Fernand Léger


The City 1919

In 1955 is de Franse kunstschilder Fernand Léger (1881-1955) overleden.

Levensvreugde, optimisme, het toepassen van kleur in de bebouwde omgeving en een rotsvast geloof in de mogelijkheden van de technische vooruitgang waren voor Léger antwoorden op de grauwe werkelijkheid van de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en de zinloze vernietiging van mensen en materiaal die hij als verpleger aan het front had gezien.

Wiki Art: Fernand Léger >

Kijken: Nationaal museum Fernand Léger >

 

De eerste draadloze tv-afstandsbediening

In 1955 introduceert het Amerikaanse elektroni- cabedrijf Zenith de Flashmatic, de eerste draad- loze tv-afstandsbediening.

Met de Flashmatic kon je vier fotocellen active- ren die in de vier hoeken van het televisietoestel waren ingebouwd. Er waren vier opties: aan- en uitzetten van het beeld, aan- en uitzetten van het geluid en het met de klok mee en tegen de klok in wisselen van kanalen. De Flashmatic werd uitgevonden door Zenith's ingenieur Eugene Polley. In 1956 lanceerde Zenith de po- pulaire tv-afstandsbediening Space Command.

Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

De eerste kinderprogramma's op televisie

Op donderdag 06 januari 1955 wordt door de KRO (Katholieke Radio Omroep) het eerste kin- derprogramma op de Nederlandse televisie uit- gezonden.

Het programma heette ‘Opstand in de kribbe', een toneelspel van de Volendammer Pé Mühren over rebellerende beelden in een kerststal. De KRO startte op 03 februari 1955 met de eerste aflevering van de poppenserie 'Dappere Dodo' waarvan tussen 1955 en 1964 75 afleveringen werden uitgezonden. De NCRV (Nederlands Christelijke Radiovereniging) zond op 20 april en 02 november 1955 twee live-uitzendingen uit van een klucht rondom de zwerver Swiebertje die gespeeld werd door de acteur Joop Doderer (1921-2005). In 1961 werd Swiebertje een echte televisieserie geschreven door John uit den Boogaard waarvan de laatste aflevering op 25 april 1975 werd uitgezonden. In 2001 kreeg Joop Doderer tijdens het Televizierring Gala de Signaalprijs uitgereikt nadat het publiek Swie- bertje gekozen had tot het beste programma in vijftig jaar Nederlandse televisiegeschiedenis. Tante Hannie Lips van de KRO was de eerste omroepster die kinderprogramma's aankondig- de. Haar televisieact was het zwaaien met de handen voor het gezicht.

Wiki Beeld en geluid: Opstand in de kribbe >

Kijken: Zestig jaar tv-geschiedenis >

 

Het drama van Delfzijl

Na de Tweede Wereldoorlog maakte het westen van Nederland een sterke economische groei door ten koste van het overwegend agrarische noorden. Door de toenemende mechanisatie in de landbouw waren er steeds minder mensen nodig op het platte land waardoor er een leeg- loop van de noordelijke provincies dreigde. Van- af 1955 werd Delfzijl het speerpunt van de industrialisatie van het noorden.

Kijken: Het drama van Delfzijl >

 

50 miljoenste auto GM

General Motors vierde in 1955 met een parade in Flint, MIchigan het feit dat de 50 miljoenste auto van de lopende band was gerold.

Kijken: Achievement USA >

 

Snoek

In oktober 1955 werd de Citroën DS 19, bijge- naamd De Snoek, op de markt gebracht. In het VPRO-programma Andere Tijden een portret van deze legendarische auto.

Kijken: Citroën DS >

 

American Harvest

Amerikaanse film over het economisch belang van de Amerikaanse automobielindustrie in de jaren vijftig.

Kijken: American Harvest I (1955) >
Kijken: American Harvest II (1955) >

 

 

De jaren vijftig:

Kijken: De jaren vijftig in kleur >
Kijken: Mode in de jaren vijftig >
Kijken: Het huishoudboekje >
kijken: Rock-'n-roll in de polder >
kijken: The Fouryo's en de Lipsischritt >
Kijken: Nederland gaat kamperen >
Kijken: Van Praag: De stem van de jaren 50 >

Kijken: Tv-serie: Na de bevrijding >
Kijken: Tv-serie: Na de oorlog >

Nederland in de jaren vijftig >

 

Opening eerste Moskee van Nederland

De Moubarak Moskee, die in 1955 geopend werd, was de eerste moskee in Nederland.

