Isamu Noguchi


koffietafel 1944

Op 30 december 1988 is de Japans Amerikaanse beeldhouwer, landschapsarchitect en meubelont- werper Isamu Noguchi (1904-1988) overleden.

Isamu Noguchi integreerde in zijn beeldend werk principes van het westerse modernisme met tradities uit de oosterse Japanse, tuinkunst en kunstnijverheid.

The Noguchi Museum (Engelstalig) >
Architonic: meubelontwerpen van Noguchi >

 

Het eerste internetcontact met Amerika

Op 17 november 1988 wordt Nederland als eerste Europese land aangesloten op het Ameri- kaanse wetenschappelijke computernet werk NSFnet.

De Nederlandse internetpionier Piet Beertema, systeembeheerder bij het Centrum voor Wis- kunde en Informatica (CWI), was vanaf het begin van de jaren tachtig bezig met voorbe- reidingen voor internet in Nederland dat in het begin vooral traag en erg duur was omdat verbindingen via modems en telefoonlijnen tot stand moesten worden gebracht. Op 25 april 1986 werd door Beertema het topleveldomein.nl geregistreerd met in het achterhoofd om ooit nog eens aangesloten te worden op het internet zoals zich dat in de Verenigde Staten aan het ontwikkelen was. Op 17 november 1988 was het zover. Die dag ontving Piet Beertema het eerste mailtje uit de Verenigde Staten waardoor Nederland als eerste Europese land verbonden werd met het Amerikaanse wetenschappelijke computernetwerk NSFnet.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Nederland krijgt derde publieke net

Op 04 april 1988 startte Nederland 3, de derde publieke zender van Nederland, officieel met uit- zendingen.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Al Qaida opgericht

In 1988 wordt door Osama bin Laden (1957) de fundamentalistische islamitische verzetsgroep Al Qaida opgericht.

Tijdens de Russische bezetting van Afghanistan (1979-1989) voerden moslimverzetsgroepen (mujahedin), die financieel werden gesteund door de Amerikaanse CIA, een guerrillaoorlog tegen de Russische communisten. Uit een van deze verzetsgroepen ontstond Al Qaida dat na de machtsovername van de fundamentalistische Taliban in 1996 in Afghanistan vrijspel kreeg om strijders op te leiden voor de heilige oorlog te- gen aartsvijand de Verenigde Staten die in hun ogen een veel te bemoeizuchtige politiek voer- den in de Arabische wereld. Al Qaida pleegde ondermeer bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades van Nairobi en Dar es Salaam in 1998. Een dieptepunt was de aanval van zelfmoordterroristen op het Wold Trade Center in New York en het Pentagon in Washington op 11 september 2001 (9-11) waarbij 3500 slacht- offers vielen. Op 07 oktober 2001 begonnen de Verenigde Staten en bondgenoten de militaire operatie ‘Enduring Freedom' met als doel om het Talibanbewind en het terroristische netwerk Al Qaida onder leiding van Osama bin Laden uit te schakelen. De Verenigde Staten kwam oog in oog te staan met een onberekenbare vijand die het zelf in het zadel had geholpen.

Wiki: Al Qaida >

Kijken: Onderhandelen met Al Qaida >

 

IRA slaat toe in Limburg

In 1988 en 1990 pleegt de Ierse vrijheidsbeweging IRA aanslagen in Limburg.

Het was ooit een gevreesde organisatie: de IRA, het Ierse Republikeinse leger. Eerst vreedzaam, later gewelddadig, stelde de IRA alles in het werk om de Engelsen uit Noord-Ierland te krijgen. In de jaren tachtig breidt de IRA het werkterrein uit naar het vasteland van Europa. In Duitsland zijn immers veel Britse militairen gelegerd, net over de grens met Nederland. In 1988 ontploft er een bom in Nieuw-Bergen en worden twee militairen in een auto doodgeschoten. Twee jaar later schiet de IRA twee mannen dood op de markt in Roermond, in de overtuiging dat het Britten zijn. Het blijken Australische toeristen met een auto met Brits kenteken. Andere Tijden. VPRO/NTR, uitzending 13 juli 2015

Wiki: IRA >

Kijken: De IRA-aanslagen in Limburg >

 

Nederland wordt Europees Kampioen voetbal


Ruud Gullit

In 1988 wordt Nederland in West-Duitsland (BRD) Europees kampioen voetbal door in de finale de Sovjet-Unie met 2-0 te verslaan.

