Keith Haring


Untitled September 12, 1986.

Op 16 februari 1990 is de Amerikaanse kunste- naar Keith Haring (1958-1990) overleden.

In de jaren tachtig experimenteerde Keith Ha- ring met graffiti, een nieuwe beeldtaal die overal te zien was in het uitgebreide metronetwerk van New York.

Wiki Art: Keith Haring >
Keith Haring Foundation >

 

Photoshop

In 1990 brengt het Amerikaanse softwarebedrijf Adobe het computerprogramma Photoshop voor digitale beeldbewerking op de markt.

Photoshop is een door de broers John & Thomas Knoll geschreven computerprogramma dat uit- groeide uit tot markleider voor professionele digitale beeldbewerking. Photoshop 1.0 was alleen verkrijgbaar voor Apple's Macintosh, maar vanaf de release van Photoshop 2.0 in 1994 werd er ook een versie voor Windows van Microsoft uitgebracht.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Super Nintendo Entertainment System

In 1990 brengt de Japanse spelcomputerfa- brikant Nintendo de 16-bits videospelcomputer Super Nintendo Entertainment System (SNES) onder de naam Super Famicom op de Japanse markt.

De ingebouwde DSP (Digital Signal Processor) van de Super Nintendo Entertainment System en spelcassettes die voorzien waren van een Super FX-chip konden in een fractie van een seconde gecompliceerde berekeningen uitvoeren en prachtige spelbeelden genereren met stereo- geluid. De bekende videospelhelden van Ninten- do kwamen beter dan ooit tot hun recht in Super Mario World, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Donkey Kong Country, Super Metroid, Super Mario Kart. De SNES, die in 1993 op de Europese markt kwam, was een enorm succes waarvan wereldwijd 50 miljoen apparaten wer- den verkocht.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Windows 3.0

In 1990 brengt het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft het 16-bitsbesturingssysteem Windows 3.0 op de markt.

Het besturingssysteem Windows 3.0 was ge- bouwd op de rekenkracht van de Intel386 microprocessor uit 1985 die de mogelijkheid bood om meerdere softwareprogramma's tege- lijkertijd te laten draaien. De Intel386 had met 275.000 ingebouwde transistors honderd keer meer transistors dan de Intel 4004, de eerste microchip van Intel uit 1971. De 386 Enhanced Mode bood ondersteuning voor meer dan 640Kb werkgeheugen en gebruik van 16 kleuren. Windows 3.0 was het eerste succesvolle product van Microsoft waarvan tien miljoen kopieën werden verkocht. In de serie 16-bitsbesturings- systemen volgde in 1992 het nog succesvollere Windows 3.1 en in 1993 Windows 3.1.1 de eerste netwerkversie van Windows dat speciaal op bedrijven was gericht.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Irak bezet Koeweit

Op 2 augustus 1990 valt het leger van Irak Koe- weit binnen en annexeert het welvarende olie- staatje als negentiende provincie van Irak.

De officiële lezing van Saddam Hoessein (1937-2006) was dat koeweit olie stal uit het Roemajla-veld op de grens tussen Irak en Koewet en dat de oliepolitiek van Koeweit negatieve gevolgen had voor de economie van Irak. In werkelijk- heid had Irak de olie van Koeweit hard nodig na de financieel uitputtende oorlog met Iran (1980-1988) en vanwege de strategisch belangrijke toegang tot de Perzische golf. De westerse we- reld verzette zich heftig tegen deze onrecht- matige annexatie en onder leiding van president George Bush van de Verenigde Staten werd er een internationale coalitie van westerse en Ara- bische landen tegen Irak gevormd. De veilig- heidsraad van de Verenigde Naties gaf op 29 november 1990 haar goedkeuring voor militair ingrijpen als Irak zich niet voor 15 januari 1991 uit Koeweit zou hebben teruggetrokken. Op 17 januari 1991, twee dagen na het verstrijken van het VN-ultimatum vielen geallieerde troepen on- der de codenaam ‘Desert Storm' Irak aan.

Wiki: Golfoorlog (1990-1991) >

Kijken: De VS en de Golf >
Kijken: nederland en de Golfcrisis >

 

Zedenzaak Zetten

In 1990 wordt de psychiater T. Finkensieper (1934-1999) veroordeeld tot  zes jaar gevangenisstraf voor seksueel misbruik van een aantal minderjarige meisjes die opgenomen waren in de jeugdpsychiatrische inrichting Heldringstichting in Zetten.

