Nieuwe Nederlandse auto

Op de RAI van 1958 presenteert Van Doornes Automobielfabriek (DAF) de DAF 600.

De DAF 600 was een volautomatische (Vario- matic) personenwagen. Voor- en achteruitrijden was mogelijk door het 'pientere pookje' naar voren of naar achteren te schuiven. De DAF 600 ging in 1959 in productie.

DAF museum >

Kijken: DAF 600 >

 

De microchip van Jack Kilby

Op 12 september 1958 demonstreert de natuurkundige Jack Kilby op het laboratorium van het Amerikaanse Texas Instruments de eerste geïntegreerde schakeling IC of microchip.

Voor de opkomst van microchips werden transistors, weerstanden en condensators als losse componenten naast elkaar toegepast en handmatig op printplaten gesoldeerd. Naarmate computersystemen complexer werden, ontstond er behoefte aan een oplossing waarbij de transistors, weestanden en condensators op een enkele chip konden worden geïntegreerd. De eerste geïntegreerde schakeling die Jack Kilby (1913-2005) in 1958 demonstreerde, was een eenvoudig oscillatorcircuit met een transistor, weerstand en condensator versmolten in een klein plakje van het halfgeleidermateriaal germanium die aan de buitenkant onderling waren verbonden door middel van fijne gouden draadjes. Op 6 februari 1959 diende Texas Instruments bij het Amerikaanse Patent Office een patentaanvraag in voor een ‘Miniaturized Electronic Circuit' en in maart werd de uitvinding op de jaarbeurs van het instituut voor radio-ingenieurs in New York aan het publiek gepresenteerd. In maart 1960 werd het eerste commerciële exemplaar Type 502 Binary Flip-Flop voor een prijs van 450 dollar per stuk op de markt gebracht, maar de verbinding van de componenten door middel van gouden draadjes bleek echter geen praktische productietechniek te zijn en de verkoop van de schakelaars was dan ook niet succesvol. Een ander type microchip van het halfgeleidermateriaal silicium werd vrijwel gelijktijdig uitgevonden door Robert Noyce van Fairchild Semiconductor die in 1961 door het Amerikaanse Patent Office het eerste patent kreeg toegewezen terwijl Jack Kilby, ondanks een eerdere aanvraag, pas in 1964 een patent kreeg toegewezen. In 2000 kreeg Jack Kilby de Nobelprijs voor natuurkunde voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de geïntegreerde schakeling. Mede-uitvinder Robert Noyce (1927-1990) was toen al overleden.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

De eerste Nederlandse commerciële computer

In 1958 wordt door het Nederlandse bedrijf N.V. Electrologica de eerste commerciële computer afgeleverd.

De computeractiviteiten van het Mathematisch Centrum Amsterdam werden vanaf 1956 op commerciële basis voorgezet door het nieuw opgerichte bedrijf N.V. Electrologica dat onder leiding stond van de computerpioniers van het Mathematisch Centrum Jan Loopstra en Carel Scholten. Edsger Dijkstra werd door het Mathematisch Centrum voor een dag per week gedetacheerd bij Electrologica. Loopstra, Scholten en Dijkstra ontwikkelden de uiterst succesvolle computer Electrologica X1 die in 1958 op de markt kwam en waarvan wereldwijd meer dan 30 exemplaren werden verkocht. Edsger Dijkstra en Jan Zonneveld schreven de eerste bruikbare ALGOL60 compiler ter wereld voor de X1 die de basis legde voor de latere computertalen C, C++ en Java. De X1 was de eerste computer op de markt waarin uitsluitend germanium transistors werden toegepast. Het geheugen bestond volledig uit magnetisch kerngeheugen en was maximaal 32768 woorden groot, waarvan 8192 woorden RAM-geheugen. De X1 van Electrologica had met 8 K twee keer zoveel geheugen als de IBM 1401 die bij de Poscheque- en Girodienst in gebruik was. De X1 kon 2000 vermenigvuldigingen of 15.000 optellingen of aftrekkingen per seconde uitvoeren. Het mathematisch centrum Amster- dam was een van de eerste klanten die in 1959 voor 700.000 gulden een X1 kocht. In 1962 kocht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een exemplaar. De X1 werd in 1965 opgevolgd door de succesvolle X8, maar in 1968 hield Electrologica op te bestaan en werd het bedrijf opgekocht en geïntegreerd in het Philips-concern.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

AT&T ontwikkelt het eerste modem

In 1958 ontwikkelt Bell Labs, het onderzoekslaboratorium van het Amerikaanse telefoonbedrijf AT&T, het eerste modem.

