Barnett Newman


Cathedra 1951

Op 04 juli 1970 is de Amerikaanse kunstenaar Barnett Newman (1905-1970) overleden.

Barnett Newman werkte na de Tweede Wereld- oorlog in de Verenigde Staten in de traditie van het abstract expressionisme aan doeken met grote kleurvlakken (Color Field Painting) die een verstillende, spirituele uitstraling hebben. Be- kende doeken van Newman zijn ondermeer Who's Afraid of Red Yellow and Blue en Cathedra die beide in het bezit zijn van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Beide kunst- werken werden achtereenvolgens in 1986 en 1997 door een en dezelfde persoon met een stanleymes ernstig beschadigd.

Wiki: Barnett Newman >
Wiki Art: Barnett Newman >
The Barnett Newman Foundation >

Kijken: Barnett Newman interview >

 

Soeharto bezoekt Nederland

In 1970 brengt president Soeharto (1921-2008) van Indonesië een staatsbezoek aan Nederland.

Uit protest tegen dit bezoek bezetten Zuid-Molukse jongeren de ambassadeurswoning van de Indonesische consul in Wassenaar. Het protest was gericht tegen de staat Indonesië dat de onafhankelijkheid van de eilandengroep Molukken niet wilde erkennen. In 1949 droeg Nederland haar kolonie Indonesië over aan de Verenigde Staten van Indonesië (RIS). De eilandengroep Molukken riep op 25 april 1950 de vrije Republiek Maluku Selatan (RMS) uit, maar Indonesië greep militair in en onderwierp de eilandengroep. In 1951 verhuisden duizenden Molukkers, voornamelijk militairen van het voormalige Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), naar Nederland waar de idealen van een vrije republiek Molukken levend werden gehouden door de RMS in ballingschap. In de jaren zeventig probeerde de tweede generatie Molukkers in Nederland door middel van geweld erkenning af te dwingen voor een vrije republiek Molukken.

Wiki: Molukken >
Het geheugen: Molukse geschiedenis >

Kijken: Soeharto bezoekt Nederland >
Kijken: Bezetting ambassade Wassenaar 1 >
Kijken: Bezetting ambassade Wassenaar 2 >

Kijken: 65 jaar Molukkers in Nederland >

 

Soekarno overleden

Op 21 juni 1970 is de eerste president van de republiek Indonesië Ahmed Soekarno 1901 -1970 overleden.

Na de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) riep Soekarno in 1945 de republiek Indonesië uit maar kwam daarmee in conflict met het moe- derland Nederland. Tijdens de koloniale oorlog van 1945 tot 1949, de zogeheten politionele acties, leidde Soekarno het verzet tegen de Nederlandse militairen. In 1949 gaf Nederland haar kolonie Indonesië op waarna Soekarno de eerste president (1949-1967) werd van de Verenigde Staten van Indonesië (RIS). In 2005 verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot tijdens de viering van het 60-jarig bestaan van de Republiek Indonesië dat de Nederlandse regering vanaf 2005 officieel erkent dat de onafhankelijkheid van Indonesië niet in 1949 maar al op 17 augustus 1945 was begon- nen.

Wiki: Soekarno >

Kijken: Documentaires over Nederlands-Indië >

In 1970 werd de opkomstplicht voor verkiezin- gen afgeschaft. Tussen 1918 en 1970 kende Nederland een opkomstplicht bij verkiezingen die juridische consequenties had als je daar geen gehoor aangaf.

Parlement: Kiesrecht >
Verkiezingenpagina >

 

De Exota-affaire

In 1970 veroorzaakte een Item over exploderende Exotaflessen in het programma De Ombudsman van de VARA veel ophef. De suggestie werd gewekt dat flessen met limonadegazeuse van het merk Exota spontaan zouden kunnen ontploffen. De uitzending, die gepresenteerd werd door Marcel van Dam, leidde in 1972 tot de ondergang van de limonadefabrikant. Op 12 december 1996 veroordeelde het gerechtshof van Amsterdam de VARA tot betaling van 2,2 miljoen gulden plus rente.