UEFA History (Engelstalig) >

Kijken: EK 88 De groepsfase >
Kijken: EK 88 De finale >
Kijken: EK 88 De thuiskomst >
Kijken: De zegetocht >

Kijken: Profiel van Rinus Michels >

 

Het Perestrojka-team van '88

Andere Tijden Sport ging naar Rusland en de Oekraïne, dook in de KGB-archieven en keek met hoofdrolspelers van het Sovjetteam en andere direct betrokkenen uitgebreid terug op de finale Nederland-Rusland in München. NOS, uitzending 07 juni 2012.

Kijken: Het Perestrojka-team van '88 >

 

Pijn van de kou

Reconstructie van de barre bergbeklimming van de Gavia in de Giro d'Italia van 1988. Oud-wielrenners Erik Breukink en Johan van der Velde blikken met Wilfried de Jong terug op deze zware dag. Deze uitzending van Sportpaleis De Jong werd bekroond met het Gouden Beeld. Sportpaleis de Jong. VPRO, uitzending 21 juli 2010.

Kijken: Historische rit over de Gavia >
Kijken: Pijn van de kou >

 

Het DAF-drama in Dakar

In de jaren tachtig maakte de Brabantse truckrijder Jan de Rooy furore in de beruchte rally Parijs-Dakar. In een omgebouwde DAF-truck ging De Rooy in Afrika de strijd aan met de grote jongens. In 1988 eindigde het avontuur dramatisch in de onbarmhartige woestijn. Theo van de Rijt, de bestuurder van de tweede DAF, sloeg over de kop en zijn teamgenoot Kees van Loevezijn werd gelanceerd uit de vrachtwagen. Van Loevezijn overleefde het ongeluk niet en Van de Rijt raakte zwaargewond. DAF trok zich onmiddellijk terug uit de Parijs-Dakar rally. Andere tijden, VPRO/NTR uitzending 09 januari 2016.

Kijken: Het DAF-drama in Dakar >

 

 

De jaren tachtig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1988 >

Kijken: De jaren tachtig special >
Kijken: Fietsen door de jaren tachtig >
Kijken: Punk, van pret naar protest >

Kijken: Gijzeldrama Gladbeck 1988 >
Kijken: Vliegramp Ramstein 1988 >

Nederland in de jaren tachtig >

 

25 jaar onrust: House

De zomer van 1988 is de 'Summer of Love', wanneer Housemuziek de wereld, en ook Nederland, verovert. Terwijl veel muziekjour- nalisten hun neus ophaalden voor dat elektronische gedreun was de VPRO er vroeg bij en legde met het programma 'Onrust' de nieuwe muziek- en uitgaansscene vast. VPRO, uitzending 17-12-2013.

Kijken: Housemuziek 1988-1992 >

 

25 jaar aardgas

Documentaire over aardgas en de diverse toepassingen hiervan in de industrie. EO, uitzending 20 april 1988.

Kijken: 25 jaar aardgas >

 

Het weer in 1988

De winter van 1987/1988 is warm en somber en staat met een gemiddelde temperatuur van 5.0 °C op de negende plaats van winters met de hoogste gemiddelde temperatuur sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901 en met 119.0 uren zonneschijn op de 5e plaats van winters met de kleinste hoeveelheid zonneschijn sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901. De zomer van 1988 is somber en staat met slechts 421 uren zonneschijn op de derde plaats van zomers met de minste hoeveelheid zonneschijn sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901.

KNMI >

 

Parlement & Politiek

In 1988 regeert het tweede Kabinet-Lubbers (1986-1989)

Het Kabinet-Lubbers II bestond uit ministers van het CDA (Christen Democratisch Appèl) en mi- nisters van de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie). Minister-president Lubbers (1939) kwam uit het CDA.

Parlement: Kabinet-Lubbers II >
Parlement: Kabinetten-Lubbers (1982-1994) >

Kijken: Het geheim van Lubbers >

 

Willem Drees overledenOp 14 mei 1988 is politicus Willem Drees (1886-1988) op 102-jarige leeftijd overleden.

Drees was een van de belangrijkste naoorlogse politici van de PvdA (Partij van de Arbeid) die in de periode tussen 1948 en 1958 leiding gaf aan vier kabinetten die zijn naam droegen. Na de Tweede Wereldoorlog gaf Drees mede vorm aan de dekolonisatie en de wederopbouw van Neder- land en als minister van Sociale Zaken bracht hij in 1947 de Noodwet Ouderdomsvoorziening tot stand, de voorloper van de Algemene Ouder- domswet (AOW) die in 1957 werd ingevoerd.

