Arne JacobsenVlinderstoel 1955

Op 24 maart 1971 is de Deense architect en vormgever Arne Jacobsen (1902-1971) overle- den.

Arne Jacobsen werkte als architect in de modernistische stijl die in Nederland bekend werd onder de naam het Nieuwe Bouwen. Be- kende ontwerpen van Jacobsen zijn het raad- huis van Kopenhagen (1956) en het SAS-hotel in Kopenhagen (1959). Daarnaast was Arne Jacob- sen een veelzijdig meubelontwerper in een stijl die zich kenmerkt door eenvoud, functionaliteit en een perfecte afwerking zoals de Vlinder- stoel uit 1955.

Wiki: Arne Jacobsen >
Arne Jacobsen >
Architonic: ontwerpen van Arne Jacobsen >

Kijken: Arne Jacobsen >

 

De eerste microprocessor

In 1971 brengt de Amerikaanse computerchips- fabrikant Intel de eerste programmeerbare mi- croprocessor op de markt.

In 1969 kreeg Intel het verzoek van het Japanse Nippon Calculating Machine Corporation (later Busicom) om 12 chips te ontwerpen voor de Busicom 141-PF printerrekenmachine. In plaats van 12 chips ontwikkelden de Intel-ingenieurs Ted Hoff, Federico Faggin en Stanley Mazor vier chips waarvan een programmeerbare Centrale Processor Unit (CPU) chip, de Intel 4004, die ook in andere producten toegepast kon worden. De Intel 4004 processor had 2300 ingebouwde transistors en een kloksnelheid van 108 kilo- hertz. Busicom verkeerde in financieel zwaar weer en in ruil voor een lagere prijs verwierf Intel de rechten terug van de geleverde micro- processor en het recht om deze ook in andere producten te mogen gebruiken.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Apollo 14

In 1971 wordt door de NASA de derde succesvolle maanlanding uitgevoerd.

Gezagvoerder Alan Shepard  en piloot Edgar Mitchell verzamelden 43 kilo maansteen in de buurt van de landingsplaats Fra mauro. Stuart Roosa was de piloot van de commandomodule.

NASA: het Apollo programma >
NASA: Apollo 14 >

Kennislink: Dossier 50 jaar ruimtevaart >
Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart >

Kijken: Apollo 14, deel 1 >
Kijken: Apollo 14, deel 2 >

 

De eerste zakrekenmachine

In 1971 brengt Busicom de LE-120A ‘Handy' zakrekenmachine op de markt.

Naast de Busicom 141-PF printerrekenmachine was de introductie in 1971 van de zakreken- machine LE-120A ‘Handy' op de consumenten- markt een andere noviteit van Busicom.
De LE-120A werd samen met computerchips- fabrikant Mostek ontwikkeld en was de eerste zakrekenmachine met een geïntegreerd circuit (chip).

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Het eerste emailbericht

In 1971 wordt het eerste emailbericht over een computernetwerk verstuurd.

In 1971 ontwikkelde Ray Tomlinson, een pro- grammeur van BBN-technologies dat in 1969 het militaire computernetwerk Arpanet van het Amerikaanse Ministerie van Defensie tot stand had gebracht, software waarmee Arpanet-gebruikers onderling elektronische post konden versturen en ontvangen. Ray Tomlinson ge- bruikte het weinig toegepaste @-teken op het toetsenbord als symbool om de naam van de persoon aan wie je een bericht stuurde en het adres van de computer waarop deze aange- sloten was van elkaar te scheiden. Vanaf de jaren tachtig wordt voor het versturen van emailberichten de standaard Simple Mail Trans- fer Protocol (SMTP) gebruikt. Het versturen van emailberichten werd razend populair toen het internet vanaf de tweede helft van de jaren negentig toegankelijk werd voor particuliere huishoudens.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Hippiemoord in Hengelo

Wat gebeurde er in het jongerencentrum The Fashion in de nacht van 3 maart 1971 met de slagerszoon Gerrit Wensing? En waarom is de zaak 45 jaar later nog altijd niet helemaal opgehelderd? Een verhaal over een moord zonder lijk. EenVandaag, uitzending 07 juli 2016.

