Marc Chagall


Ik en mijn dorp - Chagall 1911

Op 28 maart 1985 is de Franse (in Rusland geboren) kunstenaar Marc Chagall (1887-1985) overleden.

Chagall bouwde in zijn carrière aan een uniek oeuvre waarin invloeden zichtbaar zijn van het kubisme en het surrealisme zonder dat hij zich ooit bij een kunststroming aansloot. Chagall schilderde in een fantasierijke stijl en veel voor- komende thema's in zijn werk zijn natuur en religie. Na de Tweede Wereldoorlog verdiepte Chagall zich in keramische- en glastechnieken.

Wiki Art: Marc Chagall >

Kijken: Documentaire over Marc Chagall >

 

Microsoft introduceert Windows 1.0

In 1985 brengt het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft voor een introductieprijs van $99 het besturingsprogramma Windows 1.0 op de consu- mentenmarkt.

Windows 1.0 was het eerste besturingsprogram- ma van Microsoft met grafische gebruikersinter- face dat functioneerde als een grafische schil over het eigenlijke besturingsprogramma MS-DOS. Windows 1.0 was echter geen succesvol product omdat Microsoft de door concurrent Apple geclaimde functionaliteit, zoals overlap- pende vensters en een prullenmand voor het verwijderen van bestanden, niet kon toepassen. Deze rechten werden door Microsoft afgekocht waarna de functionaliteit van overlappende vensters vanaf Windows 2.0, dat in 1987 op de markt kwam, kon worden ingebouwd.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Paus bezoekt Nederland

Op 11 mei 1985 landt Paus Johannes Paulus II (1920-2005) op het vliegveld Welschap in Eind- hoven voor een bezoek aan Nederland.

Het ontvangst in het progressieve Nederland was lauw en op sommige momenten zelfs vijandig vanwege de conservatieve standpunten van de katholieke kerk ten aanzien van het gebruik van voorbehoedsmiddelen, ongehuwd samenwonenden, gehuwde priesters, homosek- suelen en vrouwen in het kerkelijke ambt.

Kijken: De paus in Nederland >

 

Aanslag op Rainbow Warrior

Op 10 juli 1985 wordt het Nederlandse schip de Rainbow Warrior van de milieuorganisatie Greenpeace in de haven van Auckland, Nieuw-Zeeland door de Franse geheime dienst tot zinken gebracht.

De Raibow Warrior was in de Stille Zuidzee om te protesteren tegen de kernproeven die de Fransen hielden op Mururoa, een atol in Frans Polynesië. Kort voor middernacht rukten twee bommen de scheepswand uit elkaar waarna het schip snel zonk. Fernando Pereira, een 35-jarige fotograaf van Greenpeace kwam bij deze aanslag om het leven.

Greenpeace >
Wiki: Rainbow Warrior >

Kijken: Terugblik op de aanslag >
Kijken: Rainbow Warriors of Waiheke Island >

 

Zure regen velt bossen

Door de neerslag van zure regen sterven er in het begin van de jaren tachtig op meerdere plaatsen in Europa op grote schaal naaldboom- bossen.

Het zuur in de atmosfeer werd veroorzaakt door de uitstoot van vervuilende stoffen van de industrie, het verkeer en ammoniak afkomstig uit de intensieve veehouderij.

Kijken: Zure regen, een vergeten probleem >

 

Nieuwe wet geslachtswijziging

In 1985 wordt door het parlement de wet op geslachtswijziging aangenomen waardoor personen, die ernstige identiteitsproblemen hebben met hun huidige geslacht, een medische ingreep kunnen ondergaan om van geslacht te veranderen.

Kijken: Transgender pioniers >

 

Op 29 mei 1985 wordt in het Heizel stadion (nu Koning Boudewijn Stadion) in Brussel, België de voetbalfinale van de Europacup 1 (nu Cham- pions League) gespeeld tussen Liverpool uit Engeland en Juventus uit Italië.

Voor aanvang van de wedstrijd braken er in het stadion gevechten uit tussen de twee sup- portersgroepen waarbij 39 Italiaanse supporters om het leven kwamen en honderden gewonden vielen. Uit angst voor nog meer rellen werd de wedstrijd, die door Juventus met 1-0 werd ge- wonnen, niet afgelast.

Wiki: Heizeldrama >

Kijken: Het Heizeldrama >

 

Abe Lenstra overleden

Op 02 september 1985 is de Friese voetballer Abe Lenstra (1920-1985) overleden. Lenstra speelde 47 wedstrijden voor het Nederlands elftal.

