Pablo Picasso


Picasso - Slapende boeren 1919

Op 08 april 1973 is de Spaanse kunstschilder en beeldhouwer Pablo Picasso (1881-1973) overleden.

Pablo Picasso was samen met Georges Braque (1882-1963) de grondlegger van het analytisch kubisme, een stroming in de Europese schilderkunst tussen 1908-1912 waarbij de vorm op een wetenschappelijke, rationele manier werd geanalyseerd en teruggebracht tot de basisvormen kogel, kegel, cilinder en piramide. In zijn kunstwerken na 1920 experimenteerde Picasso met meerdere kunststijlen zonder zich aan een stijl te binden.

Wiki: Pablo Picasso >
Wiki Paintings: Pablo Picasso >
Pablo Picasso >

Kijken: Picasso, inventaris van een leven >
Kijken: De jonge Picasso in beweging >

 

Mondriaan - een film essay

Korte film van Nico Crama over de kunstschilder Piet Mondriaan. Aan de hand van een vijftigtal zorgvuldig uitgekozen schilderijen en tekeningen wordt Mondriaans ontwikkeling getoond van naturalisme, via kubisme naar pure abstractie. Ook aan de schilder zelf wordt aandacht geschonken door middel van foto's en andere documenten die een indruk geven van de omgeving waarin hij heeft gewerkt en geleefd. Regie Nico Crama, 1973. VPRO, uitzending 20 december 2010.

Kijken: Mondriaan - een filmessay >

 

Jom kippoeroorlog

Op 06 oktober 1973, de Israëlische heilige dag Jom Kippoer, voerden Egypte in het zuiden en Syrië in het noorden een verrassingsaanval op uit Israël uit. De overmacht van de Arabische troepen was groot maar na inschakeling van de Israëlische reservetroepen werden de Egypti- sche en Syrische legers teruggedreven. Druk van de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie leidde op 24 oktober tot een staakt-het-vuren.

Wiki: Jom Kippoeroorlog >

Kijken: De Jom Kippoeroorlog >

 

Oliecrisis 1973

De Jom kippoeroorlog leidde in 1973 in Nederland tot olieschaarste. De Arabische olieproducerende landen kondigden een algehele olieboycot af tegen landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, die Israël openlijk hadden gesteund tijdens de Jom Kippoeroorlog. Hierdoor werd olie schaars in Nederland en het kabinet besloot tot de invoering van autoloze zondagen om brandstof te besparen.

Wiki: De oliecrisis van 1973 >

Kijken: De eerste autoloze zondag >

 

World Trade Centre geopend

In 1973 wordt het World Trade Centre in New York geopend.

Het WTC, naar een ontwerp van de architect Minoru Yamasaki (1912-1986) bestond uit twee kantoortorens (Twin Towers) van 415 en 415 meter hoog en telde 110 verdiepingen. De twee torens van het WTC domineerden de skyline van New York en werden wereldwijd gezien als symbool van de Verenigde Staten. Op 11 september 2001 werden de twee torens door een aanval van Al Qaida vernietigd. Zie 2001 >

Kijken: Building the World Trade Centre 1 >
Kijken: Building the World Trade Centre 2 >

 

Het Chinese volksleger

In 1973 reisde Roelof Kiers af naar China. Door zijn goede contacten met de Chinese autoriteiten kreeg hij toestemming om een film te maken over het grootste leger ter wereld. Een belangrijk gedeelte van de film speelt zich af in een kazerne bij Tientsin. Het Chinese Volksbevrijdingsleger. Regie Roelof Kiers 1973. VPRO, uitzending 21 juli 2014.

Kijken: Het Chinese volksleger >

 

President Allende vermoord

Op 11 september 1973 pleegden militairen in Chili een staatsgreep waarbij de socialistische president Allende (1908-1973) werd vermoord. Chili werd daarna een militaire dictatuur (1973-1990) onder leiding van generaal Pinochet (1915-2006). Tegenstanders werden gevangen gezet, gemarteld en vermoord

NPO Geschiedenis: Dossier Allende >
Wiki: Chili >

Kijken: Chili en de dood van Allende >
Kijken: Ariel Dorfmans belofte (2007) >


Picasso - Maya met pop 1938

 

 

De jaren zeventig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1973 >

Kijken: De jaren zeventig special >
Kijken: De jaren zeventig compilatie >
Kijken: De heroïne-epidemie >
Kijken: De zitkuil >
Kijken: Punk in de jaren zeventig >
Kijken: Restauratie Stokstraat Maastricht >

Kijken: TV-serie: Herinnert u zich deze nog? >
Kijken: NAI, woonerven en zitkuilen >

Nederland in de jaren zeventig >

 

Het weer in 1973

Op 02 april 1973 raasde er een zware storm over Nederland die veel materiele schade veroorzaakte.