Eind jaren vijftig nam de ontwikkeling van digitale computersystemen een grote vlucht, maar een manco was dat digitale data niet via een analoge telefoonlijn verstuurd konden worden. Voor dit doel werd het modem ontwikkeld dat digitale data omzet in een analoog signaal dat vervolgens door een analoge telefoonlijn verstuurd kan worden. Het eerste commerciële modem van AT&T type 103A dat in 1962 op de markt kwam was een akoestisch gekoppeld modem waarbij de hoorn van het telefoontoestel in het Novation CAT koppelapparaat moest worden gelegd om de signaaloverdracht mogelijk te maken. Type 103A kon met een snelheid van 300 bits per seconde tegelijkertijd digitale data uploaden en downloaden.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Theun de Vries

In augustus en september 1958 maakte de socialist en schrijver van historische romans Theun de Vries (1907-2005) een reis door China. In een aflevering van het VPRO geschie- denisprogramma Ovt geluidsbanden van Hans van den Waarsenburg waarop De Vries vertelt over deze reis.

Luisteren: Het spoor terug >

 

Tour de France 1958

In 1958 won de Luxemburger Charly Gaul de Tour de France. Gerrit Voorting won een etappe.

Wiki: Tour de France >

 

Eredivisie Voetbal

In 1958 werd DOS Landskampioen voetbal.

Wiki: Eredivisie >
KNVB >

 

WK Voetbal 1958

In 1958 werd Brazilië voor de eerste keer wereldkampioen voetbal door in de finale het gastland Zweden met 5-2 te verslaan.

FIFA: WK-voetbal 1958 >

Kijken: Brazilië pakt de wereldtitel >

 

 

De jaren vijftig:

Kijken: NOS Jaaroverzicht 1958 >

Kijken: De jaren vijftig in kleur >
Kijken: Mode in de jaren vijftig >
Kijken: Het huishoudboekje >
kijken: Rock-'n-roll in de polder >
kijken: The Fouryo's en de Lipsischritt >
Kijken: Nederland gaat kamperen >
Kijken: Van Praag: De stem van de jaren 50 >

Kijken: Tv-serie: Na de bevrijding >
Kijken: Tv-serie: Na de oorlog >

Nederland in de jaren vijftig >

 

Parlement & Politiek

Op 11 december 1958 valt het vierde Kabinet-Drees (1956-1958) waardoor er een einde komt aan veertien jaar rooms-rode samenwerking.

Het Kabinet-Drees IV viel omdat minister Hofs- tra van de PvdA (Partij van de Arbeid) zich niet kon verenigen met een amendement van de KVP (Katholieke Volkspartij) om enkele belas- tingen niet voor twee jaar maar slechts met een jaar te verlengen.

Parlement: kabinetscrisis 1958 >

Parlement: Dr. W. Drees >
Parlement: Het vierde Kabinet-Drees >
Parlement: periode Rooms-Rood >

Kijken: Drees en de PvdA >
Kijken: Drees en Indonesië >

 

Welss Coates


1934: Lawn Road flats, Hampstead, north Lon- don.

Op 17 juni 1958 is de Canadees/Britse architect en industrieelontwerper Wells Coates 1895 1958 overleden.

Welss Coates was in de jaren dertig van de twintigste eeuw een pioneer van de moderne architectuur en het industrieelontwerpen in Groot-Brittannië.

Wells Coates >

 

Het eerste videospel

In 1958 bouwt de Amerikaanse natuurkundige William Higinbotham het eerste videospel ‘Tennis voor twee'.

William Higinbotham (1910-1994) was hoofd van de instrumentenafdeling van Brookhaven National Laboratory toen hij voor een opendag van het laboratorium op 18 oktober 1958 het spel ‘Tennis voor twee' ontwierp dat op een oscilloscoop met twee primitieve handschake- laars gespeeld kon worden met als doel om mensen te vermaken en om het publiek te laten zien dat wetenschappelijke experimenten midden in de samenleving staan en een maatschappelijk nut dienden. Het spel trok zoveel aandacht dat mensen in lange rijen stonden te wachten om een keer te mogen spelen. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het spel in 2008 werd door een team van BNL een kopie gebouwd op basis van de originele blue prints van Higinbotham.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Vliegramp KLM

Op 14 augustus 1958 verongelukt een KLM-toestel van het type Lockheed Constellation in de oceaan bij Ierland.

