Brasilia nieuwe hoofdstad van Brazilië


Oscar Niemeyer - Metropolitan kathedraal.

In 1960 wordt de nieuwe hoofdstad van Brazilië Brasilia officieel in gebruik genomen.

De compleet nieuwe stad werd tussen 1956 en 1960 op het plateau Planalto Central in het hart van Brazilië gebouwd. Een van de ideeën achter het bouwen van een nieuwe hoofdstad centraal in Brazilië was om het achterland beter te kunnen ontsluiten. De Braziliaanse architect Oscar Niemeyer (1907-2012) was de hoofdarchitect van de meeste openbare gebouwen waaronder zijn ontwerp voor de Metropolitan kathedraal. In 1988 werd de kathedraal gerenoveerd en werden de gekleurde ramen, naar een ontwerp van Antonia Marianne Peretti, geplaatst.

Wiki: Brasilia (Engelstalig) >
Wiki: Oscar Niemeyer >
Pritzker architectuurprijs 1988 >

Kijken: Het leven is een ademtocht >

 

De eerste werkende laser

In 1960 bouwt de Amerikaan Ted Maiman de eerste werkende robijnlaser.

De ontwikkeling van de laser was eind jaren vijftig een wedloop tussen verschillende labo- ratoria. In 1958 publiceerden Arthur Schawlow (1921-1999) en Charles Townes (1915), twee onderzoekers van Bell Labs, het researchlabo- ratorium van de Amerikaanse telefoonmaat- schappij Bell, hun ideeën voor een laser in het vooraanstaande tijdschrift Physical Review in het artikel ‘Infrared and Optical Masers' en vroegen patent bij het Amerikaanse patentbureau. Daar- naast was er het team van TRG (Technical Research Group) onderleiding van Gordon Gould (1920-2005). Gould werd de naamgever van de LASER: Light Amplification by Stimulated Emis- sion of Radiation (lichtversterking door gestimu- leerde emissie van straling) en vroeg in 1959 patent aan voor zijn idee, maar dit werd door het patentbureau afgewezen. In 1960 werd het patent toegekend aan Bell Labs waarna er een jarenlange juridische strijd volgde tussen Gould en het Amerikaanse patentbureau. Pas in 1987 kreeg Gould twee patenten toegewezen. Charles Townes en Arthur Schawlow waren in respectie- velijk 1964 en 1981 gedeeld winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van de laser. In 1960 bouw- de de Amerikaanse fysicus Ted Maiman (1927-2007), een medewerker van Hughes Research Laboratories in Malibu, Californië op basis van het artikel van Schawlow en Townes de eerste werkende robijnlaser. De ontwikkeling van de laser stond aan de basis van tal van technolo- gische toepassingen die hun intrede deden vanaf de jaren tachtig van de twintigste eeuw zoals: het lezen van Cd's, Dvd's en Blue-ray Discs, het versturen van digitale bestanden door glasvezel- kabels, precisie meetinstrumenten, industriële zaagtechnieken en militaire toepassingen.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

De eerste transistortelevisie

In 1960 brengt Sony de eerste draagbare tran- sistortelevisie op de markt.

Het draagbare televisietoestel model TV8-301 dat Sony in 1960 op de consumentenmarkt bracht, was net als de transistorradio gericht op persoonlijk consumentengebruik. Het toestel was de eerste volledige transistortelevisie met 19 diodes en 23 transistors.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Oscar voor Haanstra

In 1960 kreeg de filmer Bert Haanstra 1916-1997 als eerste Nederlander een Oscar voor de korte documentairefilm Glas uit 1958 over het productieproces van glas in de in de fabrieken van Leerdam.

Wiki: Bert Haanstra >
Website Bert Haanstra >

Kijken: Glas, Bert Haanstra 1958 >
Kijken: Glasproductuie Leerdam >

 

Tour de France 1960

In 1960 won de Italiaan Gastone Nencini de Tour de France.

Wiki: Tour de France >

 

De jaren zestig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1960 >

Kijken: Alles wordt anders in de jaren zestig >
Kijken: Hasj >
Kijken: De seksuele moraal voor en na pil >
Kijken: Provo en de pers >
Kijken: Gastarbeiders: hoe meer, hoe beter >
Kijken: Dingly Boys, nozems van het noorden >
Kijken: Woningnood in de jaren zestig >

Kijken: Tv-serie: Na de bevrijding >
Kijken: Tv-serie: Na de oorlog >
Kijken: Tv-serie: Onderste boven >

Nederland in de jaren zestig >

 

Parlement & Politiek

In 1960 regeert het Kabinet-De Quay.

Het Kabinet-De Quay (1959-1963) bestond uit ministers van de KVP (Katholieke volkspartij), de ARP (Anti Revolutionaire Partij), de CHU (Christelijk Historische Unie) en de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie). Ministerpresident De Quay (1901-1985) kwam uit de KVP.

