Steen naar Nederland


Jan Steen: De burgemeester van Delft en zijn dochter.

In 2004 koopt het Rijksmuseum in Amsterdam voor 11,9 miljoen euro het schilderij ‘De burge- meester van Delft en zijn dochter' van Jan Steen (1626-1679). Het schilderij uit 1655 geldt als een topstuk van de schilderkunst in de zeventiende eeuw (de gouden eeuw) en is de duurste aankoop uit de geschiedenis van het Rijksmu- seum. Tijdens en persconferentie in 2006 werd onthuld dat de personen op het doek niet de burgemeester van Delft en zijn dochter zijn, maar de handelaar Adolf en Catharina Croeser.

Wiki: De burgemeester en zijn dochter >

 

Vernietigende tsunami

Op 26 december 2004 vindt er voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra een zware zeebeving, met een kracht van 9.15 op de schaal van Richter, plaats die een vernietigende vloedgolf (tsunami) veroorzaakt.

Wiki: Tsunami Zuidoost-Azië 2004 >
Kennislink: Tsunami, de onstuitbare golf >

Kijken: Terugblik kerstmis 2004 (2014) >
Kijken: Hier raakte ik mijn kinderen kwijt >
Kijken: Tsunami in Koh Phi Phi >
Kijken: Plaattektoniek >
Kijken: Atjeh na de Tsunami (2005) >
Kijken: Vijf jaar na de Tsunami (2009) >
Kijken: De zoektocht naar Willem-Jan (2014) >

 

World of Warcraft

In 2004 brengt het Amerikaanse softwarebedrijf Blizzard Entertainment het online computerspel World of Warcraft op de markt.

World of Warcraft was een zogeheten MMORPG-spel (Massively Multiplayer Online Role Playing Game) waarbij wereldwijd duizenden spelers tegelijkertijd via een computernetwerk met elkaar speelden in de kleurrijke, virtuele wereld Azeroth die bestond uit bossen, moeraslanden, bergen en woestijnen waarin honderden ver- schillende monsters rondliepen. Voordat deelnemers aan het spel begonnen moeten ze eerst een rol aannemen. Deelnemers konden kiezen uit tien rassen die elk onderverdeeld waren in tien personages met unieke eigen- schappen. De rassen waren onderverdeeld in twee grote groepen: de Alliance (goed) en de Horde (kwaad). Het doel van het spel was om door middel van opdrachten het zelfgekozen karakter te ontwikkelen vanaf niveau 1 tot niveau 70. Naarmate het karakter groeide, kreeg een deelnemer meer mogelijkheden en werd deze sterker om tegenstanders te verslaan. World of Warcraft was in 2005 en 2006 het best verkochte computerspel waaraan in 2008 wereldwijd elf miljoen mensen deelnamen. In 2007 kwam de eerste uitbreiding van World of Warcraft: The Burning Crusade uit en in 2008 de tweede uitbreiding: Wrath of the Lich King.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Firefox

Op 09 november 2004 lanceert de Mozilla Foundation de gratis webbrowser Mozilla Firefox.1.0.

Nadat Netscape Communications Corporation in 1999 overgenomen was door America Online (AOL) werd de ontwikkeling van de browser Netscape Communicator als openbron project onder de naam Mozilla voorgezet. In 2003 werd dit project verzelfstandigd en ondergebracht in de Mozilla Foundation, een organisatie zonder winstoogmerk die als taak kreeg ondersteuning en sturing te geven aan het openbon project Mozilla. Firefox werd mede door de vrij toegan- kelijke broncode een succes en groeide ten koste van de browser Internet Explorer van Microsoft uit naar een marktaandeel van onge- veer dertien procent en toen Google de browser vanaf 2005 actief ging ondersteunen, werd de kiem voor een nieuwe browseroorlog gelegd.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Bloedbad in Beslan

Op 01 september 2004 gijzelen tweeëndertig terroristen tijdens de eerste dag van het nieuwe schooljaar dertienhonderd kinderen, leerkrach- ten en ouders in een school in het stadje Beslan in Noord-Ossetië, een deelrepubliek van de Russische Federatie.

