Niki de Saint Phalle


Detail van een van de Tarotsculpturen.

Op 22 mei 2002 is de Franse kunstenares Niki de Saint Phalle (1930-2002) overleden

Vanaf 1978 werkte Niki de Saint Phalle aan kleurrijke tarotsculpturen die ze in de Tarottuin vlak bij het plaatsje Capalbio in het Italiaanse Toscane plaatste. Tarot is een kaartspel met afbeeldingen die dienen als wegwijzer voor het verwerven van meer zelfkennis.

Wiki: Niki de Saint Phalle >

De droom van een architect

In 1998 opende in Toscane de 'Tuin van de Tarot', een park met een indrukwekkende collectie kleurrijke sculpturen en gebouwen. Meer dan twintig jaar werkte kunstenares Niki de Saint Phalle aan het park. Close up. AVRO/TROS, uitzending 15 maart 2015.

Kijken: De droom van een architect >

 

04. Politicus Pim Fortuyn vermoord

Op 06 mei 2002 wordt de politicus Pim Fortuyn (1948-2002) op een parkeerplaats van het Me- diapark in Hilversum doodgeschoten door milieuactivist Volkert van der G.

Van der G., die kort na de aanslag werd gear- resteerd, was tot aan de moord op Fortuyn actief als milieuactivist die zich ondermeer inzette voor meer dierenwelzijn en een beter milieu. Een van de activiteiten waar hij zich fanatiek voor inzette, was het tegenhouden van vergunningen voor veehouders. In november 2002 legde Van der G een bekentenis waarin hij zei dat Fortuyn stigmatiseerde, politieke denk- beelden op een polariserende wijze naar buiten bracht en dat Fortuyn teveel macht kreeg. Van der G zag in Fortuyn een gevaar voor kwetsbare groepen in de samenleving en hij vond dat hij dat gevaar moest stoppen door hem om het leven te brengen.

De moord op Fortuyn maakte veel emoties bij zijn aanhangers los die in Fortuyn een ideale persoon zagen om een nieuwe politieke wind door Den Haag te laten waaien. De volkswoede richtte zich voor een deel op linkse politici en journalisten die gedurende de verkiezingscam- pagnes Fortuyn in hun ogen ten onrechte zouden hebben geclassificeerd als een rechtsradicale politicus. Pim Fortuyn werd begraven in het Italiaanse Provesano waar hij een tweede huis had. Volkert van der G. werd in april 2003 tot achttien jaar cel veroordeeld.

Wiki: Pim Fortuyn >
Wiki: Volkert van der G. >

Kijken: De moord op Pim Fortuyn >
Kijken: Moord op het Mediapark >
Kijken: Begrafenis en herdenking van Fortuyn >

 

TomTom

In 2002 brengt het Nederlandse bedrijf TomTom het eerste GPS-autonavigatiesysteem TomTom Navigator op de consumentenmarkt.

TomTom navigator functioneert met behulp van het satellietnavigatiesysteem GPS (Global Posi- tioning System), een in 1993 opgeleverd Ameri- kaans militairsysteem (NAVSTAR) van 24 satel- lieten die eenheden van het leger instaat stelde om overal ter wereld hun exacte positie te bepalen. Vanaf de jaren tachtig werd dit sys- teem geleidelijk voor commerciële doeleinden opengesteld. Vanuit iedere willekeurige plek op aarde zijn steeds de signalen van vier satellieten te ontvangen die de software van de TomTom instaat stelt de kortste route tussen twee opge- geven punten te berekenen en deze grafisch via een display weer te geven.

 

Stofzuigerrobot

In 2002 brengt het Amerikaanse bedrijf iRobot Corporation de stofzuigerrobot Roomba op de consumentenmarkt.

De iRobot Roomba was een platte schijf met een ingebouwde stofzuiger met een doorsnede van 34 centimeter en slechts 9 centimeter hoog. Door de ingebouwde software kon de Roomba op basis van eenvoudige algoritmes zoals spiraalsgewijs schoonmaken, het volgen van een muur en willekeurige richtingverandering op het moment als de robot tegen een muur of stoelpoot botste, een zelfstandig parcours door de ruimte afleggen. Tussen 2002 en 2006 werden meer dan twee miljoen exemplaren van de iRobot verkocht.

 

Gijzelingsdrama in Moskou

Op 23 oktober 2002 worden ruim achthonderd bezoekers van de musical Nord-Ost in een theater in Moskou door een groep van 41 Tsjet- sjeense terroristen onder leiding van Movsar Barajev gegijzeld.