Canon Sociaalwerk Nederland >

Kijken: De zaak Finkensieper >

 

Joop wil een soap

Na bijna 25 jaar en 5000 afleveringen houdt Goede Tijden Slechte Tijden nog dagelijks meer dan anderhalf miljoen mensen aan de buis gekluisterd. Wat is het verhaal achter dat succes? Andere Tijden gaat terug naar 1990, het jaar waarin Joop van den Ende de tijd rijp acht voor een dagelijkse soap van Nederlandse bodem. Andere tijden. NTR/VPRO uitzending Donderdag 25 september 2014.

Kijken: Joop wil een soap >

 

WK Voetbal Italië 1990

In 1990 wordt West-Duitsland (BRD) in Italië wereldkampioen voetballen door in de finale Ar- gentinië met 1-0 te verslaan.

Nederland verloor in de 1/8 finale met 2-1 van West-Duitsland.

Fifa: World Cup (Engelstalig) >

Kijken: Nederland-West-Duitsland >
Kijken: Hoe kon het zo mis gaan in 1990? >

 

 

De jaren negentig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1990 >

Kijken: De jaren negentig special >

Nederland in de jaren negentig >

 

25 jaar onrust: House

De zomer van 1988 is de 'Summer of Love', wanneer Housemuziek de wereld, en ook Nederland, verovert. Terwijl veel muziekjour- nalisten hun neus ophaalden voor dat elektronische gedreun was de VPRO er vroeg bij en legde met het programma 'Onrust' de nieuwe muziek- en uitgaansscene vast. VPRO, uitzending 17-12-2013.

Kijken: Housemuziek 1988-1992 >

 

Kijken: Geen wereld, geen winst

Midden jaren negentig is er een nieuwe trend in het internationale bedrijfsleven ontstaan. Naast winst genereren moeten multinationals ook rekening houden met de wereld waarin die winst gemaakt wordt. Want zonder planeet, geen winst. IJsbrand van Veelen keek mee met BP, de oliemaatschappij die zich graag presenteert als de marktleider in 'het schone energie denken'. DNW  Berichten uit de nieuwe wereld. Uitzending VPRO.

Kijken: Geen wereld, geen winst >

 

De lente is gratis

In de jaren negentig was Amsterdam weer helemaal terug van weggeweest. Als pretpark voor zondagse funshoppers, als ‘global hub’ voor grote bedrijven en als trendy setting voor kapitaalkrachtige tweeverdieners. Rob Schröder en Fleur Amesz bezochten een tiental kraakpanden in Amsterdam, plekken waar nog verzet wordt geboden tegen de huidige consumptiemaatschappij. DNW  Berichten uit de nieuwe wereld. Uitzending VPRO.

Kijken: De lente is gratis >

 

Het weer in 1990

Het jaar 1990 staat met gemiddelde jaartem- peratuur van 10,9 °C samen met de jaren 1999 en 2000 op een gedeelde derde plaats van warmste jaren sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901.

Op 25 januari 1990 werd Nederland getroffen door een zware storm waarbij achttien mensen om het leven kwamen. In de loop van de mid- dag, toen de storm op zijn hoogtepunt was, werd bij IJmuiden een windsnelheid van 159 km per uur gemeten. Het weer op 25 januari 1990 in De Bilt: Zwaar bewolkt, neerslag 7.3 mm, duur 5.4 uur, zuidwestenwind met een gemiddel- de snelheid van 9.8 meter per seconde (5Bft). Maximaal uurgemiddelde 17.5 meter per secon= de (8Bft). De gemiddelde luchtdruk is 987.3 hPa. De maximum temperatuur is 13.3 °C en de minimumtemperatuur is 5.0 °C.

KNMI >

Op 06 november 1990 komen op de A16 bij Breda, bij een kettingbotsing als gevolg van een mistbank, acht personen om het leven.

Kijken: De tranen van Breda >

 

Parlement & Politiek

In 1990 regeert het derde Kabinet-Lubbers (1989-1994).

Het Kabinet-Lubbers III bestond uit ministers van het CDA (Christen Democratisch Appèl) en de PvdA (Partij van de Arbeid). Minister-presi- dent Lubbers (1939) kwam uit het CDA.

Parlement: Kabinet-Lubbers III (1989-1994) >
Parlement: kabinetten-Lubbers (1982-1994) >

Kijken: Het geheim van Lubbers >

 

GroenLinks opgericht

Op 24 november 1990 wordt de progressief socialistische milieupartij GroenLinks opgericht.

De nieuwe partij was een fusie tussen de CPN (Communistische Partij Nederland), de EVP (Evangelische Volkspartij), de PPR (Politieke Partij Radicalen) en de PSP (Pacifistisch Socia- listische Partij).