Het zendschip Norderney op de kust bij Scheve- ningen.

Het weer op 02 april 1973 in De Bilt: geheelbewolkt, 21.5 millimeter neerslag gedurende 15 uur, westenwind met een gemiddelde snelheid van 10.8 meter per seconde 6Bft. Maximumtemperatuur 9.5 °C. Minimumtemperatuur 3.3 °C. Het zendschip van Radio Veronica Norderney werd op de kust van Scheveningen geworpen.

KNMI >
Stichting Norderney >

Kijken: Grote stormschade in 1973 >
Kijken: Zendschip Veronica op het strand >

Kijken: Het avontuur van de radiopiraten >

 

Parlement & Politiek

Op 11 mei 1973 wordt het centrumlinkse kabinet-Den Uyl (1973-1977) beëdigd.

Het kabinet-Den Uyl bestond uit ministers van de PvdA (Partij van de Arbeid), de PPR (Politieke Partij Radicalen), D'66 (Democraten ‘66), de KVP (Katholieke Volkspartij), en de ARP (Anti Revolutionaire Partij). Minister-president Joop Den Uyl (1919-1987) kwam uit de PvdA.

Parlement: Kabinet-Den Uyl >
NPO Geschiedenis: Dossier Den Uyl >

Kijken: Joop Den Uyl, dromer en drammer >
Kijken: Berichten uit de samenleving (1973) >
Kijken: Jan Schaefer, geen Haags geleuter >

 

De kleine aarde

In 1973 wordt de experimentele boerderij De Kleine Aarde opgericht

Op de boerderij, die met steun van Philips en overheidssubsidie opgericht werd door Sietz Leeflang, werd geëxperimenteerd met biologische landbouw en alternatieve energie. Het doel was om het milieubewustzijn te bevorderen en een nieuwe levenswijze voor de mens te creëren.

Kijken: Pioniers in duurzaamheid >

 

Oscar voor Charles Huguenot van der Linden 

In 1973 won de cineast Charles Huguenot van der Linden (1909-1987) een Oscar in de categorie 'Documentary short subject' met de film: Die kleine wereld, een documentaire over antiek speelgoed.

Kijken: Die kleine wereld >
Kijken: Charles Huguenot van der Linden >

 

KLM-vliegtuig gekaapt

Op 25 november 1973 werd de ‘Mississippi', een lijnvliegtuig van de Nederlandse luchtvaart- maatschappij KLM, anderhalf uur na vertrek uit Beroet door drie Palestijnen gekaapt. Het vliegtuig met 247 passagiers aan boord maakte daarna een zwerftocht door het Midden-Oosten die eindigde in Dubai.

Kijken: De Mississippi gekaapt >

 

Nieuwe lidstaten EU

In 1973 besloten Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk toe te treden tot de Europese Gemeenschap die daardoor groeide van zes naar negen landen.

EU: Geschiedenis van Europa >

 


Eredivisie Voetbal


In 1973 werd Ajax landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

Ajax wint de Europacup 1

In 1973 won Ajax voor de derde achtereenvolgende keer de Europacup 1 voor landskampioenen (de voorloper van de Champions League) door in de finale het Italiaanse Juventus met 1-0 te verslaan.

UEFA History >
Johan Cruijff Foundation >

Kijken: Ajax wint de Europacup 1 in 1973 >

 

Einde van de Vietnamoorlog

Op 27 januari 1973 ondertekenen Amerika, Zuid-Vietnam en Noord-Vietnam de ‘Parijse Akkoorden' waardoor er een einde komt aan de militaire interventie van Amerika in Vietnam.