De verantwoordelijk voor het gijzelingsdrama werd opgeëist door de Tsjetsjeense rebellen- leider Sjamil Basajev (1965-2006), een moslimfundamentalist die streefde naar een islamitische staat Tsjetsjenië. De gegijzelden werden onder erbarmelijke omstandigheden ge- vangen gehouden in de gymzaal van de school waar de terroristen op 03 september explo- sieven tot ontploffing brachten. In de chaos ont- stond er een vuurgevecht tussen de terroristen en Russische veiligheidstroepen waarbij ouders, die hun kinderen wilden redden, in de vuurlinie liepen. Er vielen bij deze gijzelingsactie ruim driehonderd doden en honderden gewonden. Op een persoon na werden alle terroristen gedood.

Wiki: Gijzeling in Beslan >
Kennislink: Poetins 9/11 >

Kijken: Gijzeldrama Beslan (Netwerk, 2010) >

 

Akkoord in Soedan

In 1983 besluit president Gaafar Muhammad Numeiri om van Soedan een islamitische staat te maken en de islamitische rechtspraak sharia in te voeren.

Deze gebeurtenis was de aanleiding tot een jarenlange burgeroorlog tussen het islamitische Noord-Soedan en het overwegend christelijke Zuid-Sudan aangevoerd door de verzetsbewe- ging SPLA van John Garang. Miljoenen mensen raakten door deze strijd ontheemd en er kwam regelmatig ernstige hongersnood voor. Op 26 mei 2004 tekenden de regering van Soedan en het SPLA een akkoord waarin werd geregeld dat Zuid-Sudan gedurende zes jaar beperkte autonomie zou krijgen waarna een referendum de toekomst van het land zou bepalen. De sharia werd niet van toepassing in Zuid-Soedan en er werden afspraken gemaakt over de verdeling van de olie-inkomsten. Het akkoord werd overschaduwd door etnische zuiveringen en miljoenen vluchtelingen in de provincie Darfur waar in februari 2003 felle gevechten uitbraken tussen regeringstroepen en twee rebellengroepen die naar meer politieke en economische rechten streefden.

Wiki: Soedan >
Wiki: Conflict in Darfur >

 

Achmed Yassin geliquideerd

Op 22 maart 2004 wordt Achmed Yassin, oprich- ter en geestelijk leider van de Palestijnse poli- tiekmilitaire beweging Hamas, samen met negen andere Palestijnen tijdens een Israëlische raket- aanval geliquideerd.

Wiki: Hamas >
Wiki: Yassin >

 

Tour de France 2004

In 2004 wint de Amerikaan Lance Armstrong voor de zesde achtereenvolgende keer de Tour de France.

In 2012 werd door het Amerikaanse antidoping bureau USADA voldoende bewijs verzameld voor het systematisch gebruik EPO en het toepassen van bloeddoping tijdens de sportieve carrière van Armstong. Het USADA-rapport werd overgenomen door de Internationale Wielerunie UCI die Armstrong al zijn overwinningen, waaronder zijn zeven tourzeges, afnam. Zie 2012 >

Wiki: Tour de France >

 

In 2004 wordt Ajax landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

 

De jaren nul:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 2004 >

De jaren 2000-2009 >

 

Het weer in 2004

Het jaar 2004 is zonnig en warm. De gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt is 10,3 °C en dat is 0,5 °C warmer dan het langjarig gemiddelde van 9,8 °C.

Het aantal zonuren in De Bilt bedroeg 1623 tegen 1527 uren normaal. Op 09 augustus werd tijdens een hittegolf die duurde van 02 tot en met 11 augustus in Soesterberg 33,6 °C geme- ten. In De Bilt viel 859 millimeter neerslag tegen 795 millimeter normaal.

KNMI: Het jaar 2004 >
KNMI: Hittegolven sinds 1901 >

 

Parlement & Politiek

In 2004 regeert het Kabinet-Balkenende II (2003-2006)

Het Kabinet-Balkenende II bestond uit ministers van het Christen Democratisch Appèl (CDA), de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) en Democraten '66 (D66). Minister-president Balkenende (1956) kwam uit het CDA.

Koningin Juliana was Koningin van Nederland van 1948 tot 1980. Juliana werd in 1980 opgevolgd door haar oudste dochter Beatrix. Koningin Juliana werd bijgezet in het familiegraf van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft.

Koninklijk Huis: Koningin Juliana >

Kijken: De uitvaart van Koningin Juliana >
Kijken: Meer items over Juliana en Bernhard >

 

Prins Bernhard overleden

Op 01 december 2004 is Prins Bernhard (1911-2004), echtgenoot van Koningin Juliana (1909-2004), overleden. Prins Bernhard werd bijgezet in het familiegraf van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft.

