Piet Zwart


Drukwerk voor Trio 1931

Op 24 september 1977 is de Nederlandse vormgever Piet Zwart (1885-1977) overleden.

Piet Zwart was ontwerper van typografie (PTT), meubilair, interieurs en gebruisvoorwerpen. In 2000 werd Zwart door de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) uitgeroepen tot ontwerper van de twintigste eeuw. De nummers twee tot en met vijf waren: Wim Crouwel, Gerrit Rietveld, Benno Premsela en Anthon Beeke.

Wiki: Piet Zwart >
Piet Zwart online >

Kijken: Trailer Alles moet nieuw (2013) >

 

De eerste succesvolle videospelcomputer

In 1977 brengt de Amerikaanse fabrikant van computers, arcadespellen en videospellen Atari de eerste succesvolle videospelcomputer Atari 2600 op de consumentenmarkt.

De rekenkracht van de Atari 2600 kwam van de de 8-bit MOS 6507 microprocessor. Voor de weergave van beeld en geluid moest de spelcomputer op een televisie worden aange- sloten. Toen de in 1990 de laatste Atari 2600 spelcomputers van de band rolden, waren er wereldwijd meer dan 30 miljoen exemplaren van verkocht.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Hotel Polen verwoest

Op 09 mei 1977 wordt hotel Polen in Amsterdam getroffen door een fatale brand.

Binnen een uur werd het hotel aan het Rokin volledig in de as gelegd. Bij deze grootse brand uit de naoorlogse geschiedenis waren 33 doden en 57 gewonden te betreuren.

Kijken: De hel in hotel Polen >

 

Hanns Martin Schleyer vermoord

Op 05 september 1977 wordt de Duitse werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer (1915-1977) door leden van de Rote Armee Fraction (RAF) ontvoerd.

De gijzelnemers eisten de vrijlating van de RAF-kopstukken Andreas Baader, Jan-Carl Raspe, Gudrun Ennslin en Irmgard Möller die gevangen zaten in de gevangenis van Stammheim. Op 13 oktober kaapten Palestijnse terroristen, die samenwerkten met de RAF, een vliegtuig om de eisen van de RAF kracht bij te zetten. De Duitse regering besloot om in te grijpen en op 17 oktober werd het vliegtuig door een antiterreureenheid bestormd waarbij drie van de vier kapers werden gedood. Er vielen geen slachtoffers onder de gijzelaars. Hanns Martin Schleyer werd een dag later vermoord aangetroffen in de kofferbak van een auto. De RAF-gevangen in Stammheim pleegden zelf- moord.

Duitsland Instituut: RAF >
Wiki: Rote Armee Fraktion >

Kijken: Stammheim, De RAF-top gevangen.. >
Kijken: In Europa: Duitsland 1977 >
Kijken: Terugblik op het ontstaan van de RAF >

 

RAF-terroristen gearresteerd

In de herfst van 1977 worden in Utrecht en Amsterdam drie Duitse terroristen van de Rote Armee Fraction (RAF) gearresteerd. In Andere Tijden een reconstructie over hoe er in de jaren zeventig door de overheid op terrorisme werd gereageerd.

Kijken: De RAF in Nederland >

 

Carter nieuwe president VS

Op 20 Januari 1977 werd de Democraat James (Jimmy) Earl Carter (1924) beëdigd als president van de Verenigde Staten. Tijdens de verkiezingen van november 1976 versloeg Carter de zittende Republikeinse president Ford 1913-2006.

Witte Huis: Jimmy Carter (Engelstalig) >

Kijken: Een pindaboer in de politiek >

 

Eredivisie Voetbal

In 1977 werd Ajax landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

De jaren zeventig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1977 >

Kijken: De jaren zeventig special >
Kijken: De jaren zeventig compilatie >
Kijken: De heroïne-epidemie >
Kijken: De zitkuil >
Kijken: Punk in de jaren zeventig >

Kijken: Commercial Postgiro 1977 >
Kijken: Het Simplistisch verbond, 1977 >

Kijken: TV-serie: Herinnert u zich deze nog? >
Kijken: NAI, woonerven en zitkuilen >

Nederland in de jaren zeventig >

 

Het weer in 1977

De zomer van 1977 was somber en staat met slechts 431.8 uren zon op de vijfde plaats van zomers met de kleinste hoeveelheid zonneschijn sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901.