De zwaar bewapende islamitische terroristen eisten een beëindig van de bezetting van Tsjet- sjenië door Rusland. Na drie dagen werd op 26 oktober een bedwelmend gas via de ventilatie- roosters in het theater verspreid waarna een Russische antiterreureenheid een einde aan de gijzeling maakte. Bij deze actie kwamen 129 theaterbezoekers en alle terroristen om het leven. De aanslag werd later opgeëist door de islamitische rebellenleider Sjamil Basajev (1965-2006) die in Tsjetsjenië een guerrillaoorlog voerde tegen de Russische bezetting van Tsjet- sjenië.

Wiki: Theatergijzeling Moskou (Engelstalig) >
Wiki: Sjamil Basajev >

 

Euro ingevoerd


Oud briefje van tien gulden.

Op 01-01-2002 wordt in elf Europese landen waaronder Nederland de nieuwe Europese munt- eenheid Euro ingevoerd.

De gulden verdween in de loop van 2002 als wettig betaalmiddel.

Kijken: Invoering van de Euro >
Kijken: Geschiedenis Monetaire Unie >
Kijken: De Euro >

 

Boudewijn Büch 

Op 23 november 2002 is de Nederlandse schrijver en tv-presentator Boudewijn Büch (1948-2002) overleden.

Wiki: Boudewijn Büch >

De dichter, de dodo en het demasqué

Portret van een veelzijdige man bij de VARA, Boudewijn Büch: de schrijver, dichter en televisiepresentator die op 23 november 2002 plotseling overleed. Boudewijn Büch leefde een leven van verzinsels. Pas na zijn dood bleek hoe de televisiemaker zijn eigen leven had gemystificeerd. 

Kijken: De dichter, de dodo en het demasqué >

 

Karzai president van Afghanistan

Op 13 juni 2002 wordt door de ‘Grote Raad' van stamoudsten (de Loya Jirga) Hamid Karzai (1957) tot interim-president van Afghanistan gekozen.

Na het val van het Taliban regime in 2001 werd in het akkoord van Bonn op 05 december 2001 door vertegenwoordigers van de belangrijkste groeperingen van Afghanistan afgesproken dat er in 2002 een Loya Jirga of Grote Raad bijeen- geroepen zou worden met als doel om een overgangsregering te vormen.

Wiki: Hamid Karzai >
Wiki: Afghanistan >

Kijken: Hamid Karzai >

 

Eredivisie Voetbal

In 2002 wordt Ajax landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

 

De jaren nul

Kijken: NOS Jaaroverzicht 2002 >

De jaren 2000-2009 >

 

VOC Opgericht in 1602

In 2002 was het 400 jaar geleden dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd opgericht.

VOC kenniscentrum >

Kijken: Een wereldonderneming >

 

Het weer in 2002

Het jaar 2002 is met een gemiddelde tempe- ratuurin De Bilt van 10,8 °C een warm jaar.

De winter van 2001/2002 was extreem zacht en de zomer van 2002 was een mooie zomer met een gemiddelde temperatuur van 17.6 °C. Op 27 oktober trok de zwaarste storm van de afgelopen twaalf jaar over Nederland.

KNMI: Het jaar 2002 >
KNMI: De storm van 2002 >

 

05. Tweede Kamerverkiezingen 2002

De grote winnaar van de Tweede Kamer- verkiezingen in mei 2002 is nieuwkomer Lijst Pim Fortuyn (LPF) met zesentwintig zetels.

De Partij van de Arbeid (PvdA) verloor tweeën- twintig zetels, Democraten '66 (D66) zeven zetels en de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) veertien zetels. Het Christen Democratisch Appèl ( CDA) won veertien zetels en werd met 43 zetels de grootse partij in de Tweede Kamer.

Op 22 juli 2002 werd het Kabinet-Balkenende I beëdigd dat bestond uit ministers van het Christen Democratisch Appèl (CDA), de Lijst Pim Fortuyn (LPF) en de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Minister-president Balkenen- de (1956) kwam uit het CDA.

Parlement: De verkiezingen van 2002 >
Parlement: Kabinet-Balkenende I >

Kijken: De entree van Balkenende >

 

06. Val Kabinet-Balkenende I

Op 16 oktober 2002 komt het eerste kabinet-Balkenende na ruim twee maanden te hebben geregeerd ten val.

