Donald Judd


Naamloos 1969, koper

Op 02 februari 1994 is de Amerikaanse kunste- naar Donald Judd (1928-1994) overleden.

Donald Judd werkte vanaf de jaren zestig in New York aan minimalistische, abstracte sculpturen van koper, geanodiseerd aluminium en hout. Het ging Judd vooral om de puurheid van vorm, kleur en ervaring van het beeld in de ruimte. Judd noemde zijn werk: ‘de eenvoudige expres- sie van complexe gedachten'.

Wiki: Donald Judd >

The Chinati Foundation is een museum voor moderne kunst geïnspireerd op de ideeën van haar oprichter Donald Judd.

Chinati Foundation (Engelstalig) >
Judd Foundation (Engelstalig) >

PlayStation

In 1994 brengt de Japanse elektronicafabrikant Sony in Japan de 32-bitsspelcomputer PlaySta- tion op de consumentenmarkt.

De spelcomputer PlayStation die uitgerust was met een cd-romspeler werd in 1995 op de Euro- pese markt gebracht. PlayStation met speltitels als Twisted Metal, Battle Arena Toshinden en Ridge Racer werd met meer dan honderd miljoen exemplaren een van de beste verkochte spelcomputers aller tijden. PlayStation werd in 2000 opgevolgd door het nog succesvollere PlayStation 2.

Eerste Tsjetsjeense oorlog (1994-1996)

In november 1991 roept president Doedajev (1944-1996) van Tsjetsjenië eenzijdig de onaf- hankelijkheid uit.

Rusland riep de noodtoestand uit en probeerde het sterk verdeelde land van binnenuit te ont- wrichten ondermeer door het leveren van geld en wapens aan de oppositie, maar dit had niet het gewenste effect. In 1994 escaleerden de gewapende conflicten tussen de regerings- troepen en de oppositie waarop president Boris Jeltsin (1931-2007) van Rusland besloot om militair in te grijpen. Op 11 december 1994 viel Rusland Tsjetsjenië binnen, maar stuitte op zware tegenstand omdat de onderling rivalise- rende rebellengroepen zich aaneensloten in hun strijd tegen Rusland en het lukte het Rusland niet om Tsjetsjenië onder controle te krijgen.

Wiki: Tsjetsjenië >

 

Kanaaltunnel geopend

Op 6 mei 1994 wordt de Eurotunnel, een zeven- endertig kilometer lange spoortunnel die veertig meter onder Het Kanaal is aangelegd, geopend. De spoortunnel verbindt het Franse Calais met het Engelse Folkestone.

Wiki: Kanaaltunnel >
Eurotunnel >

 

Goedkoop genaaid

Het is een booming bedrijfstak begin jaren negentig. Turkse naaiateliers die razendsnel kunnen inspelen op het veranderende modebeeld. Vandaag genaaid, morgen in de winkel. Ze werken voor bedrijven als C&A, M&S, Vroom en Dreesmann, die overigens hardnekkig ontkennen dat ze zaken doen met deze bedrijfjes. Vaak zijn het illegalen die voor een miezerig loontje tussen de 12 en 24 uur achter de naaimachine zitten. Andere tijden. VPRO/NTR, uitzending 15 oktober 2011.

Kijken: Goedkoop genaaid >

 

Tour de France 1994

In 1994 wint de Spanjaard Miguel Indurain voor vierde achtereenvolgende keer de Tour de France. Jean-Paul van Poppel wint een etappe.

Wiki: Tour de France >

 

Eredivisie Voetbal

In 1994 wordt Ajax landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

De jaren negentig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1994 >

Kijken: De jaren negentig special >

Nederland in de jaren negentig >

 

Het weer in 1994

De zomer van 1994 is warm en staat met een gemiddelde temperatuur van 18.0 °C op de achtste plaats van warme zomers sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901.

De winter van 1993/1994 was bijzonder nat en staat met 297.6 millimeter neerslag op de zesde plaats van natste winters sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901.

KNMI >

 

Parlement & Politiek

Op 03 mei 1994 worden er Tweede Kamer- verkiezingen gehouden.

De grote verliezers van deze verkiezingen wa- ren het CDA (Christen Democratisch Appèl) en de PvdA (Partij van de Arbeid) met respec- tievelijk twintig en twaalf zetels. De winnaars waren D66 (Democraten '66) en de VVD (Volks- partij voor Vrijheid en Democratie) met respec- tievelijk twaalf en negen zetels. Het AOV (Algemeen Ouderen Verbond)  was een nieuw- komer in het Parlement  met maar liefst zes zetels.

Op 22 augustus 1994 werd het eerste paarse Kabinet-Kok (1994-1998) beëdigd dat bestond uit ministers van de PvdA, D66 en de VVD. Minister-president Kok (1938) kwam uit de PvdA.