KNMI >

 

Kabinetscrisis 1977

Op 22 maart 1977 valt het Kabinet-Den Uyl (1973-1977) naar aanleiding van een conflict over de grondpolitiek.

De PvdA (Partij van de Arbeid) voert in haar vaandel de spreiding van kennis, inkomen en macht en een van de peilers om die doelstelling te verwezenlijken was de grondpolitiek. Door grondspeculaties werden de kosten voor woningbouw in de jaren zeventig steeds hoger en de PvdA wilde dit tegengaan door gemeenten voorkeursrecht te geven bij de aankoop van grond voor woningbouw. In 1977 kwamen de Christelijke fracties met aanvullende eisen op de in 1975 ingediende wetsvoorstellen over de grondpolitiek. Een struikelblok werd het amendement van De Bekker van de KVP (Katholieke Volkspartij) die de vergoeding bij onteigening wilde blijven baseren op de waarde van grond in het vrije verkeer.

Parlement: Kabinetscrisis 1977 >
Parlement: Kabinet-Den Uyl >

Kijken: Debatten grondpolitiek >
Kijken: Joop Den Uyl, dromer en drammer >

 

De verkiezingen van 1977

Bij de verkiezingen van 25 mei 1977, die overschaduwd worden door de Molukse gijzelingsacties, behaalt de PvdA (Partij van de Arbeid) een winst van tien zetels.

De PvdA was voor het vormen van een nieuwe regering afhankelijk van het CDA (Christen Democratisch Appèl). Er werd maandenlang onderhandeld tussen de PvdA en het CDA, maar ondanks de grote verkiezingswinst van de PvdA kwam er geen tweede Kabinet-Den Uyl. Het CDA was niet afhankelijk van de PvdA omdat deze partij ook samen met de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) een coalitie kon vormen die kon steunen op 77 van de 150 zetels in de Tweede Kamer. Na het afbreken van de onderhandelingen met de PvdA werd door Van Agt (1931) van het CDA en Hans Wiegel (1941) van de VVD in korte tijd het eerste Kabinet-Van Agt gevormd. Hans Wiegel werd Minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier.

Parlement: De kabinetsformatie van 1977 >
Parlement: Kabinet-Van Agt 1 (1977-1981) >

Kijken: De verkiezingsdag van 1977 >
Kijken: De formatie van 1977 >
Kijken: Portret van Dries van Agt >
Kijken: Partij of principes >

 

Nieuwe lijst CDA

In 1977 nemen de KVP (Katholieke Volkspartij), de ARP (Anti Revolutionaire Partij) en de CHU (Christelijk Historische Unie) voor de eerste keer met een gezamenlijke lijst CDA (Christen Democratisch Appèl) deel aan de Tweede Kamerverkiezingen.

In 1973 was er een federaal samenwekkings- verband ontstaan tussen de drie christelijke partijen met professor Piet Steenkamp (1925-2016) als voorzitter. In 1980 werd het CDA definitief opgericht en verdwenen de KVP, ARP en CHU.

Parlement: CDA >

Kijken: Het ontstaan van het CDA >

Interview van Cherry Duyns met professor Steenkamp. VPRO/Machiavelli, 1977.

Kijken: Interview met Piet Steenkamp >

 

Vliegramp Tenerife

Op zondag 27 maart 1977 botsten op de landingsbaan van het vliegveld Los Rodeos op het Canarische eiland Tenerife een startende Boeing 747 van de Nederlandse luchtvaart- maatschappij KLM en een taxiënde Boeing 747 van Pan American Airlines in dichte mist op elkaar. Slechts 61 mensen overleefden deze grootse vliegramp uit de geschiedenis van de vluchtvaart waarbij in totaal 583 mensen om het leven kwamen.