KLM-vlucht 607-E  was een splinternieuw vier-motorig propellervliegtuig van de Amerikaan- se vliegtuigfabriek Lockheed. De ware toedracht van deze ramp, waarbij 99 personen om het leven kwamen, is nooit achterhaald.

Wiki: vlucht 607-E >

Kijken: Verdewenen in de oceaan >

 

Bart van der Leck


De storm, 1916

Op 13 november 1958 is de Nederlandse kunstschilder en vormgever Bart van der Leck overleden.

Van der Leck (1876-1985) maakte tussen 1916 en 1918, samen met Piet Mondriaan en Theo van Doesburg, deel uit van de kunstbeweging De Stijl.

Wiki: Bart van der Leck >
Biografisch woordenboek >
NPO Focus: Wat is de Stijl? >
Gemeentemuseum Den Haag >

Kijken: De muze van Bart van der Leck >

 

Emigratie

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw emigreren mensen massaal naar landen als Canada, Australië en Nieuw Zeeland.

Het slechte economische perspectief in de perio- de van de wederopbouw na de Tweede Wereld- oorlog (1940-1945) en een dreigende oorlog met de Sovjet-Unie was voor veel mensen een reden om uit Nederland te vertrekken. In 1958 vertrok de honderdduizendste emigrant naar Australië dat een tekort had aan arbeids- krachten in de landbouw en de metaalindustrie.

Polygoonfilms over emigratie >

Kijken: Australië: integreren met hindernissen >
Kijken: Emigratie naar Canada >

 

 

De EEG gaat van start

Op 01 januari 1958 ging het economische samenwerkingsverband tussen Frankrijk, de Bondsrepubliek Duitsland, Italië, België, Luxem- burg en Nederland onder de naam Europese Economische Gemeenschap (EEG) officieel van start.

EU: de geschiedenis van de Europese Unie >

Kijken: In Europa: Pioniers van de EEG >


NASA opgericht

Op 01 februari 1958 wordt in de Verenigde Staten met succes de eerste kunstmaan Explo- rer 1 gelanceerd.

Op 01 oktober 1958 werd in de de Verenigde Staten de National Aeronautics and Space Admi- nistration (NASA) opgericht. De kersverse orga- nisatie kondigde op 07 oktober 1958 het Mercury-project aan dat als doel had om een mens in de ruimte te brengen en weer veilig op aarde te laten terugkeren. Het Mercury-project werd in 1963 afgerond en opgevolgd door het Gemini en Apollo project.

NASA >

Kennislink: Dossier 50 jaar ruimtevaart >
Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart >

Kijken: Race naar de maan >

 

Wereldtentoonstelling 1958

De wereldtentoonstelling van 1958 vindt plaats in de Belgische hoofdstad Brussel.

Een van de opmerkelijkste bouwwerken op deze tentoonstelling was het Atomium (de uitver- groting van een metaalkristal molecule) naar een ontwerp van Andre Waterkeyn.

Atomium >

Kijken: Expo '58 >

 

Paus Johannes XXIII

In 1958 volgde Paus Johannes XXIII de op 09 oktober 1958 overleden paus Pius de XII op.

Vaticaanstad: Pius XII (Engesltalig) >
Vaticaanstad: Johannes XXIII (Engelstalig) >

 

Introductie van de stereolangspeelplaat

In 1958 brengt het Amerikaanse elektronicabedrijf RCA Victor de eerste stereolangspeelplaten- en afspeelapparatuur op de markt.

Op 25 maart 1958 nam de Recording Industry Association of America (RIAA) het Westrex ‘45/45 single-groove' systeem aan als standaard voor het opnemen van stereogeluid in een enkele groef van vinyllangspeelplaten. De vinyllangspeelplaat zoals die in 1948 door Colombia Records was geïntroduceerd kon vanaf dat moment in stereo worden beluisterd. Het ‘45/45 single-groove' systeem werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Western Electric Company (1881-1995), een dochter van het Amerikaanse telefoonbedrijf AT&T, maar werd al in 1931 uitgevonden en gepatenteerd door Alan Blumlein (1903-1942), een werknemer van het Britse Electrical & Musical Industries (EMI). Tot aan de opkomst van de Compact Disc in de tweede helft van de jaren tachtig waren stereolangspeelplaten- en toeren stereosingels de meest populaire geluidsdragers.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Pipo de Clown

In 1958 wordt door de omroepvereniging VARA de eerste aflevering van de jeugdserie Pipo de Clown uitgezonden.