Koninklijk Huis: Prins Bernhard >

Kijken: De uitvaart van Prins Bernhard >
Kijken: Meer items over Juliana en Bernhard >

 

André Kuipers

Op 19 april 2004 wordt de Nederlander André Kuipers samen met de Rus Gannadi Padalka en de Amerikaan E. Michael Fincke vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan met behulp van een Sojoez-raket gelanceerd voor een reis naar het internationale ruimtestation ISS.

André Kuipers was na Wubbo Ockels in 1985 de tweede Nederlandse ruimtevaarder.

ESA: Missie Delta >
ESA: ISS (Engelstalig) >
NASA: ISS (Engelstalig) >

Kijken: Mission Delta >
Kijken: De missie van André Kuipers >

 

Op 11 maart 2004 worden in de Spaanse hoofd- stad Madrid in vier drukke forensentreinen bommen tot ontploffing gebracht waarbij 191 doden en vele honderden gewonden vallen.

De bommen waren in rugzakken verstopt en werden met behulp van een mobiele telefoon op afstand tot ontploffing gebracht. Een niet ontplofte bom in een rugzak leidde naar een netwerk dat contacten onderhield met de islamitische terreurorganisatie Al-Qa'ida. Het spoor leidde vervolgens naar een flatgebouw in Leganes, een voorstad van Madrid, waar een van de hoofdverdachten de Tunesiër Serhane Ben Abdelmajid Fakhet zich met vier hand- langers schuilhield. Op 03 april 2004 deed de politie een inval in het flatgebouw waarbij de terroristen zichzelf opbliezen. De vijf terroristen en een politieagent kwamen daarbij om het leven. Een andere hoofdverdachte Rabei Osman Sayed Ahmed, ook wel bekend als Mohammed de Egyptenaar, werd in juni 2004 in Milaan gearresteerd en aan Spanje uitgeleverd.

Wiki: Bomaanslagen Madrid >

Kijken:Terugblik bomaanslagen Madrid >

 

Machtstrijd in Oekraïne

In 2004 vindt er in Oekraïne een felle machtstrijd plaats tussen de pro-Russische premier Viktor Janoekovytsj en de pro-westerse presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko die uiteindelijk in het voordeel van Joesjtsjenko wordt beslist.

De strijd ging gepaard met fraude en intimidatie met als dieptepunt de dioxinevergiftiging van Joesjtsjenko in september 2004 die zichtbaar was aan zijn pokdalige gezicht. Joesjtsjenko werd op 23 januari 2005 beëdigd als president van Oekraïne.

Wiki: Oekraïne >
Wiki: Viktor Joesjtsjenko >

 

Olympische zomerspelen Athene 2004De Olympische Winterspelen van 2004 vinden plaats in Athene, Griekenland.

NOC*NCF: Athene 2004 >
Internationaal Olympisch Comité >

Kijken: Finale 100 meter vrije slag >

 

EK Portugal 2004

In 2004 wordt het toernooi om het Europees kampioenschap voetbal in Portugal gehouden.

Griekenland werd Europees kampioen door in de finale het gastland Portugal met 0-1 te verslaan. Nederland werd in de halve finale door Portugal uitgeschakeld.

UEFA History (Engelstalig) >

Kijken: Nederland - Portugal >
Kijken: Portugal - Griekenland >

 

 

 

Theo van Gogh vermoord

Op 02 november 2004 wordt de Nederlandse cineast Theo van Gogh (1957-2004) vermoord door de moslimfundamentalist Mohammed B.

Volg de nummers 01 tot en met 03 op deze pagina voor een chronologische volgorde van de gebeurtenissen.

 

01 De aanleiding tot de moord

Op 29 augustus 2004 werd door het VPRO-programma Zomergasten de film Submission uitgezonden van de cineast Theo van Gogh die de film maakte in samenwerking met het Twee- de Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. De film is een aan- klacht tegen de onderdrukking van moslim- vrouwen en brengt vrouwonvriendelijke teksten uit de Koran in beeld.