Parlement: Willem Drees >

Kijken: Drees en de PvdA >

 

Paspoortproject

Op 29 augustus 1988 wordt het eindverslag van de parlementaire enquête paspoortproject ge- presenteerd.

Sinds 1984 werkte het bedrijf KEP in opdracht van de Nederlandse staat aan een nieuw fraude- bestendig paspoort, maar in 1988 bleek dat het bedrijf zijn verplichtingen niet kon nakomen. Er werd door de Tweede Kamer een parlementaire enquêtecommissie ingesteld onder leiding van Loek Hermans van de VVD om het mislukte project te onderzoeken. De conclusie van de commissie was dat het project in de planning, beleidsvoering, toetsing en communicatie on- deugdelijk was. De eindverantwoordelijken mi- nister van Eekelen en staatssecretaris Van der Linden moesten ontslag nemen.

Parlement: Enquête Paspoortproject >

 

Olympische Winterspelen Calgary 1988

De Olympische Winterspelen van 1988 vinden plaats in Calgary, Canada

Yvonne van Gennip (1500, 3000 en 5000 meter dames hardrijden op de schaats) won drie gou- den medailles.

NOC*NSF Olympische Winterspelen 1988 >
Internationaal Olympisch Comité >

Kijken: De drieklapper van Van Gennip >
Kijken: Vergeer, tragiek van een kampioen >

 

Tour de France 1988

In 1988 wint de Spanjaard Pedro Delgado de Tour de France. Jean-Paul van Poppel (4), Jelle Nijdam, Steven Rooks en Adri van der Poel winnen een etappe.

Wiki: Tour de France >

Kijken: Waar Rooks is, is Theunisse >

 

PSV wint de Europacup 1

In 1988 wint PSV de Europacup 1 voor lands- kampioenen (de voorloper van de Champions League) door in de finale het Portugese Benfica te verslaan.

UEFA: Europacup 1 >

Kijken: PSV wint de Europacup 1 >

Samba in Eindhoven

Hij arriveert in Eindhoven als een onbekende Braziliaan. Ze noemen hem 'Roo-Maa-Riejo' en hij is door PSV bij toeval op de kop getikt. Het stadion kreunt van genot als het ontembare roofdier uit Rio zijn klasse laat zien. Romario de Souza Faria de beste voetballer die PSV ooit heeft gehad. NOS, uitzending 09 juni 2013.

Kijken: Samba in Eindhoven >

 

Eredivisie Voetbal

In 1988 wordt PSV landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

 

Boeing ontploft boven Lockerbie

Op 21 december 1988 ontploft er in de bagage- ruimte van Pan Am vlucht 103 een bom.

De Boeing 747, die onderweg was van Frankfurt naar New York, werd uiteengereten en stortte in delen brandend neer op een woonwijk van het Schotse plaatsje Lockerbie. Alle 259 inzittenden van het vliegtuig en 11 mensen uit Lockerbie kwamen hierbij om het leven.

In 1991 werden twee agenten van de Libische geheime dienst Abdel Baset Ali Mohammed el-Megrahi en Al-Amin Khalifa Fhima in staat van beschuldiging gesteld. Libië weigerde aanvanke- lijk om de verdachten uit te leveren maar na intensief diplomatiek overleg ging Libië akkoord mits de verdachten op neutraal terrein zouden worden berecht. Dit neutrale terrein werd kamp Zeist, de voormalige Amerikaanse luchtmacht- basis Soesterberg, in Nederland waar de verdachten in januari 2001 door een Schotse rechtbank werden veroordeeld. Abdel Baset Ali Mohammed el-Megrahi werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Al-Amin Khalifa Fhima werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Wiki: De Lockerbie-aanslag >

Kijken: De Lockerbie-aanslag >
Kijken: Lockerbie Revisted >

 

Iran en Irak leggen wapens neer

In 1988 accepteert Iran een door de Verenigde Naties voorgesteld staakt-het-vuren in de oorlog die het land sinds 1980 voert met het buurland Irak.