NOS artikel >

Kijken: De Hippiemoord in Hengelo >

 

Ajax wint de Europacup 1

In 1971 won Ajax de Europacup 1 voor lands- kampioenen (de voorloper van de Champions League) door in de finale het Griekse Pana- thinakos met 2-0 te verslaan. Sterspeler van Ajax was Johan Cruijff.

UEFA History >
De wereld van Johan Cruijff >

Kijken: Ajax - Panathinakos (Polygoon) >
Kijken: Ajax - Panathinakos (kleur) >

 

Tour de France 1971

In 1971 won Eddy Merckx voor de derde keer de Tour de France. Gerben Karstens, Rini Wagt- mans en Jan Krekels wonnen een etappe.

Wiki: Tour de France >

 

 

De jaren zeventig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1971 >

Kijken: De jaren zeventig special >
Kijken: De jaren zeventig compilatie >
Kijken: De heroïne-epidemie >
Kijken: De zitkuil >
Kijken: Punk in de jaren zeventig >
Kijken: Wie is van hout? Jan Foudrane, 1971 >

Kijken: TV-serie: Herinnert u zich deze nog? >
Kijken: NAI, woonerven en zitkuilen >

Nederland in de jaren zeventig >

 

Parlement & Politiek

De grote winnaar van de Tweede Kamerverkie- zingen van mei 1971 is met acht zetels nieuw- komer DS'70 (Democratisch Socialisten '70).

De zittende coalitie van premier De Jong verloor haar meerderheid, maar door DS'70 bij de formatiebesprekingen te betrekken kon in juli 1971 het Kabinet-Biesheuvel (1971-1973) wor- den beëdigd. Het Kabinet-Biesheuvel bestond uit ministers van de KVP (Katholieke Volkspartij), de ARP (Anti Revolutionaire Partij), de CHU (Christelijk Historische Unie), de VVD (Volks- partij voor Vrijheid en Democratie) en DS'70. Minister-president Biesheuvel 1920-2001 kwam uit de ARP.

Parlement: De verkiezingen van 1971 >
Parlement: Kabinet Biesheuvel >

Kijken: Profiel van Piet de Jong >
Kijken: DS'70 >
Kijken: Berichten uit de samenleving >
Kijken: Debat tussen Den Uyl en Wiegel >


Drees stapt uit de PvdA

In 1971 zegde Willem Drees (1886-1988) na 67 jaar lid te zijn geweest van de Partij van de Arbeid zijn lidmaatschap op. Na het partijcon- gres in 1969 was de PvdA, tot ongenoegen van Willem Drees, een radicalere, linkse koers gaan varen. Dit was voor Drees aanleiding om zijn lidmaatschap van de PvdA op te zeggen.

Kijken: Drees en de PvdA >

 

Polio in Staphorst

In 1971 brak er in de gemeente Staphorst de besmettelijke ziekte polio uit. Protestants her- vormde Staphorsters, die om geloofsredenen tegen vaccinatie zijn, weigerden om hun kin- deren te laten vaccineren waardoor 39 kinderen met polio werden besmet waarvan er vijf overleden.

Kijken: Polio in Staphorst >

 

Veldslag in Tubbergen

Woedende boeren strijden in 1971 met de rijkspolitie in de felste boerenopstand uit onze geschiedenis. Met brandbommen en giertank protesteren ze tegen de op handen zijnde ruilverkavelingsplannen en de ondemocratische stemprocedure die bij die plannen hoorde. De strijd wordt gewonnen maar het dorp blijft verdeeld achter. VPRO/NTR, Andere Tijden, uitzending 08 mei 2014.

Kijken: Veldslag in Tubbergen >

 

Hirohito bezoekt Nederland

In 1971 brengt de Japanse keizer Hirohito (1901-1989) een staatsbezoek aan Nederland.

Het bezoek van de Japanse keizer aan Neder- land was omstreden omdat uit naam van de keizer door Japanse militairen in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) in Zuidoost-Azië op grote schaal oorlogsmisdaden werden gepleegd. De Nederlandse cabaretier Wim Kan 1911-1983, die onder het wrede regime van de Japanners in de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider werkte aan de beruchte Birmaspoorlijn, zette zich in om het bezoek van Hirohito aan Neder- land te verhinderen.

