso Cuarón >
Das leben der anderen - Florian von Donnersmarck (Europese filmprijs 2006) >
Grbavica: The Land of My Dreams - Jasmila Žbanic (Gouden Beer, Berlijn 2006) >
Notes on a Scandal - Richard Eyre >
Pan's Labyrinth - Guillermo del Toro >
Requiem - Hans-Christian Schmid >
Sanxia haoren (Still Life) - Zhang Ke Jia (Gouden Leeuw, Venetië 2006) >
The Cats of Mirikitani - Linda Hattendorf >
The Departed - Martin Scorsese >
The last king of Scotland - Kevin Macdonald >
The Wind That Shakes the Barley - Ken Loach (Winnaar Cannes, 2006) >
Tuya de hun shi - Quanan Wang (Gouden beer, Berlijn 2007) >
Volver - Pedro Almodóvar >

Nederland:
Kruistocht in spijkerbroek - Ben Sombogaart (Gouden kalf voor de beste speelfilm van 2007) >
Nachtrit - Dana Nechushtan >
Ober - Alex van Warmerdam >
Zwartboek - Paul Verhoeven (Gouden kalf voor de beste speelfilm van 2006) >

Website Cinema >