Parlement: De verkiezingen van 1994 >
Parlement: Kabinet-Kok I (1994-1998) >
Parlement: Periode paars (1994-2002) >

Kijken: Verkiezingsdebat 1994 >
Kijken: De grijze revolutie >
Kijken: De formatie van Paars I >
Kijken: CDA wil AOW bevriezen >

Kijken: De strijd van Wim Kok 1 >
Kijken: De strijd van Wim Kok 2 >

 

Jan Schoonhoven


Jan Schoonhoven R69-19 1969

Op 31 juli 1994 is de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven (1914-1994) overleden.

Jan Schoonhoven maakte ondermeer schilde- rijen van papier, karton en papier-maché die hij afwerkte met een witte laklaag. De kunst van Jan Schoonhoven is verwant met de groep Zero, een Duitse kunstenaarsgroep die van 1958 tot 1967 brak met traditionele kunstvormen. Kunstenaars binnen deze groep zochten door middel van minimalistische, geometrische kunst en met een voorliefde voor de kleur wit naar een verstilde kunst waarbij de subjectiviteit van de kunstenaar uitgesloten werd. Een verwante groep in Nederland was de Nulgroep (1961-1965) met de kunstenaars Henk Peters, Jan Hendrikse, Armando en Jan Schoonhoven.

Citaten van Jan Schoonhoven >

 

WK Voetbal VS 1994

In 1994 wordt Brazilië in de Verenigde Staten wereldkampioen voetballen door in de finale Italië te verslaan.

Nederland werd in de kwartfinale door Brazilië uitgeschakeld.

FIFA: World Cup (Engelstalig) >

Kijken: Nederland - Brazilië >
Kijken: Kuifje in Afrika >

 

Nieuwe cyclus Olympische Spelen

Vanaf 1994 worden er om de twee jaar of Olym- pische zomer- of winterspelen gehouden te be- ginnen met de Olympische winterspelen in 1994.

Tot en met 1992 worden de Olympische zomer- en winterspelen om de vier jaar in een en het- zelfde jaar georganiseerd.

Internationaal Olympisch Comité >

 

Olympische Winterspelen Lillehammer 1994De Olympische Winterspelen van 1994 vinden plaats in Lillehammer, Noorwegen.

 

 

 

Genocide in Rwanda

Op 06 april 1994 wordt Hutu-president Habyari- mana (1936-1994) van Rwanda vermoord.

De bevolking van de voormalige Belgische kolo- nie Rwanda in Afrika bestaat voornamelijk uit de etnische groepen Hutu's en Tutsi's waarvan de Hutu's een meerderheid vormen. In 1993 sloot president Habyarimana onder internationale druk een vredesakkoord dat moest leiden tot een coalitieregering van Hutu's en Tutsi's. Een Hutu-meerderheid zag het echter niet zitten om samen met een minderheidsgroep te moeten regeren en dit was de aanleiding voor radicale Hutu's om Habyarimana te vermoorden. Het voornamelijk uit Hutu's bestaande Rwandese leger begon vervolgens met het systematisch vermoorden van Tutsi's en gematigde Hutu's waarbij honderdduizenden mensen met mache- tes worden afgemaakt. In het hele land sloegen Tutsi's en gematigde Hutu's op de vlucht voor Hutu-milities.

Als tegenreactie begon het Rwandees Patriot- tisch Front (RPF), dat voornamelijk bestond uit Tutsi's, aan een opmars in Rwanda. In juli 1994 viel de hoofdstad Kigali en was de verovering van Rwanda een feit. Uit angst voor represailles van het RPF sloegen Hutu's massaal op de vlucht waardoor er in de buurlanden Zaïre (nu Demo- cratische Republiek Congo), Tanzania en Burun- di in de zomer van 1994 enorme vluchtelingen- kampen ontstonden. Generaal Paul Kagame (1957), bevelhebber van het RPF, installeerde Pasteur Bizimungu (1950) als president van Rwanda. Gedurende de regering van Bizi- mungu hield het geweld tussen Hutu's en Tutsi's echter aan waardoor Bizimungu in 2000 door Kagame werd afgezet die vervolgens zelf president werd. In 2003 werden er voor de eer- ste keer sinds de genocide verkiezingen gehou- den in Rwanda.

Herman van Gelderen van actualiteitenrubriek Netwerk maakte in 2004 een indringende repor- tage over een Hutu-man die in 1994 onder druk van Hutu-milities zijn eigen Tusi-vrouw moest vermoorden.

Wiki: Rwanda >
Wiki: Rwandese genocide >

Kijken: Rwanda, VPRO 1995 >
Kijken: Rwanda, het beloofde land (2002) >Kijken: Rwanda (Andere Tijden 2004) >
Kijken: Rwanda Princess (2010) >
Kijken: FC Rwanda (2014) >

 

Zuid-Afrika krijgt eerste zwarte president

Op 10 mei 1994 wordt Nelson Mandela (1918-2013) in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria beëdigd als de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

In april 1994 vonden er voor de eerste keer parlementsverkiezingen in Zuid-Afrika plaats waarbij blanken, zwarten en kleurlingen op basis van gelijkheid konden stemmen. Het African National Congress (ANC) van de zwarte leider Nelson Mandela won de verkiezingen met ruime meerderheid. De blanke Nationale Partij van president De Klerk (1936) werd tweede en de Inkatha-partij derde. Als gevolg van deze uitslag werd Nelson Mandela de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

In 1993 wonnen Nelson Mandela en president De Klerk samen de Nobelprijs voor de vrede voor hun inspanningen om op vreedzame wijze het apartheidsregime te ontmantelen en het leggen van een nieuw fundament voor een democra- tisch Zuid-Afrika.

