Willem Sandberg

In 1984 is typograaf en oud-directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam (1945-1962) Willem Sandberg (1897-1984) overleden.

Willem Sandberg leverde een belangrijke bij- drage aan de ontwikkeling van het Stedelijk Museum tot een internationaal vermaard cen- trum voor moderne kunst. Willem Sandberg won twee keer de typografieprijs van de stad Am- sterdam en in 1968 de Nederlandse Staatsprijs voor beeldende kunst en architectuur.

Wiki: Willlem Sandberg >

De stijl van het Stedelijk

Grafisch ontwerper en filmmaker Lex Reitsma volgt de zoektocht van het Stedelijk Museum naar een nieuwe huisstijl. Toenmalig directeur Gijs van Tuyl nodigde in 2008 vijf ontwerpers uit deel te nemen aan een competitie. De regisseur filmde zowel de ontwerpers en hun presentaties als het juryoverleg. Daarnaast worden de nieuwe voorstellen afgezet tegen het werk van illustere voorgangers als Sandberg en Crouwel. Close Up AVRO, uitzending 22 september 2012.

Kijken: De stijl van het Stedelijk >

 

Apple Macintosh

In januari 1984 brengt het Amerikaanse computerbedrijf Apple de Apple Macintosh 128k, de eerste betaalbare computer met grafische gebruikersinterface, op de consumentenmarkt.

Met een introductieprijs van $2495 was de Macintosh 128k veel goedkoper dan de in 1983 gelanceerde Apple Lisa die vanwege zijn hoge aanschafprijs van $9.995 dollar mislukte. De Apple Lisa was de eerste commerciële computer met grafische gebruikersinterface (GUI), een door Xerox PARC-laboratorium ontwikkeld idee dat door Apple werd overgenomen. De Macin- tosh 128k draaide op het Macintosh Operating System (Mac OS) terwijl de rekenkracht kwam van de 9 Megahertz Motorola 68000 chip.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

De eerste inkjetprinter

In 1984 introduceert het Amerikaanse compu- terbedrijf Hewlett Packard de ThinkJet, de eerste inkjetprinter voor de consumentenmarkt.

De inkjetprinter verving de lawaaiige dotmatrix- printer waarbij inktstipjes door middel van pinnetjes die tegen een inktlint sloegen op het papier werden gedrukt. Die stipjes samen vormden een letter. Bij een inkjetprinter wordt vloeibare inkt via kleine spuitmondjes direct op het papier gespoten. Vanaf de jaren negentig ontwikkelden inkjetprinters zich tot een consu- mentenartikel voor het thuis afdrukken in foto- kwaliteit.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

De eerste desktop laserprinter

In 1984 introduceert het Amerikaanse compu- terbedrijf Hewlett Packard de HP LaserJet, de eerste desktop laserprinter voor kantoorgebruik.

De laserprinter werd in 1969 uitgevonden door Gary Starkweather in het Webster Research Centrum van het Amerikaanse printerbedrijf Xerox. In 1971 realiseerde Starkweather met zijn onderzoeksteam het eerste werkende laserprintersysteem. In 1977 bracht Xerox de Xerox 9700 uit, de eerste laserprinter voor de professionele markt.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Olympische Winterspelen Sarajevo 1984De Olympische Winterspelen van 1984 vinden plaats in Sarajevo, Joegoslavië.

NOC*NSF: de Winterspelen van 1984 >
Internationaal Olympisch Comité >

 

De nieuwe mens

Frank Wiering volgde in 1984 vier Nederlandse aanhangers van de Indiase goeroe Bhagwan Shree Rasneesh. Ze zijn op zoek naar verdieping van hun leven en willen zich ontworstelen aan de consumptiemaatschappij, carrière en status. Op zijn hoogtepunt telde de Bhagwanbeweging ongeveer 500.000 volgelingen.

In 2004 zoekt Frank Wiering enkele voormalige aanhangers van de Indiase goeroe Bhagwan, die hij in 1984 volgde, opnieuw op. Hij is benieuwd hoe het hen is vergaan sinds het uiteenvallen van de Bhagwanbeweging.