Parlement: Kabinet-de Quay (1959-1963) >
Parlement: Welvaartstaat 1958-1966 >

Kijken: Prinsjesdag 1960 >

 

Radiopiraat op de Noordzee

Op 15 mei 1960 start de zeezender Radio Vero- nica (1960-1974) officieel met uitzendingen.

De radio-uitzendingen op de 192 meterband vonden plaats vanaf het tot zendschip omge- bouwde lichtschip Borkum Riff dat, om de Ne- derlandse mediawetgeving te omzeilen, buiten de territoriale wateren ter hoogte van Scheve- ningen voor anker lag. In 1964 werd de Bor- kum Riff vervangen door het zendschip Norder- ney. Radiopiraat Veronica werd in de jaren zestig een razend populaire radiozender die het gat opvulde dat de officiële zenders Hilversum 1 en 2 lieten liggen door zich met popmuziek op jongeren te richten. De illegale zeezender was een doorn in het oog van de Nederlandse poli- tiek die pas in 1974 instaat was om de zender het zwijgen op te leggen door de ratificatie van het internationale Verdrag van Straatsburg die uitzendingen of medewerking aan radio- en/of tv-uitzendingen vanaf internationale wateren verbood. Vanaf 1975 trad Veronica onder de naam Veronica Omroep Organisatie (VOO) toe tot het Nederlandse omroepbestel.

Wiki: Radio Veronica >
Wiki: Verdrag van Straatsburg >
Stichting Norderney >

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Luisteren naar Radio Luxemburg

In de jaren vijftig en zestig is de internationaal opererende zender Radio Luxemburg een popu- laire voorloper van de radiopiraten op de Noord- zee.

Radio Luxemburg was gevestigd in het Groot- hertogdom Luxemburg en had een krachtige zender van 200 kW en een zendmast van 185 meter hoog die 360 meter boven de zeespiegel op een heuveltop was geplaatst en daardoor heel West-Europa kon bestrijken. De piratenzen- der verkocht zendtijd aan buitenlandse inves- teerders die op de eigentaal gerichte radio-uitzendingen met reclame maakten. Radio Luxemburg zond ook Nederlandstalige program- ma's uit en had rond 1960 een miljoen luiste- raars in Nederland ondermeer door de veel gedurfdere en gevarieerdere muziekkeuze dan de officiële Nederlandse radiostations. Voor veel jongeren was radio Luxemburg de enigste mo- gelijkheid om in de jaren vijftig te luisteren naar de nieuwe rock-'n-rollmuziek uit de Verenigde Staten.

Wiki: Radio Luxemborg 208 (Engelstalig) >
Herinneringen aan Radio Luxembourg >

Luisteren: Vrijbuiter in de ether 1 >
Luisteren: Vrijbuiter in de ether 2 >

 

Vlagvertoon in de Oost

In 1960 stuurde de Nederlandse regering het vliegdekschip Karel Doorman naar
Nieuw-Guinea, de laatste Nederlandse kolonie in Nederlands-Indië, met als doel om Indonesië, dat Nieuw-Guinea in wilde lijven, af te schrikken. Toen de Karel Doorman afmeerde in de hoofd- stad van Nieuw-Guinea Hollandia verbrak de Indonesische regering alle diplomatieke betrek- kingen met Nederland.

Kijken: Karel Doorman >

 

De Planta-affaire

In 1960 werden meer dan 100.000 mensen geveld door een mysterieuze ziekte. Vlekjes, koorts en jeuk brachten Nederland in rep en roer en voor de eerste keer kreeg ons land te maken met een grootschalige voedselaffaire. Zou Plantamargarine de oorzaak kunnen zijn?

Kijken: de Planta-affaire >

 

Doorbraak van de bikini

De hit Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini van Brian Hyland uit 1960 maakte de bikini, naar een ontwerp van Louis Réard uit 1946,  razend populair onder tieners in de Verenigde Staten.

Kijken: Doorbraak van de Bikini >

 

 

 

Cyprus onafhankelijk

In 1960 wordt het eiland Cyprus in de Middel- landse Zee onafhankelijk van Groot-Brittannië.

De Grieks-orthodoxe aartsbisschop Makarios (1913-1977) werd de eerste president van de Republiek Cyprus, maar het lukte in de jaren daarna niet om de Turkse en Griekse bevolking van Cyprus te verenigen in een eenheidsstaat. Het eiland werd na 1974 > gescheiden in een Turks en een Grieks gedeelte.

Wiki: Cyprus >

 

Het tv-debat Kennedy-Nixon in 1960

In 1960 waren John F. Kennedy en Richard Nixon de eerste presidentskandidaten die op tv een debat voerden. Tachtig miljoen kijkers zagen het, en zij vonden Kennedy veel beter. Radioluisteraars vonden beide kandidaten daarentegen evengoed overkomen. Kennedy won de verkiezingen, en bewees daarmee dat het tv-imago van doorslaggevende betekenis kan zijn bij verkiezingen.

