Charles Eames


Lounge Chair (1956)

Op 21 augustus 1978 is de Amerikaanse architect en vormgever Charles Eames (1907-1978) overleden.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd er in de Amerikaanse vliegtuigindustrie volop geëxperimenteerd met vliegtuigrompen die gemaakt werden van gebogen, gelamineerd hout. Vanaf 1941 pasten Charles Eames en zijn vrouw Ray deze nieuwe techniek als eerste toe op meubelonderdelen.

Charles & Ray Eames >
Architonic: ontwerpen van Charles Eames >

Kijken: TED-Talk Charles & Ray Eames >

 

De eerste 16-bits processor

In 1978 brengt computerchipsfabrikant Intel de 8086 16-bitsprocessor op de markt.

De 8086 was met een kloksnelheid van 5 Megahertz en 29.000 ingebouwde transistors tien keer sneller dan haar voorgangers. De architectuur van de 8086 kreeg de aanduiding x86 dat een standaard werd in de computerchipsindustrie. De Intel 8088, een variant op de 8086, werd door IBM gekozen voor de aansturing van de IBM PC die in 1981 op de markt kwam.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Camp David-akkoorden

Op 17 september 1978 wordt op het buitenverblijf Camp David van de Amerikaanse president Jimmy Carter (1924) een overeen- komst gesloten tussen de Egyptische president Anwar Saddat (1918-1981) en de Israëlische premier Menachem Begin (1913-1992).

In deze zogeheten Camp David-akkoorden werd ondermeer afgesproken dat op 26 maart 1979 in Washington het Israëlisch/Egyptische vredesver- drag zal worden ondertekend waarin wordt vastgelegd dat Israël over een periode van vier jaar de controle over de Sinai woestijn terug zal geven aan Egypte inclusief de ontmanteling van Israëlische nederzettingen in het gebied. Israël zal een vrije doortocht door het Suez-kanaal worden gegarandeerd en de diplomatieke relatie tussen Israël en Egypte zullen worden genor- maliseerd. Nieuw te starten onderhandelingen moeten leiden tot Palestijns zelfbestuur voor de Westelijke Jordaanoever en de Gaza-strook.

Wiki: Israël >
Wiki: Palestina >

Kijken: The Camp David Accords >
Kijken: Persconferentie Jimi Carter >
Kijken: Persconferentie Menachem Begin >

 

UNIFIL in Libanon

Sinds 1975 woedt er een burgeroorlog (1975-1990) in Libanon waarin christelijke en islamitische milities elkaar om de macht bestrijden.

In het zuiden van Libanon zorgden Palestijnse vluchtelingen die vanuit Libanon terroristische aanvallen uitvoerden tegen de staat Israël voor een permanente onrust. In maart 1978 viel Israël Zuid-Libanon binnen net als doel om het gebied te zuiveren van Palestijnse terroristen. Naar aanleiding van de drie maanden durende Israëlische bezetting van Zuid-Libanon werd door de Verenigde Naties de vredesmacht United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) opgericht met als doel om de vrede in het gebied te handhaven. Nederland nam van 1979 tot 1985 deel aan UNIFIL.

Wiki: Libanon >
Wiki: Libanese Burgeroorlog >
NIMH: Historische missies >

Kijken: UNIFIL >
Kijken: Nederlandse militairen naar Libanon >

 

Bijlmerbajes geopend

Op 05 maart 1979 wordt de gevangenis P.I. Overamstel (De Bijlmerbajes) geopend.

Het hypermoderne ontwerp van het echtpaar Pot-Keegstra beoogde een humane gevangenis die gericht was op resocialisatie van gedetineerden. In 2016 wordt de gevangenis gesloten.

Kijken: Nieuw onderkomen voor gevangenen >
Kijken: Bajes zonder tralies >

 

Giorgio de Chirico


Melancholie en mysterie van een straat 1914

Op 20 november 1978 is de Grieks-Italiaanse kunstschilder Giorgio de Chirico (1888-1978) overleden. De Chirico werd vooral bekend door zijn metafysische schilderijen die hij in de periode tussen 1909 en 1919 maakte. Giorgio de Chirico wordt beschouwd als een voorloper van de surrealis- tische kunst in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw.

Wiki Art: Giorgio de Chirico >

Kijken: Giorgio de Chirico >

 

 

De jaren zeventig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1978 >

Kijken: De jaren zeventig special >
Kijken: De jaren zeventig compilatie >
Kijken: De heroïne-epidemie >
Kijken: De zitkuil >
Kijken: Punk in de jaren zeventig >

Kijken: Presentatie van de beeldplaat in 1978 >
Kijken: Een snelweg door Amelisweerd? >

Kijken: TV-serie: Herinnert u zich deze nog? >
Kijken: NAI, woonerven en zitkuilen >

Nederland in de jaren zeventig >

 

Ko van Dijk

Op 06 mei 1978 is de Nederlandse acteur Ko van Dijk (1916-1978) overleden.

