Expo 2000

Op de wereldtentoonstelling Expo 2000 in Hannover, Duitsland wordt Nederland vertegen- woordigd met een paviljoen ontworpen door het architectenbureau MVRDV.

Het spectaculaire ontwerp was een stapeling landschappen in een halfopen gebouw waarmee de maakbaarheid van het Nederlandse land- schap werd verbeeld.

Kijken: Profiles: MVRDV >

 

Toon Hermans

Op  22 april 2000 is de Nederlandse cabaretier Toon Hermans (1916-2000) overleden.

Wiki: Toon Hermans >

Toon Hermans, de kleuren van een clown

Documentaire van Coen Verbraak over conferencier, dichter en schilder Toon Hermans. Aan de hand van. interviews, archiefmateriaal en opnamen uit Hermans' privéarchief wordt een beeld geschetst van Hermans' artistieke en privéleven. VARA, uitzending 29 augustus 2014.

Kijken: Toon, de kleuren van een clown >

 

Internetzeepbel

In 2000 leidt de ongebreidelde handel in aande- len van internetbedrijven, die plaatsvond in de periode tussen 1995 en 2001, tot het instorten van de aandelenkoersen van beursgenoteerde internetbedrijven.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

Kijken: World Online naar de beurs >

PlayStation 2

In 2000 brengt de Japanse elektronicafabrikant Sony de videospelcomputer Playstation 2 op de consumentenmarkt.

Playstation 2, de opvolger van de in 1994 door Sony uitgebrachte videospelcomputer Playsta- tion 1, beschikte over een snellere processor, verbeterde grafische weergave, USB-aansluiting en de mogelijkheid voor het afspelen van dvd's. Op Playstation 2 konden ook de spellen van Playstation 1 worden gespeeld en met behulp van een netwerkadapter kon er voor de eerste keer ook online worden gespeeld met Playstation-bezitters over de hele wereld. Be- kende speltitels voor Playstation 2 zijn onder- meer: Dead or Alive 2 Hardcore, Dino Crisis, Fear Effect, Medal of Honor: Underground, MediEvil 2, Midnight Club, Resident Evil 3: Nemesis, Ridge Racer V, Smuggler's Run, Spider–Man, Vagrant Story en X–Men Mutant Academy. Playstation 2 overtrof alle verkoop records: in Japan werden er binnen twee dagen een miljoen exemplaren en in Amerika in het eerste weekend 500.000 exemplaren verkocht. In 2008 voerde Playstation 2 met 140 miljoen verkochte exemplaren de ranglijst aan van best verkochte videospelcomputers aller tijden.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

USB-stick

In november 2000 brengt de Israëlische fabri- kant van flashgeheugen M-Systems de USB-stick DiskOnKey op de consumentenmarkt.

Een USB-stick of USB-flashstation is een extern, herschrijfbaar opslagmedium voor digitale be- standen zonder eigen energiebron die recht- streeks op een USB-poort van een computer kan worden aangesloten. USB is de afkorting van Universal Serial Bus, een aanduiding voor een aansluitingstype voor randapparatuur op een computer die in 1998 als standaard werd aangenomen. De geheugenkaart van een USB-stick is van het type flashgeheugen waarbij digi- tale bestanden op een chip worden opgeslagen. Flashgeheugen wordt ondermeer toegepast in digitale camera's, MP3-spelers en mobiele telefoons. In het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw groeide, mede door de enorme toename van de opslagcapaciteit, de USB-stick ten koste van floppydisks en schrijf- en herschrijfbare Cd's uit tot het meest popu- laire externe opslagmedium voor digitale bestanden. M-Systems werd in 2006 overgeno- men door het Amerikaanse SanDisk.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

De waarheid volgens Aalbers is een documentaire over oud-voorzitter Karel Aalbers van Vitesse. Hij loodste de Arnhemse ploeg naar de eredivisie, Europees voetbal én een nieuw stadion. Daarna ging alles mis. Andere Tijden Sport. NOS, uitzending 05 juni 2011.

Kijken: De waarheid volgens Aalbers >

 

 

De jaren nul:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 2000 >

De jaren 2000-2009 >

 

Het weer in 2000

Het jaar 2000 is een warm jaar en eindigt samen met 1990 en 1999 met een jaargemid- delde in De Bilt van 10,9 °C op een gedeelde derde plaats van de lijst van warme jaren sinds het begin van officiële waarnemingen in 1901.

Over het hele jaar werden in De Bilt 71 warme dagen van 20 °C of meer, 22 zomerse dagen van 25 °C of meer en 02 tropische dagen van 30 °C of meer gemeten. De winter van 1999 -2000 was uitzonderlijk zacht en staat op de 103e plaats van koude winters sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901.

KNMI: Het jaar 2000 >
KNMI: Winter 2000 >

 

Parlement & Politiek

In 2000 regeert het tweede paarse Kabinet-Kok (1998-2002).

