Dudok


gemeentehuis Hilversum

Op 06 april 1974 is de Nederlandse architect en stedenbouwkundige Willem Marinus Dudok (1884-1974) overleden.

Een van de bekendste ontwerpen van Dudok is het gemeentehuis van Hilversum dat gebouwd werd tussen 1928 en 1931. Het rijksmonument is een totaalontwerp opgetrokken in baksteen waarin invloeden van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright (1867-1959) en de architec- tuurvisie van het Nieuwe Bouwen zichtbaar zijn.

Wiki: Willem Marinus Dudok >

Kijken: Gemeentehuis Hilversum >

 

TCP/IP standaard

In 1974 wordt de nieuwe standaard TCP/IP voor het versturen van digitale bestanden via computernetwerken ontwikkeld.

In 1974 ontwikkelde Bob Kahn (1938) van de onderzoeksgroep Arpa (Advanced Research Projects Agency) van het Amerikaanse Ministerie van Defensie in samenwerking met Vinton Cerf (1943) van de Universiteit van Standford de standaard TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) voor het versturen van digitale bestanden via computernetwerken. TCP/IP is een protocol waarbij een bestand in kleine digitale pakketjes wordt geknipt die onafhankelijk van elkaar de snelste weg over het netwerk zoeken. De software op de ontvangende computer plaatst de pakketjes weer in de juiste volgorde en controleert deze net zolang op fouten totdat het oorspronkelijke bestand weer aan elkaar is geplakt. Door de invoering van TCP/IP konden onafhankelijk van elkaar opererende computer- netwerken van Amerikaanse universiteiten en onderzoeksinstituten via het in 1969 tot stand gekomen militaire Arpanet volgens een standaardprocedure met elkaar communiceren. Pas in 1982, toen het Amerikaanse Ministerie van Defensie het TCP/IP protocol als standaard invoerde voor alle hosts van het Arpanet, was TCP/IP volledig operationeel. In 1997 kregen de internetpioniers Vinton Cerf en Bob Kahn de ‘National Medal of Technology' voor hun bijdrage aan de totstandkoming van het moderne internet.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Het laatste uur van radiopiraat Veronica

Op 31 augustus 1974 om 18.00 uur stopt de zeezender Radio Veronica (1960-1974) definitief met uitzendingen vanaf het zendschip Norderney op de Noordzee.

Door ratificatie van het Verdrag van Straatsburg, die uitzendingen of medewerking aan radio- en/of tv-uitzendingen vanaf internationale wateren verbood, moesten alle illegale zeezenders waaronder Radio Veronica per 01 september 1974 hun uitzendingen staken. Radio Veronica was een populair radiostation onder jongeren en een jaar eerder demonstreerden zeker 150.000 jongeren op het Malieveld in Den Haag tegen ratificatie van het Verdrag van Straatsburg door de Nederlandse regering. De laatste woorden van deejay en programmaleider Rob Out (1939-2003) in augustus 1974 luidden als volgt: ‘Er moet nog veel gezegd worden. Ik heb de tijd niet. En ik kan het ook niet meer. Het is tijd geworden om afscheid te nemen. Een verschrikkelijk gevoel. Een periode wordt afgesloten. Er sterft iets. Met het afscheid nemen van Veronica sterft ook een beetje de democratie in Nederland. Dat spijt mij voor Nederland.' Vanaf 1975 trad Veronica onder de naam Veronica Omroep Organisatie (VOO) toe tot het Nederlandse omroepbestel.

Wiki: Radio Veronica >

Kijken: Opkomst en ondergang Veronica >
Kijken: Het einde van Radio Veronica >
Kijken: Het avontuur van de radiopiraten >

 

Roddelen met Story

In 1974 werd het roddelblad Story op de markt gebracht. Het blad was een ongekend succes en binnen vier weken gingen er 500.000 exempla- ren over de toonbank voor 75 cent per stuk.

Kijken: Geschiedenis van de roddelbladen >

 

Blijf van mijn Lijf

Op 23 oktober 1974 wordt door de actiegroep ‘Blijf van mijn Lijf’ op een geheim adres in Amsterdam het eerste opvanghuis voor mishandelde vrouwen geopend.

Website huiselijk geweld >
Canon voor sociaal werk >

Kijken: Blijf van mijn lijf (1978) >
Kijken: Dit gaat nooit meer weg >
Kijken: Vrouwen tegen porno >

 

Vroegste voorouder gevonden

In november 1974 wordt bij Hadar in Noord-Ethiopië de resten gevonden van Australopi- thecus afarensis, een vroege mensachtige.