Kijken: De nieuwe mens (1984) >
Kijken: De meester en het echte leven (2004) >

 

 

De jaren tachtig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1984 >

Kijken: De jaren tachtig special >
Kijken: Fietsen door de jaren tachtig >
Kijken: Punk, van pret naar protest >
Kijken: Punk in Nederland (1977-1984) >

Kijken: Jongeren van 1984 >
Kijken: Zomer in het Vondelpark >

Nederland in de jaren tachtig >

 

Mensen van nu

Mensen van nu is een portret van een generatie die volwassen wordt in de onzekerheid van een crisis. Hoe belangrijk is geld en bezit nog voor hen? 2013 is het jaar waarin het aantal werklozen voor het eerst weer dat van de vroege jaren '80 evenaart. De crisiskinderen die toen geboren zijn, zijn nu rond de 30 jaar. Regie Tomas Kaan. Tegenlicht VPRO, uitzending 07 oktober 2012.

Kijken: Mensen van nu >

 

De terugkeer

De Argentijnse Ana Sebastian schreef onder meer het veelgeprezen boek 'De geschiedenis van de Tango'. Toen de militaire junta in 1976 de macht overnam, sloot ze zich aan bij een verzetsbeweging. In 1977 vluchtte ze met haar gezin naar Nederland, maar in 1984 keerde ze terug naar Argentinië. Cherry Duyns, VPRO, 1984

Kijken: De terugkeer >

 

Parlement & Politiek

In 1984 regeert het eerste Kabinet-Lubbers (1982-1986).

Het kabinet-Lubbers I bestond uit ministers van het CDA (Christen Democratisch Appèl) en de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie). Minister-president Lubbers (1939) kwam uit het CDA.

Parlement: Kabinet-Lubbers I >

Kijken: Het geheim van Ruud Lubbers >

 

Theo Koomen verongelukt

Op 04 april 1984 komt radioverslaggever Theo Koomen bij een auto-ongeluk om het leven.

Theo Komen was in de jaren zestig en zeventig een van de bekendste radioverslaggevers die achterop de motor radioverslag deed van de jaarlijkse wielerwedstrijd de Tour de France.

Wiki: Theo Koomen >
Sportgeschiedenis: De dood van Koomen >

 

Thatcher ontsnapt aan aanslag

In de nacht van elf op twaalf oktober 1984 ontsnapt premier Margaret Thatcher (1925) van Groot-Brittannië aan een bomaanslag waarbij vijf mensen om het leven komen.

De bom ontplofte in het Grand Hotel aan de boulevard in de Britse badplaats Brighton waar Thatcher logeerde wegens het bijwonen van een partijtop van de Britse Conservatieve Partij. De aanslag werd opeist door het verboden katho- lieke Ierse Republikeinse Leger (IRA) dat met geweld streefde naar aansluiting van het Britse Noord-Ierland bij Ierland. Zie 1972 Bloody Sun- day voor een korte achtergrond het Noord-Ierse conflict tussen katholieken en protestanten.

Kijken: De Brighton bom >
Kijken: In Europa: Engeland 1984 >

 

De eerste discman

In 1984 brengt Sony de discman D-50, de eer- ste draagbare Cd-speler op de consumenten- markt.

De Sony D-50 had het formaat van vier Cd-doosjes en woog ruim een halve kilo.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

Olympische Zomerspelen Los Angeles 1984
De Olympische Zomerspelen van 1984 vinden plaats in Los Angeles, Verenigde Staten.

De spelen in Los Angeles werden door de Sovjet-Unie en alle andere Oostbloklanden, met uitzondering van Roemenië, geboycot. De boycot was een antwoord van de Sovjet-Unie op de eerdere boycot van de zomerspelen van Moskou in 1980 door de Verenigde Staten uit protest tegen de inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan.

De dameshockeyploeg, plankzeiler Stephan van den Berg, zwemsters Jolanda de Rover (200 meter rugslag) en Petra van Staveren (100 me- ter schoolslag) en discuswerpster Ria Stalman wonnen een gouden medaille.

NOC*NSF: de Zomerspelen van 1984 >
Internationaal Olympisch Comité >

Kijken: Problemen rond de Spelen >

Ria Stalman won op de Spelen van 1984 in Los Angeles goud op het onderdeel discuswerpen. Een medaille die altijd met argwaan is bekeken. Verschillende keren is zij beschuldigd van dopinggebruik.... Andere tijden Sport, uitzending 08 januari 2016.

