Gio Ponti


Gio Ponti - 'bilia' 1931

In 1979 is de veelzijdige Italiaanse kunstenaar, architect en ontwerper Gio Ponti (1891-1979) overleden. Ponti was ontwerper van meubels, keramiek, verlichting, glas, en textiel.

Architonic: ontwerpen van Ponti >

 

De eerste Walkman

Op 01 juli 1979 introduceert het Japanse elektronicaconcern Sony de TPS-L2, de eerste draagbare audiocassettespeler of Walkman.

De Walkman was de eerste in een reeks van draagbare geluidsdragers die in de laatste twee decennia van de twintigste eeuw op de markt kwamen. Muziekcassettes die vanaf 1963 alleen op een niet-draagbare cassettespeler afgespeeld konden worden, konden nu tijdens het lopen, fietsen en reizen worden beluisterd. De draagbare cassettespeler verloor haar popula- riteit toen in de jaren negentig de draagbare Cd-speler of Discman doorbrak waarvan het eerste model al in 1984 door Sony op de markt werd gebracht.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Saddam Hoessein nieuwe leider in Irak

In 1979 werd Saddam Hoessein (1937-2006) de nieuwe machthebber in Irak. Hoessein was leider van de Baath-partij, een politieke partij met socialistische en fascistische kenmerken, antiwesters en voorstander voor vereniging van de Arabische volken en naties in het Midden-Oosten (Panarabisme).

Wiki: Geschiedenis van Irak >
Wiki: Sadam Hoessein >

 

Zeehondenjacht

In 1979 kregen de Nederlandse milieuactivisten: de filmer Norman van Swelm en de fotograaf Fred Hess toestemming om vanaf een Noors schip in New Foundland, Canada de gruwelijke jacht op jonge zeehonden vast te leggen. Deze reportage, die in 1980 in de Nieuwe Revu en het Duitse Stern werd gepubliceerd, veroorzaakte een golf van protest in Europa en leidde in 1982 tot de aanname van een resolutie door het Europese Parlement die de import van vellen van jonge zeehonden verbood met als gevolg dat de wereldhandel in zeehondenbont volledig instortte.

Kijken: Zeehondenjacht >

 

Amin ontvlucht Uganda

In 1979 werd de Ugandese dictator Idi Amin (1928-2003) door guerrillastrijders en militaire hulp van het buurland Tanzania uit Uganda verjaagd. In 1971 vestigde Amin een dictatuur in Uganda die tussen 1970 tot aan zijn val in 1979 meer dan driehonderdduizend slachtoffers eiste. Tegenstanders van het regime werden gevangen genomen, gemarteld en geëxecuteerd en in 1972 verjoeg Amin de circa 40.000 tellende Indiase gemeenschap uit Uganda. Amin week uit naar Saoedi-Arabië waar hij in 2003 in ballingschap is overleden.

Wiki: Uganda >

 

Eerste Europese verkiezingen

Van 07 tot 10 juni 1979 werden in de Europese lidstaten de eerste rechtstreekse verkiezingen voor het Europese Parlement gehouden.

Geschiedenis van de EU >

 

Chilean Building

Eind jaren zeventig keerden veel militante Chilenen vanuit hun ballingschap in Europa terug naar Chili om hun kameraden te helpen in de strijd tegen de heersende dictatuur van Pinochet. De Chileense Macarena Aguiló vertelt in haar eerste lange documentaire haar persoonlijke verhaal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van deze geschiedenis. Ze reconstrueert aan de hand van foto's, dagboeken en interviews met betrokkenen een belangrijke periode uit haar jeugd, die ze doorbracht in een kindercommune op Cuba. Deze was onder de noemer Project Homes opgezet door vrijheidsstrijders die om veiligheidsredenen hun kinderen niet mee konden nemen. Aguiló werd daar, samen met ongeveer zestig lotgenootjes, opgevoed door 'sociale ouders'. IKON, HUMAN, VPRO, uitzending 2 juli 2012.