Wiki: Vliegramp Tenerife >

Kijken: Terugblik vliegramp Tenerife >
Kijken: Tenerife meteen na de ramp >
Kijken: Crash of the century >

 

Tour de France 1977

In 1977 won de Fransman Bernard Thevenet voor de tweede keer de Tour de France. Jan Raas, Fedor den hertog, Hennie Kuiper en Gerrie Kneteman (2) wonnen een etappe.

Wiki: Tour de France >

 

Molukse jongeren slaan opnieuw toe

Op 23 mei 1977, twee dagen voor de Tweede Kamer verkiezingen van 25 mei 1977, kapen Molukse jongeren een trein bij De Punt in de provincie Groningen en tegelijkertijd gijzelt een andere Molukse groep schoolkinderen en leerkrachten van een lagere school in het Drentse Bovensmilde.

De terroristen eisten ondermeer de vrijlating van eenentwintig Molukse gedetineerden. De gijzelingsacties duurden bijna drie weken, maar toen de gezondheidstoestand van de gijzelaars achteruitging, besloot de regering om militair in te grijpen. Bij de bevrijdingsactie van de trein bij De Punt kwamen zes kapers en twee gijzelaars om het leven. De terroristen in de school van Bovensmilde gaven zich zonder geweld over.

In 1949 droeg Nederland haar kolonie Indonesië over aan de Verenigde Staten van Indonesië (RIS). De eilandengroep Molukken riep op 25 april 1950 de Republiek Maluku Selatan (RMS) uit maar Indonesië greep militair in en onderwierp de eilandengroep. In 1951 verhuisden duizenden Molukkers, voornamelijk militairen van het voormalige Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), naar Nederland waar de idealen van een vrije republiek Molukken levend werden gehouden door de RMS in ballingschap. In de jaren zeventig poogde de tweede generatie Molukkers in Nederland door middel van geweld erkenning af te dwingen voor een vrije republiek Molukken. Bij een treinkaping door Zuid-Molukse jongeren in 1975 bij het Drentse dorp Wijster werden zestig passagiers veertien dagen gegijzeld en kwamen drie mensen om het leven.

Kijken: De treinkaping bij De Punt >
Kijken: De verkiezingsdag van 1977 >
Kijken: De tranen van De Punt (2009) >
Kijken: Straaljagers en mariniers (2014) >
Kijken: Zijn de treinkapers bewust vermoord? >
Kijken: Rechtszaak nabestaanden (2016) >

De Lege Plek

In de documentaire De Lege Plek onderzoekt John Appel hoe een dorpsgemeenschap omgaat met een collectief trauma. Vijfendertig jaar na de gijzeling van een lagere school laat de film zien hoe moeizaam het verwerkingsproces van zo’n ingrijpende gebeurtenis verloopt. Regie John Appel, 2012. HUMAN, VPRO, IKON, uitzending 24 mei 2012.

Kijken: De lege plek >

65 jaar Molukkers in Nederland

In 1951 kwamen de eerste van ruim 12.000 Molukkers aan in Rotterdam. Niet tijdelijk, maar permanent. In '65 jaar Molukkers in Nederland' komen vier generaties aan het woord. Waarom kwamen de Molukkers in Nederland en hoe was deze ervaring voor hen? In '65 jaar Molukkers in Nederland' wordt een deel van deze geschiedenis uiteengezet. NOS, 21 maart 2016.

Kijken: 65 jaar Molukkers in Nederland >

 

Steve Biko vermoord

Op 12 september 1977 overlijdt Steve Biko (1946-1977), voorvechter voor de zwarte gemeenschap in Zuid-Afrika, onder verdachte omstandigheden in een militair hospitaal in Pretoria.

In augustus 1977 werd Steve Biko door de blanke autoriteiten in Port Elizabeth gearres- teerd op verdenking van terrorisme. De in 1996 ingestelde Waarheidcommissie, die de mistanden van het Zuid-Afrikaanse apartheids- regime onderzocht, onthulde dat Steve Biko in de gevangenis van Port Elizabeth werd gemarteld en dat hij aan de gevolgen daarvan is overleden.