Ayaan Hirsi Ali, Somalische van geboorte, werd in 1997 na een asielprocedure tot Nederlandse genaturaliseerd. Vanaf januari 2003 tot mei 2006 was ze volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) met de portefeuilles integratie- en emancipatiebeleid. In de Tweede Kamer zette ze zich specifiek in voor de emancipatie van moslimvrouwen. Kritische uitla- tingen over de Islam en de uitzending van de film Submission leidde tot gespannen verhou- dingen met een deel van de moslimgemeen- schap in Nederland. Na de uitzending van de film werd Van Gogh regelmatig met de dood be- dreigd, maar de cineast weigerde beveiliging vanwege zijn onvoorwaardelijke geloof in de vrijheid van meningsuiting.

Parlement: Ayaan Hirsi Ali >
Wiki: Submission >

Kijken: Portret van Ayaan Hirsi Ali >
Kijken: De heilige Ayaan (2010) >

 

02 De moord op Van Gogh

Op 02 november 2004 wordt de cineast Theo van Gogh (1957-2004) in de Amsterdamse Linnaeusstraat vermoord door de moslimfunda- mentalist Mohammed B.

Mohammed B. spietste met een mes een brief op het lichaam van Van Gogh die gericht was aan het Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali die in de brief met de dood werd bedreigd vanwege haar ‘kruistocht' tegen de Islam. Naar aanleiding van deze bedreiging moest Ayaan Hirsi Ali onderduiken en zwaar worden beveiligd. Mo- hammed B. werd voor de moord op Van Gogh in 2005 tot levenslange gevangenisstraf veroor- deeld.

Wiki: De moord op Theo Van Gogh >
Wiki: Mohammed B. >

Kijken: NOS Jaaroverzicht 2004 >
Kijken: Onrust in de stad >
Kijken: Theo van Gogh geofferd >

De geloofsgevangenis

Sinds de moord op filmmaker Theo van Gogh is Hirsi Ali de zwaarst bewaakte politica van Nederland. Aan de hand van. interviews met betrokkenen en vrienden van haar wordt gezocht naar de drijfveren van Hirsi Ali en haar ontwikkeling als voorvechtster van drechten van onderdrukte moslimvrouwen. Aan de orde komen de door Hirsi Ali en Theo van Gogh gemaakte film 'Submission'. KRO reporter, uitzending 8 december 2004.

Kijken: De geloofsgevangenis >

Kijken: NOVA: Een jaar na de moord (2005) >
Kijken: Vijf jaar na de moord (2009) >
Kijken: Tien jaar na de moord (2014) >


03. De Hofstadgroep

Na een urenlange politieactie in het Haagse Laakkwartier werden op 10 november 2004 twee leden van de Hofstadgroep: Ismail A. en Jason W. aangehouden. Jason W gooide tijdens de belegering van het pand waar de twee verdachten zich ophielden een handgranaat naar de politie. Nog dezelfde dag werden in Amers- foort en Amsterdam vijf andere leden van de Hofstadgroep gearresteerd.

De Hofstadgroep, waarvan ook de moordenaar van Theo van Gogh Mohammed B. deel uitmaakte, was een moslimgroep waarvan de leden ondermeer verdacht werden van het voorbereiden van moordaanslagen op de Tweede Kamerleden Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali omdat zij zich te kritisch zouden uitlaten over de Islam. Mohammed B. werd in 2005 voor de moord op Theo van Gogh veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

In 2006 werden negen van de veertien verdachten schuldig bevonden vanwege hun deelname aan de Hofstadgroep die aangemerkt werd als een criminele- en terroristische organisatie. Vijf verdachten werden vrijge- sproken. De zwaarste straffen werden opgelegd aan Jason W. (15 jaar) en Ismail A. (13 jaar) en Nouriddin F. (5 jaar) voor hun aandeel in het gooien van een handgranaat naar de politie bij hun arrestatie in het Haagse Laakkwartier in november 2004. Mohammed B. kon niet opnieuw worden veroordeeld omdat hij reeds een lenslange gevangenisstraf uitzit.

In hoger beroep deed het Haagse gerechtshof op 24 januari 2008 uitspraak dat de Hofstad- groep geen terroristische organisatie was die in gestructureerd verband haat wilde zaaien, opruien en bedreigen, zoals het Openbaar Ministerie beweerde. De gevangenisstraf van Jason W. werd omgezet naar 13 jaar voor poging tot moord en overtreding Wet wapens en munitie. De gevangenisstraf van Ismail A. werd vijftien maanden voor overtreding van de Wet wapens en munitie. In 2010 kwam het gerechtshof in Amsterdam echter tot de uitspraak dat de groep rondom de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., wel degelijk uit was op haat en geweld en dat er derhalve sprake was van een terroristische organisatie.