Wiki: De Exota-affaire >

Kijken: De Exota-affaire >

 

Eredivisie Voetbal

In 1970 werd Ajax landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

WK Mexico 1970

In 1970 werd Brazilië in Mexico voor de derde keer wereldkampioen voetballen door in de fina- le Italië met 4-1 te verslaan.

FIFA: World Cup >

Kijken: Finale Mexico 1970 >

 

 

De jaren zeventig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1970 >
Kijken: Jaaroverzicht sport 1970 >

Kijken: De jaren zeventig special >
Kijken: De jaren zeventig compilatie >
Kijken: De heroïne-epidemie >
Kijken: De zitkuil >
Kijken: Punk in de jaren zeventig >

Kijken: Puch commercial 1970 >
Kijken: Tweemiljoen PTT-aansluitingen >
Kijken: Euromast krijgt Space Tower >

Kijken: TV-serie: Herinnert u zich deze nog? >
Kijken: NAI, woonerven en zitkuilen >

Nederland in de jaren zeventig >

 

Het weer in 1970

De winter van 1969/1970 was koud en staat met een gemiddelde temperatuur van 0.1 °C op de negende plaats van winters met de laagste gemiddelde temperatuur sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901.

KNMI >

 

Dolle Mina

In 1970 doet de feministische groep Dolle Mina voor het eerst van haar spreken.

Dolle Mina, genoemd naar politica en feministe Wilhelmina Drucker (1847-1925), was een feministische beweging en actiegroep die in het begin van de jaren zeventig actie voerde voor gelijkberechtiging tussen man en vrouw. Op 23 januari 1970 bezette Dolle Mina de Business School Nijenrode vanwege het feit dat de school weigerde om vrouwelijke studenten toe te laten.

Wiki: Dolle mina >

Mina en haar mannen

De eerste echte aanzet tot de feministische actiegroep Dolle Mina werd gegeven door drie mannen en hun respectievelijke vriendinnetjes. We schrijven met opzet ‘mannen en hun vriendinnetjes’, omdat de heren de bindende kern van dit groepje vormden. VPRO/NTR, Andere tijden, uitzending 18 maart 2010.

Kijken: Mina en haar mannen >

 

Seks in de speelfilm

Eind jaren 60, begin jaren 70 wordt de Nederlandse film overspoeld door een seksgolf. Een nieuwe generatie filmmakers staat op, die met expliciete blootscènes hordes bezoekers naar de bioscoop trekt. O.a. regisseur Paul Verhoeven (Wat Zien Ik?, Turks Fruit) en actrice Willeke van Ammelrooy (Mira, Frank & Eva) blikken terug op de losse zeden, de opkomst van een professionele filmindustrie en het commerciële succes van bloot. VPRO/NTR. Andere tijden, uitzending 22 september 2015.

Kijken: Seks in de speelfilm >

 

Documentaire: Onze Kresj

Een zwarte komedie over de antiautoritaire Kresj die Marije Meerman als kind begin jaren zeventig bezocht. In deze Kresj zijn jonge ouders een experiment met hun eigen peuters aangegaan om zo een nieuwe, antiautoritaire mens de wereld in te schoppen. Welke onbedoelde consequenties had de vrije lustbeleving, het 'antikapitalistisch' verzet en de zelfregulering op hun kinderen en hun eigen leven? Regie Marije Meerman. VPRO, uitzending 11 november 2014.

Kijken: Onze Kresj >

 

Parlement & Politiek

In 1970 regeert het Kabinet-De Jong 1967-1971.

Het Kabinet-De Jong bestond uit ministers van de KVP (Katholieke Volkspartij), de ARP (Anti Revolutionaire Partij), de CHU (Christelijk Histo- rische Unie) en de VVD (Volkspartij voor Vrij- heid en Democratie). Minister-president De Jong (1915) kwam uit de KVP.

Parlement: Kabinet-De Jong >

Kijken: Profiel van Piet de Jong >

 

DS'70 opgericht

In 1970 werd de sociaaldemocratische partij DS'70 opgericht. DS'70 was een politieke partij die minder radicale standpunten innam dan de PvdA (Partij van de Arbeid) op het terrein van overheidsuitgaven en buitenlandse politiek.