Kijken: Chilean Building >

 

 

De jaren zeventig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1979, deel 1 >
Kijken: NOS Jaaroverzicht 1979, deel 2 >

Kijken: De jaren zeventig special >
Kijken: De jaren zeventig compilatie >
Kijken: De heroïne-epidemie >
Kijken: De zitkuil >
Kijken: Punk in de jaren zeventig >

Kijken: TV-serie: Herinnert u zich deze nog? >
Kijken: NAI, woonerven en zitkuilen >

Nederland in de jaren zeventig >

 

Het Stedelijk Museum Amsterdam

Impressie waarin een overzicht gegeven wordt van de kunstcollectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam, van het impressionisme van het einde van de 19e eeuw tot de moderne avant-gardekunst uit de jaren '70 van de 20e eeuw. Frank Wiering, 1979.

Kijken: Portret van het Stedelijk Museum >

 

Sterke Yerke

In 1979 steken vier Friese jongens met hun zelfgebouwde vlot De Sterke Yerke de Atlantische Oceaan over. Andere Tijden. VPRO/NTR uitzending 21 mei 2011.

Kijken: Sterke Yerke, een zelfgebouwd vlot >

 

Het weer in 1979

De winter van 1978/1979 was koud en somber en staat met een gemiddelde temperatuur van -0.8 °C op de zesde plaats van winters met de laagste gemiddelde temperatuur sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901 en met slechts 108 uren zon was het de somberste winter van de twintigste eeuw.

KNMI >

Kijken: De winter van 1979 >

 

Parlement & Politiek

In 1979 regeert het Kabinet-Van Agt I 1977-1981.

Het Kabinet-Van Agt I bestond uit ministers van het CDA (Christen Democratisch Appèl) en de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie). Minister-president Van Agt (1931) kwam uit het CDA.

Parlement: Kabinet-Van Agt I >

Kijken: Portret van Dries van Agt (1977) >

 

Gifschandaal in Lekkerkerk

Op 15 september 1979 sprong de hoofdwater- leiding in de Jan Ligthartstraat in Lekkerkerk. Na onderzoek bleek de waterleiding door chemisch afval in de bodem te zijn weggerot. Er moesten driehonderd gezinnen worden geëvacueerd en er werden 1600 vaten met chemisch afval opgegraven. Lekkerkerk was het eerste grote gifschandaal van Nederland.

Kijken: Lekkerkerk >
Kijken: Gifschandaal en glasbakken >

 

Keizerinnen

Eind jaren zeventig voerden radicaallesbische feministen de boventoon in de vrouweneman- cipatie. Heterovrouwen die zich aangetrokken voelden tot de emancipatiebeweging werden bewust lesbisch, niet zozeer vanuit een seksuele voorkeur, maar als een daad van verzet tegen de dominante mannenmaatschappij. Een slogan werd: met je onderdrukker ga je niet naar bed. In 1979 stichtten vier vrouwen, die zichzelf ‘De Keizerinnen' noemden, in Amsterdam een radicaalfeministische vrouwenwoongroep waarin zelfs mannelijke familieleden niet over de vloer mochten komen.

Kijken: De keizerinnen >

 

Bootvluchtelingen

Toen de communisten in 1975 in Zuid-Vietnam aan de macht waren gekomen, ontvluchtten honderdduizenden pro-Amerikaanse Vietname- zen hun land. Mensen probeerden ondermeer via zee uit Vietnam weg te komen door voor veel geld een plaats op een gammele boot te bemachtigen. Op 23 juni 1979 ontdekte kapitein Cees Hoek van het Nederlandse schip de Nedrill 2 dat er een gammele vissersboot met 300 uitgeputte Vietnamese vluchtelingen vastzat aan de ankerkabels van zijn schip.

Kijken: Bootvluchtelingen >

 

 

Khomeini leider in Iran

In april 1979 wordt in Iran de Islamitische Republiek Iran uitgeroepen met aan het hoofd de geestelijk leider Ayatollah Ruhollah Khomeini.

