Yasser Arafat wordt president

Op 20 januari 1996 wordt PLO-leider Yasser Arafat (1929-2004) met ruime meerderheid ge- kozen als president van de Palestijnse Nationale Autoriteit (PNA).

De Palestijnse Nationale Autoriteit (PNA) werd overeenkomstig de Oslo-akkoorden van 1993 in 1994 opgericht en vormt de regering van de Palestijnen in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.

Wiki: Yasser Arrafat >
Wiki: Palestijnse staat >
Wiki: Israël >

 

De eerste dvd-speler

In 1996 introduceert het Japanse elektronica- concern Toshiba de eerste dvd-speler de SD-3000 op de Japanse markt.

Een Digital Versatile Disk (DVD) met een informatiedichtheid van 4,7 gigabyte is een optische schijf waarin miljoenen minuscuul kleine putjes (pits) zijn gegraveerd die een digitale code van enen en nullen vormen die door de laser van een dvd-speler worden gelezen en omgezet in beeld en geluid. In 1995 werd het dvd-formaat vastgelegd dat bestaat uit een mix van het door het Japanse Toshiba ontwikkelde Super Disc formaat (SD-formaat) met de ingebouwde broncode EFMPlus van Philips en Sony. EMF (Eight-to-Fourteen Modulation) is de fysiek broncode van de in 1982 door Philips en Sony geïntroduceerde Compact Disc die geschreven werd door de Nederlandse ingenieur Kees Schouhamer Immink (1946). EMF zorgt voor een goede balans tussen de hoge informatiedichtheid, tolerantie voor krassen, stof, vingerafdrukken en synchronisatie. De dvd-speler werd in 1998 in Europa geïntroduceerd en groeide in korte tijd uit tot meest populaire entertainmentproduct voor de huiskamer die de videorecorder volledige uit de markt drukte. In 2000 bracht Philips de eerste dvd-recorder met schrijfbare dvd+r en herschrijfbare dvd+rw op de markt voor het opslaan van video-, audio- en tekst- bestanden. In het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw kwam er een hausse aan filmtitels, documentaires, concerten en televisie- series op dvd-schijf op de markt.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Internet Domeinregistratie Nederland

In 1996 wordt de Stichting Internet Domein- registratie Nederland (SIDN) opgericht.

De Stichting Internet Domeinregistratie Neder- land (SIDN) werd in 1996 opgericht door internetpionier Piet Beertema van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), Boudewijn Nederkoorn van SURFnet en Ted Lindgreen van NLnet. Tot aan de oprichting van SIDN werd het zogeheten topleveldomein .nl dat in 1986 was toegekend persoonlijk beheerd door Piet Beer- tema van het CWI. SIDN is verantwoordelijk voor het stabiel functioneren en de ontwikkeling van het .nl-domein op het internet. SIDN beheert meer dan drie miljoen .nl-domeinnamen voor wie dagelijks zo'n driekwart miljard zoek- opdrachten succesvol worden afgehandeld.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

Kijken: Polderpionier Piet Beertema >

 

Vredesakkoord in Tsjetsjenië

In november 1996 trek het Russische leger zich terug uit Tsjetsjenië waardoor er een einde komt aan de Eerste Tsjetsjeense oorlog (1994-1996).

Tsjetsjenië is een autonome republiek en maakt deel uit van de Russische Federatie (Rusland). Op 11 december 1994 viel Rusland Tsjetsjenië binnen als reactie op de onafhankelijkheidsver- klaring van president Doedajev (1944-1996), maar stuitte op zware tegenstand omdat de onderling rivaliserende rebellengroepen zich aaneensloten in hun strijd tegen Rusland. In de periode tussen 1994 en 1996 werd Rusland door ondermeer de rebellengroepen van Aslan Ma- schadov (1951-2005) en Sjamil Basajev (1965-2006) met guerrilla-acties en terroristische aan- slagen op eigen grondgebied bestreden.