De haven plat

Het is de grootste staking van na de oorlog, maar de vakbeweging steunt haar niet. De havenstaking van Rotterdam in 1970. Op vrijdagmiddag 28 augustus leggen meer dan tienduizend havenarbeiders in Rotterdam het werk neer, het begin van een wilde staking die bijna drie weken zal duren. De stakers hebben weinig vertrouwen in de vakbond, die te weinig voor hen doet. Kleine linkse bewegingen springen in dat gat en werpen zich op als actieleiders. Andere Tijden keert terug naar de haven van Rotterdam, met stakers, vakbondsbestuurders en werkgevers. VPRO/NTR, Andere Tijden uitzending 27 november 2011.

Kijken: De haven plat >
Kijken: Achter het Nieuws: de havenstaking >

 

Tour de France 1970

In 1970 won Eddy Merckx voor de tweede keer de Tour de France. Rini Wagtmans won een etappe.

Wiki: Tour de France >

 

Astronauten veilig terug op aarde

Op 17 april 1970 ontploft er tijdens een reis naar de maan een zuurstoftank aan boord van de Apollo 13.

De maanvlucht werd afgebroken en de astro- nauten Lovell, Swingert en Haise keerden met een defect navigatiesysteem veilig terug op aarde. Het doel van het Apollo-programma was om mensen naar de maan te brengen en deze weer veilig op aarde te laten terugkeren en omvatte ondermeer elf bemande ruimtevluch- ten.

NASA: het Apollo programma (Engelstalig) >
NASA: Apollo 13 (Engelstalig) >

Kennislink: Dossier 50 jaar ruimtevaart >
Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart >

Kijken: Compilatie uitzendingen Apollo 13 >
Kijken: Apollo 13: The Real Story >

 

Op dieet

In de jaren zeventig ontstonden overal in Ne- derland dieetclubs. Het weekblad Margriet kwam in 1970 met een maandelijkse bijlage over lijnen en nodigde mensen uit voor clublijn '70: gids naar gezondheid en geluk. VPRO/NTR, Andere Tijden uitzending 04 januari 2005.

 

Mark Rothko


Naamloos (zwart op grijs) 1969-1970.

Op 25 februari 1970 is de Amerikaanse kunste- naar en geestverwant van Barnett Newman Mark Rothko (1903-1970) overleden.

Evenals bij Newman hebben de abstracte schil- derijen van Rothko een spirituele uitstraling. Een jaar na zijn zelfdoding werd in 1971 in Houston het spiritueel centrum de Rothko Kapel geopend waarin grote, verstilde schilderijen van Rothko te zien zijn.

Wiki: Mark Rothko >
Wiki Art: Mark Rothko >
The Rothko Chapel >

De stilte van Mark Rothko

Wie ooit oog in oog gestaan heeft met een van de grote, met intense kleuren geschilderde, abstracte werken van kunstenaar Mark Rothko, weet wat voor een bijzondere en indringende ervaring dat is. Rothko zelf sprak zelden over zijn werk, maar we weten wel dat inspiratiebronnen als Rembrandt, Matisse, de tempels van Paestum, muziek en dichtkunst een belangrijke rol speelden bij de totstandkoming van zijn kunst. Close Up AVRO, uitzending 11 december 2014.

Kijken: De stilte van Mark Rothko >

 

De Heroïne-epidemie

Amsterdam wordt begin jaren zeventig geplaagd door een snel om zich heen grijpende, uiterst destructieve epidemie. Vanuit Azië komen kilo’s onversneden heroïne op de markt en die vinden gretig aftrek. Het aantal verslaafden groeit met duizenden per jaar. Een cocktail van diefstallen, overdoses, zwervende en rondhangende junks, vergiftigt de stad. In Andere Tijden gebruikers, dealers, hulpverleners en handhavers van het eerste uur. VPRO/NTR, Andere Tijden, uitzending 18 september 2014.

Kijken: De heroïne epidemie >

 

Feyenoord wint de Europacup 1

In 1970 won Feyenoord uit Rotterdam als eerste Nederlandse voetbalclub in Milaan de Europacup 1 voor landskampioenen (de voorloper van de Champions League) door het Schotse Celtic in de verlenging met 2-1 te verslaan. Later dit jaar won Feyenoord ook de wereldcup voor club- teams door in Argentinië 2-2 gelijk te spelen tegen Estudiantes de la Plata en thuis met 1-0 te winnen door een goal van invaller Van Daele.