De vondst werd gedaan door een team paleoantropologen onder leiding van Donald Johanson, een medewerker van het Amerikaanse Cleveland Museum of Natural History. De fossiele resten van vermoedelijk een vrouw werd Australopithecine Lucy genoemd naar het bekende nummer van de Beatles ‘Lucy in the Sky with Diamonds'. Lucy werden gedateerd op ongeveer 3,5 miljoen jaar oud en het gaat om een vroege mensachtige die in het Afrikaanse oerwoud leefde, maar nog geen gereedschappen maakte.

Wiki: Australopithecus afarensis >
Lucy Online >

Kijken: Finding Lucy >

 

Forrest Gump op Texel

In 1974 liep de Nederlandse ultraloper Jan Knippenberg (1948-1995) in achttien dagen van Hoek van Holland naar Stockholm over een afstand van 1600 km. Andere Tijden Sport, uitzending 21 juni 2015.

Kijken: Forrest Gump op Texel >

 

Feyenoord wint de UEFA-beker

In 1974 won Feyenoord de UEFA-beker door in de finale het Engelse Tottenham Hotspur te verslaan.

UEFA History >

Op 29 mei 1974 moest Stadion De Kuip in Rotterdam het decor worden van een mooi voetbalfeest. Feyenoord speelde in eigen huis de finalewedstrijd tegen Tottenham Hotspur om de UEFA Cup. Een compleet uitverkocht stadion was klaar voor een spannende wedstrijd, maar Britse hooligans sloopten de boel en Feyenoord ontsnapte aan een ramp. NOS, uitzending 02 juni 2013.

Kijken: De gesloopte finale >

 

Jan van Beveren

Jan van Beveren verdedigde in de jaren zeventig tien jaar lang het doel van PSV, won de UEFA Cup, werd driemaal landskampioen en won twee keer de KNVB-beker. Een hoogoplopende ruzie tussen hem en Willy van der Kuijlen enerzijds en Johan Cruijff en Johan Neeskens anderzijds, kostte hem de WK's van 1974 en 1978. Hij werd voorgelogen door bondscoaches die heulden met Cruijff en vertrok naar Amerika om nooit meer terug te keren. NOS Studio Sport, uitzending 05 juni 2010.

Kijken: Jan van Beveren >

 

 

De jaren zeventig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1974 >

Kijken: De jaren zeventig special >
Kijken: De jaren zeventig compilatie >
Kijken: De heroïne-epidemie >
Kijken: De zitkuil >
Kijken: Punk in de jaren zeventig >

Kijken: Promotiefilm DAF 46 in 1974 >
Kijken: Het gat van Nederland 73/74 >
Kijken: Demonstratie beeldtelefoon in 1974 >

Kijken: TV-serie: Herinnert u zich deze nog? >
Kijken: NAI, woonerven en zitkuilen >

Nederland in de jaren zeventig >

 

Het Drielandenpunt

Filmmaker Frans Bromet filmt op 04 en 5 mei 1974 het bezoek van de families Bromet en Daamens  aan het Drielandenpunt bij Vaals.

Kijken: Het drielandenpunt >

 

Parlement & Politiek

In 1974 regeert het centrumlinkse kabinet-Den Uyl (1973-1977).

Het kabinet-Den Uyl bestond uit ministers van de PvdA (Partij van de Arbeid), de PPR (Politieke Partij Radicalen), D'66 (Democraten ‘66), de KVP (Katholieke Volkspartij), en de ARP (Anti Revolutionaire Partij). Minister-president Joop Den Uyl (1919-1987) kwam uit de PvdA.

Parlement: Kabinet-Den Uyl >

Kijken: Joop Den Uyl, dromer en drammer >

 

Oosterschelde

In november 1974 besluit het kabinet Den Uyl dat de Oosterschelde open zal blijven voor getijdenwerking door een open waterkering aan te leggen.

Kijken: De strijd om de Oosterschelde >

 

Gijzeling in de Franse Ambassade

Op Prinsjesdag 17 september 1974 vond in de Franse ambassade in Den Haag de ontknoping plaats van een gijzelingsdrama. Drie leden van het Japanse Rode Leger, een groep die streefde naar een wereldrevolutie en het omverwerpen van de Japanse Regering, hielden in de Franse ambassade elf mensen in gijzeling.