Wiki: Wim Kan >
Slachtoffers Jappenkampen (SVJ) >
Birma Railway Centre (Engelstalig) >

Kijken: Wim Kan over Birma (1957) >
Kijken: Wim Kan over Hirohito (1970) >

 

De eerste floppydisk

In 1971 wordt door een IBM-team onder leiding van David Noble de 8-inch floppydiskette ont- wikkeld.

Floppydisks zijn hardplastic diskettes waarin een dun schijfje flexibel plastic met een magnetische laag is verwerkt waarop de digitale informatie wordt opgeslagen. De eerste 8-inch floppy had een opslagcapaciteit van 79.7 kilobyte. Vanaf de jaren tachtig kwamen er 3½ inch floppydisks met een opslagcapaciteit van 720 kilobyte tot 1,44 megabyte. Floppydisks raakten voor het opslaan van digitale bestanden in onbruik sinds de opkomst van de schrijfbare Cd's in de in de tweede helft van de jaren negentig van de twin- tigste eeuw.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Bomans, humeurige humorist

In de loop van zijn carrière doet schrijver en televisiepersoonlijkheid Godfried Bomans (1913-1971) steeds meer afstand van zijn welbekende ironie en slaat een serieuzer pad in. Daarover vertellen in deze aflevering Ineke Swanevelt (vriendin), Wouter van Dieren (regisseur NCRV), Gé Vaartjes (biograaf) en Paul Witteman, die hem als jongen voor de schoolkrant interviewde. Een journalistiek debuut dat een verwoestende uitwerking had op Bomans’ humeur. VPRO/NTR, Andere Tijden uitzending 27 oktober 2013.

Kijken: Bomans: Humeurige humorist >

 

Eredivisie Voetbal

In 1971 werd Feyenoord landskampioen voet- bal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

 

 

 

Bangladesh

In 1971 woedt er een bloedige onafhankelijk- heidsstrijd tussen West- en Oost-Pakistan die leidt tot de afscheiding van Oost-Pakistan dat vanaf dat moment zelfstandig verder gaat onder de naam Bangladesh (het land van de Benga- len).

Op 15 augustus 1947 werd het voormalige Brits-Indië opgesplitst in het hindoeïstische India en islamitische noordwestelijk deel Pakistan. Beide landen bleven als onafhankelijke gebieden deel uitmaken van het Britse Gemenebest. In 1950 werd India een zelfstandige republiek in 1956 gevolgd door Pakistan dat zichzelf uitriep tot de eerste islamitische republiek ter wereld. Pakistan bestond uit twee delen die vijftienhon- derd kilometer van elkaar verwijderd lagen: West-Pakistan ten westen van India en Oost-Pakistan ten oosten van India. De centrale regering was in West-Pakistan gevestigd en Oost-Pakistan voelde zich in allerlei opzichten achtergesteld. Deze onvrede leidde in 1971 tot een onafhankelijkheidsstrijd van Oost-Pakistan. Door het gewelddadige optreden van het West-Pakistaanse leger dat op grote schaal genocide toepaste met behulp van Bengaalse collaborateurs, werd de infrastructuur van Oost-Pakistan totaal vernield en vielen er naar schatting meer dan een miljoen slachtoffers. De bevrijdingsoorlog werd in december 1971 in het voordeel van Oost-Pakistan beslist na interven- tie van het Indiase leger.

Wiki: Pakistan >
Wiki: Bangladesh >
Wiki: Bevrijdingsoorlog >

 

Concert for Bangladesh

Op 1 augustus 1971 vindt er een benefietconcert voor Bangladesh plaats in het Madison Square Garden in New York.

In 1970 werd Oost-pakistan (vanaf 1971 Bangla- desh) getroffen door een van de grootste over- stromingsrampen uit de geschiedenis waarbij driekwart van het land onder water kwam te staan en meer dan 150.000 mensen verdron- ken. Door de overstromingen ging de oogst verloren waardoor er in het oorlogsjaar 1971 een ernstige hongersnood ontstond. Het bene- fietconcert met optredens van o.a. Bob Dylan, Eric Clapton, Billy Preston en Ravi Shankar werd georganiseerd door George Harrison 1943-2001 van de Beatles en had als doel het inzamelen van geld voor het door oorlog en hongersnood getroffen Bangladesh.

The Concert for Bangladesh >

 

Jo Colombo


Boddy 1969

In 1971 is de Italiaanse ontwerper Jo Colombo (1930-1971) overleden.