Kijken: De andere kant van de medaille  >

 

 

Indira Gandhi vermoord

Op 31 oktober 1984 wordt mevrouw Indira Gandhi (1917-1984), staatshoofd van India van 1966-1984, door twee van haar lijfwachten ver- moord.

In Punjab, India bestaat de meerderheid van de bevolking uit Sikhs. Radicale Sikhs in Punjab streefden naar een onafhankelijke staat omdat zij zich achtergesteld voelden door de centrale Hindoe-regering van India. Honderden mensen kwamen om het leven toen het Indiase leger op 06 juni 1984 het Sikhs-heiligdom de Gouden Tempel in Amritsar van radicale Sikhs zuiverde. Indira Gandhi werd enkele maanden later als een direct gevolg van dit bloedbad door haar Sikhs-lijfwachten vermoord.

Wiki: India >
Wiki: Indira Gandhi >

 

Giframp Bhopal

Op 03 december 1984 komen bij een giframp in de Indiase plaats Bhopal duizenden mensen om het leven.

Door een defect ventiel lekte tonnen van het in- secticide methyl isocyanide (MIC) weg uit een opslagtank van de chemische fabriek Union Carbide India Limited (UCIL) in Bhopal, India. Het zeer giftige gas verspreide zich als een sluipmoordenaar over het dichtbevolkt gebied in de directe omgeving van de fabriek waar de bewoners in hun slaap werden verrast. Volgens de Bhopal Medical Appeal stierven er in de eerste week 8.000 mensen en twintig jaar na de ramp was het dodental opgelopen tot 20.000 en waren er 120.000 mensen chronisch ziek. De fa- briek in Bhopal was voor de helft eigendom van het Amerikaanse chemische bedrijf Union Carbide Corporatio.

Wiki: Giframp Bhopal >
The Bhopal Medical Appeal (Engelstalig) >

 

P.C. Hooftprijs niet uitgereikt

In 1984 schrijft Hugo Brandt Corstius columns onder de pseudoniemen: Piet Grijs voor Vrij Nederland, Stoker voor de Volkskrant en Battus voor Vrij Nederland en het NRC.

Hugo Brandt Corstius (1935) schreef in die pe- riode scherp en kritisch over het beleid van het eerste Kabinet-Lubbers en vooral minister van financiën Ruding, die hij vergeleek met de oor- logsmisdadiger Eichman, moest het ontgelden. Toen Hugo Brandt Corstius in 1984 voorge- dragen werd voor de P.C. Hooftprijs besloot het Kabinet-Lubbers om de voordracht van de jury niet op te volgen en de staatsprijs niet uit te reiken.

Wiki: Hugo Brandt Corstius >

Kijken: P.C. Hooftprijs 1984 >

 

Laaste voetbalwedstrijd van Johan Cruijff

Op 13 mei 1984 speelt Johan Cruijff (1947-2016) zijn laatste officiële voetbalwedstrijd in de thuis- wedstrijd van Feyenoord tegen PEC Zwolle.

 

Eredivisie Voetbal

In 1984 wordt Feyenoord landskampioen voet- bal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

Tour de France 1984

In 1984 wint de Fransman Laurent Fignon voor de tweede achtereenvolgende keer de Tour de France. Jan Raas wint een etappe.

Wiki: Tour de France >

 

EK Frankrijk 1984

In 1984 wordt gastland Frankrijk Europees kam- pioen voetbal door in de finale Spanje met 2-0 te verslaan.