Op 22 september 1980 begon president Saddam Hoessein (1937-2006) van Irak een oorlog tegen het buurland Iran vanuit een motief van groot- heidswaan (gebiedsuitbreiding) en angst voor het overslaan van de Iraanse islamitische revolutie van 1979 naar Irak. De revolutie in Iran werd geleid door Sjiieten, de grootste isla- mitische bevolkingsgroep van Iran waarvan ook veel gelovigen in Zuid-Irak wonen. Hoessein was bang dat de Sjiieten in zijn land in opstand zouden komen en net als in Iran een greep naar de macht zouden doen. Een derde grote bevolkinggroep in Irak zijn de Koerden die in het noorden van Irak wonen en die net als de Sjiieten in het zuiden onderdrukt werden door de Soennitische regering van Sad- dam Hoessein. Tijdens de oorlog tussen Irak en Iran waarbij Iran massaal vrouwen en kinderen naar het front stuurde en Saddam Hoessein na 1984 chemische wapens inzette, vielen honderd- duizenden slachtoffers. Het staakt-het-vuren werd door Saddam Hoessein als een eindover- winning uitgelegd.

Wiki: Iran-Irakoorlog >

 

Gifgasaanval op Halabja

Op 16 maart 1988 bombardeert de Iraakse luchtmacht het Koerdische stadje Halabja met mosterdgas.

Saddam Hoessein (1937-2006) van Irak voerde tijdens zijn bewind van 1979-2003 een onder- drukkingsbeleid tegen de Koerdische bevol- kingsgroep in het noorden van Irak waarbij ondermeer chemische wapens werden ingezet. Bij de aanval op Halabja kwamen duizenden mensen om het leven en raakten duizenden mensen gewond. In 2007 werd de Nederlandse zakenman Frans van Anraat tot zeventien jaar cel veroordeeld wegens medeplichtigheid aan massamoord in Irak en Iran. In de jaren tachtig leverde Van Anraat namelijk thiodiglycol, de basisstof voor mosterdgas, aan dictator Saddam Hoessein van Irak waardoor Van Anraat een cruciale schakel was in het gifgasprogramma van Hoessein.

Wiki: Irak >

Kijken: De gifgasaanval op Halabja >
Kijken: Interview Frans van Anraat >
Kijken: Van Anraat kreeg vluchttip >
Kijken: van Anraat staat terecht >

 

Palestijnse staat in ballingschap opgericht

In 1988 wordt door de de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) de staat Palestina in ballingschap uitgeroepen. In 1988 werd in Den Haag het eenjarig bestaan gevierd met een conferentie. KRO, uitzending 24 november 1989.

Wiki: Geschiedenis van de staat Palestina >

 

Spaceshuttle terug in de ruimte

Op 29 september 1986 wordt de spaceshuttle Discovery (STS-26) gelanceerd met aan boord de astronauten Hauck, Covey, Lounge, Nelson en Hilmers.

Het was de eerste lancering van een space- shuttle na de ramp met de Challenger in januari 1986.

NASA: Space Shuttle STS-26 (Engelstalig) >

Kijken: Lancering en landing Challenger >

 

Olympische Zomerspelen Seoul 1988
De Olympische Zomerspelen van 1988 vinden plaats in Seoul, Zuid-Korea.

Rieks en Florijn (dubbeltwee roeien) en wielren- ster Monique Knol (wegwedstrijd) wonnen een gouden medaille.

NOC*NSF Olympische Zomerspelen 1988 >
Internationaal Olympisch Comité >

Kijken: De 100 meter van Ben Johnson  >
Kijken: Johnson terug in Seoul (2013) >

 

Wankel warenhuis

De crisis bij Vroom en Dreesmann van 2015 is zeker niet de eerste bij dit warenhuis. Eind jaren 80 besloot de zieke Anton Dreesmann, onder wiens leiding het bedrijf een wereldconcern was geworden, zich terug te trekken. Zijn beoogd opvolger Arie van der Zwan trof een verlieslijdende warenhuisketen aan. In 1988 verscheen een paginagrote advertentie in de landelijke pers “Het wordt steeds leuker bij V&D!!!”. Restyling van de winkels moest meer klanten naar de warenhuizen lokken. Maar op de voorpagina van diezelfde kranten stond in kapitale letters het nieuwsbericht dat er maar liefst 1400 banen verdwenen. Het personeel, de bonden, heel Nederland ontstak in woede. V&D, het eerste grote warenhuis in Nederland, had net zijn honderdjarig jubileum gevierd… Andere tijden, uitzending 17 februari 2015.

Kijken: Wankel warenhuis >

 

Communekind

Een indrukwekkend egodocument van Maroesja Perizonius die op zoek gaat naar haar eigen verleden, toen zij als kind verbleef in een commune van de Bhagwan-gemeenschap. Maroesja confronteert haar moeder met de gevolgen van de keuzes die zij toentertijd maakte. NCRV, uitzending 21 juli 2010.