Het Kabinet-Kok II bestond uit ministers van de PvdA (Partij van de Arbeid), D66 (Democraten '66) en de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en De- mocratie). Minister-president Kok (1938) kwam uit de PvdA.

Parlement: Kabinet-Kok II (1998-2002) >
Parlement: Periode Paars >

Kijken: De strijd van Wim Kok 1 >
Kijken: De strijd van Wim Kok 2 >

 

Nieuw millennium


millenniumwisseling in Egypte

De millenniumwisseling is overal in de wereld uitbundig gevierd. Er deden zich geen noemens- waardige incidenten voor die toe te schrijven waren aan de millenniumbug.

Wiki: Milleniumbug >

Kijken: Millenniumbug >

 

De taxioorlog

‘Als je mijn bedrijf naar de kloten helpt, schop ik je persoonlijk een dwarslaesie.’ Dat roept een Amsterdamse TCA chauffeur woedend tegen zijn collega van Taxidirekt. Het is 2000 en de taxioorlog die Amsterdam al jaren in zijn greep houdt, is op het hoogtepunt. Taxi’s worden vernield en in brand gestoken. Chauffeurs worden geïntimideerd en vechtpartijen zijn aan de orde van de dag. En dat allemaal omdat het paarse kabinet midden jaren ’90 heeft besloten in het kader van de liberalisering de taximarkt vrij te geven. Andere tijden, NTR/VPRO uitzending 03 november 2015.

Kijken: De taxioorlog >

 

Poetin wordt president van Rusland

Op 26 maart 2000 wint Vladimir Poetin (1952) met ruime meerderheid de Russische presi- dentsverkiezingen

Poetin volgde de op 31 december 1999 afgetre- den Boris Jeltsin (1931-2007) op en werd de tweede president (1999-2008) van de Russische Federatie na de opheffing van de Sovjet Unie in 1991.

Wiki: Rusland >
Wiki: Vladimir Poetin >

Kijken: Reporter, Poetin (2010) >

Inge de Bruijn won drie gouden medailles op de zwemonderdelen 50m vrij, 100m vrij en de 100m vlinderslag. Pieter van den Hoogenband won twee gouden medailles op de zwemonder- delen 100m vrij en 200m vrij. Leontien van Moorsel won drie gouden medailles op de wieler- onderdelen achtervolging op de baan, de tijdrit en de wegwedstrijd. Mark Huizinga won een gouden medaille op het onderdeel judo tot 90kg. Anky van Grunsven won een gouden medaille op het onderdeel dressuur van de paardensport. Jeroen Dubbeldam won een gouden medaille op het onderdeel springen van de paardensport en het herenteam hockey won een gouden medail- le.

NOC*NSF: Sydney 2000 >
Internationaal Olympisch Comité >

Het wonder van Sydney is een documentaire over de Olympische gouden medaille van de Nederlandse hockeyploeg in 2000. In Sydney was de harmonie ver te zoeken tussen de hockeyers onderling en tussen de coach en het team. Uitschakeling leek zelfs even een feit, maar uiteindelijk beklommen de Nederlanders, onder aanvoering van Stephan Veen, toch de Olympus. Andere Tijden Sport NOS, uitzending 26 juli 2012.

Kijken: Het wonder van Sydney >

In de documentaire Een schimmel van goud staat het paard van ruiter Jeroen Dubbeldam centraal. Met De Sjiem won de Nederlander op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney de gouden medaille, maar aan die prestatie ging een lang gevecht vooraf. Andere Tijden Sport NOS, uitzending 22 juli 2012.

Kijken: Een schimmel van goud >

 

Rik Smits

In 2000 komt er een einde aan de Amerikaanse basketbalcarrière van de Nederlander Rik Smits.
Hoe kan het dat een verlegen slungel, die nauwelijks kon basketballen, uitgroeide tot een ster als Pacers-speler in de NBA? Een aangrijpend verhaal over een held die geen held wilde zijn: van 'zero tot hero'. VPRO/NOS uitzending 07 juni 2015.

Kijken: Rik Smits, Van 'Zero tot Hero'>

 

 

Vuurwerkramp in Enschede

Op 13 mei 2000 ontploft de vuurwerkfabriek S.E. Fireworks aan de Tollenstraat in de volks- buurt Roombeek in Enschede.

De explosie was zo heftig dat honderden huizen en bedrijven in de directe omgeving werden verwoest. De vuurwerkramp kostte aan tweeën- twintig mensen het leven en er vielen honderden gewonden. In totaal werd een terrein van 41 hectaren onbewoonbaar.