Kijken: Gijzeling Franse ambassade 1974 >

 

Dennendal ontruimd

Op 03 juli 1974 maakt de politie een einde aan de bezetting van de zwakzinnigeninrichting Dennendal in het dorp Den Dolder van de Utrechtse gemeente Zeist.

In augustus 1973 ontstond er een breuk tussen het bestuur van de Willem Arntsz Stichting waaronder de zwakzinnigeninrichting Dennendal viel en een groep personeelsleden van Dennendal onder leiding van psychologisch directeur Carel Muller die een nieuwe alternatieve zorg voor zwakzinnigen wilden realiseren. Kernthema's waren ondermeer in de tijdsgeest passende begrippen zoals: antiautoritair, kleinschalig, samengaan van ‘ziek en gezond' (verdunning), biologisch-dynamisch. Tijdens een vergadering op 25 januari 1974 steunde een meerderheid van het personeel de oprichting van het onafhankelijke Nieuw-Dennendal. Het bestuur van de Willem Arntsz Stichting vroeg aan staatssecretaris Hendriks om Dennendal te sluiten en over te gaan tot overplaatsing van de pupillen. Het duurde tot 03 juli voordat de politie ingreep en Dennendal ontruimde.

Kijken: Dennendal >

 

WK Voetbal 1974

In 1974 werd West-Duitsland in eigen land wereldkampioen voetballen door in de finale Nederland met 2-1 te verslaan.

FIFA World Cup 1974 >

Kijken: Nederland - West-Duitsland >
Kijken: De huldiging in Amsterdam >

Het beste Nederlands elftal ooit speelde het beste voetbal van de wereld tijdens het WK 1974 in Duitsland, maar verloor in de finale. Het was tevens het begin van de Oranjegekte: voor het eerst reisden in oranje uitgedoste fans het nationale team achterna. Andere Tijden over de Oranjegekte en het losbandig voetbal van 1974. VPRO/NTR, Andere tijden, uitzending april 2004.

Kijken: Oranje 1974 >

Andere Tijden Sport dook opnieuw in het WK voetbal van 1974 om het WK te bekijken vanuit het perspectief van het Duitse elftal. De locatie is Malente, een afgelegen dorpje in Noord-Duitsland, waar het West-Duitse elftal zich destijds voorbereidde op het WK. De oud-voetballers Franz Beckenbauer, Günter Netzer en Berti Vogts leggen uit waarom de Duitsers wonnen. NOS. uitzending 11 juni 2014.

Kijken: Waarom wonnen de Duitsers >

In deze Andere Tijden Sport staat Willi Lippens centraal, de talentvolle spits die Nederland wereldkampioen had moeten maken in 1974. De geboren en getogen Duitser had een Nederlands paspoort en speelde één interland, maar hij werd weggepest door andere internationals. NOS, uitzending 06 juni 2010. Kijken: De gemiste kans van Willi Lippens >

Op 22 juni 1974 kwamen tijdens het WK voetbal van 1974 West-Duitsland (BRD) en Oost-Duitsland (DDR) voor de eerste keer sportief tegenover elkaar te staan. De wedstrijd werd met 1-0 door de DDR gewonnen. VPRO/NTR, Andere Tijden, uitzending 2005.

Kijken: De Duitse broederstrijd >

Kijken: Geschiedenis van Oranje (1905-1940) >
Kijken: Geschiedenis van Oranje (1941-1974) >

 

Atje Keulen-Deelstra

In 1974 wordt de Nederlandse schaatsster Atje Keulen-Deelstra (1938-2013) voor de vierde keer wereldkampioen schaatsen.

Wiki: Atje Keulen-Deelstra >

Toen Atje Keulen-Deelstr begin jaren zeventig triomfen vierde op de schaatsbaan was ze in de dertig en moeder van drie kinderen. De zorg voor die kinderen kwam in de wintermaanden neer op haar man Jelle en zijn ouders. Dat zorgde voor de nodige ophef in Nederland. Onbedoeld werd 'Us Atsje' een voorloper van de vrouwenemancipatie. De prestaties van Keulen-Deelstra zorgden tegelijkertijd voor ongekende vreugdetaferelen in haar Friese geboortedorp. Andere tijden Sport, uitzending 10 januari 2016.

Kijken: De triomf van een schaatsmoeder >

 

 

Watergateschandaal

In 1974 onthullen Bob Woodward en Carl Bernstein, twee journalisten van de Washington Post, dat de Republikeinen fraude hebben gepleegd in de aanloop naar de presidentsver- kiezingen van november 1972.