Door het wegvallen van Pim Fortuyn miste de Lijst Pim Fortuyn (LPF) een leider waardoor er in 2002 aan de lopende band grotere en kleinere ruzies ontstonden tussen de kersverse LPF-kamerleden en LPF-ministers. Toen de LPF-ministers Bomhoff en Heinsbroek na een weken- lange ruzie aftraden, werd het kabinet niet langer meer door fractievoorzitter Zalm van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) gesteund waardoor er een einde kwam aan het eerste kabinet-Balkenende. Het kabinet bleef demissionair tot aan de verkiezingen van 22 januari 2003.

Parlement: LPF-crisis 2002 >

Kijken: LPF >
Kijken: De entree van Balkenende >

In 2001 onthult Ad Bos, oud-directeur van bouwbedrijf Koop Tjuchem, dat er in de bouw- wereld illegale prijsafspraken worden gemaakt tussen bouwbedrijven.

Op 05 februari 2002 stelde de Tweede Kamer een parlementaire enquêtecommissie in onder voorzitterschap van Marijke Vos van Groenlinks. Op 12 december 2002 presenteerde de com- missie het eindrapport ‘de bouw uit de schaduw' waarin de commissie tot de conclusie kwam dat er sprake was van grootschalige fraude in de bouwwereld waardoor de staat miljoenen aan inkomsten misliep. De betrokkenheid van amb- tenaren die zouden zijn omgekocht kon niet worden aangetoond. Demissionair minister Kort- hals trad op basis van de uitkomst van deze enquête af.

Parlementaire enquête bouwnijverheid >

Kroonprins getrouwd

Op 02-02-2002 trouwt kroonprins Willem-Alex- ander, zoon van Koningin Beatrix en Prins Claus (1926-2002) in Amsterdam met de Argentijnse Máxima Zorreguieta.

Koninklijk Huis >

Kijken: Interview koningspaar (2002) >
Kijken: Het huwelijk op 02-02-2002 >
Kijken: Items Willem Alexander en Maxima >

 

Prins Claus overleden

Op 06 oktober 2002 is prins Claus (1926-2002), echtgenoot van koningin Beatrix en de vader van kroonprins Willem-Alexander, overleden. Prins Claus werd bijgezet in het familiegraf van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft.

Koninklijk Huis >

Kijken: De uitvaart van Prins Claus >
Kijken: Documentaire De hand van Claus >
Kijken: Meer items over Beatrix en Claus >

 

Euthanasie onder voorwaarden toegestaan

Op 01 april 2002 is de 'Wet Toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding' in werking getreden. Nederland is daarmee het eerste land ter wereld waar de mogelijkheid tot vrijwillige levensbeëindiging wettelijk is geregeld.

Kijken: Op weg naar het einde >

 

WK Voetbal Japan/Korea 2002

In 2002 vindt het toernooi om het wereld- kampioenschap voetbal plaats in Japan en Ko- rea.

Brazilië werd wereldkampioen door in de finale Duitsland met 0-2 te verslaan. Het gastland Ko- rea leverde onder leiding van de Nederlandse coach Guus Hiddink een opmerkelijke prestatie door tot de halve finale van het toernooi door te dringen waarin het met 1-0 door Duitsland werd verslagen. Nederland had zich in de voorronden niet weten te plaatsen zich voor dit toernooi.

FIFA World Cup (Engelstalig) >

Kijken: De bittere tranen van Louis van Gaal >
Kijken: Finale Brazilië Duitsland >
Kijken: Profiel van Guus Hiddink (2015) >

 

Tour de France 2002

In 2002 wint de Amerikaan Lance Armstrong voor de vierde achtereenvolgende keer de Tour de France. Karsten Kroon en Michael Boogerd winnen een etappe.

In 2012 werd door het Amerikaanse antidoping bureau USADA voldoende bewijs verzameld voor het systematisch gebruik EPO en het toepassen van bloeddoping tijdens de sportieve carrière van Armstong. Het USADA-rapport werd overgenomen door de Internationale Wielerunie UCI die Armstrong al zijn overwinningen, waaronder zijn zeven tourzeges, afnam. Zie 2012 >

Wiki: Tour de France >

 

Olympische winterspelen Salt Lake City 2002


De Olympische Winterspelen van 2002 vinden plaats in Salt Lake City, Verenigde Staten.

Jochem Uytenhage wint twee gouden medailles op de onderdelen 5000 en 10.000 meter hard- rijden op de schaats. Gerard van Velde wint een gouden medaille op het onderdeel 1000 meter hardrijden op de schaats.

