Frank Lloyd Wright


Guggenheim Museum New York

Op 09 april 1959 is de Amerikaanse architect en meubelontwerper Frank Lloyd Wright (1867-1959) overleden.

Frank Lloyd Wright ontwierp ondermeer het Guggenheim Museum in New York dat in oktober 1959 vijf maanden na zijn overlijden werd ge- opend.

Guggenheim New York >
Design Museum Londen >
Foundation FLW >
Architonic: ontwerpen van FLW >

Kijken: Johnson Wax Administrative Building >

 

De microchip van Robert Noyce

In 1959 ontwikkelt de Amerikaanse natuurkundige Robert Noyce onafhankelijk van Jack Kilby het eerste geïntegreerde circuit (IC) of microchip die in massa geproduceerd kan worden.

In tegenstelling tot Jack Kilby van Texas Instruments die in 1958 een oscillatorcircuit realiseerde met het halfgeleidermateriaal germanium (zie 1958), werkte Robert Noyce (1927-1990) van Fairchild Semiconducter aan een geïntegreerd circuit op basis van het halfgeleidermateriaal silicium. Model voor Noyce stond het door zijn collega Jean Hoerni ontwikkelde planaire productieproces waarbij de drie componenten van een transistor: de basis, emitter en collector door middel van etstechnieken uit een plak silicium konden worden gemaakt die vervolgens met een laagje siliciumoxide werden geïsoleerd. Robert Noyce bedacht dat deze planaire techniek ook toegepast kon worden voor het realiseren van een geïntegreerd circuit waarbij de complete structuur van transistors, weerstanden en condensatoren vanuit de tweedimensionale oppervlakte van het halfgeleidermateriaal silicium werd gemaakt. In de patentaanvraag van 30 juli 1959 werd vastgelegd hoe door middel het planaire productieproces en het aanbrengen van aluminiumverbindingen tussen de componenten een geïntegreerd circuit kon worden gemaakt. In maart 1961 presenteerde Fairchild Semicinductor haar eerste productierijpe model van een geïntegreerde circuit onder de naam µLogic (Micrologic) type "F" flip-flop aan de pers. In 1961 kende het Amerikaanse Patent Office het eerste patent toe aan Robert Noyce van Fairchild Semiconducter terwijl Jack Kilby, ondanks een eerdere aanvraag, pas in juni 1964 een patent kreeg toegewezen. Texas Instruments en Fairchild Semicinductor bleven in conflict met elkaar over de patentrechten van de microchip totdat in een gerechtelijke uitspraak in 1969 de patentrechten werden toegekend aan Fairchild Semicinductor vanwege de praktischere oplossing van de aluminiumverbinding tussen de actieve en passieve componenten op de microchip. In 1968 richtte Bob Noyce samen met Gordon Moore (van de Wet van More) het chipsbedrijf Intel op dat in 1971 de eerste microprocessor type 4004 op de markt bracht. De chip vond in de tweede helft van de twintigste eeuw zijn toepassing in ondermeer huishoudelijke apparaten, zakreken- machines, computers, mobiele telefoons en MP3-spelers.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Het eerste sportprogramma op televisie

Op 05 april 1959 wordt de eerste aflevering van het programma Sport in beeld (1959-1966) uit- gezonden.

Er werden ondermeer zwart-wit beelden getoond van de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax (0-5) en de hockeywedstrijd Nederland-België (1-0). Tussen 1966 en 1969 heette het programma NTS Sport om daarna onafgebroken verder te gaan onder de naam NOS Studio Sport. In 2009 werd het 50-jarig jubileum van het sportpro- gramma gevierd.

NOS: 50 jaar Studio Sport >
Wiki: NOS Studio Sport >

Kijken: Sport in beeld 1959 >
Kijken: Achter het scherm bij Studio Sport >

 

The Fouryo's en de Lipsischritt

In 1959 introduceerde de DDR (Oost-Duitsland) de Lipsischritt, een alternatieve dans voor de rock-'n-roll.