De twee journalisten onthulden dat de Republikeinse Partij in de zomer van 1972 afluisterapparatuur liet plaatsen in het Waterga- te Hotel in Washington, het hoofdkantoor van de Democratische Partij de grootste concurrent van de Republikeinen, met als doel om meer te weten te komen over de strategie van de tegenpartij. In 1974 moest de in 1972 gekozen Republikeinse president Richard Nixon 1913- 1994 als gevolg van dit schandaal aftreden.

Wiki: Het Watergateschandaal >
Washington Post: Watergate >

Kijken: Terugblik op de Watergate-affaire >
Kijken: Het aftreden van Richard Nixon >

FBI versus Witte Huis

Beveiliger Frank Wills ziet een stukje tape dwars op de stompe kant van een deur, om te voorkomen dat de deur in het slot valt. Terwijl een beetje inbreker weet dat je die tape in de lengte op de stompe kant moet plakken, zodat die van de buitenkant niet te zien is. De inbraak bij de Democratische Partij komt zo op een knullige manier aan het licht, op 17 juni 1972. Wills roept de politie erbij, die een aantal inbrekers aanhoudt. Maar het vreemde is, in plaats van gangbaar inbrekersgerei hebben de mannen afluisterapparatuur bij zich. Die aanhouding zet een hele kettingreactie in beweging die er twee jaar later voor zorgt dat president Nixon ontslag neemt. Hij was op de hoogte, en gaf zijn medewerkers opdracht het onderzoek van de FBI te frustreren. VPRO/NTR, Andere Tijden, uitzending 18 maart 2017.

Kijken: FBI versus Witte Huis >

Our Nixon

Tijdens het presidentschap van Richard Nixon legden drie van zijn vertrouwelingen in het Witte Huis al hun ervaringen vast met 'Super 8' home video camera’s. H.R. Haldeman, John Ehrlichman en Dwight Chaplin waren jong, idealistisch en betrokken en hadden nog geen idee dat ze een paar jaar later in de gevangenis zouden belandden. VPRO, uitzending  29 juli 2014.

Kijken: Our Nixon >

 

Sluiting laatste steenkoolmijn


Voormalige schacht van de staatsmijn Hendrik in Brunssum.

Op 31 december 1974 wordt de laatste kolenmijn van Nederland de Oranje-Nassau I in Heerlen definitief gesloten waardoor er een einde komt aan de kolenwinning in Nederland.

In 1965 draaiden de staatsmijnen in Limburg al enkele jaren met verlies en de toekomst voor de kolenwinning in Nederland zag er slecht uit. Het kabinet-Cals (1965-1966) besloot de Nederlandse steenkoolwinning gefaseerd te beëindigen omdat Nederland de concurrentie met de goedkopere buitenlandse kolen niet aankon en omdat de binnenlandse vraag naar kolen afnam omdat ons land overging op aardgas als verwarmingsbron voor huishoudens.

Wiki: kolenmijn >
Steenkolenwinning in Limburg >
Stichting De Mijnen >
Mijnmuseum Heerlen >
Onze mijnwerkers >

Kijken: Limburgs trots en trauma >
Kijken: Werkloosheid na de mijnsluiting >

Kijken: Staatsmijnen (1919) >
Kijken: 50 jaar Staatsmijnen (1952) >
Kijken: Mijnsluiting >
Kijken: Banen naar Born >

 

Anjerrevolutie

Op 25 April 1974, de dag van de Anjerrevolutie, namen militairen en burgers op vreedzame wijze de macht over in Portugal. Er was grote onvrede ontstaan tegen het fascistische bewind van president Caetano (1906-1980) en zijn hopeloze, kostenverslindende strijd om de Portugese koloniën Mozambique en Angola in Afrika te behouden

Wiki: Portugal >

Kijken: In Europa: Portugal 1974 >
Kijken: Koerier voor Portugal >

 

Turkse invasie op Cyprus

Op 20 juli 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus. De Turkse invasie eindigde in de verdeling van Cyprus langs de door de VN bewaakte Groene Lijn.

Kijken: De Turkse invasie >

 

Moerman

In 1974 werd de vereniging voor Moerman-patiënten Amnestie opgericht. Leden van Amnestie geloofden in een alternatieve kanker- therapie ontwikkeld door Cornelis Moerman (1893-1988) die beweerde dat je met behulp van een speciaal dieet kanker kon voorkomen en genezen.