In augustus 1996 lukte het de Tsjetsjeense re- bellen om de hoofdstad Grozny te heroveren waarna president Boris Jeltsin (1931-2007) van Rusland besloot tot vredesonderhandelingen. De Russische generaal Lebed (1950-2002) sloot een vredesakkoord met de stafchef van de rebellen Maschadov en in november 1996 trokken de Russen zich terug uit Tsjetsjenië waardoor er een einde kwam aan de Eerste Tsjetsjeense oorlog (1994-1996) die aan tienduizenden burgers en militairen het leven had gekost. In het vredesakkoord werd de beslissing over de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië uitgesteld tot 31 december 2001. Tot die tijd zou het land deel uit blijven maken van de Russische Federatie.

Tijdens de presidentsverkiezingen van 1997 versloeg voormalig rebellenleider Aslan Mascha- dov de rebellenleider Sjamil Basajev die voor- stander was van het vestigen van een streng islamitische regime in Tsjetsjenië. Het lukte de gematigde Maschadov niet, ondanks het invoe- ren van de Islamitische wetgeving Sharia, om stabiliteit in de regio te brengen en de veel radicale Basajev werd steeds meer een tegen- stander van het beleid van Maschadov.

Wiki: Tsjetsjenië >
Wiki: Aslan Maschadov >
Wiki: Sjamil Basajev >

Drie kameraden

Een schokkend, soms hilarisch maar vooral ontroerend verslag van het leven van drie vrienden in Tsjetsjenië bij oorlog en vrede. Vóór de oorlog verschilde hun leven weinig van dat van hier: ze droegen moderne kleren, luisterden naar The Beatles en Led Zeppelin en gingen uit in bruisend Grozny. Vanaf de bombardementen op Grozny eind 1994 veranderde alles. Regie Masja Novikova, 2006.

Kijken: Drie kameraden, deel 1 >
Kijken: Drie kameraden, deel 2 >

 

EK Engeland 1996

In 1996 wordt Duitsland in Engeland Europees kampioen voetbal door in de finale Tsjechië met 2-1 te verslaan.

Nederland werd in de kwartfinale door Frankrijk uitgeschakeld.

Kijken: De aanloop naar het EK van 1995 >

 

De jaren negentig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1996 >

Kijken: De jaren negentig special >

Nederland in de jaren negentig >

 

Heer ontferm u over ons

Heer ontferm u over ons is een portret van de bewoners van bejaardenoord 'De Beyart' in Maastricht. In hun laatste levensfase wonen hier de broeders van Maastricht, voorheen actief in het onderwijs. Zij worden er vergezeld door Zusters Karmelietessen die hun leven in stilte en gebed hebben doorbracht. Maarten Schmidt en Thomas Doebbele spreken er met de bewoners over. VPRO, uitzending 1996.

Kijken: Heer ontferm u over ons >

 

Het weer in 1996

De winter van 1995/1996 is met een gemiddelde temperatuur van -0.1 °C koud en staat op de 12e plaats van koude winters sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901.

KNMI >

 

Parlement & Politiek

In 1996 regeert het eerste paarse Kabinet-Kok (1994-1998)

Het Kabinet-Kok I bestond uit ministers van de PvdA (Partij van de Arbeid), D66 (Democraten '66) en de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en De- mocratie). Minister-president Kok (1938) kwam uit de PvdA.

Parlement: Kabinet-Kok I (1994-1998) >
Parlement: Periode paars (1994-2002) >

Kijken: De formatie van Paars I >
Kijken: De strijd van Wim Kok 1 >
Kijken: De strijd van Wim Kok 2 >

 

Herculesramp Eindhoven

Op 15 juli 1996 stort een Hercules transport- vliegtuig, met  eenenveertig passagiers van de Fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht aan boord, neer op het militaire vliegveld Welschap bij Eindhoven. Vierendertig leden van het muziekkorps komen bij de crash om het leven.

Kijken: Reconstructie van de Herculesramp >
Kijken: Nicole overleefde de Herculesramp >

IRT-Affaire

Op 01 februari 2006 wordt het eindrapport van de Parlementaire enquête opsporingsmethoden, IRT (1994-1996) gepresenteerd.