NOC*NSF: Salt Lake City 2002 >
Internationaal Olympisch Comité >

Kijken: Gerard en het klappen van de schaats >

 

Feyenoord wint de UEFA-beker

In 2002 wint Feyenoord in eigen stadion de UEFA-beker door in de finale het Duitse Dort- mund met 3-2 te verslaan.

UEFA History >

Feyenoord & Fortuyn

Kort nadat plaatsgenoot en politicus Pim Fortuyn doodgeschoten was, moest Feyenoord de UEFA Cup-finale in eigenstadion spelen. Andere Tijden Sport NOS, Uitzending: 26-07-2009.

Kijken: Feyenoord & Fortuyn >

 

 

Bewogen jaar

Het jaar 2002 is een bewogen jaar met als diep- tepunt de moord op politicus Pim Fortuyn (1948-2002). Volg de nummers 01 tot en met 06 op deze pagina voor een chronologische volgorde van de gebeurtenissen.


01. Leefbaar Rotterdam wint 17 raadszetels

De politieke partij Leefbaar Rotterdam is op 06 maart 2002 de grote winnaar van de gemeente- raadsverkiezingen in Rotterdam.

Leefbaar Rotterdam haalde met lijsttrekker Pim Fortuyn maar liefst 17 van de 45 raadszetels. De toon voor de Tweede Kamerverkiezingen van mei 2002 was gezet en niemand kon meer om Pim Fortuyn heen.

Wiki: Pim Fortuyn >

Kijken: Leefbaar Rotterdam >
Kijken: Lijsttrekkersdebat 06 maart 2002 >Kijken: De dag dat Fortuyn won >

Kijken: Tien jaar na 06 maart 2002 >
Kijken: Pim en zijn volk, deel 1 >
Kijken: Pim en zijn volk, deel 2 >

 

02. Fortuyn richt nieuwe politieke partij op

Op 09 februari 2002 ontstaat er een breuk tussen de politieke partij Leefbaar Nederland en haar lijstrekker Pim Fortuyn.

De aanleiding tot de breuk was het verschijnen van een interview met Fortuyn in de Volkskrant waarin deze een aantal uitspraken deed over de grondwet, asielzoekers en de islam die hij een achterlijke cultuur noemde. De standpunten van Fortuyn waren niet verenigbaar met die van de partijleiding van Leefbaar Nederland. Op 11 fe- bruari 2002 kondigde Fortyun aan om met de nieuwe partij Lijst Pim Fortuyn (LPF) te zullen deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2002. Na de breuk met Leefbaar Nederland werd Pim Fortuyn steeds populairder en de prognoses wezen op een winst van meer dan twintig zetels voor de LPF bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen.

Artikel in de Volkskrant >

Kijken: Pim Fortuyn in Het Capitool (1991) >
Kijken: Pim Fortuyn in de Kloof (1991) >
Kijken: Fortuyn in de Firma Interview (2001) >
Kijken. Interview Fortuyn (2002) >
Kijken: Zendtijd voor politieke partijen (2002) >
Kijken: Studentendebat (2002) >

LPF

Kamerleden van dezelfde fractie die elkaar typeren als een flapdrol, pyromaan of schijtlul, aangevuld met ‘ik ruk zijn kop eraf’. De LPF in het eerste kabinet Balkenende is de meest roerige fractie uit de hele Nederlandse politieke geschiedenis. In de zevenentachtig dagen die het kabinet Balkenende I beschoren was, kreeg het Nederlandse volk een heuse Haagse soap voorgeschoteld. Ruzies tussen Kamerleden, bewindslieden en partijbonzen die uiteindelijk uitmondden in de val van dat onfortuinlijke kabinet. En dat terwijl er aan de vooravond van de start van het kabinet nog een hele enthousiaste stemming binnen de LPF heerste. VPRO/NTR, Andere Tijden, uitzending 16 november 2006.

Kijken: LPF >

03. Kabinet Kok valt maand voor verkiezingen

Op 10 april 2002 brengt het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) het rapport Srebrenica, een veilig gebied uit over de val van de moslimenclave Srebrenica in Bosnië Herzegovina in 1995.

De moslimenclave Srebrenica, die in het kader van een vredesmissie van de Verenigde Naties bewaakt werd door Nederlandse militairen, werd op 11 juli 1995 door Bosnische Serviërs ver- overd. Onder het oog van Nederlandse militairen werden destijds ruim 7500 moslimmannen afgevoerd en elders in de omgeving geëxecu- teerd. De belangrijkste conclusie van het NIOD-rapport uit 2002 was dat Nederland geen schuld heeft aan het drama, maar wel medeverant- woordelijk is voor de gebeurtenissen die zich in juli 1995 hebben afgespeeld.