Parlement: GroenLinks >

 

Tabakswet

In 1990 treedt de Tabakswet in werking.

De overheid richtte zich vooral op het beschermen van de zogenaamde meerokers. Zo gold vanaf 1990 een officieel verbod op roken in alle gebouwen die onder de verantwoorde- lijkheid van de staat vielen. Dat waren niet alleen ministeries en gemeentehuizen, maar ook panden van organisaties die overheidssubsidies kregen, zoals bibliotheken.

Kijken: Hoe de rokers zijn verdreven >

 

Incest in Epe

In 1990 deed Yolanda uit Epe voor het eerst aangifte. Zij en haar zus Evelien zouden slachtoffer zijn van ernstig seksueel misbruik door haar vader, moeder en een vriend. Het drietal werd veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 3 tot 7 jaar, wegens incest, sadistisch seksueel misbruik en mishandeling. In 1993 volgde de 2e Eper-incest affaire die in feite niet over incest ging, maar over het plegen van illegale abortussen en babymoorden. Pasgeboren baby’s van Yolanda zouden op een verschrikkelijke manier zijn doodgemaakt. Andere tijden, uitzending 20 november 2014.

Kijken: Incest in Epe >

 

George Nakashima


tafel 1971

In 1990 is de Japans-Amerikaanse meubel- maker en ontwerper George Nakashima (1905-1990) overleden.

Een groot project van Nakashima was om op ieder continent een vredesaltaar op te richten met als doel een bijdrage te leveren aan de wereldvrede. Het spirituele werk van Nakashima werd na zijn dood voorgezet door de Nakashima Foundation.

Nakashima Foundation >
Architonic: meubelontwerpen van Nakashima >

Kijken: Nakashima Woodworking >

 

 

 

Hereniging van Duitsland

Op 03 oktober 1990 worden Oost- en West-Duitsland herenigd tot één Duitse staat.

Op 18 maart 1990 werden de eerste vrije ver- kiezingen in Oost-Duitsland gehouden die met 48% van de stemmen werden gewonnen door de christelijke politieke partij CDU. De Oost-Duitse CDU werd gesteund door de West-Duitse zusterpartij CDU/CSU van bondskanselier Hel- muth Kohl (1930) die na de val van het commu- nisme in 1989 in Oost-Duitsland streefde naar een snelle eenwording van beide landen. Op 03 oktober 1990 was de ‘Wiedervereinigung' van Oost- en West-Duitsland een feit.

De revolutie van 1989-1990 >
Twintig jaar na de val van de muur >
Wiki: Duitse hereniging >

Kijken: De val van de muur >
Kijken: Voorheen de vijand (Diogenes, 1990) >
Kijken: Leven aan de muur >
Kijken: Herinnering aan de muur >

 

Mandela vrij

Op 11 februari 1990 wordt Nelson Mandela (1918), voorvechter voor afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika, na zevenentwintig jaar gevangenschap door de Zuid-Afrikaanse rege- ring in vrijheid gesteld.

In 1962 werd Mandela gearresteerd en op 12 juni 1964 tot levenslange gevangenschap ver- oordeeld vanwege zijn leiderschap van de Umkhonto We Siswe (speer van het volk) de militaire vleugel van de sinds 1960 verboden bevrijdingsbeweging African National Congress (ANC). Mandela zat van 1964 tot 1982 gevangen op Robbeneiland, een gevangeniseiland voor de kust bij Kaapstad. In 1982 werd hij overgeplaatst naar de Pollsmoor Maximum Security Prison in Tokai en laatste zes jaar van zijn gevangenschap bracht Mandela door in Victor Verster Prison. Na internationale druk in de jaren tachtig werd op 02 februari 1990 door president Frederik Willem de Klerk de ANC gelegaliseerd en op 11 februari 1990 werd Nelson Mandela in vrijheid gesteld.

Wiki: Nelson Mandela >
Wiki: Geschiedenis van Zuid-Afrika >
ANC: (Engelstalig) >

Kijken: Belevenissen - Conny Braam (1990) >
Kijken: De Klerk: Mandela komt vrij >
Kijken: Geheime steun aan Mandela >
Kijken: Vastberaden strijders (2010) >
Kijken: The Making of Nelson Mandela >

 

Op 25 april 1990 wordt de ruimtetelescoop Hub- ble door de spaceshuttle Discovery in een baan om de aarde gebracht.