Wiki: De Hofstadgroep >
Wiki: Mohammed B. >

Kijken: De Hofstadgroep - Het terreurproces >Kijken: Levenslang voor Mohammed B. >
Kijken: Uitspraak Hofstadgroep (2010) >

 

Dodelijke Hinderlaag

In de nacht van 14 augustus 2004 vorig jaar liepen tientallen Nederlandse militairen in Irak in de grootste hinderlaag uit de recente geschiedenis van het leger. De militairen moesten in Ar Rumaythah vechten voor hun leven en een 29-jarige marechaussee werd doodgeschoten. VARA Zembla, uitzending 07 april 2005.

Kijken: Dodelijke hinderlaag in Irak >

 

Yasser Arafat overleden

Op 11 november 2004 is de Palestijnse leider Yasser Arafat (1929-2004) in Parijs overleden.

Arafat was vanaf het begin van de oprichting van de Joodse staat Israël in 1948 betrokken bij het gewapende verzet tegen Israël. In 1969 werd Arafat voorzitter van Palestijnse Bevrij- dingsorganisatie (PLO), een organisatie die als doel heeft het vestigen van een autonome Palestijnse staat. Yasser Arafat werd begraven in zijn voormalige hoofdkwartier Rammalah op de Westelijke Jor daanoever en opgevolgd door Mahmoud Abbas.

Wiki: Yasser Arafat >
Wiki: Palestijnse staat >
Wiki: Israël >

Kijken: Wat was de doodsoorzaak van Arafat?

 

Uitbreiding Europese Unie

Op 01 mei 2004 wordt de Europese Unie met tien lidstaten uitgebreid. De nieuwkomers zijn: Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Malta en Cyprus.

EU: Uitbreiding van Europa >

 

Nieuwe NAVO-partners

Op 02 april 2004 treden de voormalige Oostbloklanden Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Roemenie, Slovenië en Slowakije toe tot de NAVO.

De NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisa- tie) is een militair bondgenootschap dat in 1949 werd opgericht door de Verenigde Staten, Canada en tien Europese landen: België, Dene- marken, Frankrijk, IJsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. In 1952 traden Griekenland en Tur- kije toe tot de NAVO, gevolgd door de Bonds- republiek Duitsland in 1955 en Spanje in 1982.

             
 

 

 

 

Muziek in 2004

 

Muziekkeuze van 2004 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Absynthe Minded - Pretty Horny Flow
Air - Mike Mills
Air - Surfin' On A Rocket
Cake - No Phone
dEUS - If You Don't Get What You Want x
Feist - Mushaboom
Franz Ferdinand - Take Me Out x
Gabriel Rios - Broad Daylight x
Grandaddy - Nature Anthem
Green Day- Boulevard of Broken Dreams
Hot Chip - Playboy
Interpol - Evil x
Interpol - Slow Hands x
Kaiser Chiefs - I Predict A Riot
Kaiser Chiefs - Oh My God x
Kanye West - Jesus Walks x
Kasabian - Reason is Treason x
Kings of Leon - Velvet Snow
LCD Soundsystem - Movement
LCD Soundsystem - Yeah (Pretentious Version) x
Linkin Park - Numb
Mocky ft. Feist - Just Need Time
Mocky ft. Taylor Savvy - Catch a Moment In Time
Morrissey - Irish Blood, English Heart x
N.E.R.D - She Wants To Move x
Nick Cave & The Bad Seeds - Cannibal's Hymn
Nick Cave and The Bad Seeds - Nature Boy x
Outkast - Roses
Paul Weller - Thinking of You
Prince - Musicology x
Razorlight - Stumble and Fall x
Scissor Sissters - Comfortably Numb
Snow Patrol - Run
Soulwax - Any Minute Now
The Arcade Fire - Rebellion (lies) x
The Dears - Lost In The Plot
The Decemberists - Billy Liar
The Decemberists - Los Angeles , I'm Yours
The Killers - Somebody Told Me x
The Libertines - Can't Stand Me Now x
The Polyphonic Spree - Hold me Now
The Streets - Dry Your Eyes x
The Von Bondies - C'Mon C'mon x
Tom Waits - Dead And Lovely
U2 - Vertigo x

