Georges Braque


Viaduct at L'Estaque (1908)

Op 31 augustus 1963 is de Franse kunstschilder Georges Braque (1882-1963) overleden.

Georges Braque was samen met Picasso tussen 1907 en 1912 de grondlegger van het analytisch kubisme, een stroming in de schilderkunst waarbij de vorm op een wetenschappelijke, rationele manier werd geanalyseerd en terug- gebracht tot de basisvormen kogel, kegel, cilinder en piramide.

Wiki Art: Georges Braque >

 

De eerste compact cassettespeler

In 1963 introduceert Philips de eerste compact cassettespeler op de consumentenmarkt.

De compact cassettespeler is een apparaat voor het afspelen van compact cassettes of muziek- cassettes, een wisbare magnetische tape in een kunststofbehuizing, waarop muziek kan worden opgenomen en afgespeeld. De muziekcassette was in de jaren zeventig en tachtig van de twin- tigste eeuw de meest populaire geluidsdrager voor het kopiëren en afspelen van muziek. Naast de wisbare muziekcassettes werden er ook muziekalbums en luisterboeken op niet-wisbare cassettes uitgebracht. De compact cas- settespeler die Philips in 1963 als eerste op de markt bracht, was het type EL3300. De compact cassettespeler en de muziekcassette verdwenen door de opkomst van de schrijf- en herschrijfba- re compact discs in het midden van de jaren negentig van de twintigste eeuw geleidelijk van de markt.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Kodak Instamatic fotocamera

In 1963 brengt Kodak de Instamatic 100 foto- camera op de consumentenmarkt.

De populaire Kodak Instamatic 100 was de eerste camera met een ingebouwd filmrolletje in een lichtdichte kunststofcassette die de consu- ment, ongeacht de lichtomstandigheden, kon verwisselen. Om het object te belichten moest er een flitslichtlampje in een uitklappende box bovenop de camera worden geplaatst.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

I Have a Dream

Op woensdag 28 augustus 1963 vindt er in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC een demonstratie (The March on Washington) voor rassengelijkheid plaats waaraan ruim 200.000 blanke en zwarte mensen deelnemen.

Tijdens deze demonstratie hield burgerrechten- activist en voorzitter van de in 1957 opgerichte burgerrechtenbeweging Southern Christian Leadership Conference (SCLC) Martin Luther King (1929-1968) voor het Lincoln-monument zijn befaamde toespraak met daarin de pak- kende zin 'I Have a Dream' waarin hij pleitte voor een samenleving zonder rassendiscri- minatie. Dominee Martin Luther King ontving in 1964 de Nobelprijs voor de vrede voor zijn onvoorwaardelijke inzet in zijn streven naar gelijke burgerrechten.

Wiki: Martin Luther King >
Nobelprijs: Laureaten 1964 (Engelstalig) >

Kijken: I Have a Dream van Martin L. King >
Kijken: Martin L. King >

 

Spectaculaire treinroof

In augustus 1963 werd de posttrein van Glasgow naar Londen op spectaculaire wijze beroofd. Er werd maar liefst 2.631.784 pond buitgemaakt. Het brein van de overval Ronald Biggs werd tot 30 jaar cel veroordeeld, maar ontsnapt in 1963 uit een zwaarbewaakte gevangenis.

Kijken: Terugblik op de treinroof van 1963 >

 

Zo is het toevallig ook nog 's een keer

Op 09 november 1963 werd voor de eerste keer het spraakmakende satirische programma: ‘Zo is het toevallig ook nog 's een keer' uitgezon- den. Het VPRO geschiedenisprogramma Andere Tijden blikt terug.

Kijken: Zo is het toevallig ook nog 's een keer >

 

Eredivisie Voetbal

In 1963 werd PSV landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

Kijken: De kampioenswedstrijd van PSV >

 

 

De jaren zestig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1963 >
Kijken: Jaaroverzicht sport 1963 >

Kijken: Alles wordt anders in de jaren zestig >
Kijken: Hasj >
Kijken: De seksuele moraal voor en na pil >
Kijken: Provo en de pers >
Kijken: Gastarbeiders: hoe meer, hoe beter >
Kijken: Dingly Boys, nozems van het noorden >
Kijken: Woningnood in de jaren zestig >
Kijken: Oprichting van de Gasunie in 1963>

Kijken: Tv-serie: Na de bevrijding >
Kijken: Tv-serie: Na de oorlog >
Kijken: Tv-serie: Onderste boven >

Nederland in de jaren zestig >

 

Bouwspelement

In 1963 wordt de miljoenste naoorlogse woning gebouwd. In opdracht van de verenigde bouwbedrijven maakt regisseur Charles van der Linden een loflied op de arbeid in de bouw. De film won een Gouden Beer in Berlijn voor beste korte documentaire.