UEFA History >

Kijken: Samenvatting Feyenoord-Estudiantes >

 

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1970 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Black Sabbath - Paranoid x
Black Sabbath - Wicked World
Cat Stevens - Hard Headed Woman
Cat Stevens - Lady D'Arbanville
Creedence Clearwater Revival - Up Around The Bend
Crosby , Stills, Nash & Young - Almost Cut My Hair x
Crosby, Stills, Nash & Young - Woodstock
Deep Purple - Child in Time
Deep Purple - Speed King x
Derek and the Dominos - Layla x
Derek and the Dominos - Little Wing
Egg - While Growing My Hair
Elvis Presley - In the Ghetto
Emerson, Lake & Palmer - Knife Edge x
Emerson, Lake & Palmer - Lucky Man x
Genesis - The Knife
George Harrison - My Sweet Lord
Golden Earring - Big Tree, Blue Sea (NL)
Grateful Dead - Friend of the Devil
James Brown - Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine x
James Brown - Super Bad
James Taylor - Fire and Rain
John Lennon - Instant Karma
John Lennon - Working Class Hero x
Joni Mitchell - Big Yellow Taxi x
Joni Mitchell - Woodstock
Led Zeppelin - Immigrant Song
MC5 - Looking At You
MC5 - Shakin' Street
MC5 - The American Ruse x
Neil Diamond - Cracklin' Rosie
Neil Young - Dont Let It Bring Me Down
Neil Young - Tell Me Why x
Nick Drake - Fly
Nick Drake - Poor Boy x
Paul McCartney - Maybe I'm Amazed
Randy Newman - Have You Seen My Baby
Randy Newman - Mama Told Me Not To Come x
Santana - Black Magic Woman x
Santana - Oye Como Va
Simon and Garfunkel - Bridge Over Troubled Water
Swamp Dogg - Mama's Baby, Daddy's Maybe x
Swamp Dogg - Total Destruction to Your Mind
The Beatles - I've Got a Feeling x
The Beatles - Let It Be x
The Beatles - The Long and Winding Road
The Edgar Broughton Band - There's No Vibration But Wait
The Guess Who - American Woman
The Kinks - Lola
The Meters - Look Ka Py Py
The Moody Blues - Question
The Stooges - Down on the Street x
The Velvet Underground - Rock and Roll x
The Velvet Underground - Sweet Jane
The Who - Summertime Blues
Tim Buckley - Song to the Siren
Van Morrison - Into the Mystic x
Van Morrison - Moondance
Yes - No Opportunity Necessary, No Experience Needed

Nederlandstalig:

Bouwdewijn de Groot - Verdronken Vlinder

De Nederlandstalige liedjes worden verzameld in de rubriek: Nederlandstalige muziekfavorieten >

Albumkeuze van 1970 (alfabetisch)

Black Sabbath - Black Sabbath
Black Sabbath - Paranoid
Cat Stevens - Tea for the Tillerman
Creedence Clearwater Revival - Cosmo's Factory
Crosby , Stills, Nash & Young - Déjà Vu
Deep Purple - Deep Purple in Rock:Derek and The Dominos - Layla and Other Assorted Love Songs
Egg - Egg
Emerson, Lake & Palmer - Emerson, Lake & Palmer
Eric Clapton - Eric Clapton
George Harrison - All Things Must Pass
Genesis - Trespass
Golden Earring - Golden Earring
Grateful Dead - American Beauty
Grateful Dead - Workingman's Dead
James Brown - Sex Machine
James Taylor - Sweet Baby James
John Lennon - John Lennon & Plastic Ono band
Joni Mitchell - Ladies of the Canyon
Led zeppelin - Led zeppelin III
MC5 - Back in the USA
Neil Young - After the Gold Rush
Nick Drake - Bryter Layter
Miles Davis - Bitches Brew
Paul McCartney - McCartney
Pink Floyd - Atom Heart Mother
Randy Newman - 12 Songs
Santana - Abraxas
Simon and Garfunkel - Bridge Over Troubled Water
Syd Barrett - The Madcap Laughs
Swamp Dogg - Total Destruction to Your Mind
The Beatles - Let It Be
The Doors - Morrison Hotel
The Edgar Broughton Band - Sing Brother Sing
The Kinks - Lola versus Powerman and the Moneygoround, Part One
The Meters - Look-Ka Py Py
The Moody Blues - A Question of Balance
The Stooges - Fun House
The Velvet Underground - Loaded
The Who - Live at Leeds
Tim Buckley - Starsailor
Van Morrison - Moondance
Yes - Time and a Word