De parlementaire enquêtecommissie onder lei- ding van Maarten van Traa van de PvdA (Partij van de Arbeid) onderzocht de werkwijze en het functioneren van het Interregionaal Recherche- team (IRT) dat ingesteld was door het Ministerie van Justitie ter bestrijding van zware misdaad zoals het grootschalig invoeren van drugs. Met medeweten van de ministers Ed van Thijn (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Hirsch Ballin (CDA) van justitie smokkelde het IRT drugs Nederland binnen met als doel om drugsbendes te ontmaskeren. In 1993 hief de leiding van de Amsterdamse politie het IRT op vanwege con- flicten over de gebruikte opsporingsmethoden.

Op 7 april 1994 werd de motie-Dijkstal aan- genomen om een onderzoek in te stellen naar de handel en wandel van het IRT. De demis- sionaire ministers Van Thijn en Hirsch Ballin traden af nog voordat de commissie met haar werk begonnen was.

Parlement: Parlementaire Enquête IRT >

 

Onverwacht einde van de dienstplicht

Op 30 januari 1996 maakt staatssecretaris van Defensie Jan Gmelich Meyling onverwacht bekend dat de lichting van 29 januari 1996 de laatste groep dienstplichtige militairen is geweest.

In 1993 besloot de Nederlandse regering om de militaire diensplicht in Nederland af te schaffen en over te gaan tot een beroepsleger. De verwachting was dat deze operatie in 1998 afgerond zou zijn, maar de omvorming van het leger werd twee jaar eerder afgerond dan gepland.

Koninklijke Landmacht >

Kijken: Voorgoed ongeschikt >

 

BSE-crisis

In april 1996 besluit minister Van Aartsen van Landbouw en Visserij om alle Britse runderen op Nederlandse bodem te laten vernietigen om consumptie van vlees dat besmet is met de gekkekoeienziekte te voorkomen.

De aanleiding tot deze drastische maatregel was dat er in Groot-Brittannië tien mensen overleden waren aan de ziekte van Creutzfeldt-Jacob, een zeldzame hersenaandoening die vermoedelijk ontstaat na het consumeren van vlees van runderen die lijden aan de runderziekte BSE (Bovine spongiforme encephalopathie) die ook wel ‘gekkekoeienziekte' wordt genoemd vanwe- ge de gedragsverandering en bewegingsstoor- nissen bij besmette dieren.

Wiki: BSE >

 

Olympische zomerspelen Atlanta 1996De Olympische Zomerspelen van 1996 vinden plaats in Atlanta, Verenigde Staten.

Bart Brentjens (mountainbike) en de Neder- landse herenploegen: volleybal, hockey en roei- en (Holland acht) wonnen een gouden medaille.

NOC*NSF - Atlanta 1996 >
Internationaal Olympisch Comité >

 

Juventus wint de Champions League

In 1996 wint Juventus de UEFA Champions League door in de finale Ajax te verslaan.

Na de reguliere speeltijd inclusief verlenging was de stand 1-1. Juventus won na het beter nemen van strafschoppen. In 2013 zeggen Giuseppe d'Onofrio en Allessandro Donati, twee erkende Italiaanse wetenschappers op het terrein van dopinggebruik, dat een aantal spelers van Juventus in 1996 doping hebben gebruikt.

UEFA History >

Kijken: Bloedverraad in de CL-finale >

 

Dutroux gearresteerd

Op 14 augustus 1996 wordt de Belg Marc Dutroux (1956) gearresteerd op verdenking van ontvoering en seksueel misbruik van minder- jarige meisjes.

De volgende dag werden de meisjes Sabine en Laetitia levend aangetroffen in een geluiddichte kelder in een huis van Dutroux in Marcinelle. In een andere woning van Dutroux in Sars-La-Buisiere werden de lichamen geborgen van Julie en Melissa en het lichaam van Bernard Wein- stein, een medeplichtige van Dutroux. In sep- tember werden de lichamen van de ontvoerde An en Eefje gevonden in Jumet.