Wiki: Ko van Dijk >

Kijken: Ko van Dijk - Spelen met hartstocht >

 

Parlement & Politiek

In 1978 regeert het Kabinet-Van Agt I 1977-1981.

Het Kabinet-Van Agt I bestond uit ministers van het CDA (Christen Democratisch Appèl) en de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie). Minister-president Van Agt (1931) kwam uit het CDA.

Parlement: Kabinet-Van Agt I >

Kijken: Portret van Dries van Agt >
Kijken: De hypotheekrenteaftrek in 1978 >

 

De affaire Aantjes

Op 07 november 1978 legde het Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van het CDA (Christen Democratisch Appèl) Willem Aantjes (1923-2015) zijn functie neer vanwege een artikel in Nieuwsblad van het Noorden een dag eerder waarin de krant kopte dat Aantjes zich in 1944 aangemeld had bij de Germaanse SS.

Parlement: Mr. W. Aantjes >
De ondergang van Willem Aantjes >

Kijken: Persverklaring van Willem Aantjens >
Kijken: Diepman interviewt Willem Aantjes >
Kijken: Interview Aantjes 2013  >

Tv-serie:  De val van Aantjens

Politicus Willem Aantjes maakt zich sterk voor de oprichting van het CDA, een fusie van drie christelijke partijen. De onderhandelingen verlopen moeizaam en de vraag die centraal staat is of CDA-kiezers aangesloten moeten zijn bij een kerk. Wanneer het CDA op haar eerste congres zich als een brede middenpartij presenteert, houdt Aantjes tegen alle afspraken in een vlammende toespraak (Bergrede) waarin hij pleit voor een 'nieuwe christelijke politiek.' EO, uitzending 2 december 2013.

Kijken: Deel 1 >
Kijken: Deel 1 >

 

Eerste reageerbuisbaby geboren

Op 25 juli 1978 wordt in het Oldham General Hospital van Oldham in Groot-Brittannië de eerste reageerbuisbaby Louise Joy Brown gebo- ren.

De bevruchting van de eicel van de moeder van Louise werd buiten de baarmoeder tot stand gebracht met behulp van de nieuwe in-vitrofertilisatie (IVF) techniek. De eicel werd na de bevruchting in de baarmoeder teruggeplaatst waarna er een normale zwangerschap en bevalling plaatsvond. Reageerbuisbevruchting werd in de jaren zeventig ontwikkeld door de Britse arts Patrick Steptoe en de Britse fysioloog Robert Edwards.

Wiki: Louise Brown (Engelstalig) >
Wiki: In-vitrofertilisatie (IVF) >

Kijken: Robert Edwards overleden (2013) >

 

Harry Bertoia


Diamond chair 1952

In 1978 is de Italiaans/Amerikaanse kunstenaar en vormgever Harry Bertoia (1915-1978) overleden. In 1950 kreeg Bertoia de volledige artistieke vrijheid van het echtpaar Hans en Florence Knoll, die hem financieel steunde, om te experimenteren binnen de autonome en toegepaste kunst. In 1952 leidde dit tot de ontwikkeling van de ‘Diamond Chair'.

Harry Bertoia >
Architonic: ontwerpen van Bertoia >

Kijken: Sculpturen van Harry Bertoia >

 

Expansiedrift Rode Khmer

In 1978 valt het communistische regime van Cambodja, de Rode Khmer, het buurland Vietnam binnen met als doel om oude grenzen van het historische Khmerrijk, waartoe ook delen van Vietnam behoren, te herstellen.

Vietnam sloeg terug en bezette Cambodja waardoor er een einde kwam aan het wrede regime (1975-1979) van de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot (1928-1998) die Cambodja om wilde vormen tot een op de leer van de Chinese Mao Zedong gestoelde communistische landbouwstaat. Tussen april 1975 en januari 1979 werden naar schatting anderhalf miljoen tegenstanders door het regime van de Rode Khmer vermoord. Tijdens de Vietnamese bezetting van 1979 tot 1989 werd Cambodja de Volksrepubliek Kampuchea genoemd.

Wiki: Cambodja >

 

Laatste wedstrijd Cruijff voor Ajax

In 1978 speelde Johan Cruijff (1947-2016) zijn laatste wedstrijd voor de Amsterdamse club Ajax, waar hij op achttienjarige leeftijd debuteerde. Het werd heelaas geen galawedstrijd voor Cruijff want Ajax verloor de wedstrijd met 8-0 van het Duitse Bayern München.