Wiki: Steve Biko >

 

Voyager 1 en 2 gelanceerd

In 1977 worden de onbemande ruimtevaar- tuigen Voyager 1 en 2 gelanceerd met als doel om de planeten Jupiter en Saturnus te bestuderen.

De Voyager 1 kwam op 05 maart 1979 aan bij Jupiter en op 12 november 1980 bij Saturnus gevolgd door de Voyager 2 die Jupiter op 09 juli 1979 en Saturnus op 25 augustus 1981 bereikte. Beide missies waren zeer succesvol en hoewel niet gepland bestudeerde de Voyager 2 ook Uranus en Mercurius. Voyager 1 als 2 reisden daarna verder naar de grens van ons zonnestelsel en zijn op dit moment de verst verwijderde, door mensen gemaakte, objecten in de ruimte.

NASA: Voyager (Engelstalig) >

Kijken: Voyager, 34 jaar later >

 

Calling E.T.

Een kleine groep wetenschappers op aarde denkt serieus na over contact met buitenaards leven. Er is een protocol, een vlag en er wordt gewerkt aan een kosmisch Esperanto, maar er is ook verdeeldheid over de beste aanpak. Zelfs oude Koude Oorlog-spanningen tussen het Westen en Rusland steken hierbij de kop op. Onder andere rijst de vraag of de mensheid überhaupt wel klaar is voor buitenaards contact, nu de aardbewoners onderling zo verdeeld zijn en nog nauwelijks begrijpen hoe hun eigen planeet functioneert. Holland Doc, uitzending 16 juli 2009.

Kijken: Calling E.T. >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1977 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Blondie - (I'm Always Touched By Your) Presence Dear
Bob Marley & the Wailers - One Love
Bob Marley & the Wailers - Waiting In Vain
Brian Eno - By This River
David Bowie - Be My Wife
David Bowie - Heroes x
Delbert McClinton - Love Rustler
Dennis Wilson - What's Wrong
Donna Summer - I Feel Love x
Electric Light Orchestra - Mr. Blue Sky
Elvis Costello - (The Angels Wanna Wear My) Red Shoes x
Elvis Costello - Watching The Detectives x
Eric Clapton - Next Time You See Her
Eric Clapton - Wonderful Tonight
Fela Anikulapo-Kuti and The Africa 70 - Zombie
Fleetwood Mac - Don't Stop
Fleetwood Mac - Go Your Own Way
Ian Dury & The Blockheads - Sex & Drugs & Rock & Roll
Ian Dury & The Blockheads - Wake Up and Make Love With Me
Iggy Pop - Lust For Life x
Iggy Pop - The Passenger
John Martyn - One World
Kraftwerk - Showroom Dummies x
Manfred Mann's Earth Band - Blinded By The Light
Meatloaf - Paradise By The Dashboard Light
Mink Deville - Spanish Stroll x
Muddy Waters - Mannish Boy
Neil Young - Like a Hurricane
Parliament - Flash Light x
Parliament - Funkentelechy x
Pete Townshend & Ronnie Lane - Annie
Peter Gabriel - Solsbury Hill
Queen - We Are The Champions
Ramones - Sheena Is a Punkrocker x
Randy Newman - Short People
Roy Buchanan - Green Onions
Roy Buchanan - Ramon's Blues
Santana - She's Not There
Steely Dan - Deacon Blues
Steely Dan - Josie
Suicide - Ghost Rider x
Talking Heads - New Feeling x
Talking Heads - Psycho Killer x
Television - Marquee Moon x
Television - Venus
The Adverts - Gary Gilmore's Eyes x
The Adverts - One Chord Wonders
The Clash - Complete Control x
The Clash - White Riot
The Damned - New Rose x
The Jam - In The City x
The Sex Pistols - God Save The Queen x
The Sex Pistols - Pretty Vacant
The Stranglers - No More Heroes x
The Stranglers - Peaches x
The Walker Brothers - The Electrician
Tom Robinson Band - 2-4-6-8 Motorway
Tom Waits - Barber Shop x
Wire - 12XU x
Wire - The Commercial