In de week na het verschijnen van het rapport stapten de ministers Pronk en De Grave naar aanleiding van dit rapport uit het kabinet waarna premier Kok op 16 april 2002, een maand voor de parlementsverkiezingen, het ontslag van zijn kabinet bij de koningin indiende. In april 2002 besloot de Tweede Kamer een parlementaire enquête te houden naar de gebeurtenissen rond de uitzending van militairen naar Srebrenica.

Parlement: Kabinetscrisis 2002-Srebrenica >
NIOD-Rapport 2002 >

Kijken: In opdracht van de regering 1 >
Kijken: In opdracht van de regering 2 >

 

Achille Castiglioni


Mezzadro stoel 1971

Op 02 december 2002 is de Italiaanse ontwerper Achille Castiglioni (1918-2002) overleden.

Achille Castiglioni was een pionier van de moderne industriële vormgeving die zowel prak- tische gebruiksvoorwerpen als eigenzinnige producten ontwierp zoals zijn tractorzitting stoel uit 1971.

MOMA: Achille Castiglioni >

Israël bouwt muur

In 2002 bereikt de relatie tussen Israël en de Palestijnen een nieuw dieptepunt.

Op 27 maart 2002 blies een Palestijnse zelfmoordterrorist zichzelf op in een hotel in Netanya waarbij eenentwintig doden en meer dan honderd gewonden vielen. Premier Ariel Sharon van Israël reageerde met een oor- logsverklaring aan het adres van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Sharon: ‘Arafat is een vijand en zal worden geïsoleerd om een einde te maken aan de infrastructuur van het terro- risme'.

Onder de naam ‘Operatie beschermende muren' ondernam het Israëlische leger een aantal acties. Van 29 maart tot 02 mei 2002 belegerde het Israëlische leger het hoofdkwartier van Arafat in Ramallah waarbij op de gebouwen werd geschoten en in april werden er door het Israëlische leger zuiveringsacties uitgevoerd op de Westelijke Jordaanoever. Op 16 juni 2002 begon Israël met de bouw van een muur tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever met als doel om Palestijnse terroristen tegen te houden. Onder de naam ‘Vastbesloten pad' werden Palestijnse steden op de Westelijk Jordaanoever bezet waarbij verdachten werden opgepakt of onder huisarrest geplaatst. Na een nieuwe Pa- lestijnse zelfmoordaanslag op 16 september 2002 ging het Israëlische leger over tot een tweede beleg van het hoofdkwartier van Yasser Arafat dat, op het verblijf van Arafat na, groten- deels in puin werd geschoten. Onder Ameri- kaanse druk werd het beleg na tien dagen opgeheven. De belegering van het Palestijnse hoofdkwartier werd in een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en door de Europese Unie veroordeeld.

Israël Palestina Info >
Wiki: Palestijnse staat >

Kijken: Blokkade Arafat opgeheven >
Kijken: Israël bouwt muur >

 

Sierra Leone

Vanaf de onafhankelijkheid van Sierra Leone van Groot-Brittannië in 1961 werd het West-Afrikaanse land geconfronteerd met economi- sche en politieke tegenslagen.

Vanaf 1991 woedde er een burgeroorlog in Sierra Leone (1991-2002) tussen het regerings- leger en de rebellenbeweging het Revolutionary United Front (RUF) onder leiding van Foday Sankoh die dood verderf zaaide in het land. Een van de methodes van het RUF om tegenstanders te intimideren was het amputeren van handen en benen. In 1999 werd er een vredesakkoord getekend dat bewaakt werd door de vredes- missie UNAMSIL van de Verenigde Naties. Vanaf januari 2002 was er vrede in Sierra Leone.