Kijken: Communekind >

 

Mohammed Ali: I'm the Greatest

Portret van de Amerikaanse bokser Cassius Clay, alias Mohammed Ali, die in de jaren '70 drie wereldtitels veroverde en de internationale bokswereld domineerde. Het programma is een vervolg op een 15 jaar eerder gemaakt portret. Regie Ruud ter Weijden. AVRO, uitzending 22 september 1988.

Kijken: I'm the Greatest >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1988

 

Muziekkeuze van 1988 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

A Guy Called Gerald - Voodoo Ray x
Brian Wilson - Love and Mercy
Dinosaur Jr - Freak Scene x
Dinosaur Jr - Little Fury Things
Front 242 - Head-hunter
Fugazi - Waiting Room x
John Hiatt - Slow Turning
John Hiatt - Tennessee Plates x
Leonard Cohen - I'm Your Man
Les Negresses Vertes - Zobi la mouche
Living Colour - Cult of Personality x
Metallica - One x
Morissey - Hairdresser on Fire x
Morrisey - Dont Mind If You Forget Me
Nick Cave and the Bad Seeds - The Mercy Seat
Pet Shop Boys - Heart
Pixies - Bone Machine x
Pixies - Gigantic x
Pixies - Where Is My Mind x
Public Enemy - Bring The Noise x
R.E.M. - Orange Crush x
R.E.M. - Pop Song 89
Randy Newman - It's Money That Matters
Robert Cray Band - Don't Be Afraid Of The Dark x
S'Express - Theme From S'Express
Sonic Youth - Kissability x
Sonic Youth - Teenage Riot x
Steve Winwood - Roll With It
Talk Talk - I Believe in You
Talk Talk - The Rainbow
Talking Heads - (Nothing But) Flowers
The Go Betweens - Dive For Your Memory
The Go-Betweens - Was There Anything I Could Do x
The Happy Mondays - Wrote For Luck x
The Jesus & Mary Chain - Sidewalking
The Pogues - Fairytale of New York
The Pogues - If I Should Fall From Grace With God x
The Sugarcubes - Deus x
The Sugarcubes - Motorcrash
Tracy Chapman - Fast Car x
Tracy Chapman - Revolution
U2 & BB King - When Love Comes To Town

Nederlandstalig:

Bram Vermeulen - De steen
Bram Vermeulen - Rode wijn

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

 

Albumkeuze van 1988 (alfabetisch)

Brian Wilson - Brian Wilson
Dinosaur Jr - Bug
Fugazi - Fugazi (EP)
John Hiatt - Slow Turning
Leonard Cohen - I'm Your Man
Les Négresses Vertes - Mlah
Living Colour - Vivid
Metallica - And Justice For All
Morrissey - Viva Hate
Nick Cave and the Bad Seeds - Tender Prey
Pixies - Surfer Rosa:Public Enemy - It Takes a Nation of millions To Hold Us Back
R.E.M. - Green
Randy Newman - Land of Dreams
Robert Cray Band - Don't Be Afraid of the Dark
Sonic Youth - Daydream Nation
Steve Winwood - Roll With It
Talk Talk - Spirit of Eden
Talking Heads - Naked
The Go-Betweens - 16 Lovers Lane
The Happy Mondays - Bummed
The Sugarcubes - Life's Too Good
Tracy Chapman - Tracy Chapman

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 1988 (alfabetisch)

Billy Ocean - Get Out Of My Dreams, Get Into My Car
Eddy Grant - Gimme Hope Jo'anne
Enya - Orinoco Flow
Glen Medeiros - Nothing's Gonna Change My Love For You
Gloria Estefan & Miami Sound Machine - Can't Stay Away From You
Michael Jackson - Smooth Criminal
Mory Kante - Yé Ké Yé Ké
Phil Collins - A Groovy Kind Of Love
Salt 'n' Pepa - Push It
Sam Brown - Stop
Taylor Dayne - Tell It To My Heart
The Pasedenas - Tribute (Right On)
Tina Turner & David Bowie - Tonight (live)
Tracy Chapman - Fast Car
Womack & Womack - Teardrops
Yazz & The Plastic Population - The Only way Is Up

 

Film in 1988

 

Filmkeuze van 1988 (alfabetisch)

A Fish Called Wanda - Charles Crichton >
Dangerous Liaisons - Stephen Frears >
Die Hard - John McTiernan >
Mississippi Burning - Alan Parker >
Rain Man - Barry Levinson >
The Last Temptation of Christ - Martin Scorsese >
The Unbearable Lightness of Being - Philip Kaufman >
A World Apart - Chris Menges >

Nederland:

Spoorloos - George Sluizer (NL) >

Website Cinema >