Kijken: Mobarak Moskee 60 jaar (2015) >

 

Witte Sjors en zwarte Sjimmie

In de loop der jaren heeft Sjimmie, het zwarte jongetje van Sjors en Sjimmie, een aantal metamorfoses ondergaan. Van krompratend negertje evolueerde hij tot een coole hipster die gelijkwaardig is aan zijn blanke vriendje. Met ondermeer filmmaker Henk van der Linden, die in 1955 de eerste Sjors en Sjimmiefilm maakte en die bij gebrek aan een donkere jonge acteur in de jaren zestig zijn eigen dochter zwart schminkte en striptekenaar Jan Kruis, die Sjimmie van een ander uiterlijk voorzag. Andere Tijden, VPRO, uitzending donderdag 13 november 2014.

Kijken: Witte Sjors en zwarte Sjimmie >

 

Parlement & Politiek

In 1955 regeert het derde kabinet-Drees (1952-1956).

Op 17 mei 1955 kwam het derde kabinet Drees ten val nadat de ontwerphuurwet door de Twee- de Kamer was verworpen. Na een succesvolle lijmpoging door Burger van de PvdA (Partij van de Arbeid) kon het kabinet na zeventien dagen doorregeren. Het derde kabinet-Drees bestond uit ministers van de PvdA, de KVP (Katholieke Volkspartij), de ARP (Anti Revolutionaire Partij), de CHU (Christelijk Historische Unie) en een partijloze minister. Minister-president Drees kwam uit de PvdA. Na de Tweede Wereldoorlog gaf Drees (1886-1988) mede vorm aan de de- kolonisatie en de wederopbouw van Nederland. Als minister van Sociale Zaken bracht hij in 1947 de Noodwet Ouderdomsvoorziening, de voorloper van de AOW, tot stand. Minister-president Drees gaf tussen 1948 en 1958 leiding aan vier kabinetten die zijn naam droegen.

Parlement: Dr. W. Drees >
Parlement: Het derde Kabinet-Drees >
Parlement: Periode Rooms-Rood >
Parlement: De huurwetcrisis 1955 >

Kijken: Prinsjesdag 1955 >
Kijken: Drees en de PvdA >
Kijken: Drees en Indonesië >

 

De motie Tendeloo

Na aanname van de motie Tendeloo, die inge- diend werd door het Tweede Kamerlid Corrie Tendeloo (1897-1956) van de PvdA (Partij van de Arbeid), kwam een er een einde aan het ar- beidsverbod voor getrouwde, vrouwelijke amb- tenaren.

Biografisch Woordenboek: Tendeloo >
Solidariteit >

 

Charley Toorop


zelfportret 1953-1954

In 1955 is de Nederlandse kunstenares Charley Toorop 1891-1955 overleden. Via experimenten in het kubisme en expressionisme ontwikkelde Charley Toorop op latere leeftijd een eigen realistische stijl.

Wiki: Charley Toorop >

Kijken: Curator's Choice: Charley Toorop >

 

 

Rosa Parks

Op 01 december 1955 gaat de zwarte Rosa Parks (1913-2005) lid van de National Asso- ciation for the Advancement of Colored People (NAACP) in de stad Montgomery in de staat Alabama van de Verenigde Staten voorin de bus zitten en weigert vervolgens haar plaats af te staan aan een blanke man.

Parks werd gearresteerd en kreeg een boete van veertien dollar waarop de zwarte bevolking van Montgomery onder leiding van dominee Martin Luther King (1929-1968) van de plaat- selijke Baptistenkerk in verzet kwam en gedu- rende meer dan een jaar werd het openbaar- vervoer in de stad door zwarte mensen geboy- cot. In het zuiden van de Verenigde Staten was het openbaren leven in de jaren vijftig voor blanke en zwarte mensen gescheiden. Zo moes- ten zwarte mensen achterin de bus plaatsnemen en mochten ze geen gebruik maken van de plaatsen voorin de bus omdat die voor blanken waren bestemd. De actie van de zwarte bevol- king was succesvol want in 1956 verklaarde het Amerikaanse hoge gerechtshof dat de scheiding van zwarte en blanke in bussen ongrondwettig was. Rosa parks is op 24 oktober 2005 op 92-jarige leeftijd overleden.