In de jaren zestig ontwikkelde Colombo produc- ten met moderne plastics zoals ABS, poly- ethyleen, PVC en fiberglas.

Architonic: ontwerpen van Jo Colombo >

Kijken: Icons of European Design  >

 

Treinen van Nederlandse bodem

De Italiaanse Fyra had het paradepaardje van de NS moeten worden maar liep uit op een fiasco. Een halve eeuw geleden bestelde de NS vrijwel alle treinen bij Nederlandse bedrijven zoals Werkspoor. Op het hoogtepunt begin jaren ’50 werkten er bij Werkspoor meer dan 5000 mensen. Het bedrijf bouwde ook mee aan de eerste hogesnelheidstrein, de TEE. Maar daarna ging het langzaam bergafwaarts, orders bleven uit en in 1971 kwam het definitieve einde. VPRO/NTR, Andere Tijden, uitzending 22 september 2013.

Kijken: Treinen van Nederlandse bodem >

 

Nieuwe echtscheidingswet

In 1971 wordt de nieuwe echtscheidingswet van kracht die het voor echtparen makkelijker maakt om hun huwelijk te laten ontbinden.

Voordien was de situatie zo dat alleen bewezen overspel een grond van scheiding was. Dit leidde tot de ongemakkelijke situatie dat stellen besloten om te liegen over een buitenechtelijke relatie, ook al was dat niet het geval, met als doel om een rechterlijke uitspraak te forceren. NTR/VPRO, Andere tijden, uitzending 12 januari 2014.

Kijken: De grote leugen >

 

Amin grijpt macht in Uganda

In 1971 pleegt het leger onder leiding van opperbevelhebber Idi Amin (1928-2003) een staatsgreep in Uganda.

De militaire dictatuur eiste tussen 1971 en de val van Idi Amin in 1979 meer dan driehonderd- duizend slachtoffers. Tegenstanders van het re- gime werden gevangen genomen, gemarteld en geëxecuteerd en in 1972 verjoeg Amin de circa 40.000 tellende Indiase gemeenschap uit Ugan- da.

Wiki: Uganda >

Kijken: Amin over de uitzettingen >
Kijken: Vluchtelingen in Bennekom >

 

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1971 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Al Green - Tired of Being Alone
Alice Cooper - Halo of Flies
Alice Cooper - I'm Eighteen x
America - Horse With No Name
Amon Duul II - Race From Here To Your Ears
Aretha Franklin - Spanish Harlem
Atomic Rooster - Tomorrow Night
Can - Paperhouse
Caravan - In The Land of Grey and Pink
Carole King - It's Too Late Baby x
Carole King - You've Got A Friend
Cat Stevens - Morning Has Broken
Creedence Clearwater Revival - Have You Ever Seen The Rain?
David Bowie - Oh! You Pretty Things x
David Bowie - Queen Bitch x
Focus - Eruption (NL)
Focus - Hocus Pocus (NL) x
Funkadelic - Can You Get to That
Funkadelic - Maggot Brain
Howlin' Wolf - Highway x
Ike & Tina Turner - Proud Mary
J.J. Cale - After Midnight x
J.J. Cale - Call Me The Breeze
J.J. Cale - Crazy Mama x
James Brown - Make It Funky
James Brown - Soul Power (Pts 1&2) x
Janis Joplin - Me and Bobby McGee x
Jethro Tull - Aqualung
Jethro Tull - Locomotive Breath x
John Lennon - How Do You Sleep
John Lennon - Imagine x
John Lennon - Jealous Guy
Joni Mitchell - Carey x
Joni Mitchell - This Flight Tonight
Judee Sill - Jesus Was a Cross Maker
Judee Sill - The Lamb Ran Away With the Crown
Led Zeppelin - Black Dog
Led Zeppelin - Rock and Roll x
Led Zeppelin - Stairway To Heaven x
Leonard Cohen - Famous Blue Raincoat
Marvin Gaye - Inner City Blues x
Marvin Gaye - What's Going On x
Paul and Linda McCartney - Ram On
Pink Floyd - One of These Days
Rod Stewart - Maggie May
Sly & The Family Stone - Family Affair x
Sly & The Family Stone - Thank You For Talkin' to Me Africa
The Allman Brothers Band - Statesboro Blues
The Allman Brothers Band - Trouble No More x
The Doors - Love Her Madly x
The Doors - Riders On The Storm x
The Faces - Stay With Me
The Rolling Stones - Bitch
The Rolling Stones - Brown Sugar x
The Who - Behind Blue Eyes
The Who - Won't Get Fooled Again x
Uriah Heep - Gypsy
Van Der Graaf Generator - Lemmings
Yes - Heart of the Sunrise
Yes - Roundabout x
Yes - South Side of the Sky
Yes - Yours Is No Disgrace x

