Stari Most verwoest


Stari Most voor de verwoesting.

Op 09 november 1993 wordt de historische brug Stari Most (oude brug) over de rivier de Neretva in Mostar, Bosnië-Herzegovina door Kroatische milities beschoten en verwoest.

Toen de Bosnische oorlog in 1992 uitbrak stre- den Bosnische Kroaten en Bosniakken (soenni- tische moslims) tegen Bosnische Serviërs. In juni 1992 werd het conflict nog ingewikkelder omdat er ook een oorlog uitbrak tussen Bos- niakken en Bosnische Kroaten die streefden naar een zelfstandige Kroatische Republiek Herceg-Bosna met Mostar als hoofdstad. In Mos- tar vonden heftige gevechten plaats tussen Kroaten en Bosniakken waarbij de historische brug Stari Most door Kroatische milities werd beschoten en verwoest. Na bemiddeling door de Kroatische president Franjo Tudjman (1922-1999) werd op 18 maart 1994 in Washington de Kroatisch-Bosniakse oorlog beëindigd en werd er een overeenkomst gesloten waarbij de Fede- ratie van Bosnië-Herzegovina tot stand kwam.

Wiki: Bosnische burgeroorlog >
Wiki: Stari Most >

Kijken: De vernietiging van Stari Most >

 

De eerste webcam

In 1993 wordt voor de eerste keer een webcam, met zwart-witbeelden van de ‘Trojan Room Coffee Pot', aan het internet gekoppeld.

In 1991 werkten Quentin Stafford-Fraser en Paul Jardetzky, twee wetenschappers van het compu- terlaboratorium ‘The Trojan room' van de universiteit Cambridge in Groot-Brittannië, een idee uit om het koffiezetapparaat dat in ‘The Trojan Room' gebruikt werd met behulp van een kleine videocamera aan het interne computer- netwerk te koppelen zodat mensen die op andere verdiepingen werkten op een klein ven- ster op hun computerscherm konden zien of er nog voldoende koffie in de pot zat. Xcoffee , zoals het project heette, kreeg in 1993 een nieuwe impuls toen Daniel Gordon en Martyn Johnson nieuwe software schreven en de camera die op de koffiepot was gericht aan het internet koppelde waadoor iedereen met een internetaansluiting naar de eerste zwart-witbeelden van een webcam kon kijken die om de drie minuten werden ververst. Op woensdag 22 augustus 2001 was de koffiepot, die in de voorgaande jaren door miljoenen mensen werd bekeken, voor de laatste keer te zien.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

De eerste webbrowser

In 1993 komt de eerste commerciële webbrow- ser Mosaic op de markt.

De webbrowser Mosaic werd ontworpen door Eric Bina and Marc Andreessen van het Amerikaanse National Center for Supercompu- ting Applications (NCSA), een onderzoeks- instituut van de Universititeit van Illinois in de Verenigde Staten. Mosaic, waarmee ook afbeeldingen aan de tekst konden worden toegevoegd, stond aan de basis van de web- browser Netscape Navigator die in 1994 op de markt kwam.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Windows NT

In 1993 brengt het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft het 32-bitsbesturingssysteem Windows NT 3.1 op de markt.

Windows NT 3.1, waarin NT staat voor New Technology, werd ontwikkeld voor de professio- nele markt en was het eerste besturingsysteem van Microsoft dat niet op MS-DOS was geba- seerd zoals de Windows-versies van Microsoft voor de particulier markt. Pas in 2001 met de release van Windows NT 5.1 werd het op dezelfde New Techology draaiende Windows XP uitgebracht voor de particuliere markt.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Een musical-avontuur op Broadway

De musical Cyrano trekt begin jaren negentig volle zalen. Het Nederlandse publiek is dol enthousiast. En dan waagt Joop v.d. Ende de grote sprong; hij huurt een theater op Broadway en brengt daar de musical uit. Maar de Amerikanen blijken minder gecharmeerd van dit product van Nederlandse bodem. Andere Tijden, VPRO, NTR, uitzending 5 januari 2014.

Kijken: Van den Ende op Broadway >

 

Eredivisie Voetbal

In 1993 wordt Feyenoord landskampioen voet- bal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

 

De jaren negentig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1993 >

Kijken: De jaren negentig special >

Nederland in de jaren negentig >

 

Parlement & Politiek

In 1993 regeert het derde Kabinet-Lubbers (1989-1994).

Het Kabinet-Lubbers III bestond uit ministers van het CDA (Christen Democratisch Appèl) en de PvdA (Partij van de Arbeid). Minister-presi- dent Lubbers (1939) kwam uit het CDA.

Parlement: Kabinet-Lubbers III (1989-1994) >
Parlement: kabinetten-Lubbers (1982-1994) >

Kijken: Het geheim van Ruud Lubbers >

 

Evacuatie in Limburg

Rond de jaarwisseling van 1993-1994 treedt de rivier de Maas in de provincie Limburg op verschillende plaatsen buiten haar oevers.