Op 22 Juni 2004 werd Marc Dutroux tot 30 jaar cel plus 10 jaar ter beschikking stelling van de regering veroordeeld. Twee medeplichtigen: de ex-vrouw van Dutroux Michelle Martin en Michel Lelièvre kregen respectievelijk 30 jaar en 25 jaar cel opgelegd. Een derde verdachte Michel Nihoul werd vrijgesproken aan medeplichtigheid van ontvoering, verkrachting en moord op de minderjarige meisjes.

Wiki: De zaak Dutroux >

Kijken: De zaak Dutroux (Netwerk, 2010) >

Taliban grijpen de macht in Afghanistan

Op 27 september 1996 veroveren de Taliban in Afghanistan de hoofdstad Kabul waarna ze een streng islamitische regime in het land vestigen onder leiding van Mullah Omar (1959).

Sinds de val van het communistische bewind in april 1992 werd Afghanistan gecontroleerd door verschillende islamitische verzetsbewegingen (mujahedin) die allemaal een stukje van Afgha- nistan controleerden. In 1994 kwam de religi- euze groepering Taliban opzetten die steeds meer gebied in Afghanistan veroverde en in 1996 de macht overnam. Na de inname van de hoofdstad Kabul werden ex-president van Af- ghanistan Muhammad Nadjiboellah (1947-1996), die zich vanaf 1992 schuilhield in een gebouwen- complex van de Verenigde Naties, gevangen- genomen, gemarteld en geëxecuteerd.

Wiki: Afghanistan >
Wiki: Taliban >

Kijken: Achter het masker van de Taliban >

 

Dakotaramp

Op 25 september 1996 stort een DC-3 (Dakota) van de Dutch Dakota Association neer op een zandplaat in de Waddenzee.

Alle 32 inzittenden, waaronder 23 brug- en sluiswachters van de Provincie Noord-Holland die op een bedrijfsuitje waren, kwamen bij deze ramp om het leven. Nader onderzoek wees uit dat een defecte oliepomp de oorzaak van het ongeluk was.

Kijken: De tranen van... De Dakota >

 

Fokker failliet

Op 15 maart 1996 gaat de Nederlandse vlieg- tuigfabriek Fokker failliet.

Met het faillissement van Fokker kwam er een einde aan de vliegtuigindustrie in Nederland. Fokker werd in 1919 opgericht door vliegtuig- pionier Anthony Fokker (1890-1939).

Wiki: Fokker >

Kijken: Fokker >

 

Winkels langer open

Op 01 juni 1996 wordt de nieuwe winkeltijden- wet van kracht waardoor winkels in Nederland open mogen zijn tussen zes uur ‘s ochtends en tien uur 's avonds en twaalf keer per jaar op zondag.

VNG: Winkeltijdenwet >

 

Doorbraak digitale fotografie

Vanaf de tweede helft van de jaren negentig komen de eerste betaalbare, digitale fotocame- ra's op de consumentenmarkt.

Vanaf 1990 kwamen de eerste professionele digitale fotocamera's voor beroepsfotografen op de markt, maar pas vanaf 1996, twintig jaar na de eerste experimenten met een digitale camera door Steven Sasson in het laboratorium van het Amerikaanse Eastman Kodak Company, kwa- men de eerste compacte digitale fotocamera's als massaproduct op de consumentenmarkt. De PowerShot 600, de eerste digitale camera die Canon in 1996 op de consumentenmarkt bracht, beschikte over een maximum resolutie van 832 x 608 pixels of 0,5 megapixels. In 2004 was 90% van alle verkochte camera's in Nederland digitaal.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Het Haagse hoofdpijndossier

Als in 1996 de partij van Desi Bouterse in Suriname de verkiezingen wint, loopt er in Nederland al een paar jaar een strafrechtelijk onderzoek naar zijn betrokkenheid bij drugssmokkel. De toenmalige hoogste baas van het openbaar ministerie, Arthur Docters van Leeuwen, was klaar voor aanhouding en vervolging van Bouterse toen die in Brazilië werd gesignaleerd. Maar Den Haag durfde het uiteindelijk niet aan en liet hem ontglippen. Andere Tijden, VPRO/NTR uitzending 19 mei 2012.