Sinds 1957 waren de Verenigde Staten van Amerika betrokken bij een oorlog tussen Zuid-Vietnam en het communistische Noord-Vietnam. Amerika was de bondgenoot van Zuid-Vietnam en hoopte door hun aanwezigheid de communistische opmars in Zuidoost-Azië te kunnen stoppen. Op het hoogtepunt van de strijd in 1969 had Amerika meer dan vijfhonderdduizend manschappen in Vietnam, maar was niet instaat om deze oorlog te winnen. In 1971 en 1972 voerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henri Kissinger (1923) vredesbesprekingen met een Noord-Vietnamese delegatie onder leiding van Le Duc Tho (1910-1990). Rond kerstmis 1972 voerden de Amerikanen de zwaarste bombardementen uit op Noord-Vietnam tot dan toe om het land te dwingen een vredesakkoord te ondertekenen waarin ondermeer werd bepaald dat Amerika een groot arsenaal militair materieel achter zou laten ten behoeve van het Zuid-Vietnamese leger. Op 27 januari 1973 werden de ‘Parijse Akkoorden' ondertekend en op 29 maart 1973 verlieten de laatste Amerikaanse troepen Vietnam. De onderhandelaars Kissinger en Le Duc Tho ontvingen hiervoor in 1973 de Nobelprijs voor de Vrede.

Wiki: De Vietnamoorlog >
Nobelprijs: Laureaten 1973 (Engelstalig) >

Kijken: De Vietnam mythe >
Kijken: The Vietnam War Part 1 >
Kijken: The Vietnam War Part 2 >


Picasso - Meisje met mandoline 1910

 

Wounded Knee

Op 27 februari 1973 wordt het dorp Wounded Knee in het Pine Ridge reservaat in South Dakota, Verenigde Staten door honderden indianen van de American Indian Movement (AIM) bezet.

De Amerikaanse regering legde een cordon van gewapende eenheden rond Wounded Knee dat hermetisch van de buitenwereld werd afgesloten. Na 73 dagen kwam er een einde aan de bezetting. Inzet waren de Black Hills, een heilige plaats voor de Oglala-Lakota indianen die het gebied overeenkomstig het Verdrag van Fort Laramie in 1868 toegewezen hadden gekregen, maar wat hen in 1877 door de Verenigde Staten werd afgepakt nadat er in 1874 goud was gevonden. Na 1877 zette de Amerikanen een politiek in van ondermijning van de Lakota-cultuur. Rond 1890 was er een korte opleving van verzet tegen de teloorgang van de indianencultuur, maar dit leidde op 29 december 1890 bij Wounded Knee tot een slachtpartij waarbij honderden indianen door het Amerikaanse leger werden vermoord.

Wiki: American Indian Movement (AIM) >

Kijken: The Story of Wounded Knee >

Zipcode: Wounded Knee

In 1973 bezetten gewapende leden van de Amerikaanse Indianen Beweging het plaatsje Wounded Knee. Hun doel was de aandacht te vestigen op de wijze waarop de Noord-Amerikaanse indianen werden behandeld. Roelof Kiers ging naar Wounded Knee en maakte een documentaire over de belegering die 71 dagen zou duren. Regie Roelof Kiers, VPRO, uitzending 1973.

Kijken: Zipcode: Wounded Knee >

 

Skylab

Op 14 mei 1973 wordt het eerste Amerikaans ruimtelaboratorium Skylab met behulp van een Saturnus V-raket  gelanceerd.

Op 8 februari 1974 keerde de laatste bemanning terug naar de aarde. In 1979 verbrandde Skylab gecontroleerd in de dampkring. Grotere brok-stukken stortten in de Indische oceaan of kwamen op Australië terecht.

Wiki: Skylab >

Kijken: Skylab Space Station >

 

Tour de France 1973

In 1973 won de Spanjaard Luis Ocana de Tour de France. Joop Zoetemelk won twee etappes.