Door langdurige regen in het bronnengebied van de rivier de Maas in Noord-Frankrijk en de Belgische Ardennen trad de rivier op verschil- lende plaatsen in de provincie Limburg buiten haar oevers waardoor duizenden mensen geëvacueerd moesten worden en grote mate- riële schade werd aangericht.

KNMI >
De Maaswerken >
Ruimte voor de rivier >

 

Internet toegankelijk voor publiek

Op 1 mei 1993 gaat de eerste publieke inter- netprovider van Nederland XS4ALL van start.

Tussen 1989 en 1993 leverde NLnet toegang tot het internet aan universiteiten en bedrijven, maar niet aan particulieren omdat daar geen markt voor zou zijn. Medewerkers van het computertijdschrift HackTic onderkenden als eersten een toenemende behoefte bij het publiek om gebruik van het internet te gaan maken. Op 1 mei 1993 startten de inter- netpioniers Rop Gonggrijp, Paul Jongsma, Felipe Rodriquez en Cor Bosman met XS4ALL, de eerste publieke internetprovider van Nederland dat in vijf jaar uitgroeide naar 40.0000 abonnees. Vanaf 1998 werd XS4ALL een zelf- standige dochteronderneming van KPN Telecom.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

UNPROFOR gaat moslimenclaves beschermen

Vanaf juni 1993 wordt de VN-vredesmacht United Nations Protection Force (UNPROFOR) ingezet voor het beschermen van moslimen- claves in Bosnisch Servisch gebied.

Op 08 juni 1992 werd het operatiegebied van UNPROFOR die sinds 21 maart 1992 actief was in Kroatië uitgebreid naar Bosnië-Herzegovina. Vanaf juni 1993 werd UNPROFOR ook ingezet voor het beschermen van ‘veilige gebieden' met een overwegend moslimbevolking die bedreigd werden door Bosnisch Servische legereenheden. De moslimenclaves: Bihac, Gorazde, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla en Zepa mochten volgens VN-resolutie 836 zo nodig met geweld worden verdedigd door de VN-militairen. Vanaf maart 1994 werd ‘Dutchbat', een Nederlandse eenheid van de luchtmobiele Brigade verantwoordelijk voor de bewaking van de moslimenclave Srebrenica.

Historische missies: UNPROFOR >

Kijken: Het uiteenvallen van Joegoslavië >

 

Bill Clinton nieuwe president van de VS

Op 20 januari 1993 wordt de democraat Bill Clinton (1946) geïnaugureerd als president (1993-2001) van de Verenigde Staten.

Tijdens de presidentsverkiezingen van novem- ber 1992 versloeg Clinton zijn republikeinse tegenkandidaat en zittend president George H.W. Bush (1924).

Wiki: Bill Clinton >

Witte Huis: Bill Clinton (Engelstalig) >

 

Oranjegekte in tennisland

Van 26 tot en met 28 maart 1993 beleeft het Nederlandse tennis zijn 'one weekend of fame': het Spaanse Davis Cup-team wordt op eigen bodem verslagen. Andere tijden Sport, NOS?NTR, uitzending 23-06-2013.

Kijken: Oranjegekte in tennisland >


 

 

 

 

Joegoslavië-Tribunaal opgericht

Op 25 mei 1993 gaat het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag van start.

Het door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ingestelde Joegoslavië-Tribunaal was het eerste internationale oorlogstribunaal na de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) en had als doel om misdaden tegen de menselijkheid, schending van de Verdragen van Genève, genocide en oorlogsmisdaden die vanaf 1991 in het voormalige Joegoslavië plaatsvonden op te sporen en de verantwoordelijken te berechten.

Joegoslavië-Tribunaal (Engelstalig) >

Kijken: Het uiteenvallen van Joegoslavië >

 

Oslo-akkoorden getekend


Rabin, Clinton en Arrafat

Op 13 september 1993 wordt in Washington een vredesakkoord getekend (vergezeld van een weifelende handdruk) tussen de Israëlische premier Yitzhak Rabin (1922-1995) en PLO-leider Yasser Arafat (1929-2004).

Het vredesakkoord was tot stand gekomen na geheime ontmoetingen van Israëlische en Pales- tijnse onderhandelaars in de Noorse hoofdstad Oslo. In de Oslo-akkoorden werd de staat Israël door de PLO (Palestine Liberation Organization) erkent en Israël erkende de PLO als legitieme vertegenwoordiger van het Palestijnse volk die beperkt zelfbestuur zouden krijgen in de Gaza- strook en de Westelijke Jordaanoever.

In 1994 kregen Yasser Arafat, Shimon Peres (1923) en Yitzhak Rabin de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt voor hun inspanningen in het tot stand komen van de Oslo-akkoorden.

Wiki: Oslo-akkoorden >

Kijken: Ondertekening Oslo-akkoorden >

De Palestijnse catastrofe van 1948

Khaled Mansour is kruidenier in een vluchtelingenkamp bij de stad Jenin, op de westelijke Jordaanoever. Mansour woont er sinds 1948, het jaar van ‘Al-Naqba’, oftewel de catastrofe zoals Palestijnen de eerste Arabisch-Israëlische oorlog noemen. Israëliërs noemen die oorlog ‘de onafhankelijkheidsoorlog’, de strijd waarin een kleine groep joodse kolonisten een enorme Arabische meerderheid weerstond en zo een joodse staat vestigde. Andere Tijden. VPRO/NTR, uitzending 17 juni 2013.