Kijken: Sportman Abe Lenstra (1963) >

 

Eredivisie Voetbal

In 1985 wordt Ajax landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

 

De jaren tachtig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1985 >

Kijken: De jaren tachtig special >
Kijken: Fietsen door de jaren tachtig >
Kijken: Punk, van pret naar protest >
Kijken: Punk in Nederland (1977-1984) >

Kijken: De explosieve idealen van RaRa 1 >
Kijken: De explosieve idealen van RaRa 2 >
Kijken: Farce Majeur: omroepstaking 1985 >

Nederland in de jaren tachtig >

 

Mensen van nu

Mensen van nu is een portret van een generatie die volwassen wordt in de onzekerheid van een crisis. Hoe belangrijk is geld en bezit nog voor hen? 2013 is het jaar waarin het aantal werklozen voor het eerst weer dat van de vroege jaren '80 evenaart. De crisiskinderen die toen geboren zijn, zijn nu rond de 30 jaar. Regie Tomas Kaan. Tegenlicht VPRO, uitzending 07 oktober 2012.

Kijken: Mensen van nu >

 

Het weer in 1985

De winter van 1984/1985 was koud en staat op de achtste plaats van koude winters sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901. Op 21 februari 1985 werd er een Elfstedentocht gereden.

KNMI >

 

Elfstedentocht

Op 21 februari 1985 wint Evert van Benthem de eerste Elfstedentocht sinds 1963 in 6.47 uur.

In de eindsprint versloeg Van Benthum zijn medevluchters Jan Kooiman, Jos Niesten en Henri Ruitenberg. Het weer in Leeuwarden op donderdag 21 februari 1985: Geheel bewolkt, noordwestenwind van 3.1 meter per seconde (2Bft). Maximum temperatuur van 2.5 °C. Minimum temperatuur van -0.4 °C.

Vereniging De Friesche Elf Steden >

Kijken: Samenvatting Elfstedentocht 1985 >
Kijken: De tocht gaat door >
Kijken: Paniek in Polen >
Kijken: 100 jaar Elfstedentocht >

Wachten op de Elfstedentocht

Ooit zat er 22 jaar tussen twee Elfstedentochten. Na de roemruchte tocht van 1963 duurde het liefst 22 jaar voordat er, in 1985, weer een Tocht gereden kon worden. In die tussenperiode was Jan-Roelof Kruithof onoverwinnelijk. Vanaf 1974 won de oersterke architect uit Havelte liefst negen 'Alternatieve Elfstedentochten'. Toen het er in 1985 eindelijk weer van kwam, was Kruithof inmiddels 48 en over zijn hoogtepunt heen. Toch zette hij alles op alles, en hield lang stand in de kopgroep. Totdat hij op de lange kluunplek in Kimswerd tot twee keer toe viel, waardoor aan een droom van 22 jaar keihard een einde kwam. Andere tijden sport, uitzending 24 januari 2016.

Kijken: Wachten op de Elfstedentocht >

 

Parlement & Politiek

In 1985 regeert het eerste kabinet-Lubbers (1982-1986).

Het kabinet-Lubbers I bestond uit ministers van het CDA (Christen Democratisch Appèl) en de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie). Minister-president Lubbers (1939) kwam uit het CDA.

Parlement: Kabinet-Lubbers I >

Kijken: Het geheim van Ruud Lubbers >

 

Invoering Basisschool

Op 01 augustus 1985 wordt in Nederland de basisschool ingevoerd.

Tot 1985 bestond er een aparte tweejarige kleuterschool en een zesjarige lagere school. Na invoering van de wet op het basisonderwijs fuseerden ongeveer zeventienduizend kleuter- en lagere scholen tot basisscholen met acht leerjaren.

Wiki: Basisschool >


Hans Kok dood in politiecel

Op 25 oktober 1985 overlijdt de kraker Hans Kok (1962-1985) onder verdachte omstandig- heden in een Amsterdamse politiecel.

Hans Kok was een van de arrestanten die door de politie opgepakt werd na ontruiming van een kraakpand aan de Schaepmanstraat in Amster- dam. Kok werd opgesloten in een politiecel waarin hij de volgende dag dood werdaangetroffen. Ondanks meerdere officiële onderzoeken werd de dood van Kok nooit bevredigend opgehelderd.

Kijken: Ed van Thijn over de dood van Kok >


Op 09 juli 1985 ontstaat er een diplomatieke rel tussen Nederland en Zuid-Afrika wanneer de in Zuid-Afrika gearresteerde activist Klaas de Jonge, tijdens een politiereconstructie in Pretoria ontsnapt en de Nederlandse ambassade in- vlucht.