UEFA History (Engelstalig) >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1984

 

Muziekkeuze van 1984 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Bruce Springsteen - Born in the USA
Bruce Springsteen - Dancing In The Dark x
Cocteau Twins - Pearly Dewdrops Drops
Cyndi Lauper - Time After Time
Depeche Mode - If You Want
Depeche Mode - Lie To Me
Echo and the Bunnymen - The Killing Moon x
Elvis Costello & The Attractions - I Wanna Be Loved
Frankie Goes To Hollywood - Two Tribes
Golden Earring - When The Lady Smiles (NL)
Grand Master Flash - White Lines
Green On Red - This I Know
Hüsker Dü - Whatever
King Crimson- Three of a Perfect Pair
Lou Reed - I Love You, Suzanne x
Madonna - Into The Groove
Madonna - Like a Virgin x
Madonna - Material Girl
Metallica - Fade To Black x
Metallica - Fight Fire With Fire
Nick Cave & The Bad Seeds - From Her To Eternity
Prince - Purple Rain
Prince - When Doves Cry x
Red Hot Chili Peppers - Get Up and Jump x
Red Hot Chili Peppers - True men Dont Kill Coyotes
Sade - Smooth Operator
Sade - Hang On To Your Love x
Run DMC - Its Like That x
Scott Walker - Dealer
Simple Minds - Waterfront
Steel Pulse - Steppin' Out x
Stevie Wonder - I Just Called To Say x
The Art of Noise - Beat Box
The Art of Noise - Close (To The Edit)
The Go-Betweens - Bachelor Kisses
The Go-Betweens - Draining The Pool For You x
The Minutemen - Corona
The Minutemen - Political Song For Michael Jackson To Sing
The Pointer Sisters - Automatic
The Replacements - Favorite Thing
The Replacements - I Will Dare x
The Smiths - How Soon Is Now x
The Smiths - What Difference Does It Make x
Tina turner - What's Love Got To Do With It
U2 - Pride (In The Name Of Love) x
XTC - This World Over

Nederlandstalig

Frank Boeijen Groep - Zwart wit
Klein Orkest - Over de muur

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

 

Albumkeuze van 1984 (alfabetisch)

Brian Adams - Reckless
Bruce Springsteen - Born in the U.S.A.
Cocteau Twins - Treasure
Depeche Mode - Some Great Reward
Echo and the Bunnymen - Ocean Rain
Elvis Costello - Goodbye Cruel World
Hüsker Dü - Zen Arcade
King Crimson - Three of a Perfect Pair
Lou Reed - New Sensations
Madonna - Like a Virgin
Metallica - Ride the Lightning
Nick Cave & The Bad Seeds - From Her to Eternity
Prince & The Revolution - Purple Rain
Queen - The Works
Red Hot Chili Peppers - Red Hot Chili Peppers
Run-D.M.C. - Run-D.M.C.
Sade - Diamond Life
Scott Walker - Climate of Hunter
Simple minds - Sparkle in the Rain
Steel Pulse - Earth Crisis
The Art of Noise - Who's Afraid of the Art of Noise?
The Go-Betweens - Spring Hill Fair
The Minutemen - Double Nickels on the Dime
The Replacements - Let It Be
The Smiths - Hatful of Hollow
The Smiths - The Smiths:Tina Turner - Private Dancer
U2 - The Unforgettable Fire
Violent Femmes - Hallowed Ground
XTC - The Big Express

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 1984 (alfabetisch)

Band Aid - Do They Know It's Christmas
Bronski Beat - Smalltown Boy
Bruce Springsteen - Dancing In The Dark
Danny de Munk - Ik voel me verdomd alleen
Duran Duran - The Reflex
Frankie Goes To Hollywood - Two Tribes
George Michael - Careless Whisper
Golden Earring - When The Lady Smiles
Jeramine Jackson & Pia Zadora - When the Rain Begins To Fall
Lionel Richie - Hello
Pat Benater - Love Is A Battlefield
Paul Young - Love Of The Common People
Prince & The Revolution - Purple Rain
Queen - I Want To Break Free
Queen - Radio Ga Ga
Stevie Wonder - I Just Called To Say I Love You
Wham! - Wake Me Up Before You Go-Go

 

Film in 1984

 

Filmkeuze van 1984 (alfabetisch)

Amadeus - Milos Forman >
Ghostbusters - Ivan Reitman >
Indiana Jones and the Temple of Doom - Steven Spielberg >
Kaos - Paolo Taviani & Vittorio Taviani >
Once Upon a Time in America - Sergio Leone >
Paris, Texas - Wim Wenders >
The Killing Fields - Roland Joffé >
The Never Ending Story - Wolfgang Petersen >
Top Secret! - Jim Abrahams, David Zucker >

Website Cinema >