Vanaf 1977 kwamen studenten in Perzië (Iran) in opstand tegen het westers georiënteerde beleid van Sjah Mohammed Reza Pahlavi 1919-1980. De roep om een staatsvorm waarbij het Islamitische karakter van het land meer tot uiting zou komen, werd steeds luider en de weerstand tegen de Sjah was in 1978 tot alle geledingen van de bevolking doorgedrongen. Een meerderheid van de bevolking leidde een armoedig bestaan terwijl een kleine bevoor- rechte elite in pracht en praal leefde. De in ballingschap levende geestelijk leider Ayatollah Ruhollah Khomeini (1902-1989) trad vanaf 1978 steeds duidelijker op de voorgrond als een alternatief voor de Sjah en beloofde het volk een parlementaire democratie. Via een netwerk van geestelijken en later via de wereldpers wist hij de bevolking van Iran te bereiken.

De opstand tegen het regime van de Sjah werd eind 1978 zo groot dat de geestelijk ingestorte Sjah in januari 1979 besloot om naar het buitenland te vluchten. De weg voor Khomeini lag nu open en op 01 februari 1979 werd hij door een uitzinnige menigte in Teheran binnengehaald. In april 1979 werd in Iran de Islamitische Republiek Iran uitgeroepen met aan het hoofd de geestelijk leider Ayatollah Ruhollah Khomeini. In plaats van de beloofde democratie werd in Iran een islamitisch regime met de islamitische rechtspraak sharia gevestigd. In 1980 is Sjah Mohammed Reza Pahlavi in Egypte in ballingschap gestorven.

Wiki: Iran >
Wiki: Khomeini >
Wiki: Mohammed Reza >

Kijken: Ayatollah Khomeiny >

Iran and the West

Documentaire over de verhouding van de afgelopen vierendertig jaar tussen Iran en Amerika. De belangrijkste personen komen aan het woord, waaronder president Jimmy Carter, de presidenten Rafsanjani and Khatami van Iran, hun generaals, ministers en topadviseurs. VPRO, uitzending 17 januari 2014.

Kijken: Iran and the West 1 (1978-1981) >Kijken: Iran and the West 2 (1982-2001) >
Kijken: Iran and the West 3 (2001-2014) >

 

Russische tanks in kabul

In 1979 vraagt president Nur Mohammed Taraki (1913-1979) militaire steun van de Sovjet-Unie ter bestrijding van de islamitische verzets- groepen (mujahedin) in Afghanistan.

Vanaf 1978 vestigde zich een communistisch regime in Afghanistan onder leiding van Nur Mohammad Taraki (1913-1979). De verdeelde moslimgroepen in Afghanistan gingen vanaf dat moment samenwerken in verzetsgroepen om het communistische regime te verdrijven. Taraki riep de hulp in van de Sovjet-Unie en op 27 december 1979 verschenen de eerste Russische tanks in de straten van de Afghaanse hoofdstad Kabul waarna de mujahedin, die gesteund werden door de Amerikaanse CIA, een guerrillaoorlog tegen het Russische leger begonnen. Pas in 1989 trok het Sovjetleger zich uit Afghanistan terug.

Wiki: Afghanistan >

Kijken: De CIA en Afghanistan >

 

IJzeren dame

In 1979 werd Margaret Thatcher (1925) van de Britse Conservatieve Partij de nieuwe minister-president (1979-1990) van Groot-Brittannië. Vanwege haar onaantastbaarheid en rechtlijnig- heid kreeg Thatcher de bijnaam: De ijzeren dame.

Wiki: Margaret Thatcher >

 

Tour de France 1979

In 1979 won de Fransman Bernard Hinault voor de tweede keer de Tour de France. Gerrie Kneteman (2) Jan Raas, Leo van Vliet, Jo Maas en Joop Zoetemelk wonnen een etappe.

Wiki: Tour de France >

 

Eredivisie Voetbal

In 1979 werd Ajax landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

             
 

 

 

 