Kijken: Het plaatsen van Hubble >
Kijken: Terugblik 25 jaar Hubble (2015) >
Kijken: Kennis van nu: 25 jaar Hubble (2015) >

Bhagwan overleden

Op 19 januari 1990 is in Poona, India de spiritueel leider Bhagwan Sree Rajneesh (1931-1990) op 58-leeftijd overleden.

Bagwan (later Osho) stichtte in 1974 in Poona een commune waar hij als goeroe lezingen gaf over spiritualiteit die door duizenden in het rood/oranje geklede leerlingen of sannyasins, werden bezocht.

De opkomst en ondergang van Bhagwan >

Kijken: De nieuwe mens (1984) >
Kijken: De meester en het echte leven (2004) >

 

Eredivisie Voetbal

In 1990 wordt Ajax landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

Kijken: Vandenburg beter dan Van Basten >

 

Tour de France 1990

In 1990 wint de Amerikaan Greg Lemond voor de derde keer de Tour de France. Frans Maassen, Gerrit Solleveld, Jelle Nijdam, en Erik Breukink (2) winnen een etappe.

Wiki: Tour de France >

 

Van polderjongen tot snelheidsduivel

Autocoureur Arie Luyendijk zag het niet meer zitten. De autocoureur uit Sommelsdijk was in Europa op een dood spoor beland. 'Waarom ga je het niet in Amerika proberen?', adviseerde zijn vader Jaap. Luyendijk vertrok en won jaren later, in 1990, de spectaculaire Indy 500, de grootste eendaagse sportwedstrijd van de Verenigde Staten. Hij groeide in Amerika uit tot een waar race-icoon. We keerden met Luyendijk terug naar de plek waar hij zijn grootste zege boekte en een fortuin vergaarde. Andere tijden sport, uitzending 17 januari 2016.

Kijken: Van polderjongen tot snelheidsduivel >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1990

 

Muziekkeuze van 1990 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

C&C Music Factory - Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now)
Deee-Lite - Groove Is In The Heart x
Depeche Mode - Enjoy The Silence x
Fugazi - Turnover x
Gary Moore - Still Got The Blues
Iggy Pop - Candy x
Living Colour - Love Rears Its Ugly Head x
Lou Reed & John Cale - Nobody But You x
MC Hammer - U Cant' Touch This
Morrisey - Every Day is Like a Sunday
Morrisey - Piccadilly Palare x
Neil Young & Crazy Horse - Mansion On The Hill x
Nick Cave & The Bad Seeds - Foi Na Cruz
Nick Cave & The Bad Seeds - The Weeping Song
Pixies - Velouria
Public Enemy - Fight the Power
Public Enemy - Welcome To The Terrordome x
Sinead O'Connor - Nothings Compared To You
Sonic Youth - Kool Thing x
The Happy Mondays - Kinky Afro x
The Happy Mondays - Step On x
The Pogues - Summer In Siam
The Posies - Golden Blunders

Nederlandstalig:

The Scene - Blauw

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

 

Albumkeuze van 1990 (alfabetisch)

C+C Music Factory - Gonna Make You Sweat
Deee-Lite - World Clique
Depeche Mode - Violator
Fugazi - Repeater plus 3 Songs
Iggy Pop - Brick by Brick
Living Colour - Time's Up
Lou Reed and John Cale - Songs for Drella
MC Hammer - Please Hammer Don't Hurt 'Em
Morrissey - Bona Drag
Neil Young and Crazy Horse - Ragged Glory
Nick Cave & The Bad Seeds- The Good Son
Pixies - Bossanova
Public Enemy - Fear of a Black Planet
Sinéad O'Connor - I Do Not Want What I Haven't Got
Sonic Youth - Goo
The Happy Mondays - Pills 'n' thrills and Bellyaches:

 

Lou reed interview

Interview van Bram van Splunteren met de Amerikaanse popdichter nav het verschijnen van "Songs for Drella", een gelegenheidsproject dat Reed samen met John Cale schreef ter nagedachtenis aan Andy Warhol.

Kijken: Interview met Lou Reed (1990) >

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 1990 (alfabetisch)

2 Live Crew - Me So Horny
Adventures Of Stevie V - Dirty Cash (Money Talks)
Enigma - Sadeness
London Beat - I've Been Thinking About You
M.C. Hammer - U Can't Touch This
Maria McKee - Show Me Heaven
Matthias Reim - Verdammt, ich lieb' dich
Sinead O'Connor - Nothing Compares 2 U
Snap - The Power
Steve Miller Band - The Joker
UB40 - Kingston Town
Vanilla Ice - Ice Ice Baby
Vaya Con Dios - What's a Woman

 

Film in 1990

 

Filmkeuze van 1990 (alfabetisch)