Pipo de Clown (sapperdeflap) was een jeugd- serie rondom de circusclown Pipo die samen met zijn vrouw Mammaloe en dochter Petra in een woonwagen, getrokken door de ezel Nononono, door het land trok en avonturen beleefde met ondermeer circusdirecteur Dikke Deur (Pipo-Koeie!), de indiaan Kluk Kluk (ossiepossie, mij zijn niet van de bange, maar wel van de voor- zichtige), de zigeuner Felicio (soep met sliertjes) en de boeven Snuf en Snuitje (mmmoooie parels, fijne ppparels). Pipo de Clown werd ge- speeld door de acteur Cor Witschge 1925-1991. De serie, die geschreven werd door Wim Meul- dijk 1922-2007, was met enkele onderbrekingen tussen 1958 tot 1980 te zien op de Nederlandse televisie.

Wim Meuldijk >

 

Moederdag

Het ministerie van Landbouw en visserij maakte in 1958 de voorlichtingsfilm: Goed geborgen, minder zorgen met als motto: het huishouden dient ordelijk te zijn want alleen dan is er sprake van een prettig gezinsleven.

Kijken: Moederdag >

 

Vliegramp Manchester United

Op 06 februari 1958 verongelukt op het vliegveld van München in West-Duitsland een vliegtuig met aan boord het elftal van de Britse voetbalclub Manchester United.

De selectie van Manchester United was na het spelen van een Europacupwedstrijd in Belgrado via een tussenstop in München op weg naar huis. Bij een derde startpoging verloor de piloot de controle over het toestel waarna het crashte. Er kwamen 43 mensen om het leven waarvan 8 spelers van het elftal van Manchester United.

Kijken: 50 jaar na de vliegramp >

 

             
 

 

 

 

Muziek in 1958 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

B.B. King - Every Day I Have The Blues x
Billie Holiday - I'm A Fool To Want You
Billie Holiday - You've Changed
Chuck Berry - Johnny B Goode x
Chuck Berry - Sweet Little Sixteen
Fats Domino - Whole Lotta Loving x
Johnny Otis Orchestra - Willie And The Hand Jive x
Little Richard - Good Golly, Miss Molly x
Lloyd Price - Stagger Lee
Muddy Waters - Close To You
Muddy Waters - She's Nineteen Years Old x
Peggy Lee - Fever
The Champs - Tequila
The Everly Brothers - Bird Dog
Wanda Jackson - Fujiyama Mama

Rockabilly in 1958

Bobby Darin - Queen of the Hop
Buddy Holly - Rave On
Danny & the Juniors - At The Hop
Eddie Cochran - Summertime Blues
Elvis Presley - Hard Headed Woman
Gene Vincent and his Blue Caps - Dance In The Street
Gene Vincent and his Blue Caps - Rocky Road Blues
Jerry Lee Lewis - Breathless
Jerry Lee Lewis - High School Confidential
Ricky Nelson - Poor Little Fool
Ronnie Hawkins - Forty Days
The Big Bopper - Chantilly Lace

Albumkeuze van 1958 (alfabetisch):

Big Joe Turner - Rockin' The Blues
Billie Holiday - Lady in Satin:Buddy Holly - Buddy Holly
Chuck Berry - One Dozen Berries
Count Basie - Atomic Basie
Muddy Waters - The Best of Muddy Waters.
Thelonious Monk - Brilliant Corners

De Billboard Magazine (VS) nummer 1-hits van 1958 (alfabetisch):

Conway Twitty - It's Only Make Believe
Danny & The Juniors - At The Hop
David Seville - Witch Doctor
David Seville And The Chipmunks - Chipmunk Song
Domenica Modugno - Volare
Elvis Presley - Don't
Elvis Presley - Hard Headed Woman
Kingston Trio - Tom Dooley
Pat Boone - April Love
Ricky Nelson - Poor Little Fool
Sheb Wooley - Purple People Eater
The Champs - Tequila
The Elegants - Little Star
The Everly Brothers - All I Have To Do Is Dream
The Platters - Twilight Time
The Teddy Bears - To Know Him Is To Love Him
Tommy Edwards - It's All In The Game

 

Film in 1958 (alfabetisch)