Kijken: De afscheidswedstrijd van Cruijff >

 

 

Molukkers gijzelen bestuurders

Op maandag 13 maart 1978 gijzelen drie Molukse Jongeren een groep ambtenaren en bestuurders in het Provinciehuis van Assen.

Kort na het begin van de gijzeling werd de planoloog Ko de Groot voor het raam doodge- schoten en naar beneden gegooid. Op dinsdag 14 maart kwam er een einde aan de gijzeling door een inval van de Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE). Gedeputeerde trip overleed enkele weken later aan zijn verwondingen.

In 1949 droeg Nederland haar kolonie Indonesië over aan de Verenigde Staten van Indonesië (RIS). De eilandengroep Molukken riep op 25 april 1950 de Republiek Maluku Selatan (RMS) uit maar Indonesië greep militair in en onder- wierp de eilandengroep. In 1951 verhuisden duizenden Molukkers, voornamelijk militairen van het voormalige Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), naar Nederland waar de idealen van een vrije republiek Molukken levend werden gehouden door de RMS in ballingschap. In de jaren zeventig poogde de tweede generatie Molukkers in Nederland door middel van geweld erkenning af te dwingen voor een vrije republiek Molukken. Bij treinkapingen door Zuid-Molukse jongeren in 1975 en 1977 kwamen in totaal vijf passagiers en zes kapers om het leven.

Wiki: Republiek Maluku Selatan (RMS) >
Wiki: Geschiedenis van de Molukers in NL >

Kijken: De Molukse gijzeling in Assen >

 

Aldo Moro

Op 16 maart 1978 werd de voormalige Italiaanse premier Aldo Moro (1916-1978) door de Rode Brigade gekidnapt en vermoord. De Rode Brigade was een Marxistisch Leninistische Italiaanse terreurgroep die streefde naar een linkse revolutie en afscheiding van de NAVO.

Wiki: Aldo Moro (Engelstalig) >
Wiki: Rode Brigade (Engelstalig) >

 

Bloedbad in Jonestown

Op 19 november 1978 plegen 913 mensen collectief zelfmoord in de jungle van Guyana.

Het ging om volgelingen van Jim Jones (1931-1978) die verenigd in ‘The Peoples temple' afgescheiden van de buitenwereld leefden in het naar Jones genoemde dorp Jonestown. In 1978 onderzocht de Amerikaanse senator Ryan geruchten over drugsmisbruik, fraude en moord binnen de religieuze sekte. De groep onderzoekers werd door volgelingen van Jones vermoord en om het oordeel van de buitenwereld voor te zijn, dwong Jones zijn volgelingen tot het drinken van een dodelijke cyanide cocktail.

Wiki: Jim Jones >

 

Pausen volgen elkaar op

Op 06 augustus 1978 is Paus Paulus de VI (1897-1978), paus van de rooms-katholieke kerk van 1963 tot 1978, op tachtigjarige leeftijd overleden.

Paus Paulus de VI werd opgevolgd door Johannes Paulus I (1912-1978) die na drieën- dertig dagen aan een hartaanval overleed. Johannes Paulus I (bijgenaamd de lachende paus) werd op 16 oktober 1978 opgevolgd door de Pool Karol Józef Wojtyla (1920-2005) die zichzelf Johannes Paulus II (paus van 1978-2005) noemde.

Vaticaanstad: Paulus de VI >
Vaticaanstad: Johannes Paulus I >
Vaticaanstad: Johannes Paulus II >

 

Tour de France 1978

In 1978 won de Fransman Bernard Hinault voor de eerste keer de Tour de France. Jan Raas (3), Henk Lubberding, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper en Gerrie Kneteman (2)) wonnen een etappe. Leiden had dit jaar de Grand Depart.

Wiki: Tour de France >

Kijken: Profiel Gerrie Kneteman (1951-2004) >
Kijken: De valse start van de Tour in Leiden >

 

WK Voetbal Argentinië 1978

In 1978 werd Argentinië wereldkampioen voetballen door in de finale Nederland met 3-1 te verslaan.

FIFA World Cup >

Kijken: Nederland-Argentinië 1978 >
Kijken: Het WK van 1978 anders gezien >
Kijken: Portret van Dick Nanninga >

 

Eredivisie Voetbal

In 1978 werd PSV landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

PSV wint de UEFA-beker

In 1978 won PSV de UEFA-beker door in de finale het Franse Bastia (Corsica) te verslaan.