Wiki: Rosa Parks >
Rosa Parks overleden >

Kijken: Rosa Parks Part 1 >
Kijken: Rosa Parks Part 2 >

 

Albert EinsteinOp 18 april 1955 is de Duitse wis- en natuur- kundige Albert Einstein (1879-1955) overleden.

In 1905 toonde Einstein het verband aan tussen ruimte, tijd en zwaartekracht in de formule E=mc2: Energie = massa x de lichtsnelheid in het kwadraat.

Albert Einstein (Engelstalig) >

Kijken: Albert Einstein Documentary >

 

Warschau Pact opgericht

In 1955 wordt in Warschau, Polen het Warschau Pact opgericht.

Het Warschau Pact was een militair bondge- nootschap van communistische landen en vorm- de een tegenwicht voor de westerse NAVO. Het Pact bestond uit de Sovjet Unie, Albanië, Bul- garije, Tsjecho-Slowakije, Oost-Duitsland, Hon- garije, Polen en Roemenië. Het Warschau Pact werd, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, in 1991 opgeheven.

Wiki: Warschau Pact >
Koude oorlog >

 

Nozems in Amsterdam

In 1955 publiceerde Vrij Nederland drie artikelen van Jan Vrijman over de nozems van de Nieuw- endijk in Amsterdam.

De werkelijkheid van Jan Vrijman

Documentaire over de enthousiaste gedreven journalist, filmmaker, columnist en inspirator van het International Documentary Film Festival Amsterdam Jan Hulsebos alias Jan Vrijman (1925-1997). In deze film gaat zijn oudste dochter Fabie Hulsebos op zoek naar de drijfveren en het werk van Jan Vrijman. Regie Fabie Hulsebos, NPS, uitzending 2007.

Kijken: De werkelijkheid van Jan Vrijman >

 

Tour de France 1955

In 1955 won de Fransman Louison Bobet voor de derde achtereenvolgende keer de Tour de France. De Nederlandse ploeg won de ploegen- tijdrit en de renners Jos Hinsen, Daan de Groot en Wout Wagtmans wonnen een etappe. Wout Wagtmans droeg drie dagen de gele trui.

Wiki: Tour de France >

             
 

 

 

 

Muziek in 1955 (alfabetisch)

Deze lijst bestaat uit liedjes die dit jaar of op album of als single uitgebracht zijn. De aangekruiste liedjes worden verzameld in de rubriek: muziekfavorieten >

Big Joe Turner - Flip, Flop and Fly x
Bo Diddley - I'm A Man
Chuck Berry - Maybellene x
Chuck Berry - Wee Wee Hours
Etta James - The Wallflower
Fats Domino - Ain't That A Shame x
Fats Domino - All By Myself
Fats Domino - Poor Me
Little Richard - Tutti Frutti x
Little Walter - My Babe x
Louis Armstrong - Mack The Knife
Lowell Fulson - Guitar Shuffle x
Muddy Waters - Mannish Boy
Muddy Waters - Trouble No More x
Sonny Boy Williamson - I Wonder Why x

Rockabilly in 1955:

Carl Perkins - Gone Gone Gone
Elvis Presley - Baby Lets Play House
Elvis Presley - Mystery Train

De Billboard Magazine (VS) nummer 1-hits van 1955 (alfabetisch)

Bill Haley & his Comets - Rock Around The Clock
Bill Hayes - The Ballad Of Davy Crockett
Four Aces - Love Is A Many Splendored Thing
Joan Weber - Let Me Go, Lover
Mitch Miller - Yellow Rose Of Texas
Perèz Prado - Cherry Pink And Apple Blossom White
Roger Williams - Autumn Leaves
The Fontane Sisters - Hearts Of Stone
The McGuire Sisters - Sincerely

 

Film in 1955 (alfabetisch)

Blackboard Jungle - Richard Brooks >
East of Eden - Elia Kazan >
Marty - Delbert Mann >
Rebel Without a Cause - Nicholas Ray >
The Colditz Story - Guy Hamilton >
The Ladykillers - Alexander Mackendrick >
The Seven Year Itch - Billy Wilder >
To Catch a Thief - Alfred Hitchcock >