Kijken: Bouwspelement >

 

Het weer in 1963

De winter van 1962/1963 is de koudste winter sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901.

In De Bilt werd een gemiddelde temperatuur van -3.1 °C gemeten en de zon scheen maar liefst 256 uren. Het vroor deze winter zo hard dat er een autotoertocht over het dichtgevroren IJsselmeer werd gehouden en in het dorpje Hellum kwamen twee vermiste jongens en twee mannen die naar hen gingen zoeken om het leven. Op 18 januari 1963 werd de zwaarste Elfstedentocht uit de geschiedenis gereden.

KNMI: De barre winter van 1963 >

Kijken: De barre winter van 1963 >

 

Gasbel van Slochteren

Op 23 oktober 1963 maakt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bekend dat er bij Slochteren 1100 miljard m³ gas in de grond zit. De 'Gasbel van Slochteren' maakt van Nederland rijk land!

Kijken: Gasbel van Slochteren >
Kijken: Overschakeling op aardgas >
Kijken: Oprichting van de Gasunie >

 

De Elfstedentocht van 1963

 

Op 18 januari 1963 om half vier 's nachts begonnen in de Friese hoofdstad Leeuwarden de wedstrijdrijders aan de Friese Elfstedentocht die in 10.59 uur werd gewonnen door Reinier Paping. Het weer op vrijdag 18 januari 1963 in Leeuwarden, Friesland: halfbewolkt, oostnoord- oosten wind van 5.1 meter per seconde (3Bft). Maximum temperatuur -3.6 °C. Minimum tempe- ratuur -16.9 °C.

Vereniging 'De Friesche Elf Steden' >

Kijken: De barre winter van 1963 >
Kijken: De Elfstedentocht van 1963 >

Kijken: Geschiedenis van de Elfstedentocht >

 

Parlement & Politiek

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 15 mei 1963 behoudt de bestaande regerings- coalitie van de KVP (Katholieke Volkspartij), de ARP (Anti Revolutionaire Partij), de CHU (Chris- telijk Historische Unie) en de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) haar meerderheid.

Nieuwkomer met drie zetels in de Tweede Ka- mer was de Boerenpartij onder leiding van de opmerkelijke boer Koekoek. De bestaande re- geringscoalitie werd voortgezet en op 24 juli 1963 werd het Kabinet-Matijnen (1963-1965) beëdigd. Minister-president Marijnen 1917-1975 kwam uit de KVP.

Parlement: Verkiezingen van 1963 >
Parlement: De Boerenpartij >
Parlement: Kabinet-Marijnen >
Parlement: Welvaartstaat 1958-1966 >

 

De geboorte van het legioen

In 1963 raakte Nederland voor het eerst in de ban van de Europa Cup toen Feijenoord - toen nog met een ij - in zegetocht over het continent trok. In de halve finale was het Portugese Benfica, de winnaar van de Europa Cup in de twee voorafgaande jaren en met illustere namen zoals Eusebio, Torres en Coluna, de tegenstander. Andere Tijden Sport. VPRO/NTR, uitzending 15 mei 2016.

Kijken: De geboorte van het legioen >

 

 

President Kennedy Vermoord

Op vrijdag 22 november 1963 wordt president John F. Kennedy (1917-1963) van de Verenigde Staten tijdens een rijtour door de stad Dallas in de staat Texas doodgeschoten.

De vermoedelijke dader Lee Harvey Oswald (1939-1963) werd nog dezelfde dag gearres- teerd, maar twee dagen later van dichtbij dood- geschoten door de nachtclubeigenaar Jack Ruby (1911-1967). De ware toedracht van de moord op Kennedy zou de komende decennia een bron van speculaties blijven over allerlei complot- theorieën die echter nooit zijn bewezen. John Kennedy werd opgevolgd door vice-president Lyndon B. Johnson (1908-1973).

Wiki: De moord op John F. Kennedy >
The Kennedy Assasination >

Kijken: Kennedy vermoord! >

Zapruder Frame 313

Een van de vele toeschouwers langs de route, die president Kennedy in Dallas volgde, was Abraham Zapruder (1905-1970). Met zijn Bell and Howell 414 PD filmde hij de voorbijrijdende stoet precies op het moment dat de aanslag op Kennedy plaatsvond. Zijn amateurfilm van 26,6 seconden die uit 486 beelden bestaat, bleek achteraf het meest complete beeld van de aanslag te bevatten. Frame 313, met daarop de inslag van de kogel in de schedel van Kennedy, is door Time magazine opgenomen in de galerie van meest belangrijke honderd foto’s uit de geschiedenis van de fotografie.