Nederlandstalig:

Ramses Shaffy - Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

Albumkeuze van 1971 (alfabetisch)

Alice Cooper - Killer
Alice Cooper - Love It to Death
America - America
Aretha Franklin - Young, Gifted and Black
Black Sabbath - Master of Reality
Can - Tago Mago
Caravan - In The Land Of Grey And Pink
Carole King - Tapestry
David Bowie - Hunky Dory
David Bowie - The Man Who Sold the World
Focus - Focus II
Funkadelic - Maggot Brain
Howlin' Wolf - Howlin' Wolf London Sessions
James Brown - Revolution of the Mind, Recorded Live at the Apollo
Janis Joplin - Pearl
Jethro Tull - Aqualung
J.J. Cale - Naturally
John Lennon - Imagine
Joni Mitchell - Blue
Judee Sill - Judee Sill
Led Zeppelin - IV:Leonard Cohen - Songs of Love and Hate
Marvin Gaye - What's Going On
Paul and Linda McCartney - Ram
Pink Floyd - Meddle
Rod Stewart - Every Picture Tells a Story
Sly & the Family Stone - There's a Riot Goin' On
The Allman Brothers Band - At Fillmore East
The Doors - L. A. Woman
The Rolling Stones - Sticky Fingers
The Who - Who's Next
Uriah Heep - Very 'eavy ... very 'umble
Yes - Fragile
Yes - The Yes Album

 

Jim Morrison

Op 3 juli 1971 is de Amerikaanse frontman van The Doors Jim Morrison overleden.

Jim Morrison (1943-1971) werd dood aangetroffen in zijn badkuip in een appartement in Parijs. Morrison zou aan een hartaanval zijn overleden, maar er zijn ook speculaties dat hij aan een overdosis drugs zou zijn gestorven. Jim Morrisin is bijgezet in een graf op de begraafplaats Père Lachaise in Parijs.

The Doors >
Wiki: Jim Morrisson (Engelstalig) >

Kijken: Love Me Two Times >

 

Frank Zappa

Documentaire over de legendarische Amerikaanse gitarist, componist en filmregisseur Frank Zappa. Frank vertelt hierin onder andere over zijn jeugd, zijn interesse voor explosieven, blues, gitaren, niet-westerse muziek en de oprichting van zijn band 'The Mothers of Invention'. Roelof Kiers, VPRO 1971 >

Kijken: Frank Zappa >

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 1971 (alfabetisch)

Dave & Ansil Collins - Double Barrel
Georgie Fame & Alan Price - Rosetta
Gilbert O'Sullivan - Nothing Rhymed
Gilbert O'Sullivan - Underneath The Blanket Go
Jacques Herb & de Riwi's - Manuela
Les Poppys - Non non rien n'a changé
Middle Of The Road - Soley Soley
Mouth & MacNeal - How Do You Do
Peret - Borriquito
Peter Maffay - Du
Rod McKuen - Souldiers Who Want To Be Heroes
Rod McKuen - Without A Worry In The World
The Rolling Stones - Brown Sugar
The Sweet - Funny Funny
Waldos De Los Rios - Mozart Symphony No. 40
Wilma & Vader Abraham - Zou het erg zijn lieve opa

 

Film in 1971 (alfabetisch)

A Clockwork Orange - Stanley Kubrick >
Bananas - Woody Allen >
Dirty Harry - Don Siegel >
Duel - Steven Spielberg >
Klute - Alan J. Pakula >
Morte a Venezia - Luchino Visconti >
The French Connection - William Friedkin >
The Last Picture Show - Peter Bogdanovich >

Nederland:
Living - Frans Zwartjes >
Mira - Fonds Rademakers >