Kijken: De Lipsischritt >

 

'n Beetje

In 1959 won Teddy Scholten het Eurovisie songfestival met het liedje: 'n Beetje

Kijken: 'n Beetje >
Kijken: Scholten terug in Nederland >

 

Eredivisie Voetbal

In 1959 werd Sparta landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

Kijken: Sparta wordt landskampioen >

 

Tour de France 1959

In 1959 won Féderico Bahamontes de Tour de France.

Wiki: Tour de France >

 

De jaren vijftig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1959 >

Kijken: De jaren vijftig in kleur >
Kijken: Mode in de jaren vijftig >
Kijken: Het huishoudboekje >
kijken: Rock-'n-roll in de polder >
kijken: The Fouryo's en de Lipsischritt >
Kijken: Nederland gaat kamperen >
Kijken: Van Praag: De stem van de jaren 50 >

Kijken: Tv-serie: Na de bevrijding >
Kijken: Tv-serie: Na de oorlog >

Nederland in de jaren vijftig >

 

Hoogste Punt Euromast

De Euromast te Rotterdam, die gebouwd wordt ter gelegenheid van de Floriade van 1960, heeft zijn hoogste punt bereikt. Zand, grint en beton worden op een gunstige temperatuur gehouden en het beton wordt in bakken door de schacht naar boven getakeld en gestort. Apparatuur trekt de zogenaamde glijbekisting omhoog waarbinnen het beton wordt gestort. Polygoon Hollands Nieuws, 28/31 maart 1959.

Kijken: Hoogste punt Euromast >

Het kraaiennest van de Euromast wordt met hydraulische persen naar de top op 100m hoogte geduwd en telkens gestut. Polygoon Hollands Nieuws, 09 juli 1959.

Kijken: Opvijzelen Kraaiennest >

 

Het weer in 1959

De zomer van 1959 was droog en zonnig en staat met 796.9 uren zon op de derde plaats van zonnige zomers sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901 en met 104.0 millimeter neerslag op de derde plaats van zomers met de minste hoeveelheid neerslag.

KNMI >

 

Parlement & Politiek

Op 12 maart 1959 worden er Tweede Kamer- verkiezingen gehouden.

Het vierde kabinet Drees was in december 1958 ten val gekomen en werd opgevolgd door het overgangskabinet kabinet-Beel II dat als be- langrijkste taak het uitschrijven van nieuwe verkiezingen had. De PvdA (Partij van de Ar- beid) verloor bij deze verkiezingen twee zetels waardoor de KVP (Katholieke Volkspartij) met 49 zetels de grootste partij werd. De KVP, de CHU (Christelijk Historische Unie ), de ARP (Anti Revolutionaire Partij) en de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) vonden elkaar daarna in het Kabinet-De Quay (1959-1963), het eerste naoorlogse kabinet zonder socialisten. Minister-president De Quay (1901-1985) kwam uit de KVP.

Parlement: de verkiezingen van 1959 >
Parlement: Kabinet-de Quay (1959-1963) >
Parlement: Welvaartstaat 1958-1966 >

 

De eerste grote tv-inzamelactie

Op 13 december 1959 presenteert Mies Bouw- man de eerste grote tv-inzamelactie ‘Redt een kind'.

De ruim twee uur durende live-uitzending vanuit het Amsterdamse Concertgebouw had als doel om geld in te zamelen voor de Algerijnse vluchtelingen in de Marokkaanse vluchtelingen- kampen. Tal van Nederlandse tv-talenten traden op waaronder: Yoka Berretty, Hetty Blok, Mies Bouwman, Corry Brokken, Simon Carmiggelt, Rudi Carrell, Fien de la Mar, Wim Ibo, Johnny Jordaan en John Kraaykamp.

Kijken: Redt een kind >
Kijken: Andere Tijden: Redt een kind >

 

Gasveld ontdekt in Slochteren

In 1959 wordt bij het plaatsje Slochteren in de provincie Groningen op het land van boer Boon een groot gasveld ontdekt.