Wiki: Tour de France >

Kijken Start van de Tour in Scheveningen >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1973 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Aerosmith - Dream On
Al Green - I'm So Lonesome I Could Cry
Anne Peebles - I Can't Stand The Rain
Bob Marley & The Wailers - Get Up Stand Up x
Bob Marley & The Wailers - Kinky Reggae x
Bruce Springsteen - Kitty's Back x
Bruce Springsteen - Spirits in the Night
David Bowie - The Jean Genie x
David Bowie - Time
Dr. John - Right Place, Wrong Time x
Eagles - Desperado
Gladys Knight - Midnight Train To Georgia
Golden Earring - Radar Love (NL) x
Iggy & The Stooges - Search and Destroy
Jackson Browne - These Days
John Cale - Paris 1919 x
John Martyn - May You Never x
John Martyn - Solid Air
Johnny Winter - Still Alive & Well x
Judee Sill - Crayon Angels x
Judee Sill - Down Where the Valleys are Low
Led Zeppelin - Dyer Maker
Led Zeppelin - The Crunge x
Lou Reed - Lady Day x
Lou Reed - The Kids
Lynyrd Skynyrd - Free Bird x
Marvin Gaye - Let's Get It On x
Marvin Gaye - You Sure Love To Ball
Mike Oldfield - Tubular Bells
Paul Simon - Kodachrome
Paul Simon - She Loves Me Like a Rock
Pink Floyd - Brain Damage x
Pink Floyd - Money x
Roberta Flack - Killing Me Softly
Roxy Music - Do The Strand
Roxy Music - Mother of Pearl x
Roy Buchanan - I Won't Tell You No Lies
Sly & the Family Stone - If You Want Me To Stay x
Steely Dan - Bodhisattva
Steely Dan - Show Biz Kids x
Steve Miller Band - The Joker
Stevie Wonder - Higher Ground x
Stevie Wonder - Living for the City
The Allman Brothers Band - Rambling man
The Allman Brothers Band - Southbound x
The Beach Boys - Sail on Sailor x
The Rolling Stones - Angie x
The Staple Singers - If You're Ready (Come Go With Me)
The Three Degrees - When Will I See You Again
Tom Waits - I Hope That I Don't Fall in Love with You x
Tom Waits - Ol' 55
Wings - Band on the Run
Wings - Jet

Nederlandstalig:

Astrid Nijgh - Ik doe wat ik doe

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

Albumkeuze van 1973 (alfabetisch)

Aerosmith - Aerosmith
Bob Dylan - Pat Garrett & Billy the Kid
Bruce Springsteen - Greetings from Asbury Park, N.J.
Bruce Springsteen - The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle
David Bowie - Aladdin Sane
Dr. John - In The Right Place
Eagles - Desperado
Golden Earring - Moontan (NL)
Iggy and The Stooges - Raw Power
Jackson Browne - For Everyman
John Cale - Paris 1919
John Martyn - Solid Air
Johnny Winter - Still Alive & Well
Judee Sill - Heart Food
Led Zeppelin - Houses of the Holy
Lou Reed - Berlin
Lynyrd Skynyrd - Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd
Marvin Gaye - Let's Get It On
Mike Oldfield - Tubular Bells
Paul Simon - There Goes Rhymin' Simon
Pink Floyd - The Dark Side of the Moon:Roxy Music - For Your Pleasure
Steely Dan - Countdown to Ecstasy
Stevie Wonder - Innervisions
The Allman Brothers Band - Brothers and Sisters
The Beach Boys - Holland
The Rolling Stones - Goats Head Soup
The Steve Miller Band - The Joker
The Wailers - Burnin'
The Wailers - Catch a Fire
The Who - Quadrophenia
Tom Waits - Closing Time
Wings - Band on the Run

 

Popgala 1973

Documentaire over het legendarisch Popgala de Vliegermolen, Voorburg 1973. Aan de hand van gesprekken met organisatoren, bezoekers en artiesten ontrafelt Leo Blokhuis de verhalen rondom dit popfestival waar ondermeer Rod Stewart and the Faces, Slade, Ry Cooder, The Who, Colin Blunstone en The Eagles speelden. VARA, uitzending 6 december  2009.

Kijken: Popgala 1973 >

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 1973 (alfabetisch)

Chi Coltrane - Go Like Elijah
Cliff Richard - Power To All Our Friends
Dawn - Tie A Yellow Ribbon Round The Old Oak Tree
Demis Roussos - My Friend The Wind
Demis Roussos - Schönes Mädchen aus Arcadia
Freddy Breck - Rote Rosen
Gerard Cox - 't Is weer vorbij die mooie zomer
Mort Shuman - Le Lac Majeur
Redbone - We Were All Wounded At Wounded Knee
Sharif Dean - Do You Love Me?
Sweet - Blockbuster
The Golden Earring - Radar Love
The Hollies - The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGhee
The Osmonds - Down By The Lazy River
The Rolling Stones - Angie

 

Film in 1973 (alfabetisch)

American Graffiti - George Lucas >
Badlands - Terrence Malick >
Don't Look Now - Nicolas Roeg >
High Plains Drifter - Clint Eastwood >
Pat Garrett and Billy The Kid - Sam Peckinpah >
Scenes from a Marriage - Ingmar Bergman >
The Exorcist - William Friedkin >
The Sting - George Roy Hill >
The Way We Were - Sydney Pollack >

Nederland:
Turks Fruit - Paul Verhoeven >

Website Cinema >