Nederlandstalig:

Frans Halsema - Voor haar
Frans Halsema & Jenny Arean - Vluchten kan niet meer

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

Albumkeuze van 1977 (alfabetisch)

Blondie - Plastic Letters
Bob Marley and the Wailers - Exodus
Brian Eno - Before and after Science
David Bowie - Heroes
David Bowie - Low
Donna Summer - I Remember Yesterday
Electric Light Orchestra - Out of the Blue
Elvis Costello - My Aim Is True
Eric Clapton - Slowhand
Fela Anikulapo-Kuti and The Africa 70 - Zombie
Fleedwood Mac - Rumours
Ian Dury and the Blockheads - New Boots and Panties
Iggy Pop - Lust for Life
John Martyn - One World
Kraftwerk - Trans-Europe Express
Mink Deville - Cabretta
Muddy Waters - Hard Again
Neil Young - American Stars'n'Bars
Parliament - Funkentelechy Vs. The Placebo Syndrome
Pete Townshend & Ronnie Lane - Rough Mix
Queen - News of the World
Ramones - Rocket to Russia
Randy Newman - Little Criminals
Roy Buchanan - Loading Zone
Santana - Moonflower
Steely Dan - Aja
Suicide - Suicide
Talking Heads - Talking Heads: 77
Television - Marquee Moon
The Clash - The Clash
The Damned - Damned, Damned, Damned
The Jam - In the City
The Sex Pistols - Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols:The Stranglers - No More Heroes
The Stranglers - Rattus Norvegicus
The Walker Brothers - Nite Flights
Tom Waits - Foreign Affairs
Wire - Pink Flag

 

Elvis Presley

Op 16 augustus 1977 is op tweeënveertigjarige leeftijd de Rock & Roll pionier Elvis Presley (1935 -1977) overleden.

Elvis Presley >
Wiki Elvis Presley >

 

Normaal

Ze staan nog steeds bekend als de ruigste band van ons land: Normaal. Zanger en oprichter Bennie Jolink deed precies wat gevestigde platenbazen afkeurden: zingen in onvervalst Achterhoeks op muziek van stampende rock and roll. En hij kreeg gelijk, in 1977 werd 'Oerend Hard' een hit. Andere Tijden. VPRO, NTR, uitzending 08 november 2005.

Kijken: Normaal >

Lied: Oerend Hard >

Veertig jaar Normaal

Met een zich steeds vernieuwend publiek is de band al bijna vier decennia jaar springlevend. Maar de bandleden hebben inmiddels de AOW-leeftijd bereikt. Een band in zijn laatste snik? Hoe lang houden ze de rock-'n-roll nog vol? VPRO, uitzending 27 met 2015.

Kijken: Veertig jaar normaal >

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 1977 (alfabetisch)

Baccara - Sorry, I'm a Lady
Baccara - Yes Sir I Can Boogie
Boney M. - Ma Baker
Boney M. - Sunny
Danny Mirror - I Remember Elvis Presley
Dillinger - Cokane In My Brain
Donna Summer - I Feel Love
Fleetwood Mac - Go Your Own Way
Guys 'n' Dolls - You're My World
Julie Covington - Don't Cry For Me Argentina -
Long Tall Ernie & The Shakers - Do You Remember
Pussycat - My Broken Souvenirs
Scott Fitzgerald & Yvonne Keeley - If I Had Words
Smokie - Lay Back In The Arms Of Someone
Smokie - Living Next Door To Alice
The Gibson Brothers - Non Stop Dance
Vader Abraham - 't Smurfenlied
Wings - Mull Of Kintyre

 

Film in 1977 (alfabetisch)

Annie Hall - Woody Allen >
Close Encounters of the Third Kind - Steven Spielberg >
Saturday Night Fever - John Badham >
Star Wars - George Lucas >
Una Giornata Particolare - Ettore Scola >

Nederland:
Soldaat van Oranje - Paul Verhoeven >

Website Cinema >