Kijken: Het Haagse hoofdpijn dossier >

 

Tour de France 1996

In 1996 wint de Deen Bjarne Riis de Tour de France. Jeroen Blijlevens, Michael Boogerd en Bart Voskamp winnen een etappe.

Op 25 mei 2007 maakte Bjarne Riis tijdens een persbijeenkomst in het Deense Lyngby bekend dat hij tijdens de ronde van 1996 het verboden middel EPO heeft gebruikt. De directie van de tour schrapte Riis uit de lijst van winnaars, maar de internationale organisatie UCI kon hem de zege niet afnemen om dat het dopingmisbruik verjaard was.

Wiki: Tour de France >

 

Eredivisie Voetbal

In 1996 wordt Ajax landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1996

 

Muziekkeuze van 1996 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

16 Horsepower - Black Soul Choir
B.B. King & Joe Louis Walker - T-Bone Shuffle
Beck - Devil's Haircut
Beck - Where It's At x
Belle & Sebastian - Like Dylan In The Movies x
Belle & Sebastian - The State I Am In
Blackstreet - Fix
Blackstreet - No Diggity x
Butthole Surfers - Pepper
Cake - The Distance x
dEUS - Little Arithmetic's x
DJ Shadow - Midnight In a Perfect World
DJ Shadow - Stem Long Stem
Eric Clapton - Change The World
Fugees - Ready Or Not x
Fun Lovin' Criminals - Scooby Snacks
Jamiroquai - Travelling Without Moving
Johnny Lang - Lie To Me x
K's Choice - Not An Addict
Kula Shaker - Tattva
Marilin Manson - The Beautifull People
Nada Surf - Popular
R.E.M. - E-bow The Letter
Suede - Trash
The Chemical Brothers - Setting Sun
The Prodigy - Breathe x
Tool - Aenima
Tool - Stinkfist
Tracy Bonham - Mother Mother
Urban Dance Squad - Good Grief (NL)
Weezer - Across The Sea
Weezer - Pink Triangle
Wilco - Say You Miss Me

Nederlandstalig:

Raymond van het Groenewoud - Twee meisjes (B) x

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

 

Albumkeuze van 1996 (alfabetisch)

16 Horsepower - Sackcloth 'n' Ashes
Beck - Odelay:Belle And Sebastian - If You're Feeling Sinister
Belle And Sebastian - Tigermilk
Blackstreet - Another Level
Cake - Fashion Nugget
Counting Crows - Recovering The Satellites
dEUS - In A Bar Under The Sea
DJ Shadow - Endtroducing
Fugees - The Score
Fun Lovin' Criminals - Come Find Yourself
Jamiroquai - Travelling without Moving
Jonny Lang - Lie to Me
K's Choice - Paradise in Me
Kula Shaker - K
Nada Surf - High/Low
R.E.M. - New Adventures in Hi-Fi
Suede - Coming Up
Tool - Ænima
Tracy Bonham - The Burdens of Being Upright
Urban Dance Squad - Planet Ultra
Weezer - Pinkerton
Wilco - Being There

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 1996 (alfabetisch)

Captain Jack - Captain Jack
Captain Jack - Drill Instructor
Fluitsma & Van Tijn - 15 miljoen mensen
Guus Meeuwis & Vagant - Per spoor (kedeng kedeng)
Hakkühbar - Gabbertje
Kelly Family - I Can't Help Myself
Los del Rio - Macarena
Luniz - I Got 5 On It
No Doubt - Don't Speak
Party Animals - Aquarius
Party Animals - Hava Naquila
Party Animals - Have You Ever Been Mellow
Spice Girls - Wannabe
Rob de Nijs - Banger hart
The Fugees - Killing Me Softly

 

Film in 1996

 

Filmkeuze van 1996 (alfabetisch)

Brassed off - Mark Herman >
Breaking the Waves - Lars von Trier >
Matilda - Danny DeVito >
Mission Impossible - Brian De Palma >
The English Patient - Anthony Minghella >
Trainspotting - Danny Boyle >