In januari 2001 werd Andre de V. aangehouden op verdenking van brandstichting bij S.E. Fireworks en in 2002 tot vijftien jaar cel ver- oordeeld, maar in 2003 werd hij door het ge- rechtshof in Arnhem vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs. De beide directeuren van S.E. Fireworks werden in 2003 door hetzelfde gerechtshof veroordeeld tot een jaar cel omdat ze zich schuldig hadden gemaakt aan illegale handel in vuurwerk, het overtreden van milieu- voorschriften en brand en ontploffing door schuld met de dood als gevolg. De ware toe- dracht van de ramp werd echter nooit opgelost. Architect en stedenbouwkundige Pi de Bruijn ontwierp de herinrichting van de wijk Roombeek die in 2008 werd afgerond.

Wiki: Vuurwerkramp Enschede >
Roombeek >

Kijken: RTL Nieuws 13 mei 2000 >

Documentaire: Mijn Enschede

Astrid Bussink keert terug naar de stad waar ze aan de kunstacademie studeerde en waaruit ze op 13 mei 2000 zou verhuizen. Die dag verwoest de vuurwerkramp haar huis. Bijna tien jaar later ziet ze hoe de wijk Roombeek is herbouwd en onderzoekt ze de nooit opgeloste oorzaak van de ramp in een documentaire over verlies, verdriet, herinnering en complottheo- rieën. Holland Doc, uitzending 13 mei 2010.

Kijken: Mijn Enschede >

Stadsopera MAAK

Portret van vier Enschedeërs die de Vuurwerkramp, tien jaar geleden, van heel dicht bij meemaakten. Alle vier spelen ze een belangrijke rol in de opera MAAK, een stadsopera over de Enschedese vuurwerkramp. NTR, uitzending 21 november 2010.

Kijken: MAAK >

 

Milosevic verliest verkiezingen

Op 24 september 2000 wint de Democratische Oppositie van Servië (DOS) onder aanvoering van Vojislav Kostunica de presidentsverkiezin- gen voor de Federale Republiek Joegoslavië (Servië en Montenegro).

De zittende president Milosevic (1941-2006) stuurde aan op een tweede verkiezingsronde maar de oppositie riep de bevolking op om hier tegen te protesteren. Op 05 oktober 2000 verzamelden honderdduizenden mensen zich voor het parlementsgebouw in Belgrado en toen het Constitutionele Hof bekend maakte dat de verkiezingsuitslag van 24 september ongeldig was, sloeg de demonstratie om in een volks- opstand. Op 06 oktober herriep het Consti- tutionele Hof haar eerder genomen beslissing en riep Kostunica alsnog uit tot winnaar van de verkiezingen. Een dag later feliciteerde Milosevic in een televisietoespraak Kostunica met zijn overwinning en kondigde hij aan in de oppositie te zullen gaan.

Wiki: Slobodan Milošević >
Wiki: Servië >
Joegoslavië-tribunaal (Engelstalig) >

Kijken: Portret van Slobodan Milosevic >
Kijken: Sloban en Mira >

 

Tweede intifada

In juli 2000 praten premier Barak van Israël en de Palestijnse leider Yasser Arrafat (1929-2004) op het buitenverblijf van de Amerikaanse presi- dent Camp David over verdere uitwerking van de Oslo-akkoorden van 1993.

De top mislukte omdat de Palestijnen vasthiel- den aan de soevereiniteit van Oost-Jeruzalem maar dat was onbespreekbaar voor de Israë- iërs. Op 28 september 2000 verklaarde de Israëlische oppositieleider Ariel Sharon tijdens een bezoek aan de Tempelberg in Jeruzalem dat Jeruzalem de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van Israël moest blijven. Voor de Palestijnen was deze uitspraak een ernstige provocatie om- dat dit zou betekenen dat de Palestijnen de islamitische heiligdommen op de Tempelberg: de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee zouden moeten opgeven. Er braken bloedige rellen in Jeruzalem uit die de geschiedenis ingingen als de Al Aqsa-intifada ofwel de tweede intifada.

Wiki: Palestijnse staat >
Wiki: Intifada >

Geschiedenis Israëlisch-Palestijns conflict >

 

Europees kampioenschap voetbal 2000

In 2000 wordt het toernooi om het Europees kampioenschap voetbal in België en Nederland gehouden.

Frankrijk werd Europees kampioen door in de finale Italië met 2-1 te verslaan. Nederland werd in de halve finale door Italië uitgeschakeld.

UEFA History (Engelstalig) >

Kijken: Nederland - Italië >
Kijken: Italië - Frankrijk >

 

In 2000 wint de Amerikaan Lance Armstrong voor de tweede achtereenvolgende keer de Tour de France. Leon van Bon en Erik Dekker (3) winnen een etappe.