 

Albumkeuze van 2004 (alfabetisch)

Absynthe Minded - Acquired Taste
Air - Talkie walkie
Cake - Pressure Chief
Feist - Let It Die
Franz Ferdinand - Franz Ferdinand:Gabriel Rios - Ghostboy
Green Day - American Idiot
Hot Chip - Coming On Strong
Interpol - Antics
Kanye West - The College Dropout
Kasabian - Kasabian
Kings of Leon - Aha Shake Heartbreak
Mocky - Are + Be
Morrissey - You Are You Are The Quarry.
N.E.R.D - Fly or die
Nick Cave and the Bad Seeds - Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus
Paul Weller - Studio 150
Prince - Musicology
Razorlight - Up All Night
Rufus Wainwright - Want Two
Snow Patrol - Final Straw
Soulwax - Any Minute Now
The Arcade Fire - Funeral
The Killers - Hot fuss
The Libertines - The Libertines
The Streets - A Grand Don't Come for Free
The Von Bondies - Pawn Shoppe Heart
Tom Waits - Real Gone
U2 - How To Dismantle an Atomic Bomb

 

Hip Hop in Nederland (1999-2009)

Het decennium 1999 tot 2009 gaat de boeken in als de periode waarin de Nederlandse hiphopscene spectaculair groeit en een stuk professioneler wordt. Reden voor hiphopplatform Hiphop In Je Smoel (HIJS) om samen met underground en mainstream artiesten het afgelopen decennium onder de loep te nemen.

Kijken: Hip Hop in Nederland >

 

André Hazes

In 2004 is de Nederlandse volkszanger André Hazes (1951-2004) overleden

Wiki: André Hazes >

André Hazes - Zij gelooft in mij

De documentaire: André Hazes - Zij gelooft in mij is een openhartige film over een eenvoudige Amsterdamse jongen die met zijn stem de harten van vele duizenden fans veroverde. De film laat het leven van André Hazes zien aan de top van het Nederlands amusement. In zijn huis zijn de muren behangen met gouden platen en tot het eind van zijn carrière vult hij met gemak de grootste Nederlandse stadions. Maar zijn succes heeft ook een keerzijde. De spanningen lopen voor André Hazes soms hoog op en zijn privéleven heeft daar behoorlijk onder te lijden. Het uur van de wolf, NPS, uitzending 26 september 2009.

Kijken: André Hazes - Zij gelooft in mij >

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 2004 (alfabetisch)

André Hazes - Zij Gelooft In Mij
Boris - When You Think Of Me
Ch!pz - 1001 Arabian Nights
Couting Crows & Bløf - Holiday In Spain
Dinand Woesthoff - Dreamer
Eamon - F**k It (I Don't Want You Back)
Lange Frans & Baas B Featuring Ninthe - Zinloos
Marco Borsato & Ali B - Wat Zou Je Doen
Marco Borsato & Do - Voorbij
Mario Winans Featuring Enya & P Diddy - I Don't Wanna Know
Men2b - Bigger Than That
O-zone - Dragostea Din Tei
Treble - Ramaganana
Usher Featuring Lil' John & Ludacris - Yeah

 

Film in 2004

 

Filmkeuze van 2004 (alfabetisch)

Crash - Paul Haggis >
Der Untergang - Oliver Hirschbiegel >
Eternal Sunshine of the Spotless Mind - Michel Gondry >
Fahrenheit 9/11 - Michael Moore (Gouden Palm, Cannes 2004) >
Gegen die Wand - Fatih Akin (Gouden Beer, Berlijn 2004) >
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban - Alfonso Cuarón >
Hotel Rwanda - Terry George >
Mar adentro - Alejandro Amenábar >
Million Dollar Baby - Clint Eastwood >
Mysterious Skin - Gregg Araki >
Nobody Knows - Hirokazu Koreeda >
Shrek 2 - Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon >
Super Size Me - Morgan Spurlock >
The Bourne Supremacy - Paul Greengrass >
The Incredibles - Brad Bird >
Vera Drake - Mike Leigh (Gouden Leeuw, Venetië 2004) >

Nederland:
06/05 - Theo van Gogh >
Simon - Eddy Terstall (Gouden Kalf 2004) >

Website Cinema >