Kijken: Moerman >

 

Tour de France 1974

In 1974 won de Belg Eddy Merckx voor de vijfde keer de Tour de France. Henk Poppe en Gerard Vianen wonnen een etappe.

Wiki: Tour de France >

 

Eredivisie Voetbal

In 1974 werd Feyenoord landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1974 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

10CC - The Wall Street Shuffle
Bad Company - Can't Get Enough x
Bad Company - Movin' On
Barry White - Can't Get Enough Of Your Love Baby
Barry White - You're The First, The Last, My Everything
Big Star - September Gurls
Bob Marley & The Wailers - Natty Dread
Bob Marley & The Wailers - No Woman No Cry x
Carly Simon & James Tayler - Mockingbird
David Bowie - Diamond Dogs
David Bowie - Rebel Rebel
Eagles - Best of My Love
Eagles - On The Border
Electric Light Orchestra - Can't Get It Out Of My Head
Eric Clapton - I Shot the Sheriff x
Eric Clapton - Motherless Children
George McCrae - Rock Your Baby
Jackson Browne - Before The Deluge
Jackson Browne - Late For The Sky
James Brown - Papa Don't Take No Mess x
James Brown - The Payback
Johnny Winter - Self Destruction Blues x
Joni Mitchell - Court and Spark
Joni Mitchell - Help Me x
Kraftwerk - Autobahn x
Kraftwerk - Morgenspaziergang
Labelle - Lady Marmalade x
Labelle - What Can I Do For You
Lynard Skynard - Sweet Home Alabama
Lynyrd Skynyrd - Call Me the Breeze
Neil Young - Revolution Blues x
Neil Young - Walk On
Randy Newman - Birmingham
Randy Newman - Rednecks (LSU Song) x
Rory Gallagher - A Million Miles Away x
Roxy Music - The Thrill Of It All
Ry Cooder - Married Man's A Fool
Shuggie Otis - Inspiration Information
Shuggie Otis - Strawberry Letter 23
Status Quo - Down Down
Steely Dan - Rikki Don't Lose That Number x
Supertramp - Bloody Well Right
Supertramp - School x
The Meters - Hey Pocky A-Way x
The Three Degrees - When Will I See You Again
The Meters - Just Kissed My Baby
Tom Waits - The Ghosts of Saturday Night
Tom Waits - The Heart of Saturday Night x
Van Morrison - Bulbs x
Van Morrison - Streets of Arklow x

Nederlandstalig:

Cornelis Vreeswijk - Ik wil 't niet pikken
Drs. P - Dodenrit

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

Albumkeuze van 1974 (alfabetisch)

10cc - Sheet Music
Bad Company - Bad Company
Barry White - Can't Get Enough
Big Star - Radio City
Bob Marley and the Wailers - Natty Dread
David Bowie - Diamond Dogs
Eagles - On the Border
Electric Light Orchestra - Eldorado
Eric Clapton - 461 Ocean Boulevard
Gene Clarke - No Other
Jackson Browne - Late for the Sky
Johnny Winter - John Dawson Winter III
Joni Mitchell - Court and Spark
Kraftwerk - Autobahn
Labelle - Nightbirds
Linda Ronstadt - Heart Like a Wheel
Lynyrd Skynyrd - Second Helping
Neil Young - On the Beach
Queen - Sheer Heart Attack
Randy Newman - Good Old Boys
Ry Cooder - Paradise and Lunch
Rory Gallagher - Irish Tour '74
Roxy Music - Country Life
Shuggie Otis - Inspiration, Information
Steely Dan - Pretzel Logic
Supertramp - Crime of the Century
The meters - Rejuvenation
Tom Waits - The Heart of Saturday Night
Van Morrison - It's Too Late to Stop Now
Van Morrison - Veedon Fleece:

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 1974 (alfabetisch)

10 CC - The Wall Street Shuffle
Billy Swan - I Can Help
Carl Douglas - Kung Fu Fighting
George Baker Selection - Sing A Song Of Love
George McCrae - Rock Your Baby
Ivan Heylen - De wilde boerendochter
Leo Sayer - Long Tall Glasses
Mud - Dyna-mite
Mud - Lonely This Christmas
Mud - Tiger feet
Rubettes - Sugar Baby Love
The Cats - Be My Day
Vader Abraham & Boer Koekoek - Den Uyl is in de olie

Website Cinema >