Kijken: Het debat tussen Kennedy en Nixon >
Kijken: Kennedy en de media >

 

Hoge Flux Reactor

In 1960 stelde het Reactor Centrum Nederland in Petten, de voorloper van het huidige Energie Centrum Nederland (ECN), de eerste Hoge Flux Reactor (HFR) van Nederland in bedrijf.

Energiecentrum Nederland (ECN) >

Kijken: Film over de bouw van de HFR >

 

Olympische Winterspelen 1960


De Olympische winterspelen van 1960 vonden plaats in Squaw Valley, Verenigde Staten.

NOC*NSF: de winterspelen van 1960 >
Internationaal Olympisch Comité >

Kijken: Squaw Valley 1960 (Engelstalig) >

 

Olympische Zomerspelen 1960


De Olympische zomerspelen van 1960 vonden plaats in Rome, Italië.

NOC*NSF: de zomerspelen 1960 >
Internationaal Olympisch Comité >

 

Dopinggebruik zwemploeg?

Na de Zomerspelen van Rome bracht zwemster Sieta Posthumus van de 4 x 100 meter esta- fette zwemploeg vermoedens naar buiten over dopinggebruik binnen de Olympische zwem- ploeg. Het eindrapport van de medische commissie van het NSF werd eind december 1961 gepresenteerd met de conclusie dat dopinggebruik niet kon worden bewezen.

Kijken: De zaak Sieta Posthumus >

 

Volkstelling 1960

In 1960 werd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de eerste volkstelling gehouden die met behulp van computers werd verwerkt.

Volkstelling 1960 >

 

EK Frankrijk 1960

In 1960 werd de Sovjet-Unie Europees kam- pioen voetballen door in de finale Joegoslavië met 2-1 te verslaan.

UEFA History >

 

Eredivisie Voetbal

In 1960 werd Ajax landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

Kijken: Beslissingswedstrijd Ajax-Feijenoord >

 

Surinaams voetbaldebuut

In 1960 debuteerde de Surinamer Humphrey Mijnals als eerste donkere speler in het Neder- lands voetbalelftal. Mijnals scoorde met een spectaculaire omhaal in de wedstrijd tegen Bulgarije die door Nederland met 4-2 werd gewonnen.

Kijken: De omhaal van Humphrey Mijnals >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1960 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Bo Diddley - Road Runner
Brook Benton & Dinah Washington - Baby (You've Got What it Takes)
Brook Benton & Dinah Washington - Rockin' Good Way
Chubby Checker - The Twist
Dinah Washington - This Bitter Earth
Elvis Presley - Stuck On You
Howlin' Wolf - Backdoor Man
Howlin' Wolf - Spoonful x
John Lee Hooker - I Wanna Walk
Lightnin' Hopkins - Mojo Hand x
Muddy Waters - Baby Please Don't Go
Muddy Waters - Just A Dream x
Nina Simone - Trouble In My Mind
Sam Cooke - Chain Gang
Sam Cooke - Wonderful World
Smokey Robinson & The Miracles - Shop Around
The Everly Brothers - Cathy's Clown
The Ventures - Walk Don't Run

Albumkeuze van 1960 (alfabetisch)

Brook Benton & Dinah Washington - You've Got What It Takes
Joan Baez - Joan Baez
John Coltrane - Giant Steps
Miles Davis - Sketches Of Spain
Muddy Waters - Muddy Waters at Newport:Muddy Waters - Muddy Waters sings Big Bill Broonzy
Wanda Jackson - Rockin' with Wanda

De Billboard Magazine (VS) nummer 1-hits van 1960 (alfabetisch)

Brenda Lee - I Want To Be Wanted
Brenda Lee - I'm Sorry
Brian Hyland - Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini
Chubby Checker - The Twist
Connie Francis - Everybody's Somebody's Fool
Connie Francis - My Heart Has A Mind Of Its Own
Elvis Presley - Are You Lonesome Tonight
Elvis Presley - It's Now Or Never
Elvis Presley - Stuck On You
Hollywood Angels - Alley-Oop
Johnny Preston - Running Bear
Larry Verne - Mr. Custer
Mark Dining - Teen Angel
Marty Robbins - El Paso
Maurice Williams & The Zodiacs - Stay
Ray Charles - Georgia On My Mind
The Drifters - Save The Last Dance For Me
The Everly Brothers - Cathy's Clown

 

Film in 1960 (alfabetisch)

The Adventure - Michelangelo Antonioni >
La Dolce Vita - Federico Fellini & Michael Truman >
Psycho - Alfred Hitchcock >
Spartacus - Stanley Kubrick >
The Apartment - Billy Wilder >
The Magnificent Seven - John Sturges >
The Virgin Spring - Ingmar Bergman >

Website Cinema >