 

Kralingen popfestival

Op 26, 27 en 28 juni 1970 werd in het Kraling- sebos in Rotterdam het Holland Popfestival georganiseerd. Er waren optredens van onder- meer Al Stewart, Canned Heat, Country Joe, Dr John, Jefferson Airplane, Pink Floyd, Santana, Soft machine, The Byrds, Q65, Solution, Super Sister, CCC Inc.

Wiki: Holland Popfestival >

Kijken: Terugblik Kralingen 1970 >
Kijken: Archiefbeelden gemeente 010
Kijken: Amateurbeelden Kralingen 1970 >

 

Hippies in de peel

De folk- en bluesband CCC Inc gaat terug naar Neerkant en haalt herinneringen op aan het oproer, dat de komst van de langharige 'schobbejakken' in de kleine katholieke gemeenschap veroorzaakte. Het uur van de wolf. NTR, uitzending 22 juni 2013.

Kijken: Hippies in de peel (1970) >

 

Pinkpop

Op 18 mei 1970 werd in het Burgemeester Damen sportpark van Geleen het eerste Pinkpop festival georganiseerd. Tienduizend bezoekers luisterden ondermeer naar: Livin' Blues, Golden Earring, Opus, Bismarck, Mr. Albert Show, Keef Hartley's Big Band, Dream en de George Baker Selection. De entree bedroeg drie gulden vijftig.

Pinkpop >
Pinkpop 1970 >

Kijken: De beginjaren van Pinkpop >

Documentaire: Mr. Pink Pop

Pinkpop is onlosmakelijk verbonden aan Jan Smeets, al meer dan 40 jaar de directeur en één van de vier oprichters. Het uur van de wolf. NTR, uitzending 14 december 2013.

Kijken: Mr. Pink Pop >

 

Janis Joplin overleden

Op 04 oktober 1970 is de zangeres Janis Joplin overleden.

Joplin (1943-1970), die overleed aan een overdosis heroïne, werd dood aangetroffen in een motel in Los Angeles.

Wiki: Janis Joplin (Engelstalig) >
Website Janis Joplin >

Kijken: Janis Joplin Documentary >

 

Jimi Hendrix overleden

Op 18 september 1970 is de Amerikaanse zanger en gitarist Jimi Hendrix overleden.

Jimi Hendrix (1942-1970) werd in een Engelse hotelkamer in shocktoestand aangetroffen na het innemen van een overdosis slaaptabletten waaraan hij later zou overlijden.

Wiki: Jimi Hendrix (Engelstalig) >
Website Jimi Hendrix (Engelstalig) >

Kijken: Jimi Hendrix Documentary >

 

Leon Hendrix, broer van Jimi

Leon Hendrix heeft er een ware dagtaak aan; de broer zijn van de beste gitarist van de wereld. Hij verdient zijn geld met optreden als 'de broer van'. Jimi is inmiddels veertig jaar dood. Broers en zussen. VPRO, uitzending 21 november 2013.

Kijken: Leon Hendrix, broer van Jimi >

 

De nummer 1-hits van de Nederlandse top 40 in 1970 (alfabetisch)

Creedence Clearwater Revival - Up Around The Bend
Creedence Clearwater Revival - Who'll Stop The Rain
DC Lewis - Mijn Gebed
George Harrison - My Sweet Lord
Golden Earring - Back Home
Les Humphries Singers - To My Father's House
Melanie & The Edwin Hawkins Singers - Lay Down
Mungo Jerry - In The Summertime
Shocking Blue - Never Marry A Railroad Man
Simon & Garfunkel - El Condor Pasa
Tee Set - She Likes Weeds
The Beatles - Let It Be
The Cats - Where Have I Been Wrong
The Kinks - Lola
The Moody Blues - Question

 

Film in 1970 (alfabetisch)

Website Cinema >