Muziek in 1979 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

ACDC - If You Want Blood (You've Got It)
Buzzcocks - Harmony In My Head x
Buzzcocks - Orgasm Addict
Chic - Good Times
Donna Summer - Bad Girls
Eagles - The Long Run
Elvis Costello - Accidents Will Happen
Elvis Costello - Oliver's Army x
Frank Zappa - Dancin' Fool x
Frank Zappa - Joe's Garage
Funkadelic - Freak of the Week
Gang of Four - Damaged Goods x
Gang of Four - I Found That Essence Rare x
Graham Parker & The Rumour - Protection
Gruppo Sportivo - Disco Really Made It (NL)
Herman Brood - Never Be Clever (NL)
J.J. Cale - Fate of a Fool
J.J. Cale - I'll Make Love To You Anytime x
Janis Ian - Fly Too High
Joy Division - Novelty
Joy Division - Shadowplay x
Joy Division - Transmission x
Marianne Faithfull - The Ballad of Lucy Jordan
Michael Jackson - Off The Wall x
Michael Jackson - Rock With You
Neil Young & Crazy Horse - My My, Hey Hey x
Peter Tosh & Mick Jagger - (You gotta walk) Don't Look Back
Pink Floyd - Comfortably Numb x
Public Image Ltd - Memories
Ramones - Rock 'n' Roll High School x
Roxy Music - Angel Eyes
Sister Sledge - We Are Family
Sugarhill Gang - Rappers Delight x
Supertramp - Breakfast In America
Supertramp - The Logical Song
Talking Heads - Life During War Time x
Talking Heads - Memories Can't Wait x
The Allman Brothers Band - Can't Take It with You
The B-52 's - Lava x
The B-52 's - Planet Claire
The Clash - London Calling x
The Clash - Spanish Bombs
The Clash - The Guns of Brixton
The Cure - 10.15 Saturday Night x
The Cure - Fire in Cairo
The Cure - Three Imaginary Boys x
The Jam - Private Hell x
The Jam - The Eton Rifles
The Patti Smith Group - Dancing Barefoot x
The Police - Message In A Bottle x
The Police - Walking On The Moon
The Pretenders - Brass In Pocket
The Specials - Concrete Jungle
The Specials - Gangsters
The Undertones - Get Over You x
The Undertones - Girls Don't Like It

Albumkeuze van 1979 (alfabetisch)

ACDC - Highway to Hell
Buzzcocks - Singles Going Steady
Chic - Risque
Eagles - The Long Run
Elvis Costello - Armed Forces
Frank Zappa - Sheik Yerbouti
Funcadelic - Uncle Jam Wants You
Gang of Four - Entertainment!
Graham Parker & The Rumour - Squeezing Out Sparks
J.J. Cale - 5
Janis Ian - Night Rains
Joy Division - Unknown Pleasures
Michael Jackson - Off the Wall
Neil Young & Crazy Horse - Rust Never Sleeps
Pere Ubu - Dub Housing
Pink Floyd - The Wall
Public Image Ltd - Metal Box
Roxy Music - Manifesto
Supertramp - Breakfast in America
Talking Heads - Fear of Music
The Allman Brothers Band - Enlightened Rogues
The B-52's - The B-52's
The Clash - London Calling:The Cure - Three Imaginary Boys
The Jam - Setting Sons
The Patti Smith Group - Wave
The Police - Regatta De Blanc
The Specials - The Specials
The Undertones - The Undertones

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 1979 (alfabetisch)

Abba - Chiquita
Abba - I Have A Dream
Art Garfunkel - Bright Eyes
Boney M. - Hooray Hooray It's A Holy Holiday
Cheap Trick - I Want You To Want Me
Earth & Fire - Weekend
Ellen Foley - We Belong To The Night
Julio Iglesias - Quiereme Mucho
Kiss - I Was Made For Loving You
Peaches & Herb - Reunited
Peter Tosh & Mick Jagger - (You gotta walk) Don't Look Back
Pointer Sisters - Fire
Queen - Crazy Little Thing Called Love
Racey - Lay Your Love On Me
Shadows - Theme From "The Deer Hunter"
Sugarhill Gang - Rapper's Delight
The Wiz Stars - A Brand New Day
Village People - In The Navy

 

Film in 1979 (alfabetisch)

Alien - Ridley Scott >
All That Jazz - Bob Fosse >
Apocalypse Now - Francis Ford Coppola >
Die Blechtrommel - Volker Schlöndorff >
Die Ehe der Maria Braun - Rainer Werner Fassbinder >
Kramer vs. Kramer - Robert Benton >
Life of Brian - Terry Jones >
Manhattan - Woody Allen >
Tess - Roman Polanski >
The China Syndrome - James Bridges >

Website Cinema >