Wiki: Sierra Leone >
UNAMSIL (Engelstalig)>

 

 

 

             
 

 

 

 

Muziek in 2002

 

Muziekkeuze van 2002 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Audioslave - Cochise
Audioslave - Like a Stone
Coldplay - Clocks x
Coldplay - God Put A Smile Upon Your Face x
Elvis Presley vs JXL - A Little Less Conversation (NL)
Eminem - Lose Yourself
Foo Fighters - All My Life x
Interpol - Obstacle 1
Interpol - Say Hello To The Angels x
Johnny Cash - Hurt x
Johnny Cash - Personal Jesus x
Missy Elliott - Work It
Moby - We Are All Made Of Stars x
Muse - Dead Star
Nirvana - You Know Your Right
Norah Jones - Come Away With Me x
Norah Jones - Don't Know Why
Peter Pan Speedrock - Resurrection (NL)
Queens of the Stone Age - Go With The Flow x
Queens of the Stone Age - No One Knows x
Red Hot Chili Peppers - By The Way x
The Decemberists - July, July!
The Flaming Lips - Do You Realize
The Hackensaw Boys - Jonah
The Streets - Let's Push Things Forward x
The Vines - Get Free
Tristan Prettyman - November x
U2 - Electrical Storm
Wilco - Poor Places
Wilco - War on War
Zuco 103 - Treasure (NL)

Nederlandstalig:

Spinvis - Bagagedrager
Spinvis - Ronnie gaat naar huis

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

 

Albumkeuze van 2002 (alfabetisch)

Audioslave - Audioslave
Coldplay - A Rush of Blood to the Head
Eminem - 8 Mile Soundtrack
Foo Fighters - One by one
Interpol - Turn on the bright lights
Johnny Cash - American IV: The man comes around
Missy Elliott - Under Construction
Moby - 18
Nirvana - Nirvana (Best of album)
Norah Jones - Come Away With Me
Queens of the Stone Age - Songs for the Deaf:Red Hot Chili Peppers - By the Way
Spinvis - Spinvis (NL)
The Decemberists - Castaways and Cutouts
The Hackensaw Boys - Keep It simple
The Streets - Original Pirate Material
The Vines - Highly evolved
Wilco - Yankee Hotel foxtrot
Zuco 103 - Tales of high fever (NL)

 

Hip Hop in Nederland (1999-2009)

Het decennium 1999 tot 2009 gaat de boeken in als de periode waarin de Nederlandse hiphopscene spectaculair groeit en een stuk professioneler wordt. Reden voor hiphopplatform Hiphop In Je Smoel (HIJS) om samen met underground en mainstream artiesten het afgelopen decennium onder de loep te nemen.

Kijken: Hip Hop in Nederland >

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 2002 (alfabetisch)

Billy Crawford - Trackin'
Brainpower - Dansplaat
Eminem - Lose Yourself
Eminem - Without Me
Las Ketchup - The Ketchup Song (Asereje)
Mad'house - Like A Prayer
Nelly & Kelly Rowland - Dilemma
Robbie Williams - Feel
Shakira - Underneath Your Clothes
Shakira - Whenever Wherever
Tiziano Ferro - Perdono

 

Film in 2002

 

Filmkeuze van 2002 (alfabetisch)

24 Hour Party People - Michael Winterbottom >
Bloody Sunday - Paul Greengrass (Gouden Beer, Berlijn 2002) >
Bowling for Columbine - Michael Moore >
Catch Me If You Can - Steven Spielberg >
Cidade de Deus - Fernando Meirelles >
Être et avoir - Nicolas Philibert >
Gangs of New York - Martin Scorsese >
Hable con ella - Pedro Almodóvar >
Harry Potter and the Chamber of Secrets - Chris Columbus >
In This World - Michael Winterbottom (Gouden Beer, Berlijn 2003) >
Insomnia - Christopher Nolan >
Le Fils - Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne >
Minority Report - Steven Spielberg >
Mr. and Mrs. Iyer - Aparna Sen >
Rabbit-Proof Fence - Phillip Noyce >
Sweet Sixteen - Ken Loach >
The Bourne Identity - Doug Liman >
The Lord of the Rings: The Two Towers - Peter Jackson >
The Magdalene Sisters - Peter Mullan (Gouden Leeuw, Venetië 2002) >
The Pianist - Roman Polanski (Gouden Palm, Cannes 2002) >

 

Mohammed Ali

Op 7 maart 2002 gaat in Nederland een film over het leven van Cassius Clay (1942-2016) in première. Clay die zich na zijn bekering tot de islam Mohammed Ali liet noemen, wordt gezien als de beste bokser aller tijden. Ali was naast het boksen betrokken bij de bestrijding van de rassenhaat in de VS. Netwerk, uitzending 2002 >

Kijken: Mohammed Ali >

 

Nederland:

De tweeling - Ben Sombogaart (Gouden Kalf 2003) >
Ja zuster, nee zuster - Pieter Kramer >
Zus & Zo - Paula van der Oest >

Website Cinema >