Kijken: De Palestijnse catastrofe van 1948 >

Kijken: Geschiedenis van de nederzettingen >

 

Tsjechië en Slowakije zelfstandig

Op 01 januari 1993 wordt Tsjecho-Slowakije opgesplitst in de staat Tsjechië met als hoofd- stad Praag en de staat Slowakije met als hoofdstad Bratislava.

Wiki: Tsjecho-Slowakije >
Wiki: Tsjechië >
Wiki: Slowakije >

Bom ontploft onder WTC

Op 26 februari 1993 vindt er een aanslag plaats op een van de tweelingtorens van het World Trade Center (WTC) in New York.

In de ondergrondse parkeergarage van de eerste kantoortoren van het WTC ontplofte een bestelwagen volgeladen met dynamiet. Er vielen zes slachtoffers en er werd een enorme mate- riële schade aangericht. De aanslag werd voorbereid door zes moslimextremisten waaronder Omar Abdel-Rahman (de blinde sjeik) (1938-2017).

Wiki: WTC aanslag 1993 >
Wiki: Omar Abdel-Rahman >

Kijken: Omar Abdel-Rahman overleden >

 

Tour de France 1993

In 1993 wint de Spanjaard Miguel Indurain voor derde achtereenvolgende keer de Tour de France.

Wiki: Tour de France >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1993

 

Muziekkeuze van 1993 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

BB King & Ruth Brown - You're The Boss
Björk - Human Behaviour x
Bjork - Venus As A Boy
Black Uhuru - Sponji Reggae x
Blur - For Tomorrow
Burning Spear - I Stand Strong
Depeche Mode - I Feel You x
Guru - No Time To Play x
John Hyatt - Perfectly Good Guitar x
Leftfield & John Lydon - Open Up
Lenny Kravitz - Are You Gonna Go My Way x
Liz Phair - Explain It To Me
Liz Phair - Strange Loop x
New Order - Regret x
Nirvana - All Apologies
Nirvana - Heart Shaped Box
P J Harvey - Rid Of Me
Paul Weller - Sunflower x
Pearl Jam - Go x
Radiohead - Creep x
Ray Charles - A Song For You
Soul Asylum - Runaway Train
Suede - Animal Nitrate
The Breeders - Cannonball
The Flaming Lips - She Don't Use Jelly
The Posies - Dream All Day x
The Smashing Pumpkins - Disarm x
The Smashing Pumpkins - Today
Van Morrison & John Lee Hooker - Wasted Years x

 

Albumkeuze van 1993 (alfabetisch)

B.B.King - Blues Summit
Björk - Debut
Black Uhuru - Liberation: The Island Anthology
Blur - Modern Life Is Rubbish
Buffalo Tom - Big Red Letter Day
Burning Spear - The World Should Know
Guru - Jazzmatazz, Vol. 1
John Hiatt - Perfectly Good Guitar
Lenny Kravitz - Are You Gonna Go My Way
Liz Phair - Exile in Guyville
New Order - Regret
Nirvana - In Utero
P. J. Harvey - Rid of Me
Paul Weller - Wild Wood
Pearl Jam - Vs
Radiohead - Pablo Honey:Soul Asylum - Grave Dancers Union
Suede - Suede
The Breeders - Last Splash
The Flaming Lips - Transmissions from the Satellite Heart
The Posies - Frosting On The Beater
The Smashing Pumpkins - Siamese Dream
Van Morrison - Too long In exile

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 1993 (alfabetisch)

2 Unlimited - No Limit
4 Non Blondes - What's Up
André van Duin - Pizza lied (effe wachte)
Bitty McLean - It Keeps Rainin' (Tears From My Eyes)
Culture Beat - Mr. Vain
Haddaway - What is love
Meat Loaf - I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That)
Paul de Leeuw - Ik wil niet dat je liegt
René Klijn - Mr. Blue
Roots Syndicate - Mockin' Bird Hill
UB40 - (I Can't Help) Falling In Love With You
Urban Cookie Collective - The Key, The Secret

 

Film in 1993

 

Filmkeuze van 1993 (alfabetisch)

A Bronx Tale - Robert De Niro >
And the Band Played On - Roger Spottiswoode >
In the Name of the Father - Jim Sheridan >
Jurassic Park - Steven Spielberg >
Mrs. Doubtfire - Chris Columbus >
Schindler's List - Steven Spielberg >
Six Degrees of Separation - Fred Schepisi >
The Fugitive - Andrew Davis >
The Piano - Jane Campion >
The Remains of the Day - James Ivory >
Tombstone - George P. Cosmatos >
What's Love Got to Do with It - Brian Gibson >

Nederland:

De kleine blonde dood - Jean van de Velde >