De boringen werden uitgevoerd door de Neder- landse Aardolie Maatschappij (NAM), een joint venture van Shell en Esso. De hoeveelheid aardgas in de Nederlandse bodem bedroeg begin jaren zestig ongeveer 2200 miljard kuub waarvan zich de helft onder Slochteren bevond. In de loop van de jaren zestig schakelde Nederland massaal over van kolengestookte verwarming naar gasverwarming.

Wiki: Aardgasveld Slochteren >

Kijken: 25 jaar aardgas (1988) >
Kijken: Aardgas als smeerolie >
Kijken: Polygoon de opkomst van gas >

 

Mercury astronauten gepresenteerd

In 1959 worden de eerste Amerikaanse Mercury-astronauten (The Mercury 7): Scott Carpenter, Gordon Cooper, John Glenn, Virgil Grissom, Walter Schirra, Alan Shepard en Donald Slayton aan het Amerikaanse publiek gepresenteerd en fotografeert het Russische ruimtevaartuig Luna 3 voor de eerste keer de donkere achterkant van de maan. Het Ameri- kaanse Mercury-project had als doel om een mens in de ruimte te brengen en weer veilig op aarde te laten terugkeren.

NASA: project Mercury (Engelstalig) >
NASA: The Mercury 7 (Engelstalig) >
NASA: USSR Lunar Missions (Engelstalig) >

Kijken: Presentatie Mercury 7 >
Kijken: Race naar de maan >

 

 

Fidel Castro nieuwe leider van Cuba

Op 01 januari 1959 neemt de revolutionair Fidel Castro (1926-2016) na een jarenlange guerrillaoorlog de macht in Cuba over van dictator Fulgencio Batista (1901-1973).

Fidel Castro stichtte de Socialistische Republiek Cuba waarvan hij Eerste Minister en in 1976 President werd. In 2008 trad Fidel Castro om gezondheidsredenen terug als president ten gunste van zijn jongere broer Raúl Castro (1931).

Wiki: De Cubaanse revolutie >
Wiki: Fulgencio Batista >
Wiki: Fidel Castro >
Wiki: Cuba >

Kijken: Cuba, het gedroomde eiland >
Kijken: De haat tussen de VS en Cuba >
Kijken: De Cubacrisis in Steenwijk >
Kijken: Van Havana naar Miami, 1992 >
Kijken: Cuba na Castro, 2004  >
Kijken: Sunny Side of Sex, Cuba, 2011 >

 

Dalai Lama in ballingschapOp 10 maart 1959 komen de inwoners van Tibet in opstand tegen de Chinese bezetting van hun land.

China beschouwt Tibet als een provincie van China en bezette het land in 1949. De opstand tegen de Chinese bezetting in 1959 werd hard neergeslagen door het Chinese leger en kostte aan 87.000 Tibetanen het leven. De religieus- en politiekleider De Dalai Lama vluchtte naar India waar hij de Tibetaanse regering in ballingschap vormde. De Dalai Lama streeft naar een autonoom Tibet dat op vreedzamer wijze tot stand moet komen. In 1989 ontving hij hiervoor de Nobelprijs voor de vrede.

Wiki: Dalai Lama >
Stichting Tibet Support Groep >
Nobelprijs: Laureaten 1989 >

Kijken: Dalai Lama veilig in India >
Kijken: Dalai Lama in Nederland, 2009 >
Kijken: Het éénzijn van de mensheid, 2012 >Kijken: Dalai Lama, vijftig jaar na de val >

 

Verolme bouwt werf in Brazilië

Eind jaren vijftig kreeg de grootste scheeps- bouwer van Nederland Cornelis Verolme (1900-1981) van de Braziliaanse regering de gelegenheid om in Brazilië een scheepswerf te bouwen voor schepen van honderdduizend ton. Op 08 februari 1959 opende prins Bernhard (1911-2004), echtgenoot van Koningin Juliana (1909-2004), Verolme Estalieros Reunidos do Brasil, een scheepswerf aan de rand van het regenwoud in Brazilië.