In 2012 werd door het Amerikaanse antidoping bureau USADA voldoende bewijs verzameld voor het systematisch gebruik EPO en het toepassen van bloeddoping tijdens de sportieve carrière van Armstong. Het USADA-rapport werd overgenomen door de Internationale Wielerunie UCI die Armstrong al zijn overwinningen, waaronder zijn zeven tourzeges, afnam. Zie 2012 >

Wiki: Tour de France >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 2000

 

Muziekkeuze van 2000 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

A Perfect Circle - Judith x
Air - Playground Love
BB King & Eric Clapton - Riding With The King x
BB King & Eric Clapton - Three o'clock Blues
Belle and Sebastian - Legal Man
Blur - Music Is My Radar
Bomfunk MC's - Freestyler
Coldplay - Trouble
Coldplay - Yellow x
Collective Soul - Turn Around
Craig David - 7 Days
Craig David - Fill Me In x
Deftones - Change
Destiny's Child - Independent Women
Eels - Selective Memory
Foo Fighters - Break Out x
Grandaddy - The Crystal Lake x
Green Lizard - Autumn
Green Lizard - Turn Around (NL) x
Kosheen - Hide U x
Linkin Park - In The End x
Madonna - Music
Mark Knopfler - What It Is
Moloko - The Time Is Now x
Novastar - Wrong
Outkast - Miss Jackson x
PJ Harvey - Good Fortune
PJ Harvey - This Is Love x
Queens of the Stone Age - Lost Art Of Keeping A Secret x
Radiohead - Everything In Its Right Place x
Radiohead - How to Disappear Completely
Radiohead - Idioteque
St Germain - Rose Rouge x
The Dandy Warhols - Bohemian Like You x
The Hives - Hate To Say I Told You So x
The Offspring - Original Prankster x
The White Stripes - Death Letter x
The White Stripes - You're Pretty Good Looking
U2 - Beautiful Day
U2 - Elevation x
Yonderboi - Ohne Chanteuse

Nederlandstalig:

Blof - Hier
Trockener Kecks - Niemand thuis

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

 

Albumkeuze van 2000 (alfabetisch)

A Perfect Circle - Mer de Noms
Air - The Virgin Suicides
B.B.King & Eric Clapton - Riding with the king
Blof - Watermakers (NL)
Coldplay - Parachutes:Craig David - Born To Do It
Deftones - White Pony
Destiny's Child - Survivor
Foo Fighters - The Colour and the Shape
Grandaddy - The Sophtware Slump
Green Lizard - Identity
Krezip - Nothing Less
Linkin Park - Hybrid Theory
Manu Chao - Glandestino
Moloko - Things To Do And Make
Novastar - Novastar
Outkast - Stankonia
PJ Harvey - Stories from the City, Stories from the Sea
Queens of the Stone Age - R
Radiohead - Kid A
St Germain - Tourist
The Dandy Warhols - Thirteen Tales From Urban Bohemia
The Hives - Veni Vidi Vicious
The Offspring - Conspiracy of One
The White Stripes - De Stijl
U2 - All That You Can't Leave Behind
Yonderboi - Shallow and Profound

 

Hip Hop in Nederland (1999-2009)

Het decennium 1999 tot 2009 gaat de boeken in als de periode waarin de Nederlandse hiphopscene spectaculair groeit en een stuk professioneler wordt. Reden voor hiphopplatform Hiphop In Je Smoel (HIJS) om samen met underground en mainstream artiesten het afgelopen decennium onder de loep te nemen.

Kijken: Hip Hop in Nederland >

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 2000 (alfabetisch)

Abel - Onderweg
Bomfunk MC'S - Freestyler
Bon Jovi - It's My Life
Britney Spears - Oops I Did It Again
Jody Bernal - Que si que no
Jop - Jij bent de zon
Krezip - I Would Stay
Leann Rimes - Can't Fight The Moonlight
Melanie C - I Turn To You
Melanie C & Lisa Lopes - Never Be The Same Again|
Twarres - Wer bisto
U2 - Beautiful Day
Whitney Houston & Enrique Iglesias - Could I Have This Kiss Forever

 

Film in 2000

 

Filmkeuze van 2000 (alfabetisch)

A Time for Drunken Horses - Bahman Ghobadi >
Billy Elliot - Stephen Daldry >
Black Boards - Samira Makhmalbaf >
Dancer in the Dark - Lars von Trier (Gouden Palm, Cannes 2000) >
Dayereh - Jafar Panahi (Gouden Leeuw, Venetië 2000) >
Gladiator - Ridley Scott >
High Fidelity - Stephen Frears >
In the Mood For Love - Kar Wai Wong >
Meet the Parents - Jay Roach >
Memento - Christopher Nolan >
Pollock - Ed Harris >
Requiem for a Dream - Darren Aronofsky >
Sous le sable - François Ozon >
Thirteen Days - Roger Donaldson >
Wonder Boys - Curtis Hanson >

Nederland:

Lek - Jean van de Velde (Gouden Kalf 2000) >