Klaas de Jonge was gearresteerd voor wapen- smokkel voor het African National Congres (ANC) dat zich in Zuid-Afrika verzette tegen de apartheidspolitiek. De Jonge verbleef meer dan twee jaar in de Nederlandse ambassade die con- tinue bewaakt werd door Zuid-Afrikaanse politie- mensen. In 1987 werd De Jonge na een gevan- genenruil vrijgelaten.

Kijken: Terugblik affaire De Jonge (2015) >
Kijken: De affaire Klaas de Jonge >

 

 

Gorbatsjov leider van de Sovjet-Unie

In 1985 wordt Michail Gorbatsjov (1931) de nieuwe leider van de Sovjet-Unie.

Gorbatsjov was de opvolger van de op 10 maart 1985 overleden Konstantin Chernenko (1911-1985) en sloeg een nieuwe weg in van openheid (glasnost) en vernieuwing (perestrojka) met als uiterste consequentie de opheffing van de Sovjet-Unie op 25 december 1991. In 1990 ont- ving Gorbatsjov de Nobelprijs voor de vrede.

Wiki: Michail Gorbatsjov >
Wiki: Konstantin Chernenko >
Laureaten Nobelprijs voor de Vrede 1990 >

Kijken: De missie van Gorbatsjov >
Kijken: Perestrojka in perspectief >

Op 20 januari 1985 wordt de republikein Ronald Reagan (1911-2004) voor een tweede termijn van vier jaar beëdigd als president van de Vere- nigde Staten.

In november 1984 had Ronald Reagan met rui- me meerderheid de presidentsverkiezingen ge- wonnen van zijn democratische tegenkandidaat Walter Mondale.

Het Witte Huis: Ronald Reagan (Engelstalig) >

 

Wubbo Ockels eerste Nederlandse astronaut

Op 30 oktober 1985 wordt de Amerikaanse Space Shuttle Challenger gelanceerd met aan boord de eerste Nederlandse astronaut Wubbo Ockels (1946-2014).

 

Jean Dubuffet


1983 Monument au fantôme Houston, Texas

Op 12 mei 1985 is de Franse schilder en beeld- houwer Jean Dubuffet (1901-1985) overleden.

Dubuffet was een van de kunstenaars van de l'Art Informel, een Franse kunststroming uit de jaren vijftig in Parijs. De kunstenaars binnen deze stroming werkten aan abstracte kunst zonder specifieke herkenbare vormen die op een intuïtieve, improviserende wijze werd gemaakt. De laatste vijftien jaar van zijn leven werkte Dubuffet aan grote monumentale sculp- turen van epoxyhars.

Dubuffet Foundation (Engelstalig) >
Wiki Art: Jean Dubuffet >

 

Life Aid 1985

Op 13 juli 1985 organiseren de muzikanten Bob Geldof en Midge Ure onder de naam Live Aid tegelijkertijd concerten in het Wembley stadion in Londen, Engeland en in het JFK stadion in Philadelphia, Verenigde Staten met als doel om geld in te zamelen voor de hongersnood in Ethiopië.

Wiki: Live Aid (Engelstalig) >

Kijken: David Bowie op Live Aid 1985 >

 

Jamin failliet

In de jaren zestig van de twintigste eeuw waren er in Nederland zeshonderd vestigingen van de snoep- en koekwinkel Jamin. In het programma Andere Tijden een portret van het familiebedrijf Jamin dat in 1985 failliet ging.

Kijken: Het failliet van Jamin >

 

De onderste steen boven - Betondorp

Documentaire uit 1985 over het Amsterdamse Betondorp, een voorbeeld van kubistische architectuur, bestaande uit arbeiderswoningen en een bibliotheek, maar zonder cafés. Bewoners en oud-bewoners vertellen hoe het was om 'Betondorper' te zijn, waaronder Johan Cruyff, Simon Vinkenoog en Karel van het Reve, afgewisseld met historische fragmenten. Regie Henk Raaff, VARA, 1985.

Kijken: Betondorp >

 

Tour de France 1985

In 1985 wint de Fransman Bernard Hinault voor de vijfde keer de Tour de France. Gerrit Solleveld, Henri Manders, Maarten Ducrot, en Johan Lammerts winnen een etappe.

Wiki: Tour de France >

 

WK wielrennen

Op 1 september 1985 wordt Joop Zoetemelk in het Italiaanse plaatsje Giavera del Montello wereldkampioen wielrennen.