Wiki: Zuid-Afrika >
Wiki: Nelson Mandela >
Wiki: Apartheid >
Laureaten Nobelprijs 1993 >

Kijken: Vastberaden strijders (2010) >
Kijken: The Making of Nelson Mandela >
Kijken: De magie van Mandela (2011) >

 

John Lautner


Elrod House, 1968

Op 24 oktober 1994 is de Amerikaanse architect John Lautner overleden.

De architectuur van John Lautner (1911-1994) wordt gekenmerkt door het integreren van architectuur in de natuurlijke omgeving. Het Elrod House werd in 1971 als decor gebruikt in de James Bondfilm Dimonds are Forever.

Wiki: John Lautner >
John Lautner >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1994

 

Muziekkeuze van 1994 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Beck - Loser x
Beck - Pay No Mind (Snoozer)
Blur - Girls & Boys x
Blur - Park Life
Buffalo Tom - I'm Allowed
dEUS - Hotellounge x
Buffalo Tom - I'm Allowed
Bush - Glycerine x
dEUS - Hotellounge x
dEUS - Suds & Soda
Eric Clapton - Blues Before Sunrise
Eric Clapton - Motherless Child
Green Day - In the End x
Green Day - Longview
Jeff Buckley - Hallelujah x
Jeff Buckley - Last Goodbye x
Johnny Cash - Bird on a Wire x
Johnny Cash - Thirteen x
Live - I Alone
Morrisey - Now My Heart Is Full x
Morrisey - Why Don't You Find Out For Yourself
Morrissey - Speedway
Nick Cave & The Bad Seeds - Red Right Hand x
Oasis - Live Forever x
Oasis - Supersonic x
Oasis - Whatever
Pavement - Cut Your Hair
Portishead - Glory Box x
Portishead - Sour Times
Pulp - Do You Remember The First Time x
R.E.M. - Bang And Blame
Rollins Band - Liar
Soundgarden- Black Hole Sun x
The Offspring - Come Out And Play x
The Offspring - Selfesteem
The Prodigy - No Good (Start The Dance) x
The Prodigy - Voodoo People
The Rolling Stones - Love Is Strong x
The Rolling Stones - Out Of Tears
U2 - Stay (Far Away, So Close)
Urban Dance Squad - Candy Strip Exp (NL)
Urban Dance Squad - Demagogue (NL) x

Nederlandstalig:

De Dijk - Als ze er niet is

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

 

Albumkeuze van 1994 (alfabetisch)

Beastie Boys - Ill Communication
Beck - Mellow Gold
Blur - Park life:Bush - Sixteen Stone
dEUS - Worst Case Scenario
Eric Clapton - From The Cradle
Green Day - Dookie
Jeff Buckley - Grace
Johnny Cash - American Recordings
Live - Throwing Copper
Morrissey - Vauxhall and I
Nick Cave & The Bad Seeds - Let Love In
Nirvana - MTV Unplugged in New York
Oasis - Definitely Maybe
Pavement - Crooked Rain, Crooked Rain
Portishead - Dummy
R.E.M. - Monster
Rollins Band - Weight
Soundgarden - Superunknown
The Cranberries - No Need To Argue
The Offspring - Smash
The Prodigy - Music for the Jilted Generation
The Rolling Stones - Voodoo Lounge
U2 - Zooropa

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 1994 (alfabetisch)

2 brothers on the 4th floor - Dreams (will come alive)
2 Unlimited - The Real Thing
All-4-One - I Swear
Cappella - Move On Baby
Hermes House Band - I Will Survive
Johan & de Groothandel - As Dick me hullep nodig heb
Marco Borsato - Dromen zijn bedrog
Marco Borsato - Waarom nou jij?
Mariah Carey - Without You
Prince - The Most Beautiful Girl In The World
Rednex - Cotton Eye Joe
Reel 2 Real - I Like To Move It
Wet Wet Wet - Love Is All Around

 

Film in 1994

 

Filmkeuze van 1994 (alfabetisch)

Africa: The Serengeti - George Casey >
Burnt by the Sun - Nikita Mikhalkov >
Forrest Gump - Robert Zemeckis >
Four Weddings and a Funeral - Mike Newell >
Pulp Fiction - Quentin Tarantino >
Speed - Jan De Bont >
The Lion King - Disney Studio >
The Mask - Chuck Russell >
The Shawshank Redemption - Frank Darabont >