UEFA-beker >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1978 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

ACDC - Let There Be Rock x
ACDC - Whole Lotta Rosie
Blondie - Hanging on the Telephone
Blondie - One Way or Another x
Brian Ferry - Sign of the Times x
Bruce springsteen - Badlands
Bruce Springsteen - Promised Land
Buzzcocks - Ever Fallen In Love x
Buzzcocks - What Do I Get
Chic - Le Freak x
Devo - (I Can't Get No) Satisfaction
Dire Straits - Sultans Of Swing x
Doctor Feelgood - Down At The Doctors x
Elvis Costello - (I Don't Want to Go To) Chelsea
Elvis Costello - Radio Radio x
Etta James - Sugar On The Floor
Evelyn King - Shame
Funkadelic - Into You
Funkadelic - One Nation Under a Groove x
Gerry Rafferty - City To City
Gruppo Sportivo - Hey Girl (NL)
Herman Brood - Saturday Night (NL) x
Ian Dury & The Blockheads - Hit Me With You're Rhythm Stake
Ian Dury & The Blockheads - What a Waste
Kate Bush - The Man With The Child In His Eyes
Kate Bush - Wuthering Heights
Kraftwerk - Das Modell
Kraftwerk - The Robots
Lou Reed - Street Hassle
Magazine - Shot By Both Sides
Pere Ubu - The Modern Dance
Public Image Ltd - Public Image x
Ramones - I Wanna Be Sedated x
Rod Stewart - Do You Think I'm Sexy
Siouxsie and the Banshees - Hong Kong Garden
Steel Pulse - Ku Klux Klan x
Talking Heads - Artists Only
Talking Heads - Thank You for Sending Me an Angel
The B-52 's - Rock Lobster x
The Cars - Just What I Needed x
The Cars - My Best Friend's Girl
The Clash - White Man In Hammersmith Palais x
The Dictators - Stay With Me x
The Jam - Down In The Tubestation At Midnight x
The Jam - In The Crowd
The Only Ones - Another Girl, Another Planet
The Patti Smith Group - Because The Night x
The Patti Smith Group - Rock 'n Roll Nigger
The Pointer Sisters - Fire
The Police - Can't Stand Losing You x
The Police - Roxanne x
The Rolling Stones - Miss You x
The Rolling Stones - Respectable x
The Stranglers - No More Heroes
The Undertones - Teenage Kicks x
Tom Waits - $29.00
X-Ray Spex - Germ Free Adolescents
X-Ray Spex - Identity

Nederlandstalig:

Ramses Shaffy - Laat me

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

Albumkeuze van 1978 (alfabetisch)

AC/DC - If You Want Blood You've Got It
Blondie - Parallel Lines
Briam Ferry - The Bride Stripped Bare
Bruce Springsteen - Darkness on the Edge of Town
Chic - C'est Chic
Devo - Question: Are We Not Men? Answer: We Are Devo!
Dire Straits - Dire Straits
Doctor Feelgood - Private Practice
Elvis Costello - This Year's Model
Funkadelic - One Nation Under a Groove:Gerry Rafferty - City to City
Kate Bush - The Kick Inside
Kraftwerk - The Man Machine
Lou Reed - Street Hassle
Magazine - Real Life
Marvin Gaye - Here, My Dear
Pere Ubu - The Modern Dance
Public Image Ltd - First Issue
Ramones - Road to Ruin
Siouxsie & the Banshees - The Scream
Steel Pulse - Handsworth Revolution
Talking Heads - More Songs About Buildings and Food
The Adverts - Crossing The Red Sea With The Adverts
The Cars - The Cars
The Clash - Give ' em Enough Rope
The Dictators - Bloodbrothers
The Jam - All Mod Cons
The Only Ones - The Only Ones
The Patti Smith Group - Easter
The Police - Outlandos D'Amour
The Residents - Duck stab/Buster & Glen
The Rolling Stones - Some Girls
The Upsetters - Return of the Super Ape
Tom Waits - Blue Valentine

Nederland :

Herman Brood - Shpritsz

 

Herman Brood: A Star Like Me

De documentaire Herman Brood, a star like me ontrafelt door middel van talloze archiefbeelden en geluidsopnames Broods mythische en zorgvuldig gecultiveerde imago van rock 'n roll junkie en onderzoekt de relatief onbekende periode tussen 1964 en 1978, waarin Brood zich ontpopt van een 17-jarige kunstacademiestudent tot een 31-jarig popidool. Regie  Peter Scholten. Het uur van de wolf. NTR, uitzending 16 mei 2009.

Kijken: Herman Brood: A Star Like Me >
Kijken: Saturday Night >

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 1978 (alfabetisch)

10CC - Dreadlock Holiday
Bee Gees - Stayin' Alive
Blondie - Denis
Boney M. - Rivers of Babylon
Foxy - Get Off
Frankie Valli - Grease
John Travolta & Olivia Newton-John - You're The One That I Want
Luv - Trojan Horse
Luv - You're The Greatest Lover
Meat Loaf & Ellen Foley - Paradise By The Dashboard Light
Olivia Newton John - Hopelessly Devoted To You
Village People - YMCA

 

Film in 1978 (alfabetisch)