Kijken: Zoetemelk wint WK wielrennen >

 

 

 

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1985

 

Muziekkeuze van 1985 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

David Bowie & The Pat Metheny Group - This is not America
Dire Straits - Money For Nothing x
Eric Clapton - Forever Man x
Eurythmics - Would I Lie To You
Green on Red - The Drifter
Hüsker Dü - Makes No Sense At All
James Brown - Living in America x
Kate Bush - Hounds of Love x
Kate Bush - Running up that hill
Killing Joke - Love Like Blood
Love and Rockets - Ball of Confusion x
Meat Puppets - Up on the Sun x
New Order - Sub-culture
New Order - The Perfect Kiss x
Nick Cave & The Bad Seeds - Tupelo x
Pet Shop Boys - West End Girls x
Prefab Sprout - Faron Young x
R.E.M. - Can't Get There From Here
R.E.M. - Driver 8 x
Red Hot Chili Peppers - Jungle Man
Robert Palmer - Addicted To Love
Roxy Music - Don't Stop The Dance
Simple Minds - All The Things She Said
Simply Red - Holding Back The Years
Sonic Youth - Brave Men Run (In My Family)
Stevie Ray Vaughan - Change It
Stevie Ray Vaughan - Little Wing x
Sting - Fortress Around Your Heart
Talking Heads - And She Was x
The Commodores - Nightshift
The Cult - Rain x
The Cult - She Sells Sanctuary x
The Cure - Close To Me
The Cure - In Between Days x
The Jesus and Mary Chain - Just Like Honey x
The Jesus and Mary Chain - Never Understand
The Ramones - Howling At The Moon
The Ramones - My Brain Is Hanging Upside Down (Bonzo Goes To
Bitburg) x
The Smiths - Barbarism Begins At Home x
The Smiths - Nowhere Fast x
Tom Waits - Blind Love x
Tom Waits - Rain Dogs x

Nederlandstalig:

Frank Boeijen Groep - Kronenburg Park

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

 

Albumkeuze van 1985 (alfabetisch)

Dire Straits - Brothers in Arms
Eric Clapton - Behind the Sun
Green on Red - Gas Food Lodging
Hüsker Du - New Day Rising
Kate Bush - Hounds of Love
Killing Joke - Night Time
Love and Rockets - Seventh Dream of Teenage Heaven
Meat Puppets - Up on the Sun
New Order - Low-Life
Nick Cave & The Bad Seeds - The Firstborn Is Dead
Pet Shop Boys - Please
Prefab Sprout - Steve McQueen
Red Hot Chili Peppers - Freaky Styley
R.E.M. - Fables of the Reconstruction
Robert Palmer - Riptide
Simply Red - Picture Book
Sonic Youth - Bad Moon Rising
Stevie Ray Vaughan - Soul to Soul
Sting - The Dream of the Blue Turtles
Talking Heads - Little Creatures
The Cult - Love:The Cure - The Head on the Door
The Jesus and Mary Chain - Psychocandy
The Ramones - Animal Boy
The Smiths - Meat Is Murder
Tom Waits - Rain Dogs

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 1985 (alfabetisch)

A-Ha - Take On Me
Baltimora - Tarzan Boy
Benny Neyman - Waarom fluister ik je naam nog
Bruce Springsteen - Dancing In The Dark
Bruce Springsteen - I'm On Fire
David Bowie & The Pat Metheny Group - This Is Not America
Elton John - Nikita
Feargal Sharkey - A Good Heart
Gerard Joling - Ticket To The Tropics
Harold Faltemeyer Axel F.
Madonna - Into The Groove
Mick Jagger & David Bowie - Dancing In The Street
Nana Mouskouri - Only Love
Paul Hardcastle - 19
Phil Collins & Philip Bailey - Easy Lover
Sandra - Maria Magdalena
Simple Minds - Don't You (Forget About Me)
Tears For Fears - Shout
The Comodores - Nightshift
UB 40 Featuring Chrissie Hynde - I Got You Babe
USA For Africa - We Are The World

 

Film in 1985

 

Filmkeuze van 1985 (alfabetisch)

Back to the future - Robert Zemeckis >
Brazil - Terry Gilliam >
La Historia official - Luis Puenzo >
Out of Africa - Sydney Pollack >
Prizzi's Honor - John Huston >
Ran - Akira Kurosawa >
Silverado - Lawrence Kasdan >
The Breakfats Club - John Hughes >
The Color Purple - Steven Spielberg >
Witness - Peter Weir >

Website Cinema >