Kijken: Zapruder Frame 313 >

Kijken: De complottheorieën >

Plaza Man

Een van de grootste mysteries uit de moderne Amerikaanse geschiedenis is nog altijd niet opgehelderd. Voor Robert Groden is het duidelijk: hij heeft zijn leven gewijd aan het bewijzen van zijn theorie dat de Amerikaanse president J.F. Kennedy op 22 november 1963 door een samenzwering is omgebracht en niet door die ene schutter, Lee Harvey Oswald, zoals de geschiedenis ons wil doen geloven. Tegen de achtergrond van de vijftigste herdenking van de moord op Kennedy filmde regisseur Kasper Verkaik in Plaza Man de man en zijn missie, die alle kenmerken van een obsessie heeft gekregen. IKON, uitzending 12 november 2015.

Kijken: Plaza Man >

 

Johannes XXIII

Op 3 juni 1963 is paus Johannes XXIII (1881-1963) overleden.

Paus Johannes XXIII, paus van de rooms-katho- lieke kerk van 1958 tot 1963, werd op 21 juni 1963 opgevolgd door paus Paulus VI.

Vaticaanstad: Johannes XXIII (Engelstalig) >
Vaticaanstad: Paus Paulus VI (Engelstalig) >

 

Architect Oud


woningen van Oud op de Weissenhof Siedlung in Stuttgart.

Op 05 april 1963 is de Nederlandse architect Jacobus Johannes Pieter Oud (1890-1963) over- leden.

Oud was als architect betrokken bij de kunst- beweging De Stijl en in Rotterdam realiseerde hij grote sociale woningbouwprojecten waar- onder Spangen, Kiefthoek en het Witte Dorp. In 1927 nam Oud deel aan de grote internationale architectuurtentoonstelling van het Nieuwe Bou- wen: de Weissenhof Siedlung te Stuttgart, die georganiseerd werd door de Deutsche Werk- bund.

Architerctuur: Jacobus Johannes Pieter Oud >
Weissenhof Siedlung >

 

Tour de France 1963

De Fransman Jacques Anquetil won in 1963 voor de vierde keer de Tour de France. Jan Janssen won een etappe.

Wiki: Tour de France >

 

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1963 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Bob Dylan - Blowing in the Wind x
Bob Dylan - Masters of War
Bobby 'Blue' Bland - That's The Way Love Is x
Dave Clark Five - Glad All Over
Johnny Cash - Ring of Fire
Martha & the Vandellas - Heat Wave x
Otis Redding - That's What My Heart Needs
Solomon Burke - If You Need Me
Sonny Boy Williamson - Help Me x
The Beach Boys - Surfin' U.S.A.
The Beatles - I Saw Her Standing There x
The Beatles - I Want To Hold Your Hand
The Beatles - She Loves You
The Kingsmen - Louie Louie
Trini Lopez - If I Had A Hammer

Albumkeuze van 1963 (alfabetisch)

Bob Dylan - The Freewheelin' Bob Dylan:The Beach Boys - Surfin' USA
The Beatles - Please Please Me
The Beatles - With the Beatles

 

Bob Dylan

In 1963 komt de plaat: The freewheelin’ Bob Dylan uit met daarop het legendarische nummer
Blowing In The Wind dat omarmd wordt door de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten.

How many years can some people exist
Before they're allowed to be free?
how many times can a man turn his head,
Pretending he just doesn't see?
The answer, my friend, is blowin' in the wind,
The answer is blowin' in the wind.

Wiki: Bob Dylan >
Kijken: Bob Dylan Blowing In The Wind >

 

De Billboard Magazine (VS) nummer 1-hits van 1963 (alfabetisch)

Bobby Vinton - Blue Velvet
Dale & Grace - I'm Leaving It Up To You
Jan & Dean - Surf City
Jimmy Gilmer & The Fireballs - Sugar Shack
Jimmy Soul - If You Wanna Be Happy
Kyu Sakamoto - Sukiyaki
Lesley Gore - It's My Party
Little Peggy March - I Will Follow Him
Little Stevie Wonder - Fingertips Pt. 2
Nino Tempo & April Stevens - Deep Purple
Paul And Paula - Hey Paula
Ruby & The Romantics - Our Day Will Come
Singing Nun - Dominique
Steve Lawrence - Go Away Little Girl
The Angels - My Boyfriend's Back
The Chiffons - He's So Fine
The Essex - Easier Said Than Done
The Four Seasons - Walk Like A Man
The Rooftop Singers - Walk Right In
The Tymes - So Much In Love

 

Film in 1963 (alfabetisch)