Wiki: Cornelis Verolme >

Kijken: Verolme >

 

Souteneurs naar Veenhuizen

In 1959 steeg het aantal veroordeelde soute- neurs in de Rijkswerkinrichting Veenhuizen aan- zienlijk. De overheid geloofde in heropvoeding en dat souteneurs op een eervollere wijze hun brood zouden kunnen verdienen als ze maar eenmaal hadden leren werken.

Kijken: De souteneursafdeling >

 

De kunstgrepen van Pierre Janssen

Als presentator van Kunstgrepen, het allereerste televisieprogramma over kunst, wist Pierre Janssen (1926-2007) de mensen in de jaren zestig aan de buis te kluisteren. Pierre Janssen maakte in de periode 1959-1972 met regisseur Leen Timp ongeveer honderd maal Kunstgrepen voor de AVRO en trok daarmee gemiddeld twee miljoen kijkers. Met zijn lange, slungelachtige voorkomen, zijn typische stemgeluid, en zijn handgebaren, die vergeleken werden met een vlucht nerveuze zwaluwen, maakte Pierre Janssen kunst toegankelijk voor iedereen. VPRO/NTR, Andere Tijden, Uitzending 8 april 2017.

Beeld en geluid: Pierre Janssen >

Kijken: De kunstgrepen van Pierre Janssen >

 

Ontdekkingsreis Nieuw-Guinea

In 1959 maakte een groep wetenschappers een expeditie naar het Sterrengebergte in Nieuw-Guinea om het onbekende gedeelte van deze Nederlandse kolonie in kaart te brengen.

Kijken: Het Sterrengebergte >

 

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1959 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Bobby ‘Blue' Bland - I'll Take Care Of You
Bobby Darin - Mack The Knife
Buddy Holly - It Doesn't Matter Anymore
Chan Romero - Hippy Hippy Shake
Chuck Berry - Back In The USA x
Chuck Berry - Memphis, Tennessee
Dinah Washington - What A Difference A Day Makes
Eddie Cochran  - She's Something Else
Elmore James - The Sky Is Crying x
Fats Domino - I Want To Walk You Home
James Brown - Try Me
Johnny & the Hurricanes - Red River Rock
Lloyd Price - Personality
Ray Charles - Let The Good Times Roll
Ray Charles - What'd I Say x
Sam Cooke - Only Sixteen
The Coasters - Charlie Brown
The Everly Brothers - I Kissed You
The Isley Brothers - Shout (Parts 1 & 2)

Albumkeuze van 1959 (alfabetisch):

Big Joe Turner - Big Joe is Here
Bo Diddley - Go Bo Diddley
Dave Brubeck - Time Out
Howlin' Wolf - Moanin' in the Moonlight
Lightnin' Hopkins - Lightnin' Hopkins
Miles Davis - Kind Of Blue:Ray Charles - The Genius of Ray Charles
Wanda Jackson - Wanda Jackson

De Billboard Magazine (VS) nummer 1-hits van 1959 (alfabetisch):

Bobby Darin - Mack The Knife
Dave "Baby" Cortez - Happy Organ
Elvis Presley - Big Hunk O'Love
Frankie Avelon - Venus
Frankie Avelon - Why
Guy Mitchell - Heartaches By The Number
Johnny Horton - Battle Of New Orleans
Lloyd Price - Stagger Lee
Paul Anka - Lonely Boy
Santo And Johnny - Sleepwalk
The Browns - Three Bells
The Fleetwoods - Come Softly To Me
The Fleetwoods - Mr. Blue
The Platters - Smoke Gets In Your Eyes
Wilbert Harrison - Kansas City

 

Film in 1959 (alfabetisch)

Ben Hur - William Wyler >
Hiroshima Mon Amour - Alain Resnais >
North by Northwest - Alfred Hitchcock >
Rio Bravo - Howard Hawks >
Ride Lonesome - Budd Boetticher >
Some like It Hot - Billy Wilder >
